Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

kasiek 22:09, 24 sie 2024

Ooo jaki leśno-parkowy klimat, pięknie!

I roboty pełna parą - super że młodzi pomagają
Sylwia jak glina dobrze trzyma wode? Przy upałach wystarczy raz na tydzień porządnie podlać?
sylwia_slomc... 23:38, 24 sie 2024

Juzia napisał(a)

Ja w tym roku sobie podczytywałam kilka wątków od zera... ciekawie było poczytać co człowiek za głupoty pisał i jak się zmieniło podejście do różnych spraw

Na starość to łupie i tych co nie robili za wiele Pozostaje być młodym do końca! Hahahaha!

I tego się trzymajmy
sylwia_slomc... 23:42, 24 sie 2024

kasiek napisał(a)

Ooo jaki leśno-parkowy klimat, pięknie!

I roboty pełna parą - super że młodzi pomagają
Sylwia jak glina dobrze trzyma wode? Przy upałach wystarczy raz na tydzień porządnie podlać?

Zależy od tego do jak głębokich warstw ta woda dotrze. Z gliną jest tak, że jak wyschnie na kamień nie łatwo by wodę w głąb wpuściła. Ale jak jest dobrze po deszczach napojona to utrzyma i trzy tygodnie wilgoć w głębi na upałach. O ile nie wieje mocny wiatr bo ten ją suszy na kamień. Najlepiej by było solidnie podlać ze trzy dni pod rząd i wyściółkować, wtedy jest ok na długo bo nie wysycha.
kasiek 09:31, 25 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Zależy od tego do jak głębokich warstw ta woda dotrze. Z gliną jest tak, że jak wyschnie na kamień nie łatwo by wodę w głąb wpuściła. Ale jak jest dobrze po deszczach napojona to utrzyma i trzy tygodnie wilgoć w głębi na upałach. O ile nie wieje mocny wiatr bo ten ją suszy na kamień. Najlepiej by było solidnie podlać ze trzy dni pod rząd i wyściółkować, wtedy jest ok na długo bo nie wysycha.

O widzisz - super wskazówki!. Właśnie jak przyjechałam z drzewami to zaliczyłam szok że nie wbiję szpadla do ziemi bo była jak skała, a potem spadło 50 mm deszczu i ziemia była jak masło ( stąd jak nasiąkła to traktor się zakopał).
Wyściółkowane jest częściowo ale nawet, nawet, bo zebrałam łubin i facelię z poplonu i położyłam wzdłuż rabat. Tylko mnie zatkało jak zmieniły sie prognozy bo nie spodziewałam się takich upałów pod koniec sierpnia a drzewka świeżo wsadzone. Na szczęście tylko jedno było doniczkowane przez miesiąc, reszta od wiosny, ale to jedno to jabłonka którą kupiłam jak babcia odeszła i na nim baardzo mi zależy...
Np tuje teraz juz sobie radzą jak co miesiąc przyjeżdżamy ale mają włókninę i ona pewnie trzyma wilgoć. Z tym że na zimę pewnie je odsłonie, bo zimą mamy tam dość mokro. Zresztą za 2 tygodnie jade z bylinami to postaram się mocno zadarnić glebę wokół drzewek.
sylwia_slomc... 20:49, 25 sie 2024

kasiek napisał(a)

O widzisz - super wskazówki!. Właśnie jak przyjechałam z drzewami to zaliczyłam szok że nie wbiję szpadla do ziemi bo była jak skała, a potem spadło 50 mm deszczu i ziemia była jak masło ( stąd jak nasiąkła to traktor się zakopał).
Wyściółkowane jest częściowo ale nawet, nawet, bo zebrałam łubin i facelię z poplonu i położyłam wzdłuż rabat. Tylko mnie zatkało jak zmieniły sie prognozy bo nie spodziewałam się takich upałów pod koniec sierpnia a drzewka świeżo wsadzone. Na szczęście tylko jedno było doniczkowane przez miesiąc, reszta od wiosny, ale to jedno to jabłonka którą kupiłam jak babcia odeszła i na nim baardzo mi zależy...
Np tuje teraz juz sobie radzą jak co miesiąc przyjeżdżamy ale mają włókninę i ona pewnie trzyma wilgoć. Z tym że na zimę pewnie je odsłonie, bo zimą mamy tam dość mokro. Zresztą za 2 tygodnie jade z bylinami to postaram się mocno zadarnić glebę wokół drzewek.

Wiesz już dlaczego dawałam włókninę i trocinowałam. U mnie się sprawdziło bardzo dobrze, ale ja mam wzdłuż stoku cała woda spływała po deszczu, a tak to trociny spowalniały spływ wsiąkała głębiej i dłużej się trzymała w glebie.
ElzbietaFranka 23:21, 25 sie 2024

Też uwielbiam te żółte rudbekie. One w dużej Kępie są przepiękne. Mam ją w dwóch miejscach i pod jedną kret mi podrył, upał i oklapla. Nalałam pod nią wody dzisiaj nie wiadomo co z niej będzie.

Wernonis piękna a jak jeszcze przyjdzie pierwszej klasy to człowiek się cieszy.

Ostatnio nie miałam szczęścia do Alba... I zrezygnował aż z nich.
Rośliny przyszyly zalane wodą po wsadzeniu do gruntu wszystko padło, bodziszki i palczatki.
Bee 08:04, 26 sie 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Przyszły Weronie kupione na All...
Powiem Wam, że tak ładnych roślin za taką cenę jeszcze nigdy internetowo nie dostałam nawet w szkółkach wysyłkowo nigdy. Każda sadzonka już rozgałęziona i każda kwitnąca.

Do tego świetnie zabezpieczone doniczki,rośliny w pudełku były zawinięte w połowie, a mimo to ani jeden listek nie odpadł żadna ziemia nie latała. Doniczki paskami tektury spięte na sztywno. Kurier przyniósł do góry nogami. Wszystkie dotarły w idealnym stanie i kondycji choć w drodze były dwa upalne dni. Posadzone w prawie litrowych doniczkach. Sięgają mi do pasa i kwitną.

Sylwia, dasz mi też namiar na prw, please
sylwia_slomc... 22:08, 26 sie 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Też uwielbiam te żółte rudbekie. One w dużej Kępie są przepiękne. Mam ją w dwóch miejscach i pod jedną kret mi podrył, upał i oklapla. Nalałam pod nią wody dzisiaj nie wiadomo co z niej będzie.

Wernonis piękna a jak jeszcze przyjdzie pierwszej klasy to człowiek się cieszy.

Ostatnio nie miałam szczęścia do Alba... I zrezygnował aż z nich.
Rośliny przyszyly zalane wodą po wsadzeniu do gruntu wszystko padło, bodziszki i palczatki.

Te mam w tamie jedną podrytą, więdnie co jakiś czas, ale jak się podleje natychmiast wraca do formy jakby nigdy nic Ja w tym roku bardzo mało roślin kupowałam. Jak nie ja
sylwia_slomc... 22:24, 26 sie 2024

Wielkimi krokami nadciąga jesień u nas

sylwia_slomc... 22:25, 26 sie 2024