Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

Kasya 15:57, 02 lip 2024

No to kiedy najbliższa impreza ?
Szerszeni się boję bardzo, po osie mam już sensację
inka74 17:28, 02 lip 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Parasol umiejscowiony jest idealnie. Te upały mocno weryfikują podejście do nasłonecznienia tarasu. Nie da się odpoczywać w pełnym słońcu.
Pięknie Ci wyszedł kącik wypoczynkowy pomiędzy drzewkami. Bardzo tam klimatycznie.
Frontowych rabat już nie rozpoznaję. Nasadzenia tak się zmieniły i podrosły, że jest tam zupełnie inaczej niż wcześniej. Pomysł z pomalowaniem kostki miałaś świetny.
Ciekawa jestem tego zagarniania trawnika.
Wiesz Haniu, że ja też nie poznaję frontu? Niby nie była to duża zmiana, wciąż kulki na niej są. A jednak wszystkie rabaty nabrały teraz spójności. Te nasadzenia pod linijkę i żwirek to nie moja bajka. Mogę podziwiać u innych ale sama potrzebuję trochę uporządkowanego chaosu. Pewnie jeszcze coś dojdzie, może coś wyleci samo lub z pomocą ale tak to już jest w ogrodzie.

Nowa rabata kosztem trawnika pewnie kiedyś powstanie. Skończyła mi się już przestrzeń do przeróbek. Reszta rabat dzielnie sobie radzi. Braki uzupełnione. Na efekt trzeba poczekać. Jestem ciekawa czy da się zrobić artystyczny warzywnik
inka74 18:34, 02 lip 2024

TAR napisał(a)
Z tym sloncem to prawda. Moj luby wreszcie docenil zalety podcienia. On woli na sloncu siedziec a ja nie wyrabiam. Dlatego mamy dwa tarasy jeden odkryty słoneczny wschodnio-poludniowo-zachodni na ktorym jest słonce od rana do wieczora. No chyba, ze slonko wchodzi w sterfe brzoz I drugi taras wschodni w podcieniu - cudownie tam sie odpoczywa z widokiem na bajoro i czesc swiatlocienia ogrodowego. Moge tam przebąbić cały dzien na leżaku
teraz jakbym stawiała dom to też tak jak ty bym zrobiła, 2 tarasy, jeden od północnego wschodu ze stołem obiadowym i jakimś bujakiem do położenia. Drugi od południowego zachodu doceniam takie chwile jak teraz, gdy siedzę w fotelu na tarasie i jest mi przyjemnie chłodno. Słonce zeszło już z tarasu i jest bardzo przyjemnie.
inka74 18:51, 02 lip 2024

Kasya napisał(a)
No to kiedy najbliższa impreza ?
Szerszeni się boję bardzo, po osie mam już sensację
jakoś niedługo trwa właśnie składanie zewnętrznego pieca do pizzy...
Gruszka_na_w... 21:05, 02 lip 2024

Artystyczny warzywnik da się zrobić z pewnością. Wymaga tylko dłuższego i staranniejszego zaprojektowania. Próby artystycznego podejścia do planowania nasadzeń w warzywniku widziałam dotąd jedynie u Reni/ Kokesz. Bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie u Ciebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 22:50, 02 lip 2024

Ach, pamiętam Reni majstersztyk warzywny. Aż tak to chyba nie potrafię. No i u mnie to nie byłaby taka duża powierzchnia. Nerka 6x3 metra. Ja nie potrzebuję ilości hurtowych warzyw bo nie mam gdzie ich przechować. Piwnicy brak ale milo by było mieć własną rukolę czy koperek. Lub fasolkę, paprykę czy bakłażana. Lub białe dynie ozdobne
GorAna 23:05, 02 lip 2024

Świetne kwietne portrety, ale rosiczka przebiła wszystko
Kącik wypoczynkowy wieczorową porą bardzo romantyczny
Wspomniałaś coś o amarantowym astrze, może taki?

Jutro usunę
inka74 00:55, 03 lip 2024

Ania, nie usuwaj! Wiesz może co to za odmiana?
GorAna 10:05, 03 lip 2024

inka74 napisał(a)
Ania, nie usuwaj! Wiesz może co to za odmiana?

Niestety nie wiem. Mam go od sąsiadki, rośnie tak do 100 cm.
Poszukaj w szkółce Bergenia wpadła mi kiedyś w oko.
Mają ciekawe rośliny i dość dużo odmian astrów
inka74 11:12, 03 lip 2024

Aniu, dziękuję. Będę przyglądać. Albo na szaber się wybiorę do koleżanek