Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

anka_ 11:40, 23 cze 2017

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
07_Rene 12:17, 23 cze 2017

anka_ napisał(a)

No dobra- jak już jesteśmy w temacie różnych dziwnych mniej lub bardziej miłych stworów to powiedzcie mi kto ma takie wyjścia z gniazda?

Jest kilka takich dziur, szer ok 1cm i tak jakby 'schodziły' w jedno centralne miejsce

U mnie też takie są, ale większe, na dwa-trzy palce. Niedaleko pojawiają się jednak kopczyki, więc myślę że to krecia. Owadów nie zaobserwowałam.

Ale u Ciebie bogactwo organizmów Dzięcioła zielonego u mnie też widuje, ale nigdy nie udało mi się go uchwycić obiektywem. Cienka jestem w fotografowaniu obiektów ruchomych
Gocha 14:32, 23 cze 2017

Aniu ale u Ciebie dobra wszelakiego. Najbardziej oczywiście podobał mi się ten szaraczek ale wiadomo że nie da się go udomowić. A szkody w truskawkach nie robi- nie wyjadł wszystkich truskaweczek ? Myślę że taki lokator jednak lepszy niż te u mojej teściowej na poziomkach i truskawkach- wczoraj chciałam wszamać kilka poziomek a tam w każdym krzaku ulokowany paskudny rudy ślimaczysko bez domku. Nigdy nie miałam tak dużo oślizłych jak w tym roku. A u Was jak z nimi . Pozdrawiam
kerii 22:45, 23 cze 2017

Moje węże na szczęście nie szkodliwe gniewosze plamiste ale jak zobaczyłam to w strachu byłam że to żmije

A pieski to takie moje dwa serduszka i wiele jest im wybaczane staram się robiąc nowe rabaty brać pod uwagę ich potrzeby dla mojego i ich spokoju
anka_ 22:57, 26 cze 2017

07_Rene napisał(a)
U mnie też takie są, ale większe, na dwa-trzy palce. Niedaleko pojawiają się jednak kopczyki, więc myślę że to krecia. Owadów nie zaobserwowałam.

Ale u Ciebie bogactwo organizmów Dzięcioła zielonego u mnie też widuje, ale nigdy nie udało mi się go uchwycić obiektywem. Cienka jestem w fotografowaniu obiektów ruchomych
Renatko trochę tego jest i cieszy... no prawie wszystko....

Gocha napisał(a)
Aniu ale u Ciebie dobra wszelakiego. Najbardziej oczywiście podobał mi się ten szaraczek ale wiadomo że nie da się go udomowić. A szkody w truskawkach nie robi- nie wyjadł wszystkich truskaweczek ? Myślę że taki lokator jednak lepszy niż te u mojej teściowej na poziomkach i truskawkach- wczoraj chciałam wszamać kilka poziomek a tam w każdym krzaku ulokowany paskudny rudy ślimaczysko bez domku. Nigdy nie miałam tak dużo oślizłych jak w tym roku. A u Was jak z nimi . Pozdrawiam
Oj Gosiu, najchętniej takich lokatorów to dałabym psu/kotu na pożarcie. Za to co rodzice szkód narobiły... ale sumienie nie pozwala.... Ślimaków i mnie w tym roku pod dostatkiem... niestety...

kerii napisał(a)
Moje węże na szczęście nie szkodliwe gniewosze plamiste ale jak zobaczyłam to w strachu byłam że to żmije

A pieski to takie moje dwa serduszka i wiele jest im wybaczane staram się robiąc nowe rabaty brać pod uwagę ich potrzeby dla mojego i ich spokoju

Jolu no masz rację, gniewosz podobny do żmiji. A psiaki , ach szkoda gadać...

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:04, 26 cze 2017

Woda, słonko i.... puszczanie kaczek.....

Gosiek33 07:25, 27 cze 2017

chodzenie po wodzie piękne widoki

moje ślimaki bezskorupowe piwem częstuję. ale widziałam, że prowadzą badania nad nimi i w jakimś laboratorium(chyba we Wrocławiu) chętnie je przyjmują bo śluz ponoć zabija wszelakie bakterie i wirusy
anka_ 13:40, 28 cze 2017

Aż z ciekawoscia poczytałam o tych badaniach. Ile ukrytych możliwości tkwi w naturze.... Na szczęście u mnie tych nagich ślimaków jest niewiele, ale skorupowców coraz więcej.

anka_ 13:40, 28 cze 2017

Jakiś czas temu zaczęłam nasadzenia na 'anabelkowej'. Tak to teraz wygląda (choć na zdjęciach mało widać)

A tak ma być

Jasno zielone to białe łubiny. Różowe- jakaś trawka- tylko co? Miskant Morning Light? Czerwona kropa- miały być w pierwszej wersji rozplenice, ale może jakieś niewysokie róże... amarantowe... A do tego dosadzić niebiesko/fioletowych byliny?
Od środka żywopłotu z cisów do anabalki jest 1,8m.

Tak to by wyglądało

Anabalki zaczynają kwitnąć.

sylwia_slomc... 16:11, 28 cze 2017

Masz Ty kobieto zwierzyniec w ogrodzie Ja wczoraj u siebie polowałam na bażanta on sobie szedł między moimi drzewkami , a ja za nim po cichutku i o dziwo miałam się już za czym schować