Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Tu ma być ogród :) 13:21, 08 lut 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
... a nie chcesz tej wody bliżej tarasu? chłodzi i szumi ...

teoretycznie miejsce na przeciw schodów tarasowych jest, ale na tej krawędzi działki idąc od południa mam już w narożniku zagajnik brzozowy, zaraz za nim przygotowane miejsce na huśtawkę ogrodową, potem jest plac zabaw, dalej jakieś 15 m wolnej przestrzeni, która wypada właśnie na przeciw tarasu, dalej domek ogrodnika i kompostownik. Przed domkiem ogrodnika właśnie jest planowany wgłebnik - więc i tak już dużo tego.

Poza tym taras jest zabudowany pergolą, odsadzony różami Giardina i Eden Rose, które z czasem mam nadzieję obrosną tak pergolę, że chyba i tak bym tej ścianki stamtąd nie widziała.

Wybrałam to miejsce bo patrzę na nie codziennie siedziąc przy stole w jadalni, jest widoczne od frontu działki, a wiadomo, że taki element w ogrodzie skupia wzrok gości.

Optymalnie byloby gdyby odległość od wykuszu, czy tarasu była mniejsza, ale niestety, tak nie jest. Od wykuszu w linii prostej do ścianki będzie 19 m.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:10, 06 lut 2016

Do góry
To mam tak samo, miejsce na kompostownik wypada na wprost tarasu.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 17:36, 06 lut 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Ewa mój kompostownik jest zrobiony z drewnianych desek i bardzo sprytnie schowany za sorgo

Bardzo sprytnie - wcale go nie widać
W samym słońcu 12:45, 06 lut 2016

Do góry
Jana napisał(a)
może wystarczy zaolejować (jest naturalny) z 2-3 razy

To może tak zrobimy

Mój wątek to tak ledwo zyje, ale jakos średnio mam co pisać.
Plan jest taki:
-posadzic tuje wzdłuż ogrodzenia
-przygotować terene pod warzywniki i je zrobić
-zrobic kompostownik
-dokończyć trawnik i zrobic dosiewki w tym co jest
-posadzic kilka drzewek owocowych
-pomyślec nad rabatą - co na niej posadzić bo jest na pełnym słońcu
Nie mam przedogródka,ale marzy mi sie by rosło cos ładnego, kwitnącego w donicach.
Mam tez donice ceramiczne- 3 szt i chciałabym je przemalować na inny kolor-ale jaka farba do tego?

Moje plany nie sa tak za bardzo rozbudowane jak wasze i przez to jeszcze się zbytnio nad nimi nie zastanawiam ;P
Ogród Mirelli 23:25, 05 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jeśli np. czytasz artykuł o kompostowaniu, zapinujesz myszką (prawy przycisk, jeśli masz włączoną aplikację Pinit ) ) zdjęcie na tablicę, którą możesz sobie nazwać KOMPOSTOWNIK

tego właśnie nie wiem jak zrobić, jak właczyć tę aplikację. Bo tam to jestem zalogowana i przegladając zdjecia z tamtej strony mogę je dodawać ale np. z innych stron, to już nie.
Ogród zapracowanej mamuśki 12:56, 05 lut 2016

Do góry
Mam pytanko, planuję postawić kompostownik za garażem, zrobiłam sobie przymiarkę i wyszło że do studni melioracyjnej jest 2,7 m.
Przeszukałam neta odległość od okien i granicy jest w normie tylko ta studnia.
Czy melioracyjną studnie tak samo się traktuje jak studnie na wodę pitną?

Kamienny ogród patykiem malowany 11:44, 04 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Kompostownik oczywiście pamiętam. Przed ogródek nie kojarzę. Pamiętam wielkie sosny pod którymi marzyłaś sobie posadzić różaneczniki a potem wymyśliłaś że zrobisz tam donice.
Jeśli chcesz do tego wrócić to musisz wstawić krótkie przypomnienie i co ustaliłaś i wszyscy będą na czasie. Oczywiście dla tych którzy nie są od początku a chcą pomóc.

Przypomnienie będzie razem z nowymi rysunkami.
Przed ogródka słusznie nie kojarzysz, bo na razie go nie pokazywałam....bo i nie ma co.
Kompostownik dostał jeszcze dwa piętra...więc wszystko się zmieniło.
Pod sosnami zostaje pomysł z rodkami w donicach....ale to odległe jeszcze plany...muszę działać po kolei bo się nie wykopię
Kamienny ogród patykiem malowany 11:37, 04 lut 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Aniu...jesteś wielka....dzięki bardzo...w przerwach nad innymi ogródkami borykam się nadal z moim - nie wiem czy go jeszcze pamiętasz - kompostownikiem i przedogródkiem...ale to na razie musi poczekać, bo obiecałam pomóc Asi i Dominice...może zdążę rozgrzebać do dyskusji coś swojego do wiosny, wtedy Wasza pomoc mile widziana

Kompostownik oczywiście pamiętam. Przed ogródek nie kojarzę. Pamiętam wielkie sosny pod którymi marzyłaś sobie posadzić różaneczniki a potem wymyśliłaś że zrobisz tam donice.
Jeśli chcesz do tego wrócić to musisz wstawić krótkie przypomnienie i co ustaliłaś i wszyscy będą na czasie. Oczywiście dla tych którzy nie są od początku a chcą pomóc.
Ogród Mirelli 09:50, 04 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Może na początek warto poczytać tu?
http://www.piotrsajnog.pl/2050/pinterest-przewodnik-dla-poczatkujacych/

Czyli
1. Musisz założyć konto
2. Wybrać tematy, które cię interesują
3. Zacząć przypinać na swoje tablice (wybieramy tablicę, czyli folder, nazywamy go, np. Ogród) i na początek przypinamy do folderu swoją inspirację
4. Jest sporo zdjęć np. z Ogrodowiska, one osadzone są tam ze stron źródłowych.
5. Test:
wejdź na link:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388521516/
Zobaczysz zdjęcie, następnie najedź myszką na fotkę i kliknij.
Przeniesiesz się na str. 142 wątku" Zimozielony ... "
Zdjęcie pochodzi dokładnie z tej strony i jest powiązane z tekstem, który można w każdej chwili doczytać.

Jeśli np. czytasz artykuł o kompostowaniu, zapinujesz myszką (prawy przycisk, jeśli masz włączoną aplikację Pinit ) ) zdjęcie na tablicę, którą możesz sobie nazwać KOMPOSTOWNIK

Kiedy przeglądasz fotki na swoim Pinteresie, klikasz na zdjęcie i wracasz do artykułu.

Niestety, aby mieć aktywny przycisk Pinit, musiałam troszkę pokombinować i teraz już nie pamiętam, ale instaluje się na kompa lub telefon z Pinteresa
Bardziej wytłumaczyć nie umiem.

Jest tylko jedno Ale...
Nie wszyscy sobie życzą, by fotki z wątku trafiły na tablicę. Część tablic mam ukrytych, czyli niewidocznych dla innych osób.

I ja skorzystam jeszcze mnie tam nie ma
Ogród Mirelli 09:40, 04 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czyli
1. Musisz założyć konto
3. Zacząć przypinać na swoje tablice (wybieramy tablicę, czyli folder, nazywamy go, np. Ogród) i na początek przypinamy do folderu swoją inspirację
5. Test:
wejdź na link:
Zdjęcie pochodzi dokładnie z tej strony i jest powiązane z tekstem, który można w każdej chwili doczytać.

Kiedy przeglądasz fotki na swoim Pinteresie, klikasz na zdjęcie i wracasz do artykułu.

Niestety, aby mieć aktywny przycisk Pinit, musiałam troszkę pokombinować i teraz już nie pamiętam, ale instaluje się na kompa lub telefon z Pinteresa

Jest tylko jedno Ale...
Nie wszyscy sobie życzą, by fotki z wątku trafiły na tablicę. Część tablic mam ukrytych, czyli niewidocznych dla innych osób.

Ja sobie wczoraj założyłam. Faktycznie wygoda. Praktycznie każde zdjęcie w neci możesz zapisać w jednym miejscu. Super.
Ogródek Iwony 23:15, 03 lut 2016

Do góry
Dziś u Mirelli rozpływałam się w ukłonach nad pożytkiem z Pinteresa. Zatem kopiuję do siebie:

Najlepiej korzystać równolegle z Pinteresa, jako wspomaganie do artykułów i forum.
Jest taka opcja, że oglądasz czyjś ogród. Podoba ci się fotka. Pinujesz do odpowiedniego folderu u siebie. A jak potem klikniesz na tą fotkę, wracasz do ogrodu, skąd fotka pochodzi. Super sprawa. Jedno zdjęcie i wracasz do artykułu, wątku... To takie obrazkowe archiwum. Łatwiej wszystko znaleźć.

Edit: i część folderów może być ukryta dla innych.

AGDULA napisał(a)

Oświeć i mnie bo nie bardzo rozumiem jak to działa. Co ja tam moge robić oprócz ogladania zdjęć? Pewnie się tam kiedyś logowałam bo widzę wszsytkie zdjęcia i mogę się między nimi przemieszczać, ale nie bardzo rozumiem to o czym piszesz powyżej Możesz mnie wtajemniczyć? tał łopatologicznie abym zrozumiała.
Może doprecyzuje, chodzi mi o to abyś wytłumaczyła to co pisałaś, że ogladam gdzieś zdjecie np tu na ogordowisku i przypinam pinezkę ale jak to się robi?

Czyli
1. Musisz założyć konto
5. Test:
wejdź na link:

Jest tylko jedno Ale...

Mam nadzieję, ze choć trochę to, co napisałam, jest zrozumiałe
Ogród Mirelli 23:02, 03 lut 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)

Może doprecyzuje, chodzi mi o to abyś wytłumaczyła to co pisałaś, że ogladam gdzieś zdjęcie np tu na ogrodowisku i przypinam pinezkę ale jak to się robi?

Czyli
1. Musisz założyć konto
5. Test:
wejdź na link:

Jest tylko jedno Ale...

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:46, 03 lut 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Aniu, zmiany są duże - widać to po zdjęciach W tym roku będzie jeszcze piękniej Czy Ty masz kompostownik?

Ewa mój kompostownik jest zrobiony z drewnianych desek i bardzo sprytnie schowany za sorgo

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:01, 03 lut 2016

Do góry
Aniu, zmiany są duże - widać to po zdjęciach W tym roku będzie jeszcze piękniej Czy Ty masz kompostownik?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:29, 31 sty 2016

Do góry
inag napisał(a)
Kompostownik widać że wieeeeelki!Ciekawa jestem jak za kilka miesięcy będą się prezentowały skrzynie w tym miejscu
Kolorowych snów!

Ilonko, kompostownik nie jest duży, taki w sam raz na moje potrzeby

Ja również jestem ciekawa jak te skrzynie będą tam wyglądać, w głowie mam już plan ale najbardziej jestem ciekawa buka w warzywniku
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:27, 31 sty 2016

Do góry
jolka napisał(a)

Paulinka, to kompostownik trzeba wykładać taką siatką od wewnątrz??
Patrzę z ciekawością, bo nie widziałam że tak się robi..

Piękna akcja się w warzywniku się szykuje!!
Za parę miesięcy to miejsce będzie nie do poznania

Jolu, nie wiem czy ta siatka jest zalecana do kompostowników ale mam za duże odstępy między deskami i podczas przewracania wysypywała się ziemia zza tych desek dlatego wymyśliłam siatkę.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:45, 30 sty 2016

Do góry
Kompostownik widać że wieeeeelki!Ciekawa jestem jak za kilka miesięcy będą się prezentowały skrzynie w tym miejscu
Kolorowych snów!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:46, 30 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Opróżniłam dzisiaj cały kompostownik i produkcja rusza od nowa

Paulinka, to kompostownik trzeba wykładać taką siatką od wewnątrz??
Patrzę z ciekawością, bo nie widziałam że tak się robi..

Piękna akcja się w warzywniku się szykuje!!
Za parę miesięcy to miejsce będzie nie do poznania
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:01, 30 sty 2016

Do góry
Oficjalnie mogę dzisiaj pokazać miejsce na warzywnik!!
Mam dodatkowych kilka metrów za tą metalową bramą

Jeśli prognozy się utrzymają to za 2 miesiące będą tutaj skrzynie na warzywa, drzewka owocowe, buk i żywopłot grabowy Póki co jest to obraz nędzy i rozpaczy ale to tylko chwilowe...

Betony dzisiaj przyjechały i czekają na postawienie konkretnego płotu. Wiem, że płot betonowy jest okropny ale w tym miejscu musi być przeciwpancerny płot...Mam wielkie sadzonki bluszczu to jeszcze w tym roku powinien zakryć ten beton.

Opróżniłam dzisiaj cały kompostownik i produkcja rusza od nowa

Od lutego akcja przesadzania roślin.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies