Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pod lasem 12:17, 25 kwi 2018

Do góry
U mnie sytuacja taka:

Rozplenica

Palmowa

Remota

Inne były na poprzednich fotkach.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:14, 25 kwi 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Ola to może zrobię tak jak Asia radzi na swoich rysunkach
Tylko nie wiem czy teraz nie z a dużo tej seslerii w jednym miejscu.

Jak dla mnie spojnie i elegancko bedzie i co najwazniejsze szybko wiosna sie zazieleni.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 12:10, 25 kwi 2018

Do góry
admete napisał(a)

Witam gorąco
Ogród śliczny od niedawna go podglądam, w wolnej chwili przejrzę wszystko
Napisz mi kochana jakie to kolumnowe drzewka rosną w tle, czy to graby? czy je przycinasz? a jeszcze chcę wiedzieć jakie one "stare" są?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:09, 25 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wiosna bardzo zagęszcza ogród. Masywnie się robi. I trzeci wymiar jest.

Tak, jednak Wrocław i okolice powinien być opisywany w odrębnym klimacie U Ciebie wszystko jak w czerwcu. I te kolory w każdym kątku Mój rododendron Cunningham White tez straszył różowymi pąkami
Ściskam ciepło!!
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:07, 25 kwi 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Dorotko, co to za odmiana magnolii? Na taką bym się skusiła
Tajemniczy Ogród 12:01, 25 kwi 2018

Do góry
Chodzę po brzozowym i cieszę się wiosną, w tym roku wszystko dwa tygodnie wcześniej

W pąkach Cuningham White był mocno różowy, już myślałam, że nabyłam coś innego

Tulipany przekwitają, zaczynają bodziszki.

Lilaki też zapomniały, że ich kwitnienie zazwyczaj w maju Moje jeszcze młode, ale pachną cudnie: Massena i Krasawitsa Moskwy.
Gutlandia 12:01, 25 kwi 2018

Do góry
Akwarelo do sąsiada nie po kozie tylko Danielowe . Kozich nie mogę przynosić bo jak mój M chciał kozę kupić to mu powiedziałam, że absolutnie bo kozy kupy robią i co ja z tym zrobię jak pola nie uprawiam. Teraz nie wiem jak z tych bobków wyjść z twarzą bo przydało by się trochę, oj przydało . Ropuszka jak się dowiedziała o całowaniu to uciekła.

Dziś padało więc zeskanowałam plan działki (miałam odgruzować chatę ale co tam ). Plan jest z zachowaniem stron świata. Na Zachodzie domek, na wschód od niego stodoła, której za dwa-trzy lata pewnie nie będzie. Jak przyjdą wichry to pewnie szybciej. Czerwonymi liniami zaznaczyłam górkę. Od lewej do prawej jest pod górkę. Do zagospodarowania na teraz mam teren pokolorowany jaśniejszym zielonym, czyli jakieś 3300 m2. Na ciemniejszym będą pasły się jelonki sasiada. Te kółka to stare drzewa owocowe, których nie dam wyciąć. Wokół działki planuję żywopłot z pęcherznicy. Żywopłot oczywiście nieformowany (nie wiem czy z pęcherznicy można inny). Na górce planuję warzywnik. Między stodołą a warzywnikiem oprócz narysowanych przeze mnie drzew rosną jeszcze inne drzewka owocowe, posadzone bez ładu i składu ale są malutkie, więc będzie można przesadzić. Czerwone kółka to krzewy, po lewej leszczyna (nie tykać), a po prawej czarny bez (również nie tykać). Mam tez inne krzewy owocowe wzdłuż płotu ale również malutkie, więc przesadzę. Jeżeli chodzi o cień to mam go niewiele. Patelnia straszna. Słońce od wschodu do zachodu. Cienia mam trochę między stodołą a płotem i od południowej strony działki, gdzie zacieniają mnie budynki sąsiada - pas szerokości dwóch trzech metrów. Jak będzie słońce to najwyżej zmierzę.

Moja wizja tego placu w następnym odcinku .
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:00, 25 kwi 2018

Do góry
Ola to może zrobię tak jak Asia radzi na swoich rysunkach
Tylko nie wiem czy teraz nie za dużo tej seslerii w jednym miejscu.
Ptasi gaj 11:58, 25 kwi 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj piekna pogoda po wczorajszej burzy ladnje popadało.

Bede robila zaraz rozsady doniczkowe. Za duze moje wysiewy jeszcze 2 tygodnie musza sie pomeczyc w doniczkach potem na rabate. Aby Zośka byla ciepla.

Orliki

Stipa

Werbena

Pozdrawiam

Mnóstwo tego, tyle samo mam z samosiewu pozdrawiam Elu
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 11:56, 25 kwi 2018

Do góry
ojej ile wpisów Serdecznie za nie dziękuję!!!!!! I proszę o cierpliwość i wytrzymałość. W między czasie zrobiłam takie zestawienie z tym co już jest.

I teraz tłumaczę. Stojąc w bramie wjazdowej po prawej stronie mamy 3 kwaterki z śś i planuję tam seslerię jesienną ( to żółte). Dalej za kwaterami jest ławeczka i tu zrobiłam szpaler z cisa po jej obu stronach a za nim rozplenice ( te brązowe plamki), gdyż są one już przy śmietniku po lewej stronie od wjazdu. Te zielone kulki to daniki, które mam już po lewej stronie i myslałam zeby je porozrzucać też przed grackami , które będą wzdłuż ogrodzenia.Mogłyby być zatopione w seslerii dla nawiązanie do tego co w kwaterach. Zywopłot z cisa powtórzyłabym przy studni i na zamknięciu zatoczki ( po lewej stronie na dole rysunku). Acha i jeszcze to jasno zielone na dole rysunku wzdłuż ogrodzenia to berberys erecta.Ale namieszałam....
Moja działka na Dębowym Lesie 11:55, 25 kwi 2018

Do góry
roma2 napisał(a)
Ja też się pozachwycałam. Lubię kolorowo

Dziękuję.A ja zachwycham się u was
oj u siebie też .Duzo już kwitnień i duzo radości

Rozpoznawanie bylin 11:51, 25 kwi 2018

Do góry
Potrzebuję pomocy w rozpoznaniu tej roślinki.
Podmiejski ogródek 11:51, 25 kwi 2018

Do góry
Jeeej - wygląda dokładnie tak jak moje
Bardzo dobra wiadomość Romciu, dziękuję.
Z pozostałymi sprawami chyba muszę się przespacerować do działu chorobowego

W takim razie pytanie z innej beczki

patyczki z hortensji limelight ładnie mi się ukorzeniają (prawdę powiedziawszy, mają większe listki niż sam krzak); co z nimi powinnam dalej robić? kiedy najlepiej przesadzić do gruntu (albo do większych doniczek? czy muszę to robić jakoś bardzo delikatnie, żeby ziemia się z korzonków nie obsypała, czy nie ma to znaczenia?
Moja działka na Dębowym Lesie 11:48, 25 kwi 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
no to pozachwycałam kwiatami

To się cieszę

Tulipan Pełny Sun Lover

Warzywa mało znane / niepopularne 11:48, 25 kwi 2018

Do góry

moje szparagi
Osiedlowy ogródek 11:43, 25 kwi 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
A ja zapytam z innej beczki. Czemu pod tym ogrodzeniem tyle ma być stożków? Może ekran tam lepiej z tych cisów zrobić. A stożki lub kule w innych miejscach.

Tam będą docelowo tylko 4 stożki.
Resztę chciałam rozmieścić na tej rabacie gdzie posadziłam jesienią śliwy wiśniowe. Na tą chwilę jest tam pełno tulipanów, lilii i innych bylin więc zostawiam sadzenie na jesień.
Dopóki nie wyjdą cebulowe i byliny to jesy tam raczej pusto.
Nie chcę się szczelnie odgradzać od bloku tylko posadzić tam zimozielone.
Przemek radził,żeby posadzić stożki ze szmaragda lub cisa,nieregularnie tak,żeby wypełnić tę rabatę.
Wiem, że zaczęłam od doopy strony ale tylko teraz miałam okazję kupić te cisy, znajomy mi je przywiózł po okazyjnej cenie 200 km od Poznania.

Tak to wyglądało jesienią.

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:42, 25 kwi 2018

Do góry
Gabi ważne że się podoba

nawóz z całkiem niezłym składem właśnie się rozpuszcza na deszczu, wyszło 1,60 za kg (worek 50kg wystarczy na dwa lata)

poszedł pod wszystko i minimalnie na trawnik(będzie mocznik)

pada więc widoczki z tarasu
Jubilee........................................................................................................Białobok

wiąz ............................................................................buk Purpurea Pendula, sosna Fastigiata, świerk Hoopsii
Mój nowy stary ogród 11:38, 25 kwi 2018

Do góry
Betka napisał(a)
No jesteś

Jestem Beatko, siem obudziłam
Tyle kwiecia w ogródku, że musiałam zdjęcia zrobić.
Rh w ubiegłym roku nie kwitły, bo przymrozek pąki załatwił, ale teraz pokazują na co je stać.
Żurawki ogoliłam na łyso i ładnie odbiły.
Tylko zdechły mi cyprysy w donicach, bo nie schowałam na zimę, ale dwa nowe posadziłam

Reszta donic nadal pusta

Macham bardzo mocno
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:33, 25 kwi 2018

Do góry
ajka napisał(a)
Witam, proszę o podpowiedź. Coś zaatakowało mojego klona palmowego. Czy to mszyce? Czym to zwalczyć?

Ajka
Ja nie jestem ekspertem, zaznaczam, ale tak samo wyglądało jakieś „owado” na moim klonie palmowym w fazie rozwijającego się pąka. Spryskałam to skutecznie wyciągiem z pokrzywy. Możesz mszycę potraktować każdym innym preparatem chemicznym mającym w tytule „zwalcza mszycę”
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 11:31, 25 kwi 2018

Do góry
Witam, miałem okazje w tamtym roku robić trawnik u siebie na ziemi gliniastej.
Która po opadach wyglądała tak:

Podzielę się z własnymi doświadczeniami

Trwanik zacząłem robić w sierpniu 2017r zajeło mi to wszystko ok 10 dni po pracy.
Nie jest to opcja dla osób chcących mieć idealny trawnik.

Nie używałem żadnego środka odchwaszczającego typu rundup i inne.
Stwierdziłem ze nie będę wyjaławiał ziemi a koncepcja była trawnika kwiecistego- polnego.

Zrobiłem tak
użyłem łopaty i wstępnie wywiozłem część ziemi. później użyłem glebowgryzarki, uzupełniłem i wyrównałem teren.
Ciężka fizyczna robota z taczką w roli głównej.

Na to poszły dwie przyczepy czarnoziemu, który rozprowadzałem za pomocą palety i specjalnie skonstruowanej "brony" z szerokiej deski poziomy sprawdzałem za pomocą łaty murarskiej
oczywiście ubiłem wałem z wodą. Czarnoziemu poszło ok 5cm

Na to poszła mieszanka trawy z mikrokoniczyną Vivum. Którą przykryłem torfem odkwaszonym.

Po kilku dniach podlewania Zaczęło coś wychodzić.

Tak wyglądała pod koniec października ( jak już skończyłem rabaty)

Przezimowała bardzo dobrze, Na wiosnę wygrabiłem tylko przesuszoną trawę i obecnie
wygląda tak

w paru miejscach zrobiłem dosiewki, bo moje kociambry zrobiły sobie punkt wc.
woda nie stoi ładnie wsiąka.
Uważam ze pomysł z przykrywaniem torfem ziaren trawy jest genialny, w sierpniu nie wysychało zupełni i trzymało wilgoć.

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies