Elu ja jeszcze nic nie siałam. Samochód mi się zepsuł i nie miałam jak pojechać po ziemi. Ale jeszcze czas na wysiewy.Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu uda mi się posiać. Stipą się krzewi, rośnie kępowo.
Już miałam dużo napisane i coś przycisnęlam i uciekło wszystko.
Moja też po tygodniu wschodzi nie równo. Trzymam na parapecie 3 skrzynki więc słonko im swieci od samego rana do popołudnia. Jednak wieczorem parapet zimny mrozy i je ściągam.
Mirka powiedz mi, czy ta stipa to się krzewi. Mam na balkonie zeszloroczna w donicach i wygląda jakby jeden krzak.
Co jeszcze siałam z moich nasion ze sto balkonowych 2 skrzynki a kupna ledwo ledwo wschodzi.
To wiele wyjaśnia nie wiem dlaczego myślałam, że rabaty położone są po obu stronach tarasu, a tu chodzi o to, by z tarasu był ładny widok Z orlików nie rezygnuj, bo są śliczne i różnej wielkości, więc na pewno coś dla siebie znajdziesz Problem się zaczyna, gdy pojawiają się nowe siewki, bo one często wyglądają inaczej niż rośliny mateczne.
Stipa nie musi być jednoroczna u mnie zimuje już od kilku lat. Co prawda nie wiem, jak przetrwa obecne mrozy bez śniegu, bo to wyzwanie dla wielu roślin, ale mam nadzieję, że część przeżyje. Co więcej ładnie się rozsiewa na rabacie, tak że gdyby nie wzeszły posiane przez Ciebie, to przypomnij się wiosną. Myślę, że część z nich przetrwa zimę
Cebulowe na pewno wiosną będą pięknie zdobić rabatę, czytałam, że róże też się tam pojawią. Super! Będzie cudnie. Może jeszcze jakieś ładne rozchodniki, np. matrona lub inne o ciemniejszych listkach, by i jesienią rabata ładnie wyglądała
Czytałam, że planujesz jakiś rysunek planowanej rabaty. To świetny pomysł, bo będzie można od razu zobaczyć, co obok czego chciałabyś umieścić. Mnie w każdym razie takie szkice zawsze pomagają.
a ja w lipcu przywiozłam reklamowke siewek od Kasi z górki sadziłam je w te najwieksze upały ...praktycznie 95% sie przyjęło ...a potem we wrześniu plewiłam z miejsc nie pożądanych moje własne samosiewy ....choć wydawało mi sie że moja stipa sie nie sieje )))
Może właśnie proso, gdzieś wyczytałam, że polecałaś odmianę Shenandoah, bo masz takie. A stipa brachytricha? To też nazwa gdzieś wyczytana, bez znajomości rzeczy A z tych dwóch którą byś poleciła na tę rabatę przy różach?
Nie straszcie mnie z tą stipą tyle jej zaplanowałam a kolejna pseudo frosted mi nie potrzebna
Ja sadziłam w zeszłymr oku, pokładała się bo malutka była . Chyba dlatego
No właśnie! też się zastanawiałam, jak to jest, że u wszystkich stipa cudna, a u mnie tylko bałagan robi. Jakiś talent specjalny w tym kierunku mam, czy co?
Może dlatego, że wszędzie indziej jest łączona tylko z jedną rośliną: rozchodnikiem, seslerią czy szałwią. I sadzona regularnie.
A ja chciałam busz i cóż.... Mam
Asia chyba z ręką już w porządku skoro o robocie myślisz
Ta stipa wygląda z daleka jak frosted curls.Nie wiesz czasem od czego zależy czy będzie stałą czy się położy ?
Cis piękny. Dobrze widzę,że wzdłuż ogrodzenia też cisy rosną ?
Posadź trzy krzewy ale jednakowych róż, a do nich odpowiednie towarzystwo. Niech róże wyrastają z niskich traw i bylin np. jeżówki, plus Imperata Red Baron.
Albo kocimiętka, szałwia 'Caradonna', Stipa tenuissima czy jakiś Carex. Plus białe jeżówki
Albo lawenda Hidcote i czyściec wełnisty.
Sadzenie każdej róży innej to błąd na tak małej rabacie. Róże posadź blisko siebie, kwitnienie będzie obfite.