Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Wiolka5_7 21:28, 25 sie 2024

Grujecznika chcesz sadzić? Bo z tego co wiem to on chyba lubi wilgoć ,no i duży rośnie.

Te ambrowce będziesz przycinał? Bo chyba tam będą za duże na ten front?
Marcin89 21:35, 25 sie 2024

Słuchajcie, mam pytanie - póki jeszcze czas.

Podpytałem już w wątku u Justyny, ale tutaj ponowię pytanie. Co myślicie o sadzeniu ambrowca na froncie, gdzie nie ma aż tak dużo miejsca. Wybrałem jedno miejsce i będzie ono w odległości 1,5 m od żywopłotu cisowego i thujowego, tak samo 1,5 m od brzegu podjazdu. Do domu około 6 m. Drzewo będzie przycinane, bo inaczej nie ma to sensu. Ale myślę, czy tak blisko podjazdu jest ok?

Ogólnie zakładając koronę 5 m średnicy to będzie ona rozłożona nad żywopłotami i nad podjazdem. Ale nadal w granicach mojej działki.

Gorsza sprawa u brata. Zobaczcie jak mało miejsca do podjazdu. Drzewo musiało by być w tym pasie trawnika.
Marcin89 21:37, 25 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Grujecznika chcesz sadzić? Bo z tego co wiem to on chyba lubi wilgoć ,no i duży rośnie.

Te ambrowce będziesz przycinał? Bo chyba tam będą za duże na ten front?
Napisałem właśnie ze szczegółami co i jak.

Bratowa zapytała mnie o grujecznika, bo jej się podoba. Mi tak samo.

Gdybym patrzył na warunki wodno-glebowe, to żaden gatunek by nie pasował. Chyba, że sosna
Judith 21:43, 25 sie 2024

Wielkie drzewo na froncie to nie jest dobry pomysł.
Judith 21:46, 25 sie 2024

Marcin89 napisał(a)

Ładnie! Jest satysfakcja, co?
Marcin89 21:50, 25 sie 2024

Judith, wielkie to jakie? Jak czytam opisy drzew, to mam wrażenie, że wszystkie za wielkie.

Mam takie podejście - Gum Ball za mały, a zwykły za duży. Ale tak jak napisałem - zamierzam go przycinać. Jest miejsce na 5 m korony (opis gatunku to 6-8 m). Gorzej z wysokością, ale zamierzam przyciąć przewodnik.
Podglądam intensywnie Justyny ambrowce.

Satysfakcja z nasadzeń jest, bo to kolejny krok do przodu
Judith 21:55, 25 sie 2024

Masz rację - każde drzewo będzie za duże na Twój front. Poza takimi, których natura wymaga corocznego mocnego cięcia - np. platany czy katalpa szczepiona.
Ambrowiec to piękne drzewo, po co je męczyć i siebie cięciem? Wpasowałabym go w ogrodzie za domem.
Wiolka5_7 22:08, 25 sie 2024

Judith napisał(a)
Masz rację - każde drzewo będzie za duże na Twój front. Poza takimi, których natura wymaga corocznego mocnego cięcia - np. platany czy katalpa szczepiona.
Ambrowiec to piękne drzewo, po co je męczyć i siebie cięciem? Wpasowałabym go w ogrodzie za domem.

Mam to samo zdanie

Na ten front to by Gumball lepiej pasował , rósł by sobie spokojnie bez przycinania albo te platany Alpen' s Globe

A co do sadzenia ambrowca trafiłam na info od Toszki jaką glebę mu przygotować :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1102-ambrowiec-amerykanski-liquidambar?page=28
Marcin89 22:18, 25 sie 2024

Tylko teraz to się nie zgrywa ilościowo. Dam dwa platany na front, a jeden zostanie. A jak dam dwa ambrowce na tył to też słabo, bo parzyście tego nie widzę

A Juzia pisała u Justyny, że to drzewo wcale tak szybko nie rośnie. To było w temacie tego, żeby dało cień

Edit:
Tłumaczę sobie też, że większe drzewo będzie lepiej wyglądało niż mała kulka. Jednak bryła podwójnego domu jest duża. Elewacja frontowa ma 19 m długości.
Judith 22:33, 25 sie 2024

Ja nie dawałabym tam drzewa w ogóle