Martwi mnie ta trawka. Zaczynam myśleć, ze nie żyje. Ładnie wygląda ten brąz w zielonym, ale rok temu kupowałam ją taką w odcieniu zieleni.
Carex flagellifera 'Kiwi' - słaby ma opis w Internecie, mało popularna.
Można ją otrzymać też z siewu i podejrzewam, że taką kupiłam. Piszą, że jest zimozielona. We wrześniu wyglądała tak:
Zimą zbrązowiała, podcięłam jej wiosną suche końce, ale wkoło jej nic się nie dzieje. Do teraz.
Wygląda podobnie, jak turzyca brązowa, którą kupowałam pod nazwą "Coca cola" w pobliskiej szkółce. Tylko ta druga żyje, bo ma takie złoto-brązowe trawki wychodzące z kępki.
niebawem na murze, nad cisami coś powstanie
zdjęcie nieostre, na szybko rankiem
już wyrównałam cisy, jeszcze ten żwirek muszę dokończyć, tak skaczę z jednej roboty do drugiej
U mnie tez pojawiły się dziwne plamy. Posypałem wszystko saletrą amonową około 2 tygodnie temu. Trawa ruszyła niesamowicie, pojawiło się kilka jaśniejszych plam. Pomyślałem, że nie nawiozłem tych miejsc i dosypałem nawozu, obficie podlałem. Po kolejnych dwóch koszeniach trawa w tych miejscach się nie wyrównała a na dodatek pojawiły się kolejne jasne plamy. Spaliłem trawę? Opryskałem także starane trawnik bo pojawiła się koniczyna, natomiast myślę, że nie jest to do wina tego środka. Innych miejsc gdzie mam trawę nie opryskiwałem a pojawiły się także jasne plamy. Jak żyć ?
Nawoziłem ręcznie cały trawnik i mega się przy tym skupiłem trawa w tych miejscach jest rzadka, nie wiem czy się rozkrzewi czy trzeba dosiewać. Stanu trawy po zimie bałem się najbardziej.
W różnych miejscach, różne stadium, tu najcieplej, to najszybciej.
Wczoraj sprzątałam tam, a ile jeszcze mam mycia ale pokażę, jak już całość będziealbo wpadniecie
a to Rubensy koło buków trikolor, dopiero pąki się pokazały
a na łukach z dnia na dzień coraz więcej
czekam aż w pełni pokaz będzie
Aniu, wróciłaś, ale fajnie brakowało tu twojego pięknego ogrodu
2 magnolie wypadły, zostało mi 21 sztuk. Dumam czy na wprost tarasu domku letniego posadzić magnolię czy klon japoński, nie umiem się zdecydować
Przydaśków mnóstwo z Niemiec psiapsióła przytargała, a ostatnio to była rura rdzewiak ze złomowiska, stolik, plastry z dębu i korzenie z dębu. Kilka rzeczy mam na oku do domku letniego, jako wystrój, ale dosyć drogie jak na starocie.
Dzięki i pozdrawiam gorącobo u nas lato
jedna z magnolii parasolowatych, 2 będą kwitły, 3 nie.
już rano kwiat widać, jak wrócę pewnie rozwinięty będzie
w całości drzewko
liście ma ogromne
Ah ci sąsiedzi, wiem coś o tym. Ja za każdym razem jak coś robię na froncie a akurat trafiam na sąsiada to słyszę mądrości. Jednym uchem wpuszczam drugim wypuszczam
Ze nie wspomnę o mądrościach sprzedawców
Za każdym razem jak pytałam o choiny to słyszałam ze one absolutnie na zywoplot się nie nadają
Tia...
Iwonka, choin nie masz ale za to cisów od groma
Jeszcze muszę kompost rozgrabić i z ziemia przemieszać ale wczoraj już nie zdążyłam / nie chciało mi się .
A ja polecam tulipany Ivory Floradale. Są trwałe i ładnie się rozmnażają.
Tak wyglądają Ivory Floradale po 3 latach. Posadziłem w tym miejscu 8 cebulek. Oczywiście są teraz niższe i mają mniejsze kwiaty niż w pierwszym roku, ale patrząc na to, jak zachowują się inne tulipany, myślę, że to wartościowa odmiana. W tym roku muszę już je wykopać