Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

kasia 17:52, 17 maj 2015

Gardenarium napisał(a)

Podaj jaka to odmiana świerku białego., bo są różne i różne mają kształty

Picea pungens 'Glauca globosa' - szczepiony na pniu
kasia 18:03, 17 maj 2015

zdjęcia świerków wkleiłam w swoim wątku
Gardenarium 18:20, 17 maj 2015

Kasiu "Glauca Globosa" to nie świerk biały, tylko kłujący nie będzie regularną kulą, ona się rozłazi na boki, cięcie jest wskazane.

Instagram Ogrodowiska
kasia 18:28, 17 maj 2015

Danusiu, przepraszam za błąd czyli mam zacząć już ciąć? Cięcie wykonuje normalnie nożycami, czy mam obcinać tylko nowe przyrosty. Jestem ciemną masą w tym temacie
Gardenarium 18:30, 17 maj 2015

Nie masz już ciąć, bo teraz to one zaczynają puszczać pędzelki, za późno. Następnej wczesnej wiosny, gdy pogoda się ustabilizuje.

Instagram Ogrodowiska
kasia 18:34, 17 maj 2015

dziękuję, kochana jesteś, zakodowałam
Kondzio 19:49, 17 maj 2015

Danusiu macham całuje mocno mocno ciesze sie ze jesteś
magdziam 20:03, 17 maj 2015

widok przez okienko cuuudny, gratuluję wydania pięknej ksiązki (od piątku jestem szczęśliwą jej posiadaczką)
waldek727 22:00, 17 maj 2015

Jagodaa napisał(a)
Danusiu, niestety wczoraj zauważyłam, że w kupionych zeszłej jesieni cisach mam larwy opuchlaków. Dwa pozbawione są korzeni, reszta ma bryły przerośnięte, ale widoczne są puste korytarze i zaschnięte drobne korzonki, po rozerwaniu korzeni wypadła larwa. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy mogę wyczyścić korzenie z ziemi i posadzić, czy takie posunięcie i tak zniszczy rośliny?

Rozluźnienie bryły korzeniowej, rozczesanie korzeni, usunięcie martwych części, pozbycie się granulek nawozowych, sprawdzenie ewentualnego bytowania patogenów w strefie przykorzeniowej, a na końcu skrócenie systemu korzeniowego o 1/3 jego długości to podstawowe prace jakie wykonuje się zawsze przy przesadzaniu zakupionych roślin z donic do gleby. Pominięcie tych bardzo ważnych czynności najczęściej jest przyczyną uśmiercenia rośliny lub skazuje ją na liczne i długotrwałe choroby.
Tak więc Jaguś, czy takie posunięcie zniszczy rośliny?
Wręcz przeciwnie. Doprowadzi je do szybkiego wytworzenia nowego systemu chłonnego uszkodzonego w trakcie przesadzania.
Aneczka 07:21, 18 maj 2015

Danusiu, właśnie jestem w pracy i czytam wiadomości na WP a tu nagle jakby znajome zdjęcie i tytuł: "Polski ogród jednym ze 100 najpiękniejszych na świecie".

Gratuluję sukcesów