Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:57, 10 paź 2014

Do góry
magdalena z tym udarem to ostrożnie, bo się kostka i schodki zawalą
Ogród Beaty 10:01, 10 paź 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Kamilo , średnica całego koła to 3,20m a średnica paleniska to 1,10m

to nieduże to koło
a liczysz z murkiem czy bez?
kostka i żwirek?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:14, 09 paź 2014

Do góry
A ja pod domem nie podziałam jeszcze specjalnie. Kostka jeszcze wciąż nie skończona... Wybrałam tylko resztki gruzu i przegrabiłam nieco. Chodzę i dumam nad tą rabatą. I chyba zrezygnuję ze świecznicy za ławką. Obawiam się że ten jej kolor liści będzie się zlewał jakoś z ławką. Wydaje mi się że tam intensywniejsza ciemniejsza zieleń jest potrzebna. Tak samo z trawami...
Ogród z lustrem 14:59, 08 paź 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pod skrzyniami jest normalny grunt, można nawet drzewo wsadzić, a nawet przez chwilę była jabłonka karłowa, ale wczoraj ją przesadziliśmy, znalazłam miejsce docelowe.

Kostka jest zafugowana, a w miejscach wrażliwych, że mogłaby woda zamarzać, jest pozostawiona szpara odstęp i jest nasypany kamyczek granitowy. Tym sposobem po ulewie woda "ginie" w specjalnych szparach i nie robią się kałuże. To miejsca przy domku - tam gdzie są murki, które ograniczają odpływ.

Jak to wszystko mądrze przemyślane, tylko podziwiam
Ogród z lustrem 12:52, 08 paź 2014

Do góry
Pod skrzyniami jest normalny grunt, można nawet drzewo wsadzić, a nawet przez chwilę była jabłonka karłowa, ale wczoraj ją przesadziliśmy, znalazłam miejsce docelowe.

Kostka jest zafugowana, a w miejscach wrażliwych, że mogłaby woda zamarzać, jest pozostawiona szpara odstęp i jest nasypany kamyczek granitowy. Tym sposobem po ulewie woda "ginie" w specjalnych szparach i nie robią się kałuże. To miejsca przy domku - tam gdzie są murki, które ograniczają odpływ.
Ogród z lustrem 12:22, 08 paź 2014

Do góry
Miłorząb - drzewo długowieczności w warzywniku ... smakowicie.

Czy kostka granitowa w warzywniku jest układana na luźno, czy cementowana? Jest przepuszczalność gruntu pod skrzyniami?
Lawendowy zawrót głowy 06:58, 08 paź 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Jola nie nadążam, ale pracujesz i zaczyna super wyglądu nabierać.
Tak myślę o kamyczkach i mieszaniu się z ziemią, u mnie jest ziemia ciężka i lepka i kamyczki w nią nie bardzo wchodzą, ale faktycznie jak lekka czy sypka to kłopot się robi pewnie.
Kulki super
Donice w garażu u mnie nie mogą być nad czym ubolewam.

Oj ja bym juz dawno skoczyła tylko zaraz za tyłkiem mi leza płyty tarasowe i stop robota ale jak dobrze pójdzie taras juz dzis połoza. Wjazd do garazu juz jest z boku i tyłu domu sciezka połozona i kostka pod gospodarcze tez jest

Ja o miejscu w garazu to nie mam o czym marzyc, pomieszczenie gospodarcze dopiero zima bedzie góral robił. Samochody stoja na zewnatrz a miejsca brak
Mały ogród Kasi 12:46, 07 paź 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Kasiu,poczytałam całe pismo obrazkowe.
Urzeka mnie twoje ogrodzenie i kostka na ścieżkach.
Aż się prosi o udoskonalenie linii rabat.Też mi się to rzuciło w oczy.
A poniewaz Małgosia ci to już pięknie narysowała to niewiele mam do dodania.
Ewentualnie tylko to co na tym zdjęciu.
Linią zieloną narysowałam wysokości roślin które trzeba dobrać żeby dobrze wyglądało.

no właśnie ja tu nic nie rysowałam, to Kasia taka zdolna
Mały ogród Kasi 10:44, 07 paź 2014

Do góry
Kasiu,poczytałam całe pismo obrazkowe.
Urzeka mnie twoje ogrodzenie i kostka na ścieżkach.
Aż się prosi o udoskonalenie linii rabat.Też mi się to rzuciło w oczy.
A poniewaz Małgosia ci to już pięknie narysowała to niewiele mam do dodania.
Ewentualnie tylko to co na tym zdjęciu.
Linią zieloną narysowałam wysokości roślin które trzeba dobrać żeby dobrze wyglądało.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:48, 06 paź 2014

Do góry
karolina84 napisał(a)
Na dzien dzisiejszy mam takie zdjęcie. Tak tam jest zakręt z ligustru.
Wjazd będzie poprawiany, dorysowałam miejsce w którym będzie dołożona kostka.
Wjazd jest po skosie ponieważ między bramą a furtką (furtka jest pomiędzy żywopłotem) jest rów.

To trochę zmienia postać rzeczy.
Miejsca przy ligustrze jest dużo mniej niż się wydaje na rzucie.
No i jak dojdzie kostka to już będzie całkiem inaczej.
Może najpierw tą kostkę zróbcie.

Może zamiast tego trójkąta zróbcie prostokąt, niekoniecznie z kostki i będzie zakątek na ławeczkę obsadzony zielenią. Chociaż poszerzenie ścieżki przy domu by się przydało.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:43, 06 paź 2014

Do góry
Na dzien dzisiejszy mam takie zdjęcie. Tak tam jest zakręt z ligustru.
Wjazd będzie poprawiany, dorysowałam miejsce w którym będzie dołożona kostka.
Wjazd jest po skosie ponieważ między bramą a furtką (furtka jest pomiędzy żywopłotem) jest rów.

Mała Eleczka 20:35, 06 paź 2014

Do góry
stychaz napisał(a)

A zdjęcie Edenki dasz?

Odnośnie szerokości, to o ile dobrze rozumiem - 2 kostki = szerokość szpadla?

Jasminy Kupiłam bez liści i pąków. Nie ma co pokazywać. Goły korzeń.

Tak dobrze rozumiesz.
Kostka jest nierówna. Jedna mniejsza druga większa. Jutro zrobię lepsze zdjęcie.
Mała Eleczka 15:05, 06 paź 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Wow, Ty pijesz kawkę a reszta sama się robi
Rozumiem, że kostka na podmurówce? Możesz mi powiedzieć jaką mniej więcej szerokość ma dołek pod obwódkę?
Podoba mi się Obowiązkowo muszą jeszcze być werbeny patagońskie. Wiosną mogę się podzielić nasionkami.

Macham
Dzisiaj też piłam kawę i się robiło
Kostka jak to eM mówi na zaprawie pół suchej o ile mi się nie pomyliło. Szerokość na szpadel. Jak chcesz dokładniejsze wymiary to pisz. Zmierzę.

Werbena to mus przy kałuży. Tak to sobie właśnie wyobrażam Już jej trochę mam w ogrodzie i nasionka jeszcze zarezerwowane u Irenki Dzięki
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:00, 06 paź 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

No ja to wszystko w kąt prosty bym robiła akurat Dom kostka, taras jeden prostokąt, drugi kwadrat, wejście do domu też na prosto i chodnik kąty proste i już tak lecę wszystko.
Już mam trochę rabat zrobionych tylko jakby nie umiem ich pokazać jak trzeba bo jakość zdjęć zabija wrażliwszych
Siądę któregoś dnia zrobię plan całej działki będzie widać jaki jest zamysł może wtedy

Popieram kąt prosty w Twoim ogrodzie ! Grunt to konsekwencja! Jeśli ścieżki masz proste , to otoczenie domu wygląda harmonijniej jeśli i rabatki są proste.
Poza tym proste linie same w sobie mają wiele uroku. Jak się naoglądałam rabat o prostych liniach u Madżenki, Ateny i innych, to u siebie polikwidowałam fale i zastąpiłam liniami prostymi !
Lawendowy zawrót głowy 21:07, 05 paź 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Te kamyki wysypiesz tak na tą świeżą ziemię,nie zmieszają się.

Kamyki planuje wysypac dopiero kiedy brukarze mnie pozegnaj , bo tam jeszcze niedaleko bedzie wybrukowany kwadrat by posiedziec przy ognisku a zreszta jeszcze nie ma ziemi na wykonczenie rabaty , a bede ja konczyk jak kostka zniknie ... I taka niekonczaca sie historia .... Pod kamyki agro mnie kusi biała wiem wiem.....
Lawendowy zawrót głowy 14:32, 05 paź 2014

Do góry
nie wiem czy ktos tak po chinsku ogrod robił czekał jak diabeł na dusze zeby skraewek ziemi nasypac i sadzic ... skrawek to 10 ton a czekam az mi z placu palety znikna z kostka
Lawendowy zawrót głowy 14:03, 05 paź 2014

Do góry
Zimi dalej nie mozemy sypnac bo kostka stoi zamiast pod domkiem gospodarczym to nadal pod nadadami wiec ... Stoimy z sypaniem po uporaniu sie z tym wszystkim wyglada to tak, piszcie co jeszcze zmienic bo spokojnie przesadze

Nie dosypyeałam do konca kory poniewaz dalej juz bedzie rabata zasypana kamyczkami i chciałam juz bałaganu

Czosnki, krokusy , szafirki juz w ziemi

Zeby oddzielic rabete z kora od tej z kamyczkami chce wokół granicy zasadzic bukszpanowy zywoplocik
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:18, 04 paź 2014

Do góry
eda napisał(a)
Ewcia a nie chciałaś porobić trochę zawijasów ? prościutkie też ładne ale trochę warjacji może ? hmmmm zobacz wygibasy może nie takie efektowne ale pomyśl ....wpisałam w wyszukiwarkę kształty owalne rabat obrazy i fajne ....pooglądaj

No ja to wszystko w kąt prosty bym robiła akurat Dom kostka, taras jeden prostokąt, drugi kwadrat, wejście do domu też na prosto i chodnik kąty proste i już tak lecę wszystko.
Już mam trochę rabat zrobionych tylko jakby nie umiem ich pokazać jak trzeba bo jakość zdjęć zabija wrażliwszych
Siądę któregoś dnia zrobię plan całej działki będzie widać jaki jest zamysł może wtedy
Minimalizm z odrobiną romantyczności 19:57, 04 paź 2014

Do góry
Majuniaa napisał(a)
Ależ piękne zmiany. Szczegolnie fajna podniesiona rabata z kostka granitowa po murkiem, faktycznie 3 drzewa tam to mus, ze wzgledu na widok za. piekne stozki bukszpanowe do kompozycji z różami. kupywalas teraz te stozki?

W ogóle teraz u Ciebie tak eligancko

W Braniewie w szkółce nie bylam. Jak dla mnie to u Szmitów w Pęchcinie największy wybór. Tam w e wsi Ełxkiej to duży wybór formowanych tuj. Poza tym to niewiele. Ja formowanych tuj nie kupujdę, wiadomo teraz to cisy i bukszpany się liczą Tam tego nie ma.

Stożki część kupowałam niedawno, część już ponad rok mają.

Mnie najbardziej drzewa interesują, resztę można zamówić przez internet.
nie kojarzysz, czy może Umbry mieli? Wątpię... i cekawa jestem jak z jakimiś innymi drzewami. A w okolicach Olsztyna coś znasz, gdzie mają wybór w drzewach??
Minimalizm z odrobiną romantyczności 19:39, 04 paź 2014

Do góry
Ależ piękne zmiany. Szczegolnie fajna podniesiona rabata z kostka granitowa po murkiem, faktycznie 3 drzewa tam to mus, ze wzgledu na widok za. piekne stozki bukszpanowe do kompozycji z różami. kupywalas teraz te stozki?

W ogóle teraz u Ciebie tak eligancko

W Braniewie w szkółce nie bylam. Jak dla mnie to u Szmitów w Pęchcinie największy wybór. Tam w e wsi Ełxkiej to duży wybór formowanych tuj. Poza tym to niewiele. Ja formowanych tuj nie kupujdę, wiadomo teraz to cisy i bukszpany się liczą Tam tego nie ma.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies