Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 17:28, 29 maj 2018

kasja83 napisał(a)

Ja mam trzcinnki przy tarasie-całe 4 mb-aż sobie zerknę-bo one w takim miejscu wsadzone, że rzadko obok nich przechodzę. Wiem, że czasami trzeba,ale ąz żal tak pryskać wszystko.
Widzę także, że mój zombie-klon jednak nie chce żyć-ratowany w zeszłym roku-stracił kolejną gałąź ze swoich kilku pozostałych;-(

Może mazan ma jakiś skuteczny sposób na tą rdzę?
Klonika żal
ren133 17:38, 29 maj 2018

HannaR napisał(a)
No właśnie. Człowiek coś już zrobi i jest zadowolony. A tu przychodzi maj i kolejna wystawa Chalsea.....

Ja u siebie mam kawałek tego: https://stephenstuddphotography.wordpress.com/2014/05/24/rhsbbc-peoples-choice-chelsea-flower-show-2014-a-visual-view/

A ten ogród, który cytowałaś jest moim ulubionym z tegorocznej wystawy.

Mnie też przypadł do gustu ten ogród. Takie akcenty kwiatowe bardzo mi się podobają i to od dawna... Chciałabym jednak dokonać takiej selekcji ro_ślin żeby było ożywiająco ale nie bałaganiarsko. Pod uwagę biorę jarzmianki Moulin Rouge do tego mam białą dziewannę i jakieś napastnice i łubin w kolorze białym i bordowym.
ren133 17:40, 29 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)

Nie wierzę Renia ,pewna jesteś? Ja zmęczyłam się oglądając tylko zdjęcia,nie chciałabym mieć na codzień takich widoków. Może nie jestem w zgodzie z najnowszymi trendami ale z takimi nie chcę być. Oczopląsu można dostać
Naprawdę tylko u mnie w grę wchodzi kolor bordo, biały i róż
Pszczelarnia 17:46, 29 maj 2018

ren133 napisał(a)

A propos oprysków ... pryskałam trzcinniki topsinem z końcem kwietnia i dziś chciałam powtórzyć oprysk i niestety rdza zaczęła już wchodzić ... nie wiem jak się ustrzec tego dziadostwa? Może pryskać co dwa tygodnie?

Prysnąć raz Mondatakiem. Powinno pomóc ale już za późno.

ivo 20:38, 29 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Prysnąć raz Mondatakiem. Powinno pomóc ale już za późno.

Za późno jeśli chodzi o czas czy jeśli pojawi się juz rdza?
nawigatorka 21:04, 29 maj 2018

na rdze raczej nie da sie pryskac zapobiegawczo. dlatego robi sie cześto oprysk by zatrzymac ja w początkowej fazie
choc to co Ewa podaje jest niby zapobiegawcze
ren133 21:05, 29 maj 2018

No to czyli warto prysnąć tym co poleca Ewa ... ale wczesną wiosną?
21:13, 29 maj 2018
łubin ci w głowe pomieszał ) życze sukcesów ...bo u jednych sie udaje aż do przesady ...ale mnie kiepsko z nim poszło ...a takie ładne kupiłam na próbe a potem siałam i albo nie wykiełkował albo wyplewiłam ale te londyńskie łubiny zawsze mnie zachwycaja

gdzies czytałam ze przy tych upałach w tym roku kwitł tydzień...warto to wiedzieć ...chyba ?
ren133 21:18, 29 maj 2018

Justyna powoli sprowadzasz mnie na ziemię... Jeśli tydzień to szału nie ma...
ren133 21:22, 29 maj 2018

I jeszcze mam pytanie... Czy trzymacie jeszcze przekwitnięte tulipany na rabatach czy jeszcze tylko u mnie straszą?