Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród Ani :) 17:31, 10 wrz 2016

Do góry
Piękny efekt. Z tych cisów to prawdziwe miśki . Jednak jak są ramy to ogród jest taki przytulniejszy i ukazuje piękno innych roślin.
Brawo dla Toszki za projekt i wielkie brawa dla Ciebie i Ema za ciężką pracę jaką robicie.
Mój mały zakątek :D 01:25, 10 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Rabaty bardzo ładne, podobają mi sie te liściowe struktury. Ja tak liści poukładać nie potrafię
Czytałam u Jazzy o nowym domu, super projekt. Trzymam mocno kciuki, żeby udało sie go zrealizować.

Dzięki za odwiedzinki.
Miło mi słyszeć że komuś się podoba.
Pp prostu sądziłem i wydawało mi się że będzie ok.

Co do projektu, no to nie wiem już sam, wątpliwa sprawa
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:56, 09 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mamy i bardzo sie z tego cieszę
Sami robiliśmy, jedynie projekt dostaliśmy, który jednak później i tak korygowaliśmy Trawnik z wczoraj

Oooomaaaajgaaat, ale widok Cuuuuudooooo
Ogród Nety- moje marzenie 15:11, 09 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
A ja myślałam o tej kolumnowej pod rynnę

I zamiast strażników wymyśliłam pergolę na różę.

Przy takiej dużej kolumnowej dwa stożki to za dużo by było, więc pod oknem dałam np.: miskanta, a stożki za słupek ogrodzeniowy.

Z tym, że wiesz Anetko, że to takie sobie... cipcianie, te moje rysunki, a nie konkretny projekt jak robi Toszka, że wiadomo dokładnie, co, gdzie i jaką odmianę

Odnośnie drzew - rozumiem przesyt. Tylko znowu - na zdjęciu widzę las u sąsiada i patelnię u Ciebie - brak mi równowagi, jakiegoś płynnego przejścia, dlatego znowu stawiam Ci drzewko

A drzewko tam gdzie pokazujesz, to ja też myślałam, nawet kilka- ciut mniejszych, w szpalerze. Poszukam zdjęć tamtej strony to ocenisz czy byłoby ok.
Nad miskantem na rabacie pod oknem też myślałam. Albo od strony schodów albo przy rynnie. Ja bardzo lubię trawy, choć zdaję sobie sprawę, że są kłopotliwe, to i tak chciałabym je u siebie mieć. Teraz mam na tej rabacie żwirowej rozplenicę giganta i wszyscy ją sobie pokazują jak przechodzą , no a ja dumna jestem No ale to nie jedyny powód. Po prostu je lubię.
Ogród Nety- moje marzenie 14:37, 09 wrz 2016

Do góry
A ja myślałam o tej kolumnowej pod rynnę

I zamiast strażników wymyśliłam pergolę na różę.

Przy takiej dużej kolumnowej dwa stożki to za dużo by było, więc pod oknem dałam np.: miskanta, a stożki za słupek ogrodzeniowy.

Z tym, że wiesz Anetko, że to takie sobie... cipcianie, te moje rysunki, a nie konkretny projekt jak robi Toszka, że wiadomo dokładnie, co, gdzie i jaką odmianę

Odnośnie drzew - rozumiem przesyt. Tylko znowu - na zdjęciu widzę las u sąsiada i patelnię u Ciebie - brak mi równowagi, jakiegoś płynnego przejścia, dlatego znowu stawiam Ci drzewko
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:01, 09 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Sami robiliśmy, jedynie projekt dostaliśmy, który jednak później i tak korygowaliśmy Trawnik z wczoraj

No trawnik piękny.
Przed siewem grunt przekopaliście z jakimś dobrym kompostem by poprawić glebę?
Zaczynam przygodę z ogrodem 11:23, 09 wrz 2016

Do góry
Anetko, wymądrzę się krótko na temat inspiracji zapodanej przez MariBere.
To jest projekt słynnego Pieta Oudolfa, który wprowadził modę na ogrody złożone z samych bylin i traw. Te strzyżone cisy mają stanowić kontrast i szkielet dla zwiewnych nasadzeń.
Gdybyś się czuła na siłach wykonać takie cięcie, to faktycznie mógłby być fajny pomysł na takie "pojawia się i znika".

Co do berberysów, to jakoś tak... niby ok, ale wydaje mi się że coś lepszego da się wymyśleć. Może żywopłot z graba?
Mój mały zakątek :D 09:21, 09 wrz 2016

Do góry
Rabaty bardzo ładne, podobają mi sie te liściowe struktury. Ja tak liści poukładać nie potrafię
Czytałam u Jazzy o nowym domu, super projekt. Trzymam mocno kciuki, żeby udało sie go zrealizować.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:00, 08 wrz 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)

dzięki
ale automatyczne podlewanie trawnika macie?

Zaczynam przygodę z ogrodem 13:13, 08 wrz 2016

Do góry
Dominika11 dzięki każda rada dobra
Toszka - napisałam w poście, że jest to wystawa południowo-zachodnia, cień dopiero gdy słońce schowa się za dęby, które rosną przy drodze.
Na odcinku bliżej domu na pewno będzie rabata, ale to zostawiam na przyszły rok. Faktycznie nie wzięłam pod uwagę zimowych wiatrów

Anbu witam Cię zajrzę na Twój wątek w wolnej chwili ale napisz czy mieszkasz gdzieś w moich okolicach?

Makadamia dzięki za projekt, powinnam od niego zacząć przynajmniej widać mniej więcej ogólny zarys przyszłego ogrodzenia.
Faktycznie tak jak napisałaś chciałabym ogród bardziej naturalny - dzięki za link poczytam
Ściana z ognik byłaby ciekawa ale niestety odpada, w tym miejscu mógłby wymarzać.

Niestety z powodu braku czasu nie do końca mam wszystko przemyślane i poukładane a chcielibyśmy z mężem ten jeden bok obsadzić w tym roku
dlatego też dziękuję wszystkim za cenne rady a przepraszam za chaotyczne odpowiedzi ale siedzę w pracy i staram się co nieco odpisać bo w domu mogę nie znaleźć czasu (dwójka dzieciaków czeka).
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:55, 08 wrz 2016

Do góry
pati88 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź!
Uzupełniłam zdjęcia o podpisy roślin (przepraszam za chaotyczność i brak dokładności). Czy w ogóle można coś z tego wykorzystać, czy całkowicie zmienić podejscie i zacząć od początku nie opierając się na tym programie?

Patti88 jeśli mogę coś doradzić masz bardzo duży ogród do ogarnięcia. Zastanów się nad zamówieniem projektu kompleksowego (chociażby u Danusi przez internet). Uwierz mi lepiej powoli realizować po kawałku jakiś jeden projekt niż "rzeźbić" samemu. Skończy się na tym ( jak u mnie), że wiecznie będziesz coś poprawiać, przerabiać, zmieniać i nigdy nie skończysz a i zadowolona nie będziesz. O kasie wydawanej co rocznie nawet nie wspomnę.
pozdrawiam
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 09:41, 08 wrz 2016

Do góry
Constans napisał(a)

Dominiko, jak z disco polo nie, nie, ja nie słuuucham, a nóżka w rytm uderza o podłogę

Witam, tak w ogóle

Hahahahaaa, święta racja

Hej Aniu, witaj u mnie Byłam właśnie u Ciebie i zbieram zęby... projekt 3D ulalaaaaaa, takiego tutaj jeszcze nie było
Zapraszam
Z motyką na słońce 09:38, 08 wrz 2016

Do góry
Cześć Aniu Masz niezły kawał ziemi... do przerobienia Pracy nie zazdraszczam, bo tej jeszcze mnóstwo.
Przepisy RODowskie faktycznie ciut dzikie, ale jeżeli chodzi o postawienie domku, to trzymać się regulaminu (3 m od sąsiada, max. 35m kw.), bo później kłopot może być.
A nasadzenia? U mnie ludziska tujowe ogrodzenia mają (nieliczni, ale mają) po 5 m wysokości i nie słyszałam, żeby były z tego tytułu jakieś nieprzyjemności. Standardem są żywopłoty wysokie na 1,5 czy 2m.
Drzewka? 2m? Sama jabłoń u mnie ma ponad 3 metry, a zdażają się brzozy po 20m, świerki równie wysokie. Choć przyznam szczerze kupując nasz ROD patrzyłam jakie wysokie drzewa mają sąsiedzi, żeby w razie czego nie oberwać przy wichurze z takiego kolosa.

A teraz.... Twój projekt powalił mnie na kolana. Takiego to tutaj jeszcze nie widziałam.
Życzę Wam dużo siły w tworzenie Waszego zielonego kawałka planety
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:59, 08 wrz 2016

Do góry
Witaj Aniu, chciałam się przywitać, bo zaglądam do Twojego wątku i podziwiam plany. Bardzo mi się podoba Twój projekt. Taki spójny, całościowy, przemyślany. Piękny ogród z tego będzie. Doradzać nie będę, ale na pewno będę zaglądać i kibicować.
U Agi - czyli słońce i piach 21:21, 07 wrz 2016

Do góry
Ha ha ha oj, umarłam

Skąd ten piołun wytrzasnąć?

Aga. Weź się w garść z tym projektem. Jeża hahaha nie musisz golić hahaha

No nie mogę. Poważnie chciałam napisać a zwijam się ze śmiechu

Rob projekt całości. Ja chciałam tylko żwirowiec, dziewczyny kazały całość i zobacz, jak dobrze na tym wyszłam : mam już zaplanowane rabaty

Cycek mi się nie spodobał
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:45, 07 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Ciągle mam wyrzuty sumienia przez tą swoją wczorajszą obcesowość. Jak masz potrzebę rewanżu, to zapraszam do siebie - możesz mi napisać, że to jest beznadziejny pomysł a tamto w ogóle nie wyszło

Na szczęście widzę, że merytorycznie w zasadzie się zgadzamy.
Rozwijając temat pergoli - ja bym ją przesunęła nieco w do góry i w prawo - może przykleić ją do tych rabat planowanych na końcu działki?
Chodzi mi o to, że ona teraz stoi centralnie przed tarasem - mam wrażenie że będzie zamykać widok. No i jakiś większy kawałek trawnika by się przydał.

A projekt - z tego co pamiętam, na razie wrzuciłaś tylko jeden, chyba że coś mi umknęło

A oczywiście, że już u Ciebie byłam. W doradzaniu jeszcze słaba jestem, ale w podziwianiu bbb dobra
Z pergolą - nie myślałam o niej tak ale wyjdę na balkon przymknę oko i przymierzę
Jeżeli chodzi o projekty rabaty frontowej, to Asia Nawigatorka wrzuciła 2 propozycje na str. 24, ja 1 na 26 i dzisiaj jeszcze 1....
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:20, 07 wrz 2016

Do góry
Ciągle mam wyrzuty sumienia przez tą swoją wczorajszą obcesowość. Jak masz potrzebę rewanżu, to zapraszam do siebie - możesz mi napisać, że to jest beznadziejny pomysł a tamto w ogóle nie wyszło

Na szczęście widzę, że merytorycznie w zasadzie się zgadzamy.
Rozwijając temat pergoli - ja bym ją przesunęła nieco w do góry i w prawo - może przykleić ją do tych rabat planowanych na końcu działki?
Chodzi mi o to, że ona teraz stoi centralnie przed tarasem - mam wrażenie że będzie zamykać widok. No i jakiś większy kawałek trawnika by się przydał.

A projekt - z tego co pamiętam, na razie wrzuciłaś tylko jeden, chyba że coś mi umknęło
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:11, 07 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, wybacz, że bez owijania w patelnię, ale mam ostatnią minutę przy kompie i muszę spadać

Podoba mi się Twój projekt rabaty frontowej.
Do planu ogólnego mam wątpliwości - pergola tak na samym środku trochę dziwnie IMO wygląda (i ścieżki do niej żadnej nie chcesz?)
rabaty boczne na froncie wydają mi się zbyt małe

jak mówiłam - nie mam już czasu żeby swoje uwagi wyrazić w uprzejmiejszej formie - przepraszam

Dzięki Asiu. Każda uwagę przyjmuje na klatę
Pergola na razie w fazie: urabianie eMa, i jak powstanie, to dojście też jakieś się doloży....
Rabaty boczne hmmm... wczoraj im sie przyglądałam i chyba mam podobne wrażenia. Będzie mokro, będą poszerzone - na pewno dojdzie przed nimi rząd małych cebulowych...Rozsadzę też danici, bo juz widzę, ze im będzei ciasno....
Cieszy mnie, że podoba ci się projekt frontowej tylko powiedz: który??? Mam jeszcze 2 plany w fazie rozmyślania, ale czasu brak by wrzucic w painta. Może jutro...
Ogród bez roweru 23:17, 06 wrz 2016

Do góry
Hej Marysiu, zaglądam do Ciebie po dłuuugiej przerwie. Zdjęcia pięknych jeżówek Virgin przypomniały mi, że są one przedmiotem mego pożądania. Dzięks

Projekt Constans mnie też rozwalił (jak najbardziej super pozytywnie).
Ogród bez roweru 23:08, 06 wrz 2016

Do góry
Przypomniało mi się, jak zrobiłam z klocków projekt zabudowy kominka, który miał zamaskować przewidziany w projekcie bezsensowny słup.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies