Radość nie trwała długo
Czyżby promanal nie spełnił swojego zadania?
Klon palmowy już opanowały mszyce.
Dziś w sadzie na jabłoniach i porzeczkach zauważyłam jakieś robactwo. Zwójkówki czy inne paskudniki? Jeszcze malutkie liście zaczynają sie zwijać, w środku malutkie zielone gąsieniczki. W ubiegłym roku miałam ten sam problem. Zniszczyłam toto chemią.
W tym roku chcę zastosować preparaty ekologiczne nie tylko w sadzie i warzywniku, ale w ogrodzie ozdobnym.
Czym mogłabym potraktować nieproszonych gości na dzień dobry?
Aniu bardzo dziękuję, właśnie naszykowałam poduchy na leżaki jutro je położę, a potem wypróbuję
Białe obłoczki to taki polski obrazek, lubię się położyć i gapić w niebo. Jak się obrobię to za jakieś kilka lat poleżę ;P
Dla Ciebie moje ulubione tulipany Exotic emperor, muszę ich dokupić
Teraz widzę właśnie, że hosty, takie zwykłe, wychodzą u teściowej. Z hostami mam zagwozdkę, podoba mi się kilka w necie i pasują deklarowaną wielkością w miejsca docelowe. Ale wolę zakupy stacjonarne.
Tych tulipanów miałam jedną paczkę. Nie mam pojęcia jak się nazywają, bo żadne etykietki mi nie pasują. Myślałam, że happy generation, ale one są biało-czerwone. Będziemy dumać jak rozkwitną.
Dzisiaj wskoczyłam tylko podlać warzywa i wysianą trawkę, reszta dnia zeszła na zakupach. Powoli muszę ubrać dzieci (187 i 183 cm wysokości) na wakacje.
Tak urośli, że wszystko mają za małe.
W ogrodzie jest teraz cudnie. Soczyste kolory i te kontrasty
Aniu cieszę się, że roślinki przeżyły zalanie. I co to za roślina na cytowanym wyżej zdjęciu? Fajne ma listki.
Piwonia rośnie w oczach. Z niecierpliwością się czeka na takie niespodzianki kolorystyczne.
Ooo, to, właśnie o to mi chodziło, a nie umiałam tego nazwać A zamiast ML może Klein Fontane? Podobają mi się te białe kwiatostany, chociaż zwykle ja nie lubię kwitnienia traw.
Malkulko, już w niektórych zakątkach jest szał Te różowe, o które pytasz, to Triumph Purple Prince. Bardzo się namnożyły od zeszłego roku. Przerzucałam je łopatą, a one i tak są i to w takie masie Pomieszałam je z White Dream, ale tych jest znacznie mniej.
I mam jeszcze jakiś majeranek lub oregano. Jak jest młode to listki ładnie pachną. Jest tego od groma. Prawie tyle samo co pędzi. Próbowałam wytępić ale w zeszłym roku niekoszone zakwitło na różowo i chyba mi się nawet podoba.