Przewrotnik bardzo dekoracyjna roślina. Tylko bardzo się rozsiewa mam go wszędzie. Najgorzej że rozsiewa się w żwirze. Moje już przycięte, jeszcze nad oczkiem kwitnie.
Z jednej kępki "kradzionej" i rozrósł się ponad moje oczekiwania.
Hej, proszę o pomoc w rozpoznaniu szkodnika lub choroby moich wierzb japońskich. Problem pojawił się zaraz po sporym obcięciu odrostów oraz dużych deszczach. Dokładnie 6 drzewek w słabej kondycji w tym 1 umierające. Cechą wspólną jest przede wszystkim kolor gałęzi. Zaraz po ścięciu końcówki zrobiły się czarne, listki brązowe. Drzewko najsłabsze straciło niemal wszystkie listki.
Hortensja dębolistna zaczęła się już przebarwiać.
Ogrodówka przy stodole w nogach hortensji pnącej.
Orlaya już przekwitła.
A przycięte szałwie białe już takie.
Rewelacyjna to jest gleba. Moja rola to było tylko wykopanie dołków i wsadzenie. Kiedyś było tu pole, na którym rosły zboża i buraki cukrowe., dlatego nie trzeba zaprawiać dołków, jakoś szczególnie dbać o podlewanie. Samo rośnie. Starałam się dobrać rośliny atrakcyjne w różnych porach roku. To nie jest tak, że cały ogród jest w takim samym stopniu atrakcyjny przez okrągły rok, ale zawsze są miejsca, które gwiazdorzą. Wiosną i jesienią atrakcją są drzewa i krzewy. One latem są głównie zielone, więc trzeba było dosadzić trochę róż i bylin. Ich kwitnienie odmierza ogrodowy czas.
Aktualnie rozpoczął się czas tawułek Arendsa.
O dziwo w ich sąsiedztwie całkiem dobrze radzą sobie liliowce.
Zobaczymy. Póki co nie mam czasu żeby jechać po tyczki przed sobotą więc niech nie będzie wichur bardzo proszę.
Skończyłam jeden gabion, jeszcze 7 zostało. Z 65. Więc zadowolona jestem bo myslalam ze bedziemy z tym walczyć do jesieni.
Chałupka ma wymurowane ściany szczytowe I 2 kominy. Jutro ciąg dalszy murowania. Zaprawa podlana I przykryta bigbagami po granicie. Może jutro będzie do użytku.
O jejku! Szpaków u Ciebie nie ma?? U mnie jeden dzień wystarczy żeby omiotły całkowicie i do cna drzewo, ledwo parę się udało zjeść.
A jaka wypasiona, duża szkółka