Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Słoneczny Ogród 10:33, 25 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Darka i na całej długości tej rabaty planujesz hortki z miskantami?

Jeśli tak to jestem pierwszą fanką tej rabaty! A zdradzisz co będzie najniższym piętrem?

Polinko, Toszka doradzała mi rozplenice po całości pod nóżkami.
Tak po całości hortki i miskanty
Tam miałam drugą drogę na działkę, zlikwidowałam pod naciskami specjalistów O.
Nie umiałam tego zaplanować,bo to wielka rabata.
Toszka mi zaplanowała.
Tylko nie wiem czy ten miskant co metr,to nie za gęsto ???
Nie znam się kompletnie.
W oflisowym ogrodzie 07:26, 25 maj 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
I jeszcze szum tych listków....wyobrażam to sobie

Ania liście się ruszają ale nie szumią. Dla efektów szumowych posadziłam sobie przy tarasie miskant giganstus on szumi
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:33, 24 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Cześć Daria

Myślę, że kolorystycznie będzie ok. Variegatus prawie biały to ładnie będzie się odznaczał na tle smaragdów.Tylko trzeba pamiętać, że to miskant, który ma fontannowy pokrój i bardzo się przewiesza ale jak masz 3m szeroką rabatę to myślę, że nie będzie problemu Posadz Variegatusa w znacznej odległości od smaragdów i hortek, i będzie dobrze

Polinko, tak też zrobię zachowam odległości, bo muszę to wypełnić.
Jeśli hortensje co metr od siebie, to co ile sadzić trawy jedna od drugiej?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:17, 24 maj 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Cześć Polinko
Przychodzę z polecenia Toszki oczywiście po poradę.
Zaplanowaną mam nową rabatę bardzo długą, szeroką na 3m od rosnących już tuj.

Toszka poleciła mi szpaler hortensji i trawy.

Ja bym chciała wysokie trawy za hortkami. Myślałam o variegatusie, czy mogłabyś mi doradzić w jakich odległościach posadzić tego miskanta jeden od drugiego?
I jak myślisz będzie pasował do limek?

Cześć Daria

Myślę, że kolorystycznie będzie ok. Variegatus prawie biały to ładnie będzie się odznaczał na tle smaragdów.Tylko trzeba pamiętać, że to miskant, który ma fontannowy pokrój i bardzo się przewiesza ale jak masz 3m szeroką rabatę to myślę, że nie będzie problemu Posadz Variegatusa w znacznej odległości od smaragdów i hortek, i będzie dobrze
Pokażę nasz ogród 17:46, 24 maj 2017

Do góry
Rododendron z oczkiem to Kokardia. W tym roku zakwitł najpiękniej.
Szkoda, że nie masz szczęścia do ML. To mój ulubiony miskant.
Ogród KasiWB - część II 20:56, 22 maj 2017

Do góry
orliki

choiny kanadyjskie

floks szydlasty, miskant
Rozpoznawanie traw 23:10, 21 maj 2017

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Proszę o identyfikację co to za miskant, kupiony jako vertigo...

To nie miskant a spartyna grzebieniasta.
Rozpoznawanie traw 20:34, 21 maj 2017

Do góry
Proszę o identyfikację co to za miskant, kupiony jako vertigo...

Chaos oswajany 20:41, 19 maj 2017

Do góry
Shemsi napisał(a)
A może tak:

Od prawej: hortensja pnąca na sośnie, dalej rozplenice z rozchodnikami, bez czarny Black Tower, miskant gracillimus, hortensje, ML z kulkami bukszpanowymi.

Żeby było bardziej spójnie zastanawiałam się jeszcze nad kulkami na pniu nad rozchodnikami.

Weronik a ta rabata ma być prosta czy jakieś fale? Bez czarny musi być czy niekoniecznie? Jak posadzisz jednego Gracka to będzie dziwnie wyglądać, trzeba zrobić powtórzenie albo trzy obok siebie
Chaos oswajany 22:52, 18 maj 2017

Do góry
A może tak:

Od prawej: hortensja pnąca na sośnie, dalej rozplenice z rozchodnikami, bez czarny Black Tower, miskant gracillimus, hortensje, ML z kulkami bukszpanowymi.

Żeby było bardziej spójnie zastanawiałam się jeszcze nad kulkami na pniu nad rozchodnikami.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:22, 18 maj 2017

Do góry
Martek - trzmielina i hosty jeżeli ci się podobają to je tam po prostu posadź. Jeżeli masz średniej wielkości hosty i posadzisz je bliżej krawędzi to liście będą się z donicy wylewały. Taka obwódka powstanie.

Na taką donicę sporo może być pomysłów. Miskant jako soliter. Tuja Aurea Nana. Róża pnąca do cienia bo tam słońca chyba trochę mniej. Ciekawy niwak.

Bardzo ładna elewacja teraz jest. Moja też już kwalifikuje się do zrobienia. O malowanie aż się prosi bo nie wiem jak ją umyć. Myjką ciśnieniową będę może próbować. A te jasne kolumny tak zostawiacie czy też do malowania?
Iwonkowy ogród 16:18, 18 maj 2017

Do góry
Asiu narysowalam odręcznie plan,
tylko się nie przestrasz.

Przepraszam,że teraz piszę ale poprostu nie miałam czasu.
Powiem tak,ten pierwszy plan bardziej mi się podoba,taki okrąg.
Proste rabaty to bardziej dla nowoczesnych ogrodów,takie moje zdanie,nie pasuje do mnie do mojego domu.

Mi osobiście Mariken bardzo się podoba,nawet na tle tej mojej ściany,razem z hortensjami limelight. One są ładne, to jest strona północna także słońce ich nie spali.
Przed hortensjami jest miskant ML a przed nim może dać kule bukszpanowe?

Ja mam mało miejsca,cała działka ze wszystkim 9arow, dałam plan mojego podwórka.
Ja nie muszę mieć ogrodu jakiegoś super ekstra,chce żeby było ładnie i żebym się w nim dobrze czuła.
Toszka masz rację Pinky Winky nie jest dekoracyjna,sama nie wiem czemu ją kupiłam.
Polar bear jest ładna.
Każdy ma inny gust,mi hortensje bukietowe się podobaja.
Małymi kroczkami do celu... 08:56, 18 maj 2017

Do góry
Hortensje limelight, kloniki, miskant

Ogród zapracowanej mamuśki 07:32, 15 maj 2017

Do góry
Aniu miskant obowiązkowo będzie. Stożki zadołowałam z doniczkami.
Kulki bukszpanowe mam w poczekalniku i nie chce ich narazie wykopywać puki nie dobiorę pozostałych roślin.
Narazie guglam i szukam inspiracji .
Wybieram się na spotkanie do Pęchcina, może tam mnie coś zauroczy
Ogród zapracowanej mamuśki 20:20, 14 maj 2017

Do góry
Gabiony wyszły super. Nie doradzę w rozstawieniu roślin bo sam mam dokładnie takie same problemy. Minimalne różnice i weź bądź mądrym i przewidź która opcja lepiej się sprawdzi.
Sadzę na czuja a potem przesadzam jak coś.
Przy gabionach fajnie wyglądałby miskant bo nada lekkości ścianom więc nie żałuj ich sobie tam.
Ogród zapracowanej mamuśki 21:31, 13 maj 2017

Do góry
Ostawiałam stożki przy gabionach
Wersja 1 między gabionami miskant a 3 stożki w narożniku plus kuleczki bukszpanowe po obu stronach

Ogród dla moich synków 10:11, 13 maj 2017

Do góry

MIskant Memory, który teraz zmarzł i już tak nie wygląda ;(

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:10, 13 maj 2017

Do góry
Na rabatach się dzieje.
Szałwia startuje z kwitnieniem, a kocimiętka pożarła pół rabaty. Muszę zabrać spod niej ptasie łapki.

Czosnki w mozdze też lada moment pękną

Rusza miskant FO oraz widać żywe źdźbło giganteusa
Mój ogród pod lasem 20:02, 12 maj 2017

Do góry
Anula, zaciekawil mnie ten miskant, nie wiem tylko ile zniesie cienia, u mnie trochę o wschodzie słońce zagląda, potem już dzrewa zacieniaja

Kamila, otworzyło mi się tyle pinów i tyle traw że nie wiem która to klosowniaca muszę o niej poczytac. Dzięki
Ogród w remoncie 14:38, 11 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
No cóż, ja z zakupami internetowymi mam różne doświadczenia, ale i tak raczej z nich nie zrezygnuję.
Przede wszystkim wygrywają ofertą.
We florini (skoro już mamy się posługiwać nazwami) mają pięć różnych odmian szałwi. W najbliższym centrum ogrodniczym - zaledwie jedną i to w dodatku nieopisaną. Kiedyś mnie odmiany nie interesowały, ale teraz to dla mnie znacząca różnica, czy szałwia będzie miała 30 cm wysokości czy 60.
Kruszynę też udało mi się dostać tylko w sklepie internetowym.

Derenia sibirica powinnam była zapewne kupić stacjonarnie, bo dostałabym większe egzemplarze, ale już bza czarnego w odmianie variegatus raczej bym stacjonarnie nie kupiła. Więc godzę się z tym, że dostałam sadzonkę wielkości 20 cm, której żaden sklep stacjonarny nawet nie próbowałby sprzedawać.

Są rzecz jasna sklepy stacjonarne o szerokiej, dobrze opisanej ofercie. Najbliższy mam chyba o 40 minut drogi. Kolejny - też 40 minut, ale w drugą stronę.

Więc tylko wzdycham, kiedy dostaję miskanta o paru źdźbłach albo orlika wielkości mojej pięści.

Ale jakbym kupowała drzewa, to jednak bym się pofatygowała do stacjonarnego

Fakt jest taki ,że nie wszystko faktycznie jest dostępne stacjonarnie i mnie przynajmniej trochę się nie chce doopy ruszać i szukać. Ryzyko jednak jest,ale trudno,liczę że mój miskant szybko się ukorzeni i jak nie za rok to za dwa będzie już coś widać. Ale po brzozy i derenie na żywopłot to już do szkółki jadę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies