Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

avellan 12:25, 24 maj 2018

Pięknie u Ciebie Zaczęłam przeglądać twój wątek od początku i dotarłam do strony 100, po czym niecierpliwie skoczyłam na koniec, aby zobaczyć jak ogród się rozwinął (oczywiście nadrobię zaległości) Hortensje uwielbiam od dawna, ale zaraziłaś mnie pięknem dereni. Właśnie zakupiłam mojego pierwszego "Stellar Pink", zobaczymy co z niego wyrośnie, na razie to nieco ponad metrowy krzaczek. Jak nazywa się twoja strona na fb? Chętnie będę podglądać
bozga 20:25, 24 maj 2018

Ewa777 napisał(a)
Bożenko, kupiłam 2 derenie. Podpowiedz jak dobrze je posadzić, jak Ty to robisz, że są takie piękne

Jestem 700 km od domu ( na szkoleniu), fotkę obowiązkowo wykonałam trochę oderwania od codzienności zaowocowało tym , że po wielu próbach przypomniało mi się hasło)

Wracając do pytania- super zakup, pewnie już posadziłaś Derenie -stanowisko słoneczne lub lekko zacienione, podobnie jak hortensje wymagają dużo wody. Nawożenie bardzo -skąpe, dobrze reagują tylko na jesienny kompost. Co do wyboru sąsiedztwa to u mnie wszystkie rosną wśród hortensji i widać im to służy, Twoje mają dodatkową ozdobę z liści więc warto je podkreślić jednolitym tłem zieleni( u mnie wszystkie pstrokate posadziłam tam, gdzie chciałam rozjaśnić zakątek
Niektóre odmiany jak np Venus na fotce poniżej mają bardzo rozwiniętą sieć korzeni i rośliny "pod" mogą "wypaść". Przyczynę zrozumiałam, jak chciałam w to miejsce wsadzić funkie-normalne wbicie łopatki jest niemożliwe - "korzeniowy beton" to najlepsze określenie

bozga 20:39, 24 maj 2018

avellan napisał(a)
Pięknie u Ciebie Zaczęłam przeglądać twój wątek od początku i dotarłam do strony 100, po czym niecierpliwie skoczyłam na koniec, aby zobaczyć jak ogród się rozwinął (oczywiście nadrobię zaległości) Hortensje uwielbiam od dawna, ale zaraziłaś mnie pięknem dereni. Właśnie zakupiłam mojego pierwszego "Stellar Pink", zobaczymy co z niego wyrośnie, na razie to nieco ponad metrowy krzaczek. Jak nazywa się twoja strona na fb? Chętnie będę podglądać

Mój dotychczas NN dereń po wielu porównaniach uznałam za Stellar Pink, więc na pewno będziesz zadowolona Zupełnie bezproblemowy , no i ten niepowtarzalny urok ( teraz już przekwitł, więc fotki sprzed 2-3 tygodni)

A stronka na fb nazywa się tak samo jak na Ogrodowisku Nie wiem czy będzie co podglądać bo u mnie ewidentnie susza, rośliny w tym upale zostawione zostały na tydzień bez dostawy wody
bozga 20:44, 24 maj 2018

Jeśli ktoś planuje zakup derenia ozdobnego to zamiast Venus polecam Eddie's White Wonder. Wielkość "kwiatów" prawie ta sama a znacznie tańszy
bozga 20:50, 24 maj 2018

no i ogólnie tak dereniowo
Kasya 20:54, 24 maj 2018

Bajeczne te derenie
Mirka 20:57, 24 maj 2018

bozga napisał(a)
Jeśli ktoś planuje zakup derenia ozdobnego to zamiast Venus polecam Eddie's White Wonder. Wielkość "kwiatów" prawie ta sama a znacznie tańszy
Piękne masz derenie. Podziwiam cię za te zbiory.
bozga 20:59, 24 maj 2018

Kasya napisał(a)
Bajeczne te derenie

Zgadzam się w zupełności

bozga 21:17, 24 maj 2018

Mirka napisał(a)
Piękne masz derenie. Podziwiam cię za te zbiory.

36 odmian, niestety więcej nie zmieszczę Chyba ,że pojawią się jakieś pnące odmiany

Tak jak ten powojnik Montana. -19 st go nie zabiło a na dodatek dzięki rozmiarom jakie już osiągnął- kwitnienie tym roku było wyjątkowe Szkoda tylko, że go posadziłam z tyłu altanki Chyba dokupię.
anpi 21:18, 24 maj 2018

O!Jesteś w Zamościu?To już do mnie niedaleko...godzinkę jazdy...na kawkę...
Derenie cudne