Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:05, 17 maj 2018

Do góry
Powiem szczerze, że ogród troszkę od mnie "odpoczywa". Poszedł w odstawkę, no nie do końca, bo siedzę wieczorami na tarasie i się na niego gapię i go "wącham".
Maj to moja ulubiona pora roku. Pachną jeszcze bzy, konwalie i glediczje. Tak, tak glediczja pięknie, bardzo przyjemnie i intensywnie pachnie. Kwiaty glediczji są niewielkie, o zielonkawożółtej barwie. Produkują sporo nektaru, dzięki czemu oblepione są teraz przez pszczoły i inne owady.
Więc chłonę wszystko co mogę, śpiewy ptaków, zapach mokrej ziemi, skoszonej trawy i wszystkiego co kwitnie. Za ogrodzeniem mamy też mnóstwo akacji. I tak sobie z eM siedzimy, aż na niebie pojawią się gwiazdy. Na te też lubimy się gapić

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:03, 17 maj 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Proszę
Pisardii w panoramie po prawej 13 letnie drzewo, nigdy nie przycinane, przed nią klon Drumondii
u mnie nie kolumnowy

Jaki piękny smok wawelski
Ptasi gaj 10:03, 17 maj 2018

Do góry
Kasiu to ten podwojnik z donicy.

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:55, 17 maj 2018

Do góry

wężowy

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:51, 17 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Paprocie z czosnkami do zapamiętania

Trochę miałam pietra czy między paprocie sadzić czosnki, ale z efektu jestem zadowolona. I białe chyba do nich lepiej pasują, są takie subtelniejsze.

Fajnie też kontrastują z fioletowymi kwiatami różaneczników.

Przy jednym bordowym buku też posadziłam, ale tu tylko dwa zakwitły.

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 09:40, 17 maj 2018

Do góry

Witam, chcialam prosic o identyfikacje tego drzewka. Roslo tam gdy sie wprowadzilismy, takze nic o nim nie wiem. Zamierzamy kiedys przerobic przdogrodek i nie jestem do konca przekonana czy drzewko zostawic czy wywalic. Przypuszczam, ze moze to byc cyprysik groszkowy- ale pewnosci nie mam. No i czy cyprysiki do takich gabarytow moga wyrosnac? Drzewko ma prawia 4m... Pomozcie mi - mam skarb czy chwasta w przedogrodzie?

Na zdjeciu powyzej widac troche galazki przed przycieciem. Moze ktos odgadnie co to i co z tym zrobic?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:27, 17 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

pięknie się skomponowały!
Blaski i cienie nowego życia 09:24, 17 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Jeszcze z niecierpliwością czekam na tą część pod jabłonką. Może wreszcie te trawy ruszą.

Trawy pewnie ruszą po deszczu. Tutaj widać ładny szerszy kadr, stara jabłonka robi klimat w ogrodzie
Krokusowy zakątek 09:23, 17 maj 2018

Do góry
A co do ogrodu - to wszystko się wściekło i za bardzo pozagęszczało - trzeba będzie zrobić porządki. Najbardziej zaskoczyły mnie róże - są 4 - krotnie większe niż w zeszłym roku i stanowczo przekraczają planowane docelowe rozmiary - mają ogromną ilość pąków- niedługo powinno być przepięknie.

Muszę ratować stąd lawendę i liliowce, no i nie spodziewałam się, że ostróżka może być taka wielka

Przedogródek też pięknie ruszył - i to bez większych strat pomrozowych.

i pięknie ruszyły wszystkie hortensje

Jeśli chodzi o straty - to została mi tylko jedna firletka smółka, przemarzły (albo to jakaś choroba) niskie płożące jałowce no i oczywście podczas ostatnich mrozów dostało się prusznikowi concha - ale żyje - tylko zmniejszył się o jakieś 70%.
Ogród Małej Mi 2017 09:16, 17 maj 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I nocne obrazki ..

Cuda pokazujesz, nie sposób wyliczać wszystkiego ale ta hosta jest niesamowita. Utrzymuje kolor przez cały sezon, jaką ma nazwę? Poszukałabym jej
Krokusowy zakątek 09:13, 17 maj 2018

Do góry
Mam nadzieję, ze pięknie się przyjmą

A my powoli wracamy do życia. Ogród obecnie trochę cierpi bo po porodzie i z 4 - tygodniowym "pędraczkiem" przy piersi ciężko jest cokolwiek zrobić

Zakwitły posadzone zeszłej jesieni pełne tulipany. Muszę powiedzieć, że mnie zachwyciły.

Rozsady już posadzone

Po zeszłorocznych arbuzowych sukcesach (przepyszne były) kupiliśmy 3 paczki nasion arbuza rosario a do tego arbuza janosika (zółty) i postanowiliśmy poeksperymentować z melonami. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Małymi kroczkami do celu... 09:09, 17 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Kasiu pokażesz zieloną jak obecnie wygląda? Na necie pełno zdjęć, ale w sumie nic konkretnego na temat tej odmiany.

Powiem ci, ze mnie zaskoczyla. Nie daje tak po oczach jak aureola ale jest jasniejsza i na tle ciemnej zieleni hortensji bedzie ladnie wygladac. Narazie to malutkie sadzonki, ale juz za dwa lata zarosnie pewnie spora czesc rabaty.

A klinika japonskiego tnelam pierwsze 4 lata bardzo mocno, bo tyle przemarzalo. I pomimo takiego mocnego ciecia urosl moim zdaniem szybko.
Księżycowy... 09:09, 17 maj 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Spojrzenie na podlany ogród. Na pierwszym planie różanka, potem bylinówki, za ich plecami sad i za szarym płotkiem warzywny.

Aga, coś wspaniałego. Rabaty zapełniają się w zastraszającym tempie
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:55, 17 maj 2018

Do góry
Mireczko kłącza ładne. I nie zapleśniałe,co zdarza się na wyprzedażach.

Pozdrawiam serdecznie
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:47, 17 maj 2018

Do góry
Iwkuś, wiesz może co to za hosta? Do leśnego ładnej białej potrzebuję, a ta śliczna!

iwka napisał(a)

Mój ogród pod lasem 08:36, 17 maj 2018

Do góry

Chyba kiepskie te zdjęcia ale komórka nie udało mi się zrobić lepszych ujec widać cos?
Ten osad to sosnowy pyłek po deszczu...
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:36, 17 maj 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Jak się nazywa ta azalia i co to za ciemne liście.

Wszystko obejrzałam i co kwitnie i zestawienia roślin. Westchnęłam sobie

A zrobiłaś fotkę szkarłatce?

To nie azalia, a rodek Edelweiss czy jakoś takoś
A ciemne liście, to bez koralowy Black Eva.
Szkarłatkę wstawiłam u ciebie, rano bo zapomniałam, sorki.

tu są azalie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:33, 17 maj 2018

Do góry
Polało wczoraj solidnie i pięknie podlało rośliny. Wszystko takie świeże i soczyste .
A chwasty urosły przez noc jak dzikie, mam mnóstwo pielenia.

A przed chwilką skończyłam siać trawkę na trawnikowej ścieżce przed pojałowcową .

Mój jedyny rodek
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:33, 17 maj 2018

Do góry
oliwka napisał(a)

No po prostu nie wierzę, ze masz taki busz !!!!!!!!!!! nie ma wolnego miejsca wszedzie piękna zielen i mam wrażenie, że wszystko kwitnie.
A wiesz, czytałam ostatnio w necie o podagryczniku, to bardzo ciekawa roślina i pomaga właściwie na wszystko

Irenko, zabiłam chyba moją anabel od ciebie. Wypuściła piękne pąki po zimie. Przesadziłam ją do torfu i teraz usycha I jeszcze chciałabym spytać czy ta hakone od ciebie zagęsci sie w sezenie czy doiero na drugi rok ?

No mam, ale chwastów najwięcej
Bardzo fajna roślina.
Jejku, trzeba było nie ruszać. U mnie tylko część patyków żyje, za sucho i coś z nieba i za rok znowu zabawa
Podlewaj z Florovitem, co tydzień, to szybciej masy nabierze, u mnie tej wielkości rok temu sadziłam, co tobie dałam, a w tym już takie.
A lekko nie mają.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:29, 17 maj 2018

Do góry
JulkAd napisał(a)
Praca, ogród, goście? Do tego FB i forum O ...Jak Ty to robisz ? Ile ma godzin Twoja doba Irenko?
A do tego jak zawsze pięknie i jak zawsze jest to mój ulubiony ogród - niezmiennie od mojego początku na forum
Buziaki

Jak robię, nic nigdzie do końca nie zrobione
Wstaję wcześnie, ale dziś np długo spałam.
Jula, ogromne podziękowaniabuziaki

powojniki na całego kwitną
w różnych miejscach, u mnie sadzone tylko te żelazne

ten sam powojnik, a jakie różne ma kwiaty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies