Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Za drzwiami do ogrodu... 00:57, 17 lut 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak jak wszędzie Aniu cebulowe już wychodzą. Mam tylko problem bo coś mi pozera zebulki czy to nornice czy bażanty.
Ciemierniki u mnie też rozwinięte. Czytałam, że trzeba im oberwać na początku marca liście aby je wyeksponować.

To duże zakupki zrobiłaś. Ja zamówiłam jeżówki w kłączach mają przyjść w marcu.
Jeszcze może coś tam dokupie tak chodzą za mną lilie tygrysie w różowym kolorze.
I trzeba rozsadzać to co mam.

Czy u was jest śnieg

Elu, śnieg oczywiście był i dobrze, bo chronił przed przymrozkami, żadnych roślin tej zimy nie zabezpieczałam, mam nadzieję, że dały radę.
Później trochę deszczu i teraz ziemia jest napita Roślinki nie mogą doczekać się wiosny i wszystko szybko rusza, muszę brać się za porządki w rabatach , bo już można rozdeptać cebulowe i niektóre byliny, a u mnie i tak ciężko gdziekolwiek nogę postawić tak gęsto posadzone wszystko
Liście ciemiernikom tez będę cięła.
Dokupiłam jeszcze obornika bydlęcego w granulkach, korę, perlit do wysiewów, trochę nasion do warzywniaka..., ciągle coś trzeba, jakoś końca nie ma tym zakupom
Dębowe zakątki 14:45, 15 lut 2023

Do góry

Aniu tak z gitarą na plecach idącą w dal.

Obraz jeden i drugi ładny. "W cierpieniu" nie widać cierpienia może się mylę. To oko jest radosne.
Potrzebne łzy bardziej wyostrzone. Człowieczek o połowę mniejszy jako symbol cierpienia. Sam motyw obrazu bardzo dobry. Oko przemawia kolorystycznie.

Drugi obraz nazwałbym "Wschód" lub "Zachód". Rozumiem że obraz jest podzielony na dwie części dol obrazu to woda i odbicie góry.
Aniu trudno doradzać jak nie widać w realu, ale takie moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Dziękuję Elu.
Bardzo miłe twoje uwagi, odbiór obrazu i
cenne spostrzeżenia.
Dziewczyna z gitarą już sprzedana.
Ale nowe też doszły
Malarstwo wciąga

Anna i Ogród 2 07:06, 15 lut 2023

Do góry

Witam Aniu

Musiałam sprawdzić czy to ty od fontanny.
Ale masz teraz ładna aleje. Zasiej łąkę kwietna i będzie ładnie.

To nie ma znaczenia że trawa posiej mączki,smagliczka pomorska na ten trawnik. Posadz rozplenice,werbena patagonska przy chodniku do domu.

Pozdrawiam

Muszę sobie zapisać niektóre te byliny. O werbenie też myślałam bo mam więc wystarczy nasiona zebrać w tym sezonie.
Anna i Ogród 2 21:12, 14 lut 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Zapomniałam wspomnieć że po 16 latach mieszkania tu doczekałam się drogi
Byłam w Urzędzie Miasta by prosić o zgodę na zagospodarowanie pasów zieleni przy ogrodzeniu ale niestety biegną tu prawie wszystkie linie i wodne i energetyczne i kanalizacja itp. i nie ma szans na zgodę. Jedyne co mogę posadzić to cebulowe lub sobie posiać byliny a i tak w razie jakiś napraw to przeorają wszystko

Witam Aniu

Musiałam sprawdzić czy to ty od fontanny.
Ale masz teraz ładna aleje. Zasiej łąkę kwietna i będzie ładnie.

To nie ma znaczenia że trawa posiej mączki,smagliczka pomorska na ten trawnik. Posadz rozplenice,werbena patagonska przy chodniku do domu.

Pozdrawiam
Ogród w Klein Kottorz 22:28, 08 lut 2023

Do góry
O co ja czytam jednak nie Kraków tylko Poznań.

Danusiu nasypał u ciebie?

Cieszę się, że w końcu ma coś swojego
Odległość od Opola porównywalna.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:26, 06 lut 2023

Do góry
Tak w lesie cudownie też byłam dzisiaj. Zima na całego oby jak najdłużej. Na szczęście śnieg nie jest mokry tylko suchy więc nie będzie złamanych drzew.
Monika przepiękne te ciemierniki zolto-pomaranczowe. Nie widziałam twoich. Znasz może nazwę może bym gdzieś kupiła.
Moje też przysypane śniegiem.
Elu ten żółto brzoskwiniowy z lekkim beżem na górnym płatku ciemiernik to jest odmiana Cinammon Snow od Zymona
Ogród w Klein Kottorz 16:37, 05 lut 2023

Do góry
O co ja czytam jednak nie Kraków tylko Poznań.

Danusiu nasypał u ciebie?
Ogród hortensjowo różanecznikowy 16:33, 05 lut 2023

Do góry
Tak w lesie cudownie też byłam dzisiaj. Zima na całego oby jak najdłużej. Na szczęście śnieg nie jest mokry tylko suchy więc nie będzie złamanych drzew.
Monika przepiękne te ciemierniki zolto-pomaranczowe. Nie widziałam twoich. Znasz może nazwę może bym gdzieś kupiła.
Moje też przysypane śniegiem.
Ptasi gaj 16:27, 05 lut 2023

Do góry
Kasiu ja nie rozróżniam ptaków oprócz sikorek, sujek i dzięciołów. Pewnie jak bym tam wiecej przebywała też bym poznała różne ptaszki.
U mnie są bardzo płochliwe jestem dla nich intruzem.
Przyjechałam wczoraj jak były tylko przebłyski słonka.

Dobrze że spadł śnieg bażanty nie będą przez jakiś czas grzebać.
Przez bażanty rabaty zasypiałam żwirem ciągle miałam wszystko rozgrzewane. Teraz żwir zarasta mi rozgwiazdnica i się z nią w lecie bujam nie do wypielenia.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:47, 05 lut 2023

Do góry
Też się sieszę z zimy.
Dzisiaj trochę wiało, ale dało się wytrzymać. Dosyć sporo tego śniegu napadało teraz lekki mróz i taka zimę lubię
To co było przez ostatnie tygodnie to jakieś szaleństwo codziennie padał deszcz. Słońca jak na lekarstwo i depresja gotowa.

Pozdrawiam

Brakuje słoneczka to prawda . Wzajemnie.
Ptasi gaj 00:23, 05 lut 2023

Do góry
CD trzeba łapać foty bo nie wiadomo jak będzie za tydzień taka to zima

Ptasi gaj 00:21, 05 lut 2023

Do góry
Dzisiaj byłam na wsi piękna zima. Ptactwo spragnione ziarna więc uzupełniłem karmniki, kule i słonina zawieszone.
Bażanty po śladach widzę, że przemierzają ogród wzdłuż i wszerz. Kręcą się przy tulipanach, ale to co zostało zabezpieczyłam chrustem z brzoz. Mam nadzieję, że nie odgarna swoimi łapkami chrustu.
Widać że grzebiawszedzie gdzie się da.
Mam nadzieję, że śnieg jeszcze zostanie z nami na dłużej.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 00:12, 05 lut 2023

Do góry
Też się sieszę z zimy.
Dzisiaj trochę wiało, ale dało się wytrzymać. Dosyć sporo tego śniegu napadało teraz lekki mróz i taka zimę lubię
To co było przez ostatnie tygodnie to jakieś szaleństwo codziennie padał deszcz. Słońca jak na lekarstwo i depresja gotowa.

Pozdrawiam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:18, 30 sty 2023

Do góry
Białe ciemierniki są najładniejsze w tej szarzyźnie. Ładnie przycięte trawy. U mnie powalone od tego mokrego śniegu w ubiegłym tygodniu.

Wczoraj grabilam brzozowe spady i odkładałam na rabaty z tulipanami.
Mam wydziobane cebulki pewnie bażanty. Jak przyjechałam na wies wyfrunęły 3 kuraki i widać świeżo wydziobane.
Okropnie mam zdemolowane grządki.

Ja zawsze wcześnie tak obcinam trawy bo nie lubię fruwających liści no i nasion. Oj szkoda tulipów .A te dziobate to dranie ale piękne .

Mąż je karmił z samego rana a jak się nauczyły to przychodziło cale stado i darło się pod oknem tak ze nie mozna było spać .Takie cwaane.
Zielona przestrzeń 06:53, 30 sty 2023

Do góry
Oj Oj koliberku nawet zajrzałam przed chwilą na początku twojego wątku i chciałam porównać jak Jet teraz.
Ale widzę, że miałaś dłuższą przerwę. Ogród się ładnie rozrósł.
Pozdrawiam

Cześć Elu

Obiecuję nadrobić zaległości
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 19:52, 29 sty 2023

Do góry
Białe ciemierniki są najładniejsze w tej szarzyźnie. Ładnie przycięte trawy. U mnie powalone od tego mokrego śniegu w ubiegłym tygodniu.

Wczoraj grabilam brzozowe spady i odkładałam na rabaty z tulipanami.
Mam wydziobane cebulki pewnie bażanty. Jak przyjechałam na wies wyfrunęły 3 kuraki i widać świeżo wydziobane.
Okropnie mam zdemolowane grządki.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 11:07, 28 sty 2023

Do góry
Taka azalia w donicy musi mieć non stop wilgoć.

To już wiem, dlaczego nie polubiłyśmy się z moją azalią: ten torf w doniczce ciągle mi przesychał.
Spełnianie marzeń - ogród czas start 11:04, 28 sty 2023

Do góry
Te azalie które są teraz w sklepach absolutnie się nie nadają do ogrodów. Nie orzezimuja. Takie do ogrodów pokazują się wiosna w szkółkach.
Jeżeli masz azalie w domu kupiona obecnie trzeba ją podlewać i nie dopuścić do przesuszenia opadną liście i kwiaty.

Dziękuję Ci serdecznie za odpowiedź, nie będę kupowała w takim razie. Trzeba nadal czekać z utęsknieniem na wiosnę
Spełnianie marzeń - ogród czas start 10:32, 28 sty 2023

Do góry
Te azalie które są teraz w sklepach absolutnie się nie nadają do ogrodów. Nie orzezimuja. Takie do ogrodów pokazują się wiosna w szkółkach.
Jeżeli masz azalie w domu kupiona obecnie trzeba ją podlewać i nie dopuścić do przesuszenia opadną liście i kwiaty.

Zielona przestrzeń 10:27, 28 sty 2023

Do góry
Oj Oj koliberku nawet zajrzałam przed chwilą na początku twojego wątku i chciałam porównać jak Jet teraz.
Ale widzę, że miałaś dłuższą przerwę. Ogród się ładnie rozrósł.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies