teoretycznie miejsce na przeciw schodów tarasowych jest, ale na tej krawędzi działki idąc od południa mam już w narożniku zagajnik brzozowy, zaraz za nim przygotowane miejsce na huśtawkę ogrodową, potem jest plac zabaw, dalej jakieś 15 m wolnej przestrzeni, która wypada właśnie na przeciw tarasu, dalej domek ogrodnika i kompostownik. Przed domkiem ogrodnika właśnie jest planowany wgłebnik - więc i tak już dużo tego.
Poza tym taras jest zabudowany pergolą, odsadzony różami Giardina i Eden Rose, które z czasem mam nadzieję obrosną tak pergolę, że chyba i tak bym tej ścianki stamtąd nie widziała.
Wybrałam to miejsce bo patrzę na nie codziennie siedziąc przy stole w jadalni, jest widoczne od frontu działki, a wiadomo, że taki element w ogrodzie skupia wzrok gości.
Optymalnie byloby gdyby odległość od wykuszu, czy tarasu była mniejsza, ale niestety, tak nie jest. Od wykuszu w linii prostej do ścianki będzie 19 m.
Mój wątek to tak ledwo zyje, ale jakos średnio mam co pisać.
Plan jest taki:
-posadzic tuje wzdłuż ogrodzenia
-przygotować terene pod warzywniki i je zrobić
-zrobic kompostownik
-dokończyć trawnik i zrobic dosiewki w tym co jest
-posadzic kilka drzewek owocowych
-pomyślec nad rabatą - co na niej posadzić bo jest na pełnym słońcu
Nie mam przedogródka,ale marzy mi sie by rosło cos ładnego, kwitnącego w donicach.
Mam tez donice ceramiczne- 3 szt i chciałabym je przemalować na inny kolor-ale jaka farba do tego?
Moje plany nie sa tak za bardzo rozbudowane jak wasze i przez to jeszcze się zbytnio nad nimi nie zastanawiam ;P
tego właśnie nie wiem jak zrobić, jak właczyć tę aplikację. Bo tam to jestem zalogowana i przegladając zdjecia z tamtej strony mogę je dodawać ale np. z innych stron, to już nie.
Mam pytanko, planuję postawić kompostownik za garażem, zrobiłam sobie przymiarkę i wyszło że do studni melioracyjnej jest 2,7 m.
Przeszukałam neta odległość od okien i granicy jest w normie tylko ta studnia.
Czy melioracyjną studnie tak samo się traktuje jak studnie na wodę pitną?
Przypomnienie będzie razem z nowymi rysunkami.
Przed ogródka słusznie nie kojarzysz, bo na razie go nie pokazywałam....bo i nie ma co.
Kompostownik dostał jeszcze dwa piętra...więc wszystko się zmieniło.
Pod sosnami zostaje pomysł z rodkami w donicach....ale to odległe jeszcze plany...muszę działać po kolei bo się nie wykopię
Kompostownik oczywiście pamiętam. Przed ogródek nie kojarzę. Pamiętam wielkie sosny pod którymi marzyłaś sobie posadzić różaneczniki a potem wymyśliłaś że zrobisz tam donice.
Jeśli chcesz do tego wrócić to musisz wstawić krótkie przypomnienie i co ustaliłaś i wszyscy będą na czasie. Oczywiście dla tych którzy nie są od początku a chcą pomóc.
Dziś u Mirelli rozpływałam się w ukłonach nad pożytkiem z Pinteresa. Zatem kopiuję do siebie:
Najlepiej korzystać równolegle z Pinteresa, jako wspomaganie do artykułów i forum.
Jest taka opcja, że oglądasz czyjś ogród. Podoba ci się fotka. Pinujesz do odpowiedniego folderu u siebie. A jak potem klikniesz na tą fotkę, wracasz do ogrodu, skąd fotka pochodzi. Super sprawa. Jedno zdjęcie i wracasz do artykułu, wątku... To takie obrazkowe archiwum. Łatwiej wszystko znaleźć.
Edit: i część folderów może być ukryta dla innych.
Czyli
1. Musisz założyć konto
2. Wybrać tematy, które cię interesują
3. Zacząć przypinać na swoje tablice (wybieramy tablicę, czyli folder, nazywamy go, np. Ogród) i na początek przypinamy do folderu swoją inspirację
4. Jest sporo zdjęć np. z Ogrodowiska, one osadzone są tam ze stron źródłowych.
5. Test:
wejdź na link: https://pl.pinterest.com/pin/529876712388521516/
Zobaczysz zdjęcie, następnie najedź myszką na fotkę i kliknij.
Przeniesiesz się na str. 142 wątku" Zimozielony ... "
Zdjęcie pochodzi dokładnie z tej strony i jest powiązane z tekstem, który można w każdej chwili doczytać.
Jeśli np. czytasz artykuł o kompostowaniu, zapinujesz myszką (prawy przycisk, jeśli masz włączoną aplikację Pinit ) ) zdjęcie na tablicę, którą możesz sobie nazwać KOMPOSTOWNIK
Kiedy przeglądasz fotki na swoim Pinteresie, klikasz na zdjęcie i wracasz do artykułu.
Niestety, aby mieć aktywny przycisk Pinit, musiałam troszkę pokombinować i teraz już nie pamiętam, ale instaluje się na kompa lub telefon z Pinteresa
Bardziej wytłumaczyć nie umiem.
Jest tylko jedno Ale...
Nie wszyscy sobie życzą, by fotki z wątku trafiły na tablicę. Część tablic mam ukrytych, czyli niewidocznych dla innych osób.
Mam nadzieję, ze choć trochę to, co napisałam, jest zrozumiałe
Czyli
1. Musisz założyć konto
2. Wybrać tematy, które cię interesują
3. Zacząć przypinać na swoje tablice (wybieramy tablicę, czyli folder, nazywamy go, np. Ogród) i na początek przypinamy do folderu swoją inspirację
4. Jest sporo zdjęć np. z Ogrodowiska, one osadzone są tam ze stron źródłowych.
5. Test:
wejdź na link: https://pl.pinterest.com/pin/529876712388521516/
Zobaczysz zdjęcie, następnie najedź myszką na fotkę i kliknij.
Przeniesiesz się na str. 142 wątku" Zimozielony ... "
Zdjęcie pochodzi dokładnie z tej strony i jest powiązane z tekstem, który można w każdej chwili doczytać.
Jeśli np. czytasz artykuł o kompostowaniu, zapinujesz myszką (prawy przycisk, jeśli masz włączoną aplikację Pinit ) ) zdjęcie na tablicę, którą możesz sobie nazwać KOMPOSTOWNIK
Kiedy przeglądasz fotki na swoim Pinteresie, klikasz na zdjęcie i wracasz do artykułu.
Niestety, aby mieć aktywny przycisk Pinit, musiałam troszkę pokombinować i teraz już nie pamiętam, ale instaluje się na kompa lub telefon z Pinteresa
Bardziej wytłumaczyć nie umiem.
Jest tylko jedno Ale...
Nie wszyscy sobie życzą, by fotki z wątku trafiły na tablicę. Część tablic mam ukrytych, czyli niewidocznych dla innych osób.
Jolu, nie wiem czy ta siatka jest zalecana do kompostowników ale mam za duże odstępy między deskami i podczas przewracania wysypywała się ziemia zza tych desek dlatego wymyśliłam siatkę.
Oficjalnie mogę dzisiaj pokazać miejsce na warzywnik!!
Mam dodatkowych kilka metrów za tą metalową bramą
Jeśli prognozy się utrzymają to za 2 miesiące będą tutaj skrzynie na warzywa, drzewka owocowe, buk i żywopłot grabowy Póki co jest to obraz nędzy i rozpaczy ale to tylko chwilowe...
Betony dzisiaj przyjechały i czekają na postawienie konkretnego płotu. Wiem, że płot betonowy jest okropny ale w tym miejscu musi być przeciwpancerny płot...Mam wielkie sadzonki bluszczu to jeszcze w tym roku powinien zakryć ten beton.
Opróżniłam dzisiaj cały kompostownik i produkcja rusza od nowa