Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:58, 12 maj 2018

Do góry
moje poranne widoki na skalniak

milego dnia
my wylewamy beton na podloge w owczarnii wiec zapracowana jestem
Cis - Taxus 08:55, 12 maj 2018

Do góry
Atomek44 napisał(a)
Nie wymagaj, aby cisy rosły bujnie zaraz po posadzeniu. Ta roślina musi mieć czas na zaaklimatyzowanie się w nowym miejscu. Trwa to nawet 2lata.
Pytanie odnośnie ziemi. Czy aby nie jest zbyt ciężka (glina)? Jeżeli tak, czym prędzej posadź na nowo wcześniej ją znacznie rozluźniając. Moze się mylę, ale ta gleba wygląda na suchą i ubogą. W takiej cis nie będzie dobrze rósł. Poza tym nawet jeżeli podlewasz, ostatnio były dośc wysokie temperatury, sucho i słońce ostre. Czy one przypadkiej mimo wszystko nie podsychają? Brak ściółki przyspiesza parowanie.
Dla pewności możesz też spryskać raz np. polysect ochojnik (może są tam jakieś insekty).

Cierpliwości mi nie brakuje
Ziemia nie jest ciężka, raczej słaba i dość sucha ale podsypywałem zarówno kompostem jak i dodawałem trochę ziemi uniwersalnej i przekompostowanej pod i wokół każdego krzaczka. Do tego dolomit i mączka.
Przez pierwsze dwa tygodnie podlewane niemal codziennie, teraz co 2, 3 dzień.
Fakt, wygląda jakby podsychał ale dlaczego krzaczki tóż obok są w dużo lepszej kondycji?

Bardziej boję się właśnie jakichś insektów, a może wyjąć i wsadzić raz jeszcze, dodając jeszcze ziemi uniwersalnej?

Ściółka będzie ale czekam aż będę miał większą pewność co do przyjęcia.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:52, 12 maj 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zraziłam się do odmianowych jeżówek. Eksperymentalnie kupiłam jedna i po zimie nie daje znaku życia. Bardzo mi się podoba Twój powojnik.
Uśmiałam się bardzo Z Anulkowych "krokusów" na fejsie i Twojej zwiędniętej "trawki".
Udanych siewów trawnikowych! "D

Z moich jeżówek odmianowych zdechła tylko jedna. Wypuściła listki po czym zdechła. Reszta ma się nieźle.

A to mój ostatni powojnik .
Ogród z wilkiem zamkn. 08:49, 12 maj 2018

Do góry
No i nadrobilam! jakoś nie chce mi się wierzyć, ze teraz będziesz tylko patrzeć jak roślinki rosną.. zawsze coś się znajdzie, co będziesz chciała jeszcze zmodyfikować, bo same prace pielęgnacyjne Ci nie wystarczą

Wiesz co bym jeszcze zrobiła? Chyba, że wilczyca i tak rozrzuci to bez sensu.. sprobowalabym zasłonić korą podstawy lamp

Bardzo mnie to foto ujęło! Świetne odcięcia kolorów

Za drzwiami do ogrodu... 08:46, 12 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Śliczne mebelki, super wyszło, tak niewiele nieraz trzeba, żeby super efekt uzyskać. Malujesz farbami kredowymi?
Podziwiam azalie, bo nie mam.
Wiesz, ja też zostawiłam niektóre słupki tulipanów, maja coś w sobie niesamowitego.

Przeważnie maluję farbami kredowymi ,bo nie trzeba matowić nawet lakierowanych powierzchni
Pozdrawiam sobotnio! i zmykam do ogródka
Za drzwiami do ogrodu... 08:34, 12 maj 2018

Do góry

Zobaczyłam że jest taki dział na Ogr. Drugie hobby,jak się komuś podobają moje metamorfozy różnych rzeczy to może tam coś wrzucę żeby nie zaśmiecać wątku.
A tak się prezentuje teraz ta zwyczajna wcześniej szafka:
Podwórkowa rehabilitacja 08:12, 12 maj 2018

Do góry

Miłej soboty
Podwórkowa rehabilitacja 08:08, 12 maj 2018

Do góry
Przedogródek
Jesienią usunęłam trawę z przedpłocia, posadziłam krokusy i płożące jałowce.
Krokusy zakwitały falowo, nie stworzyły fajnego efektu. Może za rok jak się rozrosną.
Jałowce notorycznie niszczone przez różne pieski, mają żółte przebarwienia. Codziennie sprzątam kupki i pety.
Fajnie rozrosły się hakonechloa Aureola, mogłabym je podzielić i dać na przedpłocie ale w tej sytuacji degradacji to jakoś mi szkoda.
Chyba znów wrócę do trawnika. A tak chciałam uzyskać efekt przenikania się przedogródka z przedpłociem.

Hortensje ogrodowe w tym roku szaleją

Tak było w zeszłym roku w maju.

I inne tym razem z dołu.
Podwórkowa rehabilitacja 07:54, 12 maj 2018

Do góry
Rumianko każdy kwiatek cieszy, tak już mam. W malutkim miejskim ogrodzie staram się zrobić oazę zieleni, bardzo powoli z różnych powodów, ale mocno się staram

Bez/Lilak - Syringa 07:40, 12 maj 2018

Do góry
Mikrus , ale oszałamiająco pachnie.

Ogród z łezką II 07:32, 12 maj 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Rosinette śliczna... Mój A. w tym roku zakwitnie, rok temu nie chciał (po wsadzeniu).

Pięknie u Ciebie

Tak, śliczna Rozkręca się dopiero

Dobrze, że kwitnie Mój Edelweiss dalej nie kwitnie...muszę go dzisiaj dobrze obejrzeć.

Takie kwiatuszki musiałam kiedyś z czymś przytargać...i co roku o nazwę pytam...dalej nie pamiętam...

Ogród z łezką II 07:30, 12 maj 2018

Do góry
Czosnki zaczęły, najpierw te mniejsze. Mount Everest się szykuje

pominęłam azalię Homebush, młodziutka, zeszłoroczna...po przesadzeniu suarki muszę ją ruszyć bardziej do przodu cycka. Azjatyckie lilie już się szykują

Na koniec, dla Irenki, siewki kosmosu. Rosną

Ogród z łezką II 07:25, 12 maj 2018

Do góry
Purple Splendour, w rzeczywistości jest ciemniejszy

Alfred

Soir de Paris zaczyna przekwitać, niestety

azalia Cannon`s Double różowieje jak przekwita

Ogród z łezką II 07:20, 12 maj 2018

Do góry
Alchymist zaczyna, za dwa tygodnie jeszcze będzie kwitł Wreszcie Zielona Góra się na niego załapie, Lublin i Buczkowice też

Dalej Gobasiowa lilia, wygląda obiecująco Czyżby już w tym roku powtórzyła cechy matki?

i powojniki zaczynają

Ogród z łezką II 07:16, 12 maj 2018

Do góry
Łubin zaczął, przedszkole rośnie

Irysy kwitną...te przesadzane pod górkę mają...
Mus owocowy w miejskiej dżungli 07:16, 12 maj 2018

Do góry
W zeszłym sezonie za garażem od strony ogródka stanął domek gospodarczy.

W tym roku przemalowałam go dopasowując do ogólnej kolorystyki otoczenia.
Teraz chciałabym przerobić małą rabatę wokół garażu.

Czy tak może to być? Czy lepiej w liniach prostych? Możecie mi coś doradzić?

Ogród z łezką II 07:14, 12 maj 2018

Do góry
Dopiero teraz, po dwóch, a w trzecim roku kwitnienia lawendowej piwonii drzewiastej, zauważyłam, że na koniec różowieje...już dwa kwiaty ścięłam, ale jeszcze ładna. Nówka malinowa przekwitła.

a tu kwiatuszki Rosinetty i Schneeperle

Ogród z łezką II 07:10, 12 maj 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

No u mnie własnie przeszla i to niestety z gradem( Tyle co pieknie wysprzątałam ogród i wykosiłam bo trzy dni mam gości ogrodowych no i masz...echh, mam nadzieje, że Ciebie ominie. A róze co kupiłam w Rozarium to brak słow z jednej to chyba nic nie bedzie Jutro ma być pogoda to miłego sadzenia Kasiu

U nas nie padało w ogóle, krążyła burza, ale nas zupełnie ominęła.
Miało padać, nie sadziłam...ale za to wyplewiłam róże i obcięłam przekwitłe kwiaty. Dzisiaj sadzenie.

Małymi kroczkami do celu... 07:07, 12 maj 2018

Do góry
Dla Ewki

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:51, 12 maj 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies