Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 18:56, 11 maj 2018

mrokasia napisał(a)
Ja jestem z Ice Dance póki co bardzo zadowolona. Mam ja od zeszłego roku. Pierwsze sadzonki ostro podzieliłam i w trakcie sezonu ładnie przybrały. Teraz ładnie odbijają. Mam je w półcieniu.

Kasiu u większości osób to bezproblemowa trawka, ale jakoś u mnie jej coś nie pasuje no i Mirelka też się na nią skarżyła, wydaje mi się,że główna przyczyna to brak słońca, rozchodniki i hakuro przysłoniły jej całkowity dopływ słońca, ona nawet w półcieniu u mnie nie rosła, miała cały dzień cień.
_Martini_ 21:25, 11 maj 2018

Paulina, nie nadążam czytać u Ciebie
Na tej rozchodnikowej rabacie jeśli masz teraz za zielono to dałabym coś niskiego kwitnącego teraz w tym okresie. Bo te rośliny co masz, to raczej późno letnie są. Jakieś bylinki, kosaciec trawolistny, dzwonki?
paulina_ns 07:07, 12 maj 2018

Dla Ewki

paulina_ns 07:13, 12 maj 2018

_Martini_ napisał(a)
Paulina, nie nadążam czytać u Ciebie
Na tej rozchodnikowej rabacie jeśli masz teraz za zielono to dałabym coś niskiego kwitnącego teraz w tym okresie. Bo te rośliny co masz, to raczej późno letnie są. Jakieś bylinki, kosaciec trawolistny, dzwonki?

Martynka tylko gdzie to wcisnąć? Myślałam,żeby wykopać co drugiego rozchodnika i pomiędzy niego dać coś co doda koloru, jakieś właśnie byliny tylko nie za wielkie, tyle,że ja na bylinach kompletnie się nie znam
Magleska 07:19, 12 maj 2018

uffff.....nadrobiłam
pozdrawiam cieplutko ,bo na razie nie mam głowy do doradzania i myślenia o kwiatkach
Anda 07:46, 12 maj 2018

Paulinko, mogę tu tylko przypuszczać, pewności nie mam. Spray w aerozolu jest zimny. Jeśli w ten dzień, kiedy M pryskał było ciepło, to dla rośliny mógłby to być szok, opryskanie takim zimnym sprayem. Młode liście są dość wrażliwe.
Ewentualnie może to być niedobór żelaza. Magnezu raczej nie, bo przy braku magnezu listki żółkną od zewnątrz, a nie od wewnątrz.
Obserwuj tą różę i już jej niczym nie pryskaj. Na takiej malutkiej róży oprysk jest niepotrzebny. Wystarczy mszyce zmyć strumieniem wody z węża lub zdjąć palcami (w rękawiczkach jeśli się brzydzisz)
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
paulina_ns 08:40, 12 maj 2018

Anda napisał(a)
Paulinko, mogę tu tylko przypuszczać, pewności nie mam. Spray w aerozolu jest zimny. Jeśli w ten dzień, kiedy M pryskał było ciepło, to dla rośliny mógłby to być szok, opryskanie takim zimnym sprayem. Młode liście są dość wrażliwe.
Ewentualnie może to być niedobór żelaza. Magnezu raczej nie, bo przy braku magnezu listki żółkną od zewnątrz, a nie od wewnątrz.
Obserwuj tą różę i już jej niczym nie pryskaj. Na takiej malutkiej róży oprysk jest niepotrzebny. Wystarczy mszyce zmyć strumieniem wody z węża lub zdjąć palcami (w rękawiczkach jeśli się brzydzisz)

Ewuś faktycznie w ten dzień był upał, pryskana była wieczorem, ale pewnie liście były jeszcze nagrzane. Na przyszłość będę wiedziała,że wystarczy mszyce ściągnąć, myślałam,że ich tak łatwo nie można się pozbyć dziękuję za pomoc, jak będzie się pogarszało napisze
MirellaB 13:20, 12 maj 2018

Paulinka no ja nie mogę. Patrzę na moją jedną rabatę i myślę sobie, że jest za zielono. Wchodzę do Ciebie na wątek i czytam, że u Ciebie taki sam dylemat. Który to już raz mamy te same myśli

To teraz napiszę co Tobie radzę. Rozchodniki bym zostawiła w szpalerze tak jak masz, bo jak wysadzisz to będziesz kombinowwała co między nimi posadzić i pewnie posadzisz rozplenice, bo to sprawdzone zestawienie.
Zostaw te rozchodniki, a przed nimi posadź np. żurawki w każdym innym kolorze niż z zielonymi liśćmi. Wybór żurawek jest ogromny.

Id masz ładne w porównaniu do moich. Gdybym ja takie miała to bym ich nie ruszała i uważała, że ładnie rosną
jolanka 16:19, 12 maj 2018

Paulina, ja bym do tych róż i hortensji posadziła szałwię i jeżówki
MirellaB 17:11, 12 maj 2018

A może werbena patagońska by Ci pasowała do róż i hortek. Jesienią sama się wysieje i będziesz miała nowe siewki.
Ja kupiłam jedną do ponownego wysiania. Walczyłam z nią i pieliłam jak chwast, ale po roku stwierdziłam, że jednak mogłam zostawić