Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Monia81 09:31, 25 maj 2018

Na wrzosach się nie znam, wiec nie podpowiem co zrobić, ale piękne kadry z ogrodu pochwalę cudnie buziaczki
Marzenaka 15:27, 25 maj 2018

Jola, nie chwaliłaś się że masz berberysy. Piwonie masz cudowne. W ogóle to masz porządek, że tylko pozazdrościć chyba że masz jakiegoś pomocnika to go podeślij do mojego ogrodu, chwastów mnóstwo. Bardzo przyjemnie jest popatrzeć na twój ogród. Niektóre roślinki bardzo chcą żyć. Mam takiego hibiskusa... Przesadzany kilka razy, raz nawet wyrwany z ziemi bo myślałam, że padł a on żyje, rośnie i kwitnie. Może z wrzosami też tak będzie?
Pszczelarnia 15:50, 25 maj 2018

Te wrzosy wykazują wolę życia. One przemarzły czy się zagrzybiły? Wyglądają na przymarznięte.

jolka 16:19, 25 maj 2018

Nie wiem co im się stało Wczesną wiosną ścinałam, pryskałam topsinem na grzyba. Były żywe i mocne. Być może mróz je załatwił, być może korzenie nie przerosły przez torf i mało wody miały. Nie wiem. Łamię się co z nimi zrobić..

Z jednej strony mnie korci by wywalić, ale wykazują wolę życia i tyle radości mi dały jesienią. Chyba jednak jeszcze poczekam ...

kerii 16:23, 25 maj 2018

Ja też mam wrzosowe dylematy zostawić czy wywalić te moje resztki,przez ostatnie dwa sezony zlikwidowałam prawie wszystkie, zostały niedobitki nad którymi się litowałam bo jak to Ewa pszczółka określiła, wykazywały wolę życia )

Chyba je zamienię na żurawki

A kadry u Ciebie jak zwykle piękne, piwonie wymiatają co Ty im robisz że tak ładnie kwitną ???

gobasia 16:30, 25 maj 2018

widziałam w jakimś programie w TV,jak facet polewał wrzosy wodą z octem...na 10l konewkę wlewał 0,5 l octu spirutosowego..lał konewką z sitkiem dość obficie po krzewinkach .Dwa razy wiosna i jesienią
jolka 16:33, 25 maj 2018

gobasia napisał(a)
widziałam w jakimś programie w TV,jak facet polewał wrzosy wodą z octem...na 10l konewkę wlewał 0,5 l octu spirutosowego..lał konewką z sitkiem dość obficie po krzewinkach .Dwa razy wiosna i jesienią

Tego to ja na pewno nie zrobię. Mogłabym polać wodą z octem, ale jabłkowym. Choć sadziłam w ziemi przemieszanej z korą i kwaśnym torfem, sypnęłam siarki, która już powinna działać.. Myślę, że powinno być z podłożem OK. Dam im jeszcze chwilę chyba..
jolka 16:36, 25 maj 2018

kerii napisał(a)
Ja też mam wrzosowe dylematy zostawić czy wywalić te moje resztki,przez ostatnie dwa sezony zlikwidowałam prawie wszystkie, zostały niedobitki nad którymi się litowałam bo jak to Ewa pszczółka określiła, wykazywały wolę życia ) Chyba je zamienię na żurawki A kadry u Ciebie jak zwykle piękne, piwonie wymiatają co Ty im robisz że tak ładnie kwitną ???

Idę do Ciebie zobaczyć te wrzosy, może masz aktualne fotki. Na żurawki nie wymieniam, bo jak dla mnie też są problematyczne. Ale zestaw na wymianę mam już w głowie, jakby coś: kosodrzewina + piwonie + seleria + szałwia
jolka 16:40, 25 maj 2018

Marzenaka napisał(a)
Jola, nie chwaliłaś się że masz berberysy. Piwonie masz cudowne. W ogóle to masz porządek, że tylko pozazdrościć chyba że masz jakiegoś pomocnika to go podeślij do mojego ogrodu, chwastów mnóstwo. Bardzo przyjemnie jest popatrzeć na twój ogród. Niektóre roślinki bardzo chcą żyć. Mam takiego hibiskusa... Przesadzany kilka razy, raz nawet wyrwany z ziemi bo myślałam, że padł a on żyje, rośnie i kwitnie. Może z wrzosami też tak będzie?

Berberysy mam - sztuk trzy, hehe Będzie więcej.
Piwonie potwierdzam - śliczne są i kocham je

Co do pomocnika - obecnie sama działam, Pomocnik musiał wyjechać.
Ale jak już wróci za nic nie oddam
jolka 16:42, 25 maj 2018

Monia81 napisał(a)
Na wrzosach się nie znam, wiec nie podpowiem co zrobić, ale piękne kadry z ogrodu pochwalę cudnie buziaczki

Dzięki Monia za miłe słówka
Zostawiam trochę mocnego koloru, żeby nie zasłodzić piwoniami