Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:56, 17 wrz 2016

Do góry
Moja nowa magnolia nawet jeszcze nie posadzona dostała takich paskudnych liści, że się zastanawiam czy nie padnie, to co pożółkło oberwałem, a resztę opryskałem chociaż niewiele liści zostało tylko nie wiem czy to antraknoza czy bakteryjna plamistość, a zdjęcia nie zrobiłem.
O dziwo moje róże nawet plamki nie mają, ale nic nie chwalę bo wiadomo jak to jest, ale William przechodzi samego siebie, Soul za to wypuszcza baty bez kwiatów.
Tu ma być ogród :) 21:10, 17 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No córci to byś się nie wyparła, cała mama
Ten talerzyk z zawartością ukradłbym z premedytacją

Wiem, nie jesteś pierwszy co tak mówi
Bardzo fajnie móc z ogródka smakołyki przynosić!
Tu ma być ogród :) 21:00, 17 wrz 2016

Do góry
No córci to byś się nie wyparła, cała mama
Ten talerzyk z zawartością ukradłbym z premedytacją
Ogród z pergolą 20:51, 17 wrz 2016

Do góry
Uwierzysz że czkawka mnie dzisiaj męczyła chyba nawet nie muszę zgadywać gdzie zostałem wspomniany tylko nie wiem czy mogę się teraz pokazywać
Ogród z pergolą 19:48, 17 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jak dobrze, że na śląsku nie ma takich pokus, chociaż pochodziłbym sobie wśród roślin super zakupy.

nie piekły Cię dziś uszy?
Ogród z pergolą 17:58, 17 wrz 2016

Do góry
Jak dobrze, że na śląsku nie ma takich pokus, chociaż pochodziłbym sobie wśród roślin super zakupy.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:06, 17 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Melduję się w nowym wątku, lubię Kasiu do Ciebie zaglądać i życzę samych ogrodowych sukcesów

A ja wczoraj podziwiłam Twoje kompozycje na MPO! Dzięki za odwiedziny a życzenia odwzajemniam
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:03, 17 wrz 2016

Do góry
Melduję się w nowym wątku, lubię Kasiu do Ciebie zaglądać i życzę samych ogrodowych sukcesów
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:25, 15 wrz 2016

Do góry
GorAna napisał(a)
Dominiko, pięknie się wszystko rozrasta i wypełnia puste luki
Ja się dopraszam jednak zdjęcia z perspektywą taką jak na pierwszym zdjęciu Twojego wątku
Kulki niespotykane
Pozdrawiam
dziekuję
ale masz wymagania
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:47, 15 wrz 2016

Do góry
Dominiko, pięknie się wszystko rozrasta i wypełnia puste luki
Ja się dopraszam jednak zdjęcia z perspektywą taką jak na pierwszym zdjęciu Twojego wątku
Kulki niespotykane
Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:11, 14 wrz 2016

Do góry
Luki, dawno mnie nie było, więc macham podziwiając twoja różankę !!!!

PS.
masz wiadomość
Projekt ogrodu za szeregowcem 08:01, 14 wrz 2016

Do góry
Kasiu o minutkę mnie wyprzedziłaś jak pisałem nie widziałem jeszcze Twojego posta
Projekt ogrodu za szeregowcem 07:43, 14 wrz 2016

Do góry
Artur - super! Naprawdę rzadko się zdarza, że ktoś nowy przychodzi na forum od razu z konkretnym projektem i to w dodatku swoim. Najczęściej ludzie próbują dłubać po jednej rabatce a my musimy z nich wyszarpywać przyzwoity plan działki

A teraz uwagi konkretne:
- po pierwsze - zrób sobie podpis w stopce i zaglądaj do innych wątków - w ten sposób ściągniesz do siebie więcej ludzi;
- po drugie "przygotowanie ogrodu do posadzenia roślin", to nie tylko montowanie spryskiwaczy ale przede wszystkim przygotowanie gleby; jakie masz teraz warunki? dobra ziemia? glina? piach? Nawiezienie kompostu, obornika i mączki bazaltowej zawsze jest dobrym pomysłem;
- po trzecie: plan ciekawy, ale Luki ma rację, że zostawiłeś za mało miejsca na rośliny; tym bardziej, że dookoła macie domy i trzeba będzie sprytnie pomyśleć, żeby się od sąsiadów poosłaniać(tuje nie wystarczą), a nie skłócić (z powodu zbyt dużych drzew);
Tutaj masz dwa projekty dla wąskich ogródków:
z prostymi liniami: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859027935/
z zaokrąglonymi: https://pl.pinterest.com/pin/285486063858355639/

A skoro spodziewacie się dziecka (gratulacje!) to może warto przewidzieć więcej miejsca na piaskownicę i może jakiś placyk zabaw?

Jeśli masz ochotę pokombinować jeszcze z projektem, wrzuć goły plan, tylko z tym, co masz na działce.

Pozdrawiam serdecznie i powodzenia!
Projekt ogrodu za szeregowcem 07:42, 14 wrz 2016

Do góry
Luki o to właśnie mi chodziło, tylko Ty to konkretniej wyraziłeś
Projekt ogrodu za szeregowcem 21:18, 13 wrz 2016

Do góry
Cześć Artur
Pomysł na układ ogrodu masz super, prosty i ciekawy.
Nie wiem ile planujecie mieć roślin, ale na takich wąskich paseczkach, które zaznaczyłem trudno będzie cokolwiek posadzić bo to ok 50cm, czyli zostaje miejsce na jakieś niewielkie bylinki, ewentualnie na coś bardzo smukłego.

Wiele roślin w takim układzie się nie zmieści, a najgorsze gdy coś się chce lub spodoba, a jest zbyt duże na dane miejsce .

Jednym rozwiązaniem jest pomniejszenie dwóch okręgów lub zmniejszenie drugiego troszkę bardziej, tego bardziej oddalonego od domu.
Na przykład:

W drugiej części na nasadzenia będzie więcej miejsca, a w miejscu pomarańczowego X można zaplanować jakiś kącik zabaw bo w końcu maluszek w drodze, piaskownica, zjeżdzalnia czy huśtawka na pewno w przyszłości się przydadzą, a to miejsce będzie dobrze widoczne z huśtawki, pergoli i tarasu.
Do tego można podzielić nasadzenia na dwa okręgi, w pierwszym bliżej domu postawić na rośliny zimozielone z bylinowym wypełnieniem, a w drugiej części postawić na trawy i byliny.

Ze 3 drzewa na pewno się zmieszczą lub więcej, ale ciętych, oczywiście nie można wybrać olbrzymich drzew.

Mam nadzieję, że w czymś pomogłem
Ogród niby nowoczesny ale... 12:40, 13 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Może by tak jeszcze ze 3 koty dosadzić

Hmmm ale gdzie ja takie same 3 koty znajdę

anbu napisał(a)
Hej Magda Dobrnęłam
Oglądałam/podczytywałam Twój watek zimą. Piękny masz ogród, taki w moim guście..
Ale o co chodzi z tym drugim ogrodem to ja nie wiem

Oj...kupiliśmy kawałek działki nad jeziorem i teraz tam ogród ogarniamy

iwonadm napisał(a)
co u Ciebie robi moja kotka stipy u Ciebie zimują?

Zabłąkała się
Stipy...raczej u mnie nie zimują ale baaaardzo mocno rozsiewają się więc mam ich ciągle w nadmiarze.

Constans napisał(a)
Macham do Madzi, zapisuje do przeczytania po obrazkach już widzę, że jest ślicznie

E tam...daj se spokój z czytaniem . Bądz na bierząco to wystarczy.
Jak wlazłam na O 3 lata temu ...oj 4 lata?! masakra jak ten czas lecie..
Więc jak wlazłam 4 lata temu to przerażały mnie wątki 1000 stronicowe...i tez po łebkach leciałam. Jedyny, który przeczytałam cały to był Madżenki...
Kosolkowa Pasja 15:48, 12 wrz 2016

Do góry
Hej Sabinko! Jak miło ze zaglądasz! - nawet gdy tu ciemno i głucho. Pęd szalony w Kosolkowie i prawie wcale tu nie wpadam, ale w koncu odebrałam aparat z serwisu i wczoraj trochę fotek zrobiłam Może znajdę kiedyś chwile zeby coś pokazać po długim czasie. Ogród jakoś sobie radzi. A chwasty to w ogóle radzą sobie wyśmienicie Dziś powinnam podlać chociaż część roślinek, czasem trzebajednak im trochę pomóc.. długo nie padało.. Porozdawałam większość nadmiaru różnych sadzonek, cieszę się, bo nie mogłam się zdobyć na to żeby je wywalić Powoli zaczynamy przygotowania do jesieni. Przerzucony kompost, część czeka na przesianie do worów - będzie do kopczykowania. Zamówiliśmy sporo świerków. Jak tylko pogoda się zmieni (na bardziej deszczową) będziemy uzupełniać luki dookoła działki. Przyszły zamówione cebuliowe.. Sama popukałam się w głowę jak otworzyłam karton, bo tyle mam wykopanych swoich, a tu kolejne setki.
Ogród mały, ale pojemny;) 21:16, 09 wrz 2016

Do góry
Dzięki twój podglądam po cichu ,na pisanie zimą bede miał czas

Luki napisał(a)
Przemku sam nie wiem czy kiedyś u Ciebie pisałem, ale za każdym razem odejmuję mi mowę. Znakomity masz ogród
Ogród niby nowoczesny ale... 20:51, 09 wrz 2016

Do góry
Może by tak jeszcze ze 3 koty dosadzić
Ogród w skali mikro cz.II 20:45, 09 wrz 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Elu pamiętaj, że Red Baron u ciebie nieprzepisowy bo niski jak będzie miał 60cm to powinno być wszystko ok

Łukasz Ty mi lepiej powiedz , co ja mam zaserwować mojemu redowi ,żeby osiągnął tą wymaganą wysokośč ?? może jaki obornik czy cuś ??? Ale to chyba dopiero wiosną.....narazie muszę się męczyć z tym kurduplem ale dziennie łażę pod tego eccentrica ( daleko nie mam , to fakt ) i zaglądam , czy już pokazał kolor...a on..se..powolutku droczy się ze mną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies