Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Magleska 17:33, 24 lut 2018

nie odzywam się ,bo nie znam się zupełnie na pomostach ....ale obserwuję
JoannA 17:48, 28 lut 2018

anka_ napisał(a)
Mirko poza warzywami to napewno trawy. Zakochałam się w Moudry i będę dosiewać. Mam nasionka od Joanny i gotową miejscówkę. No i jeżówki, takie zwykłe, niesprawiające kłopotu. Po tym roku wiem, że im wilgoć pasuje. Zakładam, że zima im nie zaszkodzi. Bo u mnie sami terminatorzy mogą być.
No i werbenę...i języczkę Britt Marie Crawford....
Z nasionkami nie kuś... No chyba, że o rudbekię mogę się uśmiechnąć...

Tych zwykłych jeżówek pewnie u mnie się jeszcze mnóstwo znajdzie bo one sieją się jak głupie A zima im nie szkodzi bo to terminatorki są.
Pozdrówki dla Was wszystkich Aniu
anka_ 20:30, 28 lut 2018

jolanka napisał(a)
Ania, zrób to dokładnie z wyliczeniami bo to ważne dla bezpieczeństwa. A dlaczego nie można wbić pali w wodę?

Długo by opowiadać Jolu, ale to nie temat na forum. Mówiąc bardzo w skrócie nie dostałam zgody.
I oczywiście wszystko będzie według wytycznych, bo dla mnie priorytetem jest bezpieczeństwo- zwłaszcza przy wodzie.

Magleska napisał(a)
nie odzywam się ,bo nie znam się zupełnie na pomostach ....ale obserwuję
Zapraszam Magdo, zapraszam. Mam nadzieje, że pogoda w tym roku pozwoli na prace i będzie można oglądać pomost.

JoannA napisał(a)

Tych zwykłych jeżówek pewnie u mnie się jeszcze mnóstwo znajdzie bo one sieją się jak głupie A zima im nie szkodzi bo to terminatorki są.
Pozdrówki dla Was wszystkich Aniu
Joanno jakbyś miała nadmiar jeżówek to ja z chęcią wszystkie przygarnę, jest gdzie sadzić. Tym z zeszłego roku chyba się u mnie spodobało. Ciekawa jestem jak Moudry przezimuje. Troszkę się obawiam tych mrozów bez śniegu. A chciałabym takie masy jeżówek w rozplenicy jak widziałam u Ani/MałejMi. Cudeńko.
Dziękujemy za pozdrowienia i buziaki dla Was.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
JoannA 18:28, 07 mar 2018

Wszystkie jeżówki zaklepane dla Ciebie
Moudry raczej dobrze zimuje i sama się wysiewa więc bym się nie martwiła.
Czy ta stipa od Ciebie to Jana czy włoścista. Dzisiaj znalazłam jej nasionka, nieźle je skitrałam, ale na szczęście są
Mus wysiać tylko się zastanawiam jak się z tak dużymi nasionami obchodzić.
Buziaki
anka_ 18:43, 07 mar 2018

Mam nadzieję Joanno, ze Moudry ładnie przezimuje, mimo mrozow i braku kołderki. Na samosiew nie mam co liczyć bo nie kwitła, ale napewno wysieje z nasionek od ciebie. Ziemię już kupiłam, jutro mam zamiar wyparzać.
Stipa kupiona była jako ta 'forumowa' więc napewno to nie ona. Co to za jedna to nie wiem. Ale zimuje. Nasionka siałam do donicy i lekko przysypywałam ziemią. Ładnie wschodziła.

Dzisiaj robiłam przegląd kontrolny po zimie. Wszystkie drzewa i krzewy żyją (nawet krzewy nad stawem). Zdziwiły mnie irysy od Mariusza bo wyraźnie zielone. Jedynie wychodzi na to, że przemarzły pąki kwiatowe azalii pontyjskiej- mus w przyszłym roku zabezpieczyć na zimę.

Już za chwilkę... już za momencik...

Chciałam ciąć derenia, ale teren nie pozwala narazie na bezpieczne dojście.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
JoannA 18:49, 07 mar 2018

Nasiona takie som
http://zielonozakreceni.pl/forum/ilustrowany-spis-traw/6274-ostnica-jana-stipa-joannis-celak
Forumowa stipa u mnie już wschodzi
anka_ 19:11, 07 mar 2018

No to wychodzi na to że to Ostnica Jana.
anka_ 08:21, 14 mar 2018

Czy jakaś mądra głowa potrafi rozpoznać tego jegomościa? Zdjęcie nieostre bo robione przez okno a do tego obiekt daleko i bardzo ruchliwy. Ale może się uda...

jolanka 08:26, 14 mar 2018

Drozd albo droździk może? Te centki na brzuszku ale zdjęcie niewyraźne wiec nie jestem pewna. Bogdzia pewnie rozpozna
Bogdzia 09:03, 14 mar 2018

Drozd.