Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 09:44, 02 mar 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)
wsród konarów azalii puszkinia, błękitne maleństwo

martwi mnie stan części ogrodówek, te są za domem, w zaciszu, już wystartowały, jeśli przyjdą mrozy to po kwiatach chyba będzie

Mirka mam te same obawy jak ty co do ogrodówek, u moich podobny stan jak u twoich ogrodówek, a mieszkam troszke w gorszym regionie, ale mam dwie odm żelazne które kwitną u mnie każdego roku na starych i nowych pędach,bez okrywania.A wczoraj była selekcja wywaliłam 6 ogrodówek ktore nigdy nie zakwitły u mnie przez 5lat, i poszły w dobre ręce za drobną opłatą a w te miejsca posadziłam sadzonki 4 Endless Summer i 2 Endless summer love.
Ogród zacząć czas. 08:47, 02 mar 2024

Do góry
Ogród Wieloszki.

Są tu jeszcze inne ogrody których właścicielki się przebranżowiły i po "studiach" na ogrodowisku zostały projektantkami.

Np Ewa z effkpwego ogrodu
I Asia Macadamia.

Danusia Młoźniak dla ogrodnictwa w pl zrobiła naprawdę dużo, a jak dużo to chyba nie zdaje sobie sprawy.

Zimą oblukałam 2 inne fora.
Stad dziewczyny poszły tam już z prawie gotowymi ogrodami choć jeszcze młodymi. I ani słowa że się wywodzą stąd.
Tak samo na insta jest duzo tutejszych ogrodów.

Ja dumna jestem że jestem tu i stąd jest moja wiedza.
Pszczelarnia 23:39, 01 mar 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jestem miłośniczką Twoich wystawek jak Jola
Ogródek Gosi 22:50, 01 mar 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Gosia Bardzo się cieszę ,że założyłaś wątek miałam się narazie nie odzywać ,póki nie doczytam do końca wszystkich stron ,ale te pisanki mnie zmotywowały
przepiękne -zdolniacha z Ciebie jak je zrobiłaś ? farbkami jakimiś ?

A ogród masz śliczny -ta ścieżka zatopiona w roślinach jest moim faworytem -zresztą nie tylko ona -cały ogród bujny i cudny

Cześć Magda, mam nadzieję, że kiedyś jeszcze raz zrobicie wypad na Mazowsze i również mnie odwiedzicie. Cały czas żałuję, że widziałyśmy sie tak krótko.
Mój ogród faktycznie jest bujny
Do pisanek trzeba trochę cierpliwości.
Dużo kropek. Robię je różnej wielkości przedmiotami. Kupiłam specjalny zestaw do tego, a farby są akrylowe.

ewsyg napisał(a)
Małgosiu, masz sporo wiosennych kwiatów i grubą wiosenną robotę. Tego drugiego nie zazdroszczę

Ewo, ja sobie też nie zazdroszczę
I nie zazdroszczę panom, którzy musieli te zwały wrzucić na samochód. Sąsiedzi mówili, że obracali 3 razy. Musili mnie kląć

Alija napisał(a)

Wiosenne kwiaty bardzo cieszą, kiedy po zimie tęskni się za kolorami.
Zaciekawiłaś mnie tymi pisankami, czy to jakieś gotowe zestawy do malowania?

Alu, zestaw farb normalny. To co sie maluje na pisance zależy od wyobraźni, albo od tego, co się gdzieś podpatrzy
Kupiłam zestaw do wykonania tych kropek.

antracyt napisał(a)
Piękne te Twoje pisanki Czym je malowałaś?

Zuziu, robiłam farbami akrylowymi i takim specjalnym zestawem do mandali

Ela76 napisał(a)
wiosna to chyba najbardziej pracowity okres w ogrodzie. jest tyle przycinania , sprzatania. osobiscie takie przycinki drzew czy żywopłopu mnie przerażają. dlatego ich nie ruszam. niech sobie rośnie ile chce, miejsca jest. parę lat temu w spokojny ciepły dzień złamała się wierzba. ot tak sobie . teraz ją dokładnie oglądam żeby powtórki nie było. pszczółki już u siebie widziałam ale że motyle? w szoku jestem

Elu, ja regularnie cięłam żywopłot, chociaż wzięłam się za to za późno, bo tym miał się zajmować mój m. Niestety nie zajął się, więc kiedy ja się do tego dorwałam tuje juz były bardzo wysokie. Cięłam co roku po kilkadziesiąt centymetrów, żeby żywopłot był niższy, bo po pierwsze zabierał mi słońce, bo drugie coraz gorzej było dbac o niego.
Przez ostatnie 2 lata nie mogłam pracować w ogrodzie. Żywopłot znowu urósł. Nie byłam w stanie obciąć go nożycami. Musiał wejść pan z piłą.
Ale przyznam sie, że ja tego zajęcia tez nie lubię. Wole normalne porządki rabat.

Podobno dzisiaj jest pierwszy dzień meteorologicznej wiosny
Do kalendarzowej zostało 20 dni

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 22:46, 01 mar 2024

Do góry
Wykorzystałam dzisiaj całe okienko pogodowe.
7,5 godzinki i prawie skończyłam

Już zapomniałam, że posadziłam jesienią, zaczęłam zazdrościć innym,
" paczę" a mam je u siebie.

Helenkowe ciemierniki dają czadu.

Jeszcze kupiłam drzewko, szukam miejsca.

Tu jeszcze w czasie ogarniania
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:00, 01 mar 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Faktycznie szybkie te hortensje. Totalny szok dla mnie.
Co to za odmiana?

W podobnym stanie są Fraise Melba, Polar Bear, Sundae Fraise, Magical Moonlight. Brak oznak u Limelight.
Dziś już są takie:
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:57, 01 mar 2024

Do góry
Pestko, w zeszłym roku Muszelka zrobiła zdjęcie czyjegoś żywopłotu z trzmieliny. Niby cięty tylko raz w roku. Niestety właściciel nie zna odmiany. Sadzonki zostały uzyskane ze starego krzaka od mamy, więc to nie jest nowa odmiana. Wykluczona też była odmiana Coloratus, bo nie dostaje jak ona przebarwień jesienią. Może znasz odmianę? Szukam właśnie takiej o zielonych liściach, nie dwubarwnych.
Muszelka napisał(a)
Obserwuję ten żywopłot od kilkunastu lat. Cały rok wygląda dobrze. Dzisiaj zrobiłam mu zdjęcie. Jeśli komuś zależy na zimozielonym, liściastym żywopłocie, to może wziąć pod uwagę trzmielinę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:30, 01 mar 2024

Do góry
Pozazdrościłam Judith jej pędzących jak torpeda narcyzów i tulipanów. Zrobiłam inspekcje swoich. Coś tam jednak jest.

Kwitną derenie jadalne.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:28, 01 mar 2024

Do góry
Magara napisał(a)
Poczytałam wszystkie newsy
Żurawki też mnie nie kochają, może to jednak ze mną jest coś nie tak???

Niemożliwe, przecież one rosną jak chwasty.
Na pocieszenie

Malinowy zakątek 20:26, 01 mar 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)
Dzisiaj nasunęło mi sie pytanie , czy przyciąć hakuro teraz?

A szałwię się przycina?

Ja szałwie już przycięłam jakiś czas temu razem z sesleriami. Puszcza już nowe listki. Moje też jesienią były sadzone.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:26, 01 mar 2024

Do góry
Alija napisał(a)

U mnie też drzewa dają bardzo dużo cienia i trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby znaleźć słoneczne miejsce,
a właściwe półcieniste, bo całkowicie słonecznych nie posiadam.
Po tegorocznej wycince mam nadzieję, że trochę słońca wpadnie do ogrodu.

U mnie na szczęście przycinanie dotyczy głównie krzewów. Trochę się tego zebrało.

W pełni słonecznych miejsc ubyło, ale te, które zostały pozwalają cieszyć oczy.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:22, 01 mar 2024

Do góry
vita napisał(a)

Kupiłaś jedne z najpiękniejszych Ile się naszukałam kiedyś 'Balleriny'
Nie straszyłam, mój 'Sybelius' wyłamał się opisom i poszybował. Krzew rośnie po prawej za murkiem, to jeden z pędów, który próbuje się piąć.

Tak się składa, że ja też kupiłam Sybeliusa i Ballerinę (i jeszcze kilka innych róż). Dostawa ma być w marcu, mam nadzieję,
że roślinki będą w dobrym stanie.
U Ciebie ta róża jest przepiękna, więc chyba dobrze wybrałam, o ile spodoba się jej u mnie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:17, 01 mar 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Mam identycznie. Dojrzałe drzewa i krzewy zajmują mase miejsca i zabierają słońce.
Mam coraz ciemniej przez 2 sosny posadzone od południowej strony.
Ale ich nie wytnę bo za bardzo je lubię. Za to coraz bardziej doceniam słoneczne rabaty

Ogród niestety nie jest z gumy. Na wszystkie chciejstwa brakuje miejsca, a po latach już wiem, że w sadzeniu drzew trzeba zachować umiar. Niestety, kiedy zaczyna się przygodę z ogrodem w szczerym polu, to trudno uruchomić wyobraźnię, jak to będzie wyglądało za parę lat. Marzy się o osłonięciu i cieniu.

Pamiętam, że parę lat temu rozpaczałam, bo sąsiad tuż przy granicy postawił wysoki domek dla dzieci. Obawiałam się hałasu i tego, że domek zdominował oś widokową.
Teraz dzieci podrosły, wolą siedzieć przed komputerem, a sąsiadowe tuje przesłoniły budowlę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:02, 01 mar 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Haniu podziwiam porządeczek na rabatach
melduję ,że jestem na bieżąco ,ale mało czasu mam na pisanie ech....
Buziaki

Madziu, jak miło, że zajrzałaś. W wielu watkach staram się być na bieżąco, ale nie zawsze jest czas i wena, żeby coś skrobnąć.
Dzisiaj mogę ogłosić zakończenie akcji przedwiosennych porządków. Ogarnęłam zakątek brzozowy. Zebrałam stamtąd mnóstwo drobnych gałązek, ograniczyłam nieco kołderkę z liści, przycięłam barbule i derenie. Kawałek tej rabaty wraz ze stertą gałęzi zostawiłam w stanie dzikim. Nie wiem, czy pod stertą nie śpią czasem jeże.

Przed ogarnianiem.

Prace zakończyłam wraz z pierwszymi kroplami deszczu. Na szczęście popołudnie było słoneczne i ciepłe.

Wczoraj dosyć sprawnie poszło mi ogarnianie narożnika długiej prostej i rabaty zachodniej.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:57, 01 mar 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)
Przy okazji mam pytanie mam wrzosy z zeszłego roku powiedzcie mi czy moje je przyciąc i wsadzić na rabatkę będą żyły czy w donicach po zimie są do wyrzucenia.

Obetnij i wsadź. One muszą mieć przepuszczalną glebę. Ja już nie sadze w mojej glinie. Za dużo zachodu. Żyły tylko 1 sezon. Też mialam całą zimę w donicach.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:55, 01 mar 2024

Do góry
Narsilia napisał(a)

No w sumie bardzo dobry pomysł bo do tej pory nie miałam gdzie wsadzić tych żółtych żurawek bo je przypalalo słońce tak to wygląda póki co przygotowane rozstawione czekam na podłogę bo pada

Mam podobne miejsce w ogrodzie. Pokazałam Ci w poście wcześniej.
Moja mini rabatka ma 1.10 m głębokości. Te żurawki i hosty mają linię kroplującą.

Gdzie chcesz sadzić te żurawki?

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:53, 01 mar 2024

Do góry
Zdjęć po robocie pewno nie było sił zrobić.

Brawo Pracusie.

Fajnie że masz te żurawki i że Ci się chciało je ratować.

Zobacz moje posadzone w nogach tuji. To wschodnia strona domy. Ocienia je płot z rana, ciut słońca a potem je ocienia dom.
Posadzone na przemian z hostami.

Niektóre żurawki nie lubią słońca.

Jak obejrzysz zdjęcia usunę.
Ogród Basi i Romka 19:23, 01 mar 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Wspaniała kompozycja, z tymi pniakami, kamieniami i zimozielonym tłem, miło patrzeć.
Nic Ci nie objada kwiatów przebiśniegów, powtórzę za anabuko?
Wszystkiego po trochu 19:16, 01 mar 2024

Do góry
mirkaka napisał(a)

Dzisiaj wycinałam stare liście ciemiernikom, oprócz ledwie startujących kwiatów, nic. A u Ciebie takie już nowe liście . Ogrodówki pięknie wystartowały, może ominie je nie sprzyjająca aura, oby!
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:05, 01 mar 2024

Do góry
Wysiałam pomidory i bakłażany do pudełek po pieczarkach.

Koparkowy pracował 9h. Rozplantował sporo ziemi. Droga wygląda lepiej. I zdjął humus z miejsca na stajnię.

Działka 3k wygląda teraz jak po bombie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies