Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 00:09, 08 sty 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Elu, widok kwitnących kwiatów w styczniu, naprawdę poprawia humor Twoje ciemierniki prezentują się wyśmienicie!

Myślę Aniu, że za 2 lata już będę miała nie zła kolekcje i będą kwitły te mniejsze.
Ptasi gaj 00:07, 08 sty 2023

Do góry
Danusiu dobrze będę sprawdzać.
Przyglądałam się dzisiaj kopcom bardzo duże na pół taczki. Karczownik ma mniejsze będę obserwować.
U mnie te kopce różnej wielkości raczej małych nie widzę.
Czy karczownik może tez na wierzch ziemi grasować?
Już mam wyzarte cebulowe. Może to nornice.

Ciekawa jestem, czy karczownik łapie się też na te petardy. Aby zainstalować petardę trzeba zebrać kopczyk dziurę odsłonić i włożyć mechanizm z petarda do dziury. I czekać aż zwierz przyjdzie i wtedy petarda odpala.

Ptasi gaj 23:59, 07 sty 2023

Do góry
Kasiu dzięki za namiary.
Wiesz, że nie daleko bo w Pilawie jest szkółka "Bea" która produkuje hosty, (ona reklamy nie potrzebuje). Mam zamiar się tam do nich udać w maju/czerwcu mam po drodze.

Muszę myśleć, aby jak mniej robić przy roślinach, ten rok jest ostatni w którym przerabiam rabaty i na tym koniec z kupowaniem.

Teraz mam busz nie przyciętych roślin połamanych, sterczących i lezacych. Jesienią nic nie zrobiłam. Na skalniaku liść z brzoz się ścięli równo kamieni nie widać.

Ogród w Klein Kottorz 23:46, 07 sty 2023

Do góry
daszum napisał(a)

U nas też było dużo śniegu, ale traw nie połamało.
Teraz u nas jest ciepło.
W lutym zacznę ścinać trawy, zawsze jest problem co z nimi później zrobić.

Jak masz rozdrabniacz i są suche przepuść trawę
przez rozdr. Przynajmniej te grubsze bo rozplenice nie da rady.
Rozplenice złoż pod ogrodzenie i przysyp trochę ziemia rozłożą się w ciągu jednego sezonu.
Miskanty rozdrabniam i podsypuje rabaty.

Byłam dzisiaj na działce u mnie trawy połamane było dużo mokrego śniegu potem przyszedł mróz.
Ogród w Klein Kottorz 22:23, 07 sty 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Trawy teraz dopiero dostają pięknych pioropuszy.
U nas było dużo śniegu to tak nie stercza.
Wczoraj znowu napadało mokrego więc pewnie nie będzie czego podziwiać

U nas też było dużo śniegu, ale traw nie połamało.
Teraz u nas jest ciepło.
W lutym zacznę ścinać trawy, zawsze jest problem co z nimi później zrobić.
Ogród w Klein Kottorz 21:35, 07 sty 2023

Do góry

Monia tak to prawda tabletki o ile to te same co ja stosowała są skuteczne. Jednak nie w każdym sklepie można je dostać trzeba mieć pozwolenie na ich sprzedaż.

Też do małych słoiczkow wsypalam trutki na myszy, nornice może i karczowniki o ile jest się na nie zalapie.

Jeżeli chodzi o krety to stosuje petardy. Na łące ich nie stosuje niech wyzbieraja kręcili robactwo.

Wpiszcie petardy na krety to droga impreza ale bardzo skuteczna.
Elu i to by się zgadzało na temat tabletek bo na półce w ogrodniczym nie widziałam, dowiedziałam się przy kasie jak zapytałam czy mają coś skutecznego na krety no i powiedziano mi o tych tabletkach że można u nich kupić. Te petardy to też wiem że są skuteczne i też są drogie. A kret sylwestra miałby wyprawione
Ania -Spełnione marzenie 16:58, 07 sty 2023

Do góry
O jesteś. Jestem dzisiaj na wsi i moje trochę podrosły wstawiłam fotki.
Nie martw się o kwiatki będą kwitły, jeżeli już kwitły w zeszłym roku. U mnie dużo maluchów bo dostałam i pewnie będą kwitły w przyszłym lub za 2 lata.

Wczoraj oglądałam Maje w ogrodzie i pod Krakowem w ogrodzie właścicielka miała dużo ciemiernikow. Ona usuwa w marcu boczne liście aby kwiaty dobrze wyglądały.
Czego ona nie miała liliowce kilkaset odmian peonii. Przepiękny ogród.
To co.mowiła, ciemierniki muszą mieć co najmniej 4 lata aby miały ładne kępy i wtedy pięknie kwitną i zasadowa ziemię. Ja moje podlewalam woda że skorupkami z jajek.

Ela , właśnie od Ciebie wracam ,
super masz te ciemierniki ,
i w takim razie uzbroję się w cierpliwość

Uwielbiam " Maje w ogrodzie " - oglądam nawet stare odcinki hihihi
a jeszcze jak są w nich ogrody takie " kwieciste " - och , rozmarzyłam się

Ania -Spełnione marzenie 16:37, 07 sty 2023

Do góry
O jesteś. Jestem dzisiaj na wsi i moje trochę podrosły wstawiłam fotki.
Nie martw się o kwiatki będą kwitły, jeżeli już kwitły w zeszłym roku. U mnie dużo maluchów bo dostałam i pewnie będą kwitły w przyszłym lub za 2 lata.

Wczoraj oglądałam Maje w ogrodzie i pod Krakowem w ogrodzie właścicielka miała dużo ciemiernikow. Ona usuwa w marcu boczne liście aby kwiaty dobrze wyglądały.
Czego ona nie miała liliowce kilkaset odmian peonii. Przepiękny ogród.
To co.mowiła, ciemierniki muszą mieć co najmniej 4 lata aby miały ładne kępy i wtedy pięknie kwitną i zasadowa ziemię. Ja moje podlewalam woda że skorupkami z jajek.
Ania -Spełnione marzenie 16:29, 07 sty 2023

Do góry
Aniu przesadź do gruntu, nic mu nie ma będzie. Jak chcesz możesz ściąć te większe kwiaty do wazonu świetnie się trzymają.

W zeszłym roku trzymałam za długo w domu ciemiernika i mszycy zielonej dostał. Widocznie miał za ciepło albo w ziemi była.

Ela, Wsadziłam do donicy , ale takiej duży.
Może nie zmarznie bo jakoś mega mrozów nie ma
A prawdę mówiąc nie miałam pomysłu gdzie go wsadzić .
Ptasi gaj 16:24, 07 sty 2023

Do góry
Ciemierniki teraz

Jest jeszcze dużo krzaczków które mają tuż przy ziemi pąki kwiatowe
Ogród w Klein Kottorz 09:47, 07 sty 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Trawy teraz dopiero dostają pięknych pioropuszy.
U nas było dużo śniegu to tak nie stercza.
Wczoraj znowu napadało mokrego więc pewnie nie będzie czego podziwiać
Ogród w Klein Kottorz 09:42, 07 sty 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Kretów współczuję U mnie za to na trawniku na trójkąciku frontowym są nowe kopce karczownika. Mam nadzieję, że nic nie zniszczą, bo tam są dorosłe rośliny.

Pokaż Danusiu te kopce. Bo nie wiem może u mnie też są a Kyle z kręcili.
W każdym razie mam duże kopce. A karczownik jakie wykopuje
Ogród w Klein Kottorz 09:40, 07 sty 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Danusiu to nie dobrze jak u ciebie pojawił się karczownik, gdzieś czytałam że one drzewa niszczą. W moim pobliskim sklepie ogrodniczym widziałam takie tabletki na krety i powiedziano mi że to bardzo skuteczne na krety ale kosztują 200zł, i zastanawiam się czy kupić czy też nie bo trochę droga ta impreza.

Monia tak to prawda tabletki o ile to te same co ja stosowała są skuteczne. Jednak nie w każdym sklepie można je dostać trzeba mieć pozwolenie na ich sprzedaż.

Też do małych słoiczkow wsypalam trutki na myszy, nornice może i karczowniki o ile jest się na nie zalapie.

Jeżeli chodzi o krety to stosuje petardy. Na łące ich nie stosuje niech wyzbieraja kręcili robactwo.

Wpiszcie petardy na krety to droga impreza ale bardzo skuteczna.
Ania -Spełnione marzenie 23:25, 06 sty 2023

Do góry
Aniu przesadź do gruntu, nic mu nie ma będzie. Jak chcesz możesz ściąć te większe kwiaty do wazonu świetnie się trzymają.

W zeszłym roku trzymałam za długo w domu ciemiernika i mszycy zielonej dostał. Widocznie miał za ciepło albo w ziemi była.

Ptasi gaj 23:13, 06 sty 2023

Do góry
Moniko, Gosiu, Danusiu
dziękuję wam za życzenia na ten rok.

Dzisiaj przeglądałam co by tu kupić z nasion i wysiać i posadzić jakieś byliny.
Na pewno muszę kupić nasiona tzw pokrzywki colo... Jest dużo pięknych odmian przebarwiajacych liści więc się nimi zachwycam.
Też mi jeżówki chodzą po głowie białe i żółte.
Traw nie kupuje już mam w nadmiarze.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:05, 06 sty 2023

Do góry
Ania111 napisał(a)

witaj Elu

piękny ciemiernik ,
jutro zerknę czy u mnie pojawiły się jakieś kwiatki czy chociaż pączki
Twój jest inponujący , duży kwiatek

Aniu pewnie się pojawiły. U mnie prawie wszystkie maja kwiaty, ale przy ziemi ledwo je widać sa przysypane liśćmi z brzoz.

Jutro jadę więc może podrosły ciepło było.
U nas śniegu napadało.
Bawarka 19:35, 06 sty 2023

Do góry

Jeszcze hortku dębowej nie mam, ale jest piękna i zapotrzebowanie moje zrealizuje gorzej z posadzeniem gdzie.
Kasiu a to zawilce za hortensja rosną? Wygląda to jakby kwitł powojnik Rubens, ale to nie wiosna.
Pięknie to wygląda.
Jeżeli chodzi o lotosy z nadmiaru też może głową boleć i trzeba oddawać w dobre ręce. Masz dobrą rękę do nich nie ma co ukrywać.
Piękny ogród, ciekawe rośliny, ale musi być też łagodny klimat aby takie nasadzenia mieć.

Pozdrawiam z mglistej Wawy, ale jest ciepło.

Ela, debowa tak mnie jesienia zachwycila, ze dokupilam jej kolezanke i posadzilam po drugiej stronie slupka. Ciewkawa jestem czy jak sie rozrosna, nie bedzie im za malo miejsca, ale, no trudno, zobaczymy. Jestem rowniez ciekawa jej kwiatow. Ot, niespodzianka bedzie; jezeli zakwitna.
Dobrze dojrzalas, to zawilce, cos ostanio coraz wiecej ich mam. To u mnie bezobslugowe kwiaty, chociaz na poczatku chwile po posadzenie gdzies mi zanikly. Pokazaly sie po dwoch latach. I dobrze, bo bardzo je lubie, pasuja do mojego ogrodu.
Lotosy rosly jak chwasty wiec wieksza polowe oddalam. Ciekawa jestem czy wiosna rusza, czy przezimowaly bo zostawilam je na tarasie ,, Stary,, lotos rowniez pozostal w ogrodzie, w tej betonowej misie.
Pozdrawiam Cie rowniez i zycze pieknych roslin w 2023 roku
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:28, 02 sty 2023

Do góry

Hej Wiola wszystkiego dobrego w 2023 r.
Ale się rozpoczął z taka temperatura. Jak żyje nie pamiętam takiej.
Też byłam dzisiaj na spacerze wróciłam mokra. Kurtka to nie ubiór na +19. Nie rozbierałam sie boje się przeziębienia. Młodzi porozbierani jak w lecie.

U mnie też mnóstwo kwiatów ciemierniki mają, ale jeszcze przy ziemi.
Dzisiaj w Maji w ogrodzie oglądałam jak właścicielka jednego z ogrodów mówiła, że przycina boczne liście w lutym aby bardziej wyeksponować kwiaty.

U moich duże boczne liście może przytnę zobaczę jak zima będzie podążać.

Pozdrawiam

Witaj Elu w Nowym roku!

Tak pogoda nienormalna o tej porze, ale na szczęście już podają od piątku znowu zimową pogodę to rośliny przystopują

Ja co roku przycinam liście ciemiernikom jak zaczynają kwitnąć,aby kwiaty były lepiej widoczne i widać to im nie szkodzi, bo są wszystkie teraz w pąkach
Zacisze Alicji 09:13, 02 sty 2023

Do góry
Alicja aby się wszystko spełniło to moje marzenie. Niczego nie chce tylko zdrowia i spokoju na świecie i w Polsce.

Piękne widoki bo USA to piękny kraj. Ludzie pewnie też szczęśliwi.

U nas dzisiaj bardzo ciepło poszłam na spacer wróciłam spocona. To nie do wiary jak żyje takiego ciepła 1 stycznia nie było.

Pozdrawiam

Elu! Dziękuję, oby się spełniło. Pogoda szaleje, mogłaby być taka w marcu, rośliny zaczynają rosnąć,
kwitnąć, a jak przyjdzie mróz? Wolałabym cieszyć się taką pogodą wiosną.
Pozdrawiam serdecznie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:50, 01 sty 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ciemierniki w pączuszkach... Ach! Czekam na nie bardzo,bo sporo posadziłam wiosną

Nawet te przemrożone co kupiłam przecenione, mają pączki hurra!

Hej Wiola wszystkiego dobrego w 2023 r.
Ale się rozpoczął z taka temperatura. Jak żyje nie pamiętam takiej.
Też byłam dzisiaj na spacerze wróciłam mokra. Kurtka to nie ubiór na +19. Nie rozbierałam sie boje się przeziębienia. Młodzi porozbierani jak w lecie.

U mnie też mnóstwo kwiatów ciemierniki mają, ale jeszcze przy ziemi.
Dzisiaj w Maji w ogrodzie oglądałam jak właścicielka jednego z ogrodów mówiła, że przycina boczne liście w lutym aby bardziej wyeksponować kwiaty.

U moich duże boczne liście może przytnę zobaczę jak zima będzie podążać.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies