Nie podejrzewam żeby w mieszance któą zakupiłęś w sklepie były te niepożądane nasiona, Podejrzewam groźną chwatsnicę jednostronną. Trudno jej się pozbyć. Prawdopodobnie jej nasiona były w glebie (jeśli nawoziłeś ziemi na uzupełnienie) lub rosły sobie chwasty przed posianiem. Jeśli lałeś herbicydem przed założeniem trawnika, na nasiona to nie działa i wzeszły razem z trawnikiem. Współczuję bardzo, wyrywaj ręcznie i nie dopuszczaj do wysiania tego chwastu.
Danusiu zrobiłam tak jak mówiłaś, kupiłam donice (prawie zbankrutowałam) wmówiłam sobie, że na urodziny za miesiąc ha ha. Posadziłam w nich trzmielinę i sezonowe. Bluszczu zimozielonego nie było w dwóch szkółkach, więc posadziłam szałwię omszoną (trochę za mało tam słońca ale zobaczymy) oraz cos takiego o małych listkach lekko różowych (dabrówka?) i coś tam jeszcze Bluszcza dosadzę jak kupię
Aż takiej wyobraźnie to jeszcze nie mam. I pewnie jeszcze dłuuuugo nie będę miała. Ale dziękuję bardzo za wyjaśnienia. Przy poprawkach za sezon czy dwa będę kombinować z przenikaniem.
W kompozycji dwóch (czy więcej) gatunków/kolorów niekoniecznie chodzi o falę a o ..przenikanie Ale to wyższa szkołą jazdy, wytłumaczyć się nie da prosto, to trzeba mieć w głowie, a narysować też się nie da. Ja to ..ustawiam na rabacie
@kubowka- to nie jest skutek nawożenia tylko braku nawożenia. Nawóz nie rozsiał się pod kołami siewnika. Pisała o tym ostatnio Gardenarium i jest to dokładna kopia innego ogrodu. Siej siewnikiem ręcznym. Ponadto twój trawnik w tym czasie potrzebuje azotu a w yara complex jest go bodajże 12 %. Kup na szybko konewkę zielony dom pożegnanie z brunatnymi plamami , tak sie chyba nazywa. Zlej trawnik. Po kilku dniach posiej saletrzak w ilości 1,5 kg na 100m2. Po 2 tygodniach pokaż zdjęcia.
@ lorak - nie będziesz miał trawnika w takim podłożu z korą, gdyż na okrągło będziesz zakwaszał glebę. Widać to już teraz. Nie wiem czy nawet sypanie kredy pomoże. Domniemać można, że twoja gleba zawiera nadmiar soli, która może powodować takie skutki.
@ anetta - widziałem Twoje zdjęcia ale totalnie nie mam pojęcia o robalach dlatego się nie wypowiadałem.