Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:52, 08 maj 2015

Do góry
W tym roku całe pasmo pomyłek polskich tulipanów, dlatego trzeba będzie się pożegnać z kupowaniem w Polsce.

Niektóre jako tako, a niektóre, po prostu nietrafione. Miały być czarne i białe, a są różniaste, nawet brązowe się trafiły i pomarańczowe. Jak u was z pomyłkami? Jest w torebce to co napisane?

Ogród Oliwkowy :-) 07:38, 08 maj 2015

Do góry
Jeśli nie oczyścisz wokół drzew, będą zacieniane przez chwasty i obumrą dolne gałęzie. Poza tym trzeba je podlewać, wyściółkować korą przynajmniej kołami o średnicy 1m.
Moja codzienność - ogród Oli 20:30, 07 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jestem mega wzruszona, podglądam postępy, niesamowicie. Miałam szybki impuls - wyprostować ogród. Ten projekt to był strzał nie w "10" ale w "20". Teraz to dopiero cieszy efekt. No i jeszcze twoja staranność, dbałość o detale, pod linijkę normalnie Ogród wygląda zachwycająco i cieszę się że przyłożyłam do tego nie tylko rękę Dobre myśli także. Pozdrawiam i będę dalej zaglądać i mieć pieczę jakby co

Danusiu dziękuję, że zaglądasz, chwalisz, bardzo się cieszę Po takich słowach to i ja jestem wzruszona. Staram się bardzo by ogród wyglądał jak najlepiej i bardzo mnie ta praca cieszy
Wpadaj częściej

Gardenarium napisał(a)
Te drzewa formowane (stare okazy) to jakbym normalnie była w Holandii Niesamowicie robią efekt.

Chciałam jeszcze dodać, że mój grujecznik jest dokładnie taki jak na fotce w pincie.

Twój grujecznik jest przepiękny właśnie taki efekt chcę kiedyś uzyskać

Gardenarium napisał(a)
W skarpectę w kwadracie w tulipanach trzeba koniecznie dodać "traffki". Chyba najlepiej brązy miedziane.

Pod lipą jest molinia z jeżówkami. Miałam dużą kępę, której żal było wyrzucić a nie miałam gdzie wsadzić
Link w podpisie 20:07, 07 maj 2015

Do góry
Rodowe różyce i inne byliny - to co kocham

Cytuj, skopiuj to bez słów quote
Chwasty w trawniku 20:05, 07 maj 2015

Do góry
Można zaryzykować - dzień na pewno wystarczy, naewt nam zadziałało w kilka godzin, co najmniej 5
Verbena bonariensis - werbena patagońska 20:03, 07 maj 2015

Do góry
jadwiszka napisał(a)
Czy łodyga młodej werbeny można się sparzyć jak pokrzywą? Ta, którą siałam do doniczek ma jakby parzydełka, co raz bardziej przypomina mi pokrzywę i zastanawiam się, czy jednak podłoże nie było zanieczyszczone i to co wzeszło to nie pokrzywy...

Młoda siewka jest podobna do pokrzywy, jeśli same takie są to na pewno werbena. Pokaż zdjęcie i będzie wszystko jasne.

Nowy taras - zero pomysłu 19:58, 07 maj 2015

Do góry
Wszystko co ma bryłę mniej więcej tej wielkości max, lub mniejsze.

Zrób rzut z góry,podaj wymiary tego paska.

Piszesz, że płot, ale płot bardzo zmniejszy ten i tak chusteczkowy ogródeczek. Po prostu zamknie i nawet nie da wysokości. Bo płot to konkretna wysokość 1,5 m i koniec. Cokolwiek posadzisz - pokłóci się z płotem będzie "walczyć" o to kto ważniejszy, płot czy zieleń.

Więc co z tym płotem? Nic. nie rób go albo przynajmniej pokryj bluszczem.

Gdyby płotu nie było można po prostu zaaranżowac wszystko zielone. Przestrzeni trochę i zielonego koloru, a nawet bordowego i innego.
Mata przeciw chwastom 19:56, 07 maj 2015

Do góry
Sytuacja rozwiąże się jak wyrwiesz te suche sosny. Obstawiam, że mają poucinane korzenie zbytnio. Gdyby szmaty nie było być może coś by puściły, a tak padły.

Wykop i pokaż korzenie. Czy widać cosik białego korzenia czy wszystkie grube i poucinane?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:51, 07 maj 2015

Do góry
Kindzia: No widzisz

Iza. To taka dzikość w moim uporządkowanym ogrodzie próbuje się przebić. Lubię i dzikość i formalny ogród
Bukszpan (Buxus) - uprawa 18:44, 07 maj 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Doczytałam,żeby bukszpan na żywopłoty sadzić nawet do 8 szt na metr tak by koronami się stykał i również bryłą korzeniową.Efekt jest natychmaistowy ale jak jest potem? Po czasie bukszpan rozrasta się mimo iż jest cięty.Rośliny są zagęszczone,korzenie przerośnięte między sobą bo wiadomo bukszpan korzeni się rozłożyście nie palowo,korony będą zagęszczone co spowoduje mały przepływ powietrza a to grozi łapaniem chorób grzybowych.Jak jest z waszymi żywopłotami,nic się nie dzieje? Mam w planie kupić sadzonki na żywopłot i tu mam zagwozdkę.Jak sadzić? Czy od razu gęsto ale martwić się co będzie potem czy z czasem nie będzie za gęsto roślinom przez co zaczną chorować czy raczej sadzić z większymi przerwami i poczekać na efekt jakiś czas ale będzie mniejsze ryzyko choróbsk?

Ja sadzę okołom 5 szt na mb ale sadzonki mam większe, Sadzę tak, żeby się stykały.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:46, 07 maj 2015

Do góry
"W kolorze blue" 16:37, 07 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widzę żeś się zabezpieczyła, więc życzę przyjemnych kontaktów z koi, są niesamowite, a najbardziej lubię jak cmokają
Mam je w jednym ogrodzie, który teraz będzie w Werandzie
Lecę po Werandę w takim razie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:10, 07 maj 2015

Do góry
Ja odwiedzam tę szkółkę średnio raz na rok, więc nie wiem, czy wysyłają. Na pewno tak, ktoś u nas otrzymywał. Ja miałam ze szkółki.
Obwódka do ogródka japońskiego 15:58, 07 maj 2015

Do góry
Pomysły napłyną wtedy, gdy wkleisz zdjęcie tego miejsca. To precyzyjna sprawa.
Ogród wyrozumiały 14:20, 07 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Platan to doskonały wybór odmachuję

..bo troszkę się uczę Danusiu

Lewku - jak już jeden problem z głowy to i następne będą znikać !!

Gardney
- właśnie wczoraj padłam,dziś wstałam,koronę poprawiłam....czyli mam zasuwać......???? Hmmmm nie wiem czy dam radę ..choć robotę ze szkółki sobie przywiozłam,tyle,że teraz to nic a nic na słońcu nie mogę przebywać,tylko wieczór mi zostaje.

Małgosik - te same pytania zadaję Monice...

Teraz pokażę co dziś przygarnęłam

Trzmielinę na pieńku dostałam w gratisie,Pani była bardzo miła i chciała mi koniecznie coś podarować,a ja ciągle mówiłam,ze nie ,nie bo po to, to ja jeszcze kiedyś przyjadę ale ja muszę więcej a nie jedną sztukę
To uznała ,że przecież trzmielina na pniu na pewno może być jedna i mi ją podarowała . Nie mogła się nadziwić,że ja wszystkiego muszę mieć ileś tam sztuk
Tawuła japońska - Spiraea japonica 13:11, 07 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wkopuj rzadziej, bo co roku pomimo cięcia będzie kulka coraz większa.
Po sadzeniu podlewaj, nie wolno nawozić zanim roślina się nie ukorzeni. Więc póki co nawożenie odpuść, a ewentualnie zastanów się nad zerwaniem szmaty spod kamyczków.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Zdaje sobię sprawe, że nie można nawozić od razu, ale nie chcę co chwilę pisać posta żeby zapytać o kolejną rzecz. Nadal bym prosił o odpowiedzenie na inne pytania, ile centymetrów powinien mieć ten "jeż" (czy co roku to ma być coraz wiekszy jeż?) Jeśli mam wkopywać rzedziej to mówimy tutaj o 80,100,120cm? Przycinanie w trakcie roku poza pierwszym w marcu i tym na koniec czerwca? Czy jak już będzie można nawozić to wystarczy ten co pisałem organiczny czy jakiś mineralny też musze stosować?

Odnośnie linku to prawdopodobnie nie dam maty pod kamyki i rozważę usunięcie jej spod tuji, pecherznic i reszty, ale co do chwastów w pierwszym poście w linku to zdecydowanie z powodu nie pielenia. Rozmiary chwastów są po prostu zbyt duże tam, regularne wyrywanie chwastów z maty takie jak robiłem nie pozwoli nigdy na taki ich wysyp i tych rozmarów.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:26, 07 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

wrzućcie link do tego filmiku, bo ja tylko na gardenarium widziałam fotorelację, a filmiku niet.
Jak głeboko trzeba kopać pod układanie tych głównych linii, które potem łączą się z linią kroplującą?

hmm ja czytałam że podobno na ok 30 cm wystarczy..
wrzuce jak bede w domu bo w pracy nie mam dostepu do youtuba
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:24, 07 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Też tak robiłam tylko darń na jedną a na drugą ziemię bo trochę tego było.kopalam tak na 3 głębokości łłopatyi juz śladu po tym nie ma.

wrzućcie link do tego filmiku, bo ja tylko na gardenarium widziałam fotorelację, a filmiku niet.
Jak głeboko trzeba kopać pod układanie tych głównych linii, które potem łączą się z linią kroplującą?
Ogród zmyślony 12:21, 07 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jestem za tym murkiem, zaoszczędzone roboty i efekt też fajny Łączeń nie będzie widać.
Chwała za to, żeś nie położyła srebrnych kulek. Tych to nikt nie ma

Bociek takie ma Danusiu
zdradzę Ci również w tajemnicy że mam srebrne kulki... bo był etap że szukałam ich w 'obłędzie' i wiesz gdzie są? W PIWNICY! jak Twoje Cię denerwują bo są wszędzie to też możesz schować to jak z zabawkami dla dzieci, chowa się dzieci o nich zapominają a po jakimś czasie się wyjmuje a one są zachwycone 'nowymi' zabawkami...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:21, 07 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie ślimaki obsiadły ciemierniki, wprost plaga. Ptaki w ogrodzie są, więc nie sypię, tylko dlaczego ptaki nie jedzą ślimaków?? siem pytam.

U mnie france rzuciły się m.in na hosty (ale to standard) i zaczęły obżerać świeże przyrosty ukorzeniających się hortensji bukietowych...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies