Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:57, 30 gru 2013

Do góry
]Dla wszystkich wystraszonych prawiewiosną w grudniu zostawiam fragment art

Calość art tu

Poprzednim razem kwiaty pojawiły się na nim w styczniu 2007 roku, podczas najcieplejszej zimy w dziejach polskiej meteorologii. Wtedy, podobnie jak teraz, obserwowaliśmy bardzo nietypowe zachowania świata fauny i flory. Kwitły stokrotki i kwiaty wiśni, a niedźwiedzie nie chciały pójść spać. Zdarzało się w styczniu zaobserwować muchy i komary.

Pamiętajmy jednak, że zarówno rośliny, jak i zwierzęta dostosowują się do aktualnych warunków atmosferycznych i, podobnie jak my, nie są w stanie z dużym wyprzedzeniem przewidzieć, co może się w pogodzie zdarzyć. Dlatego, jeśli nadejdzie zima, to wszystko wróci do normy, kwiaty zwiędną, a zwierzęta się pochowają.

W 2007 roku tak się jednak nie stało, zima nie nadeszła, a wegetacja dosłownie eksplodowała jeszcze przed końcem lutego. Niewykluczone, że będzie tak i tym razem. Nie obawiajmy się przez to spustoszeń w przyrodzie, ponieważ jeśli poradziła sobie ona w 2007 roku, to i teraz nie będzie problemów.

Calość art tu
Rododendronowy ogród II. 21:25, 30 gru 2013

Do góry
Bożenko może zaczniesz nam opisywać wymagania azalii i rh, Twoje doświadczenia, krok po kroku, bład po błedzie (popełniałaś?)... Skąd pomysł na ogród rododendornowy?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:19, 30 gru 2013

Do góry
Bociuś u mnie już -2 zimno idzie
Poczytaj o katowaniu ciala , wróci dobry nastrój My na forum teraz grupę wzajemnego wsparcia tworzymy w ćwiczeniu
przyjedż do. Białki poprawimy ci z Anią Asc humorek
II Spotkanie Ogrodowiska na nartach, deskach, sankach i zjeździe na byle czym :) styczeń 2014 20:54, 30 gru 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Aniu, ale fajnie.... będzie duuużo dzieciarni

Będzie mega fajnie!!! Tylko coś Sląsk i Malopolska jest niedoreprezentowany.... Gdybym wiedziala to byśmy impreze na Czarnej górze powtórzyli.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:52, 30 gru 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
piękny ten kolorowy wianek

Wyszperany rok temy w TK max te kolory a'la kokoszka mnie urzekły
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:51, 30 gru 2013

Do góry
mira napisał(a)

a dzięki , dzięki więc Twoje zdrowie hehe

a w pracy wytrzymasz na pewno - ważne co po pracy

powodzenia na wszystkich frontach w 2014 !

Nie dziękuję
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:51, 30 gru 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
wianek przecudny ! te kolory są obłędnie dobrane, czy rozjechane czy nie
Madzen, może wcześniej skończysz, co....? no żal tak pracować 31...... ;-(

Żal może się wyrwę aby ciasto upiec
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:50, 30 gru 2013

Do góry
monitka napisał(a)

Na temat wyjazdu na razie nic nie wiem myślę że wymarzną bo już spore są...u mnie chyba dzisiaj mroźno będzie bo temperatura wyraźnie spadła.

Eee tam, do -10 nic im nie będzie , przecież wiosną takie przymrozki to standard
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:49, 30 gru 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)

A ja pierwszy raz w życiu mam urlop w Sylwestra Więc już dziś piję za Wasze zdrowie Wszystkiego naj.... w Nowym Roku, niech to będzie dla Ciebie Marzenko rok pełen ciekawych wyzwań i pięknych chwil, które długo będziesz pamiętać

Buziaki i zmykam

Z zwzajemniścią
Antygwałtki , hi hi hi
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:48, 30 gru 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)

Wyprałam sobie kieckę na Sylwestra nie mierząc wcześniej, więc mam nadzieję, że się nie skurczyła w praniu W najgorszym wypadku zwalę winę na pralkę i założę majty antygwałtki i będę fit

Hi hi też mam takie....caly gorset z lajkry ... Zanim to wciagnę na siebie to spalam 500 kalorii ale potem na imprezie moge jeść do woli nic sie nie wybrzuszy w obcislej kiecce zawłaszczam nazwę antygwałtki
Roztoczańskie klimaty 20:42, 30 gru 2013

Do góry
Aaa zapomnialbym przez. Maksia cuuuuuudowne dekoracje
Roztoczańskie klimaty 20:38, 30 gru 2013

Do góry
Zielona napisał(a)
To nie jest pocieszanie... to stwierdzanie faktu. Podobno są takie Dzieci, które śpią, jedzą i się uśmiechają... Ale nie wiem, gdzie takie rosną... W moim domu urosły sobie dwie Królewny w rytmie tyleż nieprzewidywalnym, co wykańczającym mnie nerwowo. Ileż razy patrzyłam w ten bezzębny uśmiech i pytałam: dlaczego nie możesz tak przez cały dzień??? No dlaczego??? Odpowiedzi się nie doczekałam. Podkręcałam więc Mozarta i napytanie M. dlaczego słucham tak głośno odpowiadałam, jak bohaterka czytanej wtedy przez mnie książki: bo wolę słuchać Mozarta z płaczem Małej w tle niż odwrotnie Zaliczyłyśmy kolki, refluksy i inne takie atrakcje. Ale... dzieci wyrastają ZE WSZYSTKIEGO! Nie tylko z pierwszych śpioszków. Tego się trzymaj.

A Maksio... anielski

Oj tak kolki..... I niechęć do mojego cycka...
Jak będa kolki to pisz będę doradzać co i jak w jakiej dawce , bo mam bardzo przebadana konkurencję (szkoda że taka mądra nie byłam jak córka była mała)...
Roztoczańskie klimaty 20:35, 30 gru 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
Muszę się jeszcze pochwalić Maksiem
Słodki uśmiech dla ogrodowiska

Cmok cmok od cioci Madżen
Ogród z łezką 20:34, 30 gru 2013

Do góry
Uff ale się rozpisałam....
Ogród z łezką 20:02, 30 gru 2013

Do góry
Kasiu czytalam Twoje pytanie odnośnie magnolii. Nie widzialam szczepionych na pniu magnoli. Zwkle są prowadzone w zalezności od gatunku jako drzewo , drzewo wielopniowe lub rozłożysty krzew. Z pewnością yellow river ma największe predyspozycje aby wyrosnąć na piękne jednopniowe drzewo (zaróno u Ani jak i moja ma naturalny pokrój jednopniowego drzewa) ale krótko kwitnie.
Soulangeany też często mają taki pokrój. Ja kupiłam betty wyprowadzoną już na drzewko o okrągłej koronie chociaż zwykle to jest krzew wielopniowy. Polecam zatem kupić magnolię kilkuletnią z jednym pniem, gdy będą wyrastac kolejne pędy od ziemi po prostu je wycinaj. Chociaż magnolie raczej nie lubią cięcia to wycinanie takich pędów przy ziemi znosza. Piszę to z autopsji. Gorąco polecam na początek soulangeanę Alexandrinę bo kwitnie dosyć długo i ma przepiekne ciemnozielone liscie latem. Jeśli chcesz wysokie drzewo to raczej nie ryzykuj betty/ nigra/susan/gwieździstą (stellata) bo to są krzewy 2-4 m.

W ubiegłym roku widziłam w markecie budowlanym magnolie wyprowadzone na wysokim 2 metrowym pniu z malutką okrągłą koroną.

Pokrój kolumnowy/drzewiasty ma
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20'Galaxy'&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97brooklynensis%20'Yellow%20Bird'&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20'Elizabeth'&lang=1

Ta jest piekna

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana%20'Alba%20Superba'&lang=1

Soulangean też jest mnóstwo odmian, dlatego trzeba patrzeć czy naturalnie z doniczki wyrasta jeden pień czy wiele gałazek
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana&lang=1
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Magnolia%20%C3%97soulangeana%20'Alexandrina'&lang=1
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:44, 30 gru 2013

Do góry
Małgosiu pozdrawiam
Roztoczańskie klimaty 19:43, 30 gru 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wszelki duch Pana Boga chwali!!!

Buziaki Madżenka hihih
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 30 gru 2013

Do góry
WilczaGora napisał(a)
można już pić. Marzenko ...tak powiadasz...
no to zaczynamy

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 30 gru 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Madżenko nadrobiłam zaległości. Poczytałam o ćwiczeniach i mam mocne postanowienie poruszania się przez zimę. Mam chrapkę na jogę ale koło mnie nic interesującego w tym temacie się nie dzieje więc chyba pozostanie mi skalpel i killer
U nas rośliny też szaleją...w parku zakwitła wiśnia a w ogrodzie lilie złotogłów wyszły dość mocno z ziemi...niestety nie będzie mi dane przekonać się o ich urodzie w tym roku...
pozdrawiam

.????? Zakladasz ze wymarzna czy wyjezdżasz?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:37, 30 gru 2013

Do góry
beta napisał(a)
tiiaaa, wianek iście sylwestrowe wrażenie robi...pozdrawiam Madżenko

czy ja dobrze zrozumiałam, że sylwestra przywitasz w pracy?

Na szczęscie tylko do 16 :00 ale dziwne to na mnie robi wrażenie....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies