Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

niedokończony ogród na leśnej 09:42, 09 kwi 2018

Do góry
asiha napisał(a)
witam, od ostatniej wizyty mojej tutaj, parę zmian w ogrodzie, ale sporo do zmiany i do zagospodarowania. Rabata na zdj. 1 i 2 - ciągle pusta:
front domu, prawie cały dzień nasłoneczniona. W rogu - świerk serbski. Wzdłuż kostki - żurawka. W zdłuż płotu chciałabym iglaki, ale jakie? w środku, może hortensje Silver dolar? Pomożecie?
zdj.1

Masz tam kompletne pustki - możesz sadzić, co Ci się żywnie podoba.
Ograniczeniem są warunki, a nic nie piszesz, czy masz piach czy glinę, czy sucho itd.

Na żywopłot najlepszy byłby cis, ale drogi i lubi wilgotno. Jeśli nie da rady, to zwyczajnie szmaragdy posadzić i strzyc. One lubią słońce. Z nimi z kolei jest problem, bo trzeba czyścić z suszu, a do tego korzenie dookoła im się rozłażą, więc trzeba więcej nawozić.

Obok serba posadziłabym jakiś krzew: kalina, pęcherznica, dereń?

Hortensje - jeśli masz wystarczająco wilgotno - oczywiście mogą być. Z tego co widziałam, rabata jest na tyle szeroka, że jeszcze coś Ci się tam zmieści. Do hortensji dałabym nieduże drzewka - na forum są popularne umbry, pissardi, może jakieś jabłonki ozdobne? Przed hortensje np.: tawuły.
To byłaby rabata półcienista.

Możesz też zostawić ją jako słoneczną, wtedy pod żywopłotem np.: berberysy erecta (są i czerwone i żółte), a przed nimi byliny.

asiha napisał(a)
zdj. 3
krzewy liściaste chcę spod płotu wyrzucić i zamienić na iglaste, ale co?

to samo co po drugiej stronie bramy
co to za krzewy? może warto wykorzystać je gdzie indziej?

asiha napisał(a)

zdj.4 pod domem mała rabta z bukszpanem, po lewej trawa zebrinus ( nie wiem czy prawidłowa nazwa)

bukszpana przyciąć w kulkę a dookoła niego dać żurawki

asiha napisał(a)
zdj.5
co posadzić pomiędzy szmaragdami a żurawką, zmieszczą się np. jeżówki?

zmieszczą

asiha napisał(a)

zdj.6, 7, 8 - rabata wokół tarasu: cyprysy chcę wyrzucić, na rogu posadzić lawendę. Na końcach są po 2 szt.
8
będę wdzięczna za pomoc.

One takie wygięte na stałe czy chwilowo od wiatru?
Docelowo raczej będą do wyrzucenia, ale póki na ogrodzie masz pustki, to bym się jeszcze wstrzymała z wycinką. Przystrzyc je mocno i niech robią za wykrzykniki.
Lawenda fajna i mogłaby być, ale masz brązową elewację i obawiam się, że na jej tle może wyglądać sino. Do tego brązu zebrinus, który ma żółte paski, lepiej pasuje i właśnie w kierunku brązów, żółci bym szła:
bordowe żurawki, tawuły golden tuffet, trzmieliny emerald'n gold itp.

Toszka już Ci wcześniej pisała: drzewa by Ci się przydały, bo na razie masz patelnię
Lubię go :) 09:40, 09 kwi 2018

Do góry
Witam się wiosną, obudziłam się z zimowego snu
i ruszam do pracy.
Straty po zimie: w ilości może nie duże bo jedna, ale bardzo dotkliwa - upłakałam się przy tej tui Śnieg spadający z dachu oto co zrobił z moją jedną z trzech reprezentacyjnych tui przed samym wejściem do domu.
Teraz to jakoś już chodzę obok niej, bo wcześniej to jakoś serce bolało. Dobrze że rośliny rosną i się naprawiają z czasem... ale co jak nadejdzie znowu zima ?!
Moja działka na Dębowym Lesie 09:34, 09 kwi 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Ania była u mnie w gościach wczoraj lekcja cięcia zaliczona min róż oj dużo ma pracy u siebie dzisiaj pewnie niebotycznie zmęczona .

Fajnie,że chociaż na kawę udało nam się spotkać.
Trochę się obrobimy, i będzie czas na dłuższe kawy i pogaduchy.
Grill też.Już nie mogę się doczekać
Zakwasów nie ma.To dobrze.Wczoraj luźniejszy dzień.
Ale miły pełen tez gości i pięknej pogody i powietrza Dębowego Lasu.
Tylko nad Zalew już nie zdążyłam pójść.

sierotka napisał(a)
Witaj Aniu piekna pogoda ,a ja czekam na klematisy .
Tym razem nie mogę pochwalić dostawców w osobach kurierów ble
Zimą bardziej wychodzą im dostawy a teraz niestety nie .

Pozdrawiam pieknego dnia życzę

To fajne oczekiwanie.Oj to i dla nie będą.
Tego Tajga jestem bardzo ciekawa.Jeszcze nie wiem, gdzie go pasadze.Bo nie mam miejsca jak na razie.Z czasem coś się wymyśli.
A ty jakie zamówiłaś odmiany ??
Z dostawani i dostawami i w zimie i w lecie bywa różnie.Reguły na to nie ma.

Wczoraj rano przed 8 ( postanowiłam w niedzielę pospać dłużej po sobocie ) obudził mnie jakiś hałas większy na dachu.Jakby coś spadło.A za chwilę słyszę kle-kle-kle-kle.
Ach to bociek pomyślała,
To ja biegiem za aparat i na dwór.
Ale juz odleciał i kolował nad działkami.
to ten z tego gniazda co widzę z trasu.Przy działce Malowanego.Co przed tymi mrozami w marcu przyleciał.Sąsiadka karmiła go w mrozu wątróbka na drodze.I przychodził i jadł wszystko.

Zakręcony ogród 09:34, 09 kwi 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

z tzw innej beczki czy to są jeżówki ?:

nieee, raczej tulipany

Narobiłaś się! Ładnie równiutko z kancikiem. Ja dziś jak dam radę to polecę ze swoim kantem następny odcinek Ja to może i pracowałabym nawet z arbuzem cały dzień swoim żółwim tempem, ale niestety dziecię się buntuje i psoci w ogródku im dłużej jestem zajęta
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:25, 09 kwi 2018

Do góry
Martek - a może minimalnie zmniejszyć ta rabatę, tak o róg, coś w tym stylu. Będzie szersze wejście i lepiej rośliny będzie widać.
Tu ma być ogród :) 09:22, 09 kwi 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Szklarnia - fajna sprawa I nie ma jak weekend, można wyskoczyć w szlafroku po składniki na sałatkę

Piękna plantacja
Edytka, a jakie warzywka można już wysiewać w skrzyniach?
Beskidzkie marzenie 08:58, 09 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
znalazłam zdjęcia z czerwca 3 letnie krzaki w najlepszym swoim okresie

Winchester Cathedral

Justynko a moralia jest w innych kolorach poza lawendowy, bo takie tylko kojarzę?
Moja działka na Dębowym Lesie 08:54, 09 kwi 2018

Do góry
Jana napisał(a)
Aniu te przylaszczki są śliczne

Uhmm, i innych kwitnień też przybywa
Robi się coraz piękniej

Dereń jadalny kwitnie
Moja działka na Dębowym Lesie 08:49, 09 kwi 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Aniu piękna wiosna u Ciebie. Ja po porażce z krokusami jakieś dwa sezony temu nie posadziłam ani jednego. Poszły w liście, ani jeden nie zakwitł. za to u Ciebie mogę oczy nacieszyć. Odnośnie trytom. Moje mam z własnego wysiewu. Przeżyły dwie zimy. Należy je posadzić w osłoniętym miejscu od wiatru. Jesienią zwiążesz i tak przetrwają do wiosny.

O, szkoda Anusiu,że ci krokusiki nie zakwitły.
to takie żywe teraz plamki w ogrodzie.
U mnie jedne przekwitają.

Inne kwitną

Dziękuję za rady do trytom.
Potrzymałam teraz z ubiegłego roku żyją.Te nowe dwie jszzcze nie posadziłam, brak czasu.
Na zime ich nie związywałam.
Ale teraz już będę.
Pozdrawiam
Gunnera - parzeplin 08:45, 09 kwi 2018

Do góry
Tak wygląda moja wysadzona wczoraj. Na noc okrywam domkiem żeby nie zmarzła. Domek ten w głębi.

Nawożenie, zasilanie trawnika 08:42, 09 kwi 2018

Do góry

Trawnik ma rok czasu, czy mam robic wertykulacje juz ladnie grzeje sloneczko i widze ze trawa rosnie tylko ze jest duzo suchej trawy
Moze pomoze samo koszenie i wtedy dac nawoz
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:41, 09 kwi 2018

Do góry
Asiu, Kasiu, Basiu, HAniu, Magdo, Anula, Wiola, Kasiu:
rabaty zostały pomierzone (te przyszłe) i wymiary przedstawiają się (pi razy oko), jak na załączonym obrazku:

Oczywiście to tak "mniej więcej", bo w realu po zdarciu darni i nadaniu kształtu okręgu, a nie wielokąta pewnie będzie korekta.

Anbu: ma kosiarka ma 42 cm rozstaw, a ścieżka chyba nawet nieco więcej niż te 84 cm

Żabko, brzozy zwykłe mają u mnie mini zalążki zielonych listków, doorenbosy natomiast jeszcze zupełnie nie, ale one podobno stratują znacznie później, niż te nieszlachetne, więc jeszcze się nie martwię

Wiklasiu Ja i dziergać Posiałam po raz kolejne nasionka jeżówek od Cię. Albo ja wysiewać nie potrafię, albo nasionka współpracy odmówiły....ani drgną
Przyjazny ogród 08:38, 09 kwi 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

No właśnie nie zapominaj o nas i wracaj
Oglądanie twoich fotek to wielka przyjemność

Kokorycz teraz kwitnie w arboretum a ja nie mam dla Ciebie fotki, nie zrobiłem jeszcze. Poratuję się starą - Arboretum Bolestraszyce.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:37, 09 kwi 2018

Do góry
Po pracowitej sobocie nie ma to jak wybrać się na "niedzielny obiadek" do teściów.
A i tak można wracać z obiadku
Siedzenia tylne złożone, pies między nogami na ziemi, placek na kolankach, a w bagażniku 12 dużych taczek ziemi. Teść też zapalony ogrodnik, więc o nic nie pytał z niedowierzaniem.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:36, 09 kwi 2018

Do góry
Mucha nie siada, wysprzatane na glanc! Odkurzacz ogrodowy masz? Ja w weekend kliknąłem drugi bo ten co mieliśmy dla mnie za duży I za ciężki, rura za duża żeby dotrzeć w niektóre miejsca, teraz sobie kupiłam kompaktowy I leciutki.
Trawnik faktycznie teraz wygląda kiepsko, ale jak się pozbiera to będzie wzorowy jak co rok.
Ja jakoś nie odwzajemniam miłości do seslerii H, a patrząc jaka ona rośnie duża to wróżę Ci wysadzane co drugiej .
Ja się cieszyłam że róże ładnie przezimowaly, a przy cięciu zaniepokoil mnie przekrój pęda, Mazan zdiagnozował zawieranie pędów róż, obawiam się, że mogę tej walki nie wygrać I będzie ogród bez róż.
Hortki faktycznie każdy tnie inaczej, mamy chyba w tym samym czasie kupowane, wiosna 2015. Ja tne nizej I u mnie przykładowo w tym roku takie są po cięciu.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:34, 09 kwi 2018

Do góry
To cała szerokość ogródka. Pomiędzy domkiem i sosna wsadziłam turzuce evergoldy i derenie sibirica (na zdjeciu ich jeszcze nie ma). Zrobic pod tymi rodkami inną rabate? Czy też turzuce posadzić? Pomocy

frezja napisał(a)

Wcześniej iglaczka podkrzesać i będzie miejsce na byliny. Szerszy kadr przydał by się...co tam jeszcze jest, do czego nawiązać.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:33, 09 kwi 2018

Do góry
W sobotę jak wstała o 7 rano to w łazience na oknie dachowym przymrozek takie namalował nam obrazki. Nie słuchałam ostatnio prognoz pogodowych, szcególnie ,że wszyscy wokół mówili, że weekend ma być piękny. A tu taka niespodzianka, minus 2 termometr pokazywał.

Trawka zmrożona, ale słoneczko szybko z nią nie rozprawiło.
Przyjazny ogród 08:33, 09 kwi 2018

Do góry
Piotr_ napisał(a)
Podziwiam i podziwiam i szuka sadzonki nadal gdzieś ją wyszukam
I czekam na cb na ogrodowisku i u mnie wątku lubiałem czasem jak cos napisałeś u mnie a ty doradzać potrafisz

Pamiętasz ten dzień jak razem wyciągaliśmy takie banany, fajne czasy to były .

Przyjazny ogród 08:27, 09 kwi 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie, że Jesteś i że już zostaniesz

Laurowiśnia bardzo dobrze przetrzymała zimę, ten mój pagór bardzo dobrze toleruje rośliny

Przyjazny ogród 08:22, 09 kwi 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Cieszy mnie fakt powrotu

Dereń jadalny (Cornus mas) zakwitł obficie, wiaderko owoców (z dwóch moich już owocujących) zbiorę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies