Aniu magnolie w podwórku mają dokładnie 6 lat odkąd sadzone były
W pierwszym wątku Aniu na 6 str jest ta magnolia jaka mała była sadzonaA na kolejnej stronie ta druga magnolia co koło stolika soulongeana między liatrami
Jak to magnolia ?, przepiękny ma kwiat
Rh już cieszy kolorem, moje też już zaczynają te najwcześniejsze pokazywać kolorki
Pieski mają u Ciebie chyba bardzo dobrze, widać to po ich sadełku
Wykopujesz szachownicę po kwitnieniu ? co się z nią robi?
Krysiu, u mnie podobnie z hortensjami ogrodowymi. Ja jeszcze teraz czekam z obcinaniem aż będę miała pewność które pąki są martwe. Potem obetnę wszystkie łodygi aż do żywych ładnych pąków. Też się kruszą, niektóre są całkiem brązowe i martwe, ale niektóre jakby wypuszczają coś zielonego ze środka, dlatego jeszcze czekam.
Szkoda, u mnie takiej pogody nie było odkąd pamiętam, zima bardzo ciepła a wiosna masakra. Dla ogrodówek to najgorszy scenariusz. Trzeba się pogodzić z brakiem lub słabym kwitnieniem.
MÓzg to pęd rabarbaru pięciopalczastego
Ja mam dwie młode magnolie, jedna posadzona w zaciszu i będzie miała pierwszy kwiat, żółty nie zmarzła, ale ta druga rośnie w lasku, tam jest jednak zimniej, wieje wiatr, ta wygląda żle ale i tak jeszcze ciągle mam nadzieję że choć jeden kwiatek zobaczę
Moja może wrastać w inne rośliny, jest tam posadzona celowo, żeby zazieleniła miejsca bardzo suche, i na razie tak się dzieje Oby nie zagłuszyła innych roślin.
-Co to takiego na ostatnim zdjęciu? wyglaąda jak mózg.
Mirko moim ogrodowym hortensjom zmarzły wszystkie paczki, o dotknięciu kruszą się i opadają. Mam pytanie, czy powinnam obciąc te patyki? Od dołu, z korzenia wysrastaja nowe pędy.
To czerwone prześliczne, tulipanki też. U mnie magnolia nie zmarzła, chyba,ze dzisiaj w nocy.
malgorzata_s..., GorAna - dziewczyny, no to ja już nie wiem co w tym roku z tą wiosną ??? Ze we Wrocławiu zawsze przychodzi wcześniej to wiadomo, ale przecież my w trójkę (Śląsk, łódzkie i Kujawy) mniej więcej w jednej linii, więc wiosna powinna do nas jednocześnie zawitać!
U nas też jakoś tak nie regularnie odwiedza ogrody. U mnie i u Margarete magnolia kwitnie na całego, a u Krys (35 km dalej na zachód) jeszcze się zastanawia ze rozwinąć pąki.
KasiaBawaria - dziękuję Kasiu za gratulacje.
No tak jakoś wyszło i uwierz, że sama byłam zdziwiona, bo to moje 5-kilogramowe maleństwo, zupełnie bez porozumienia ze mną i jakiekolwiek zgody, samo tak sobie urosło !!!
Też się nią zachwycam. Tym bardziej, że plan jest taki... tylko brzozy. Jednak magnolie kradną moje serce wszystkie. Dlatego dwie zasadziłem, a w zasadzie przesadziłam ze starego ogrodu. Uwielbiam też Umbry, dlatego dopytuję o zdjęcia
o tak, ja też uwielbiam kamienne ścieżki . Możesz też podlewaćPrevicurem 3 razy w dwutygodniowych odstępach. Tylko zmienili nazwę i teraz Previcur jakoś inaczej się nazywa. Nie pamiętam niestety jak, ale w sklepie powinni być w temacie. Ja swojego też tak potraktuję
Ewunia to jeszcze magnolia w wodnym odbiciu . Metalowa ozdoba kupiona na klamotach chyba za 3 zł . A zakątek zielony dzięki trzmielinie . Dzięki Ewuniu
trzmielinki na pniu też bardzo lubię. I w cieniu też radzą sobie doskonale
a na ziemi tuż przy pieńku jest moja własnoręcznie wyhodowana kulka. Ukorzeniona z patyków i regularnie strzyzona
zaczyna obiela
No cóż... co padło to padło a co żyje to tym trzeba się cieszyć. Przez ostatnie dni robiłam porządki w ogrodzie, wycinałam to co przemarznięte, pieliłam i robiłam nowe sadzonki. Bardzo cieszy że sporo rośłin się uchowało.
Magnolia Suzan. Znacznie mniej kwiatów ale coś zostało.
Jak dla mnie to jest magnolia soulangeana ale bezodmianowa. Po prostu czysty gatunek od ktorego sa tworzone inne odmiany. Te czyste dokladnie tak wygladaja