Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:22, 07 gru 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I złożyłam kompostownik

Będzie Pani zadowolona, nie mówiąc już o roślinkach.
Dwa sejfy czekają już na złoto ogrodnika.
Super! A i odpadów organicznych nie będziesz już musiała wyrzucać bezpowrotnie na śmietnik.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:08, 06 gru 2015

Do góry
I złożyłam kompostownik
Komendówka 20:28, 29 lis 2015

Do góry
A ogrodowo nie jest źle. Trawka całkiem całkiem. Trochę chwaściorów tam jest, ale zdiagnozowane jako jednoroczne: Będziemy kosić i już!. Drzewka malutkie opatulone przed lubianymi ogólnie sarenkami. Kompostownik "wydał" 10 pełnych taczek pachnącej ziemi. Pozdrawiam Ogrodomaniaków Wszystkich. Buziaki.
Ogród MUZY 19:27, 27 lis 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Mnie już zachwyciła! Ogród naturalny! Bez linii odtąd dotąd!

A jak dokarmiasz swoje rośliny? No i prace jesienno- wiosenne. Musi to być ogrom liści i gałązek do sprzątnięcia.
Jak to jest u Ciebie rozwiązane?

Witam serdecznie
Haniu zasilam oczywiscie złotem ogrodnika czyli kompost i w tym roku zaszalałam z króliczymi bobkami()
kiedyś po sezonie wszystko wycinałam,zbierałam,grabiłam i na kompostownik ale od kiedy mam małe dziecko a czasu mniej to poszłam na łatwizne i zostawiam częśc na rabatach do wiosny i mysle,ze to jest dobre bo rózne zwierzaki w zimie mają schronienie i pokarm a to co zostanie wiosną zabieram na kompost.
W zielonej aptece 16:01, 25 lis 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A ja dziś u siebie podziwiałam hortensje... bez nich ogród byłby niepełny I nie ważne jaki styl prezentuje
Popatrzyłam na bluszczyk chodzą po ogrodzie i od razu o Tobie pomyślałam.. wiec przyszłam ślad zostawić. Taki kurdybanek będzie mi sie z Tobą kojarzył

Aneczko,
miło mi, że mogę się kojarzyć http://uzdrowiciele.blogspot.com/2014/07/bluszczyk-kurdybanek-cudowne-lekarstwo.html

Jeśli ktoś wytrwa do końca z czytaniem powyższego opisu może się mile zaskoczyć, a zapewne też dwa razy się zastanowi, zanim go wyrzuci na kompostownik . To najlepszy zwiezły jego opis, jaki dotychczas znalazłam w sieci.
U mnie też takie rabatki ryzykowne tylko dla wtajemniczonych np. pietruszka z tojadem.

Domownicy uświadomieni o co chodzi
pozdrawiam
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:53, 25 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Witaj Katarzynko.
Ja krótko i na temat.

1) Gleba.
2) Mała architektura.
3) Rośliny.

Niektórzy zaczynają tworzyć ogród w odwrotnej kolejności, ale mnie się wydaje, że od pierwszego punktu będzie lepiej, prościej, łatwiej, taniej i przyjemniej.
Pozdrawiam.

Słuchaj Waldka i jego cennych rad
1. Gleba - od tego masz zacząć, poprawić jej jakość, trzeba ją po budowie nakarmić. Później już tego nie zrobisz. Załatw obornik, kompost ect.
2. Zaplanuj wszystkie elementy stałe, wiatę już masz, może kompostownik i drewutnię, ognisko, warzywnik, nie wiem co tam potrzebujesz.
3. Rośliny na końcu przed nimi ustal kształt rabat.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:27, 24 lis 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
O rany ale mam zaległości......o dżdżowicach nic nie wiem więc sie nie wymądrzam, do zakupu kompostownika tez sie przymierzam.........bagatela już 2 lata..,a póki co zzapełniam puszki na bioodpady które wywożą śmieciarze ale chętnie przyjmę pomoc "sąsiedzko-koleżeńsko-ogrodowiskową" w kwestii ew. budowy drewnianego z palet , tym bardziej że nie bardzo miałabym kogo innego o pomoc poprosic...bo ja sama przeciez sobie sterem, żeglarzem, okretem..

Nie doczytałam o tych liściach......choć przeicież jak wiesz co roku borykam sie z tonami liści - las za płotem riobi swoje, i w tym roku juz wywiozłam własnie w sobotę 7 taczek.....zamiast zagospodarować je.......szkoda

Pozdrawiam i gratuluje okrągłych 500 stron ! Ogród zmieniłaś w cudne miejsce, zdobyłaś sympatię tak wielu życzliwych ci ludzi i nie bójmy sie tego słowa - przyjaciół tu na O., wzbogaciłaś naszą "łódzlo-połódzką" grupę o swoja osobę...tyle fajnych spotkań razem odbyłysmy, zobacz ile dokonań w tak krótkim okresie
Gratuluję !

Witaj Małgosiu
Piszesz ...więc czujesz się lepiej, choć czytałam, że jeszcze niezupełnie ... także liście mogłaś sobie odpuścić Kompostownik już zamówiłam ... powinien być jutro, najpóźniej w czwartek ... jeśli sprawdzi się u mnie będziesz mogła pomyśleć o takim u siebie
Masz rację ... forum pozwoliło mi nawiązać wiele wspaniałych znajomości, dołączyć do grona świetnych ludzi z grupy łódzkiej i przeżyć wiele ciekawych spotkań
Dziękuję

Podwórkowa rehabilitacja 19:12, 23 lis 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
U mnie też troszeczkę pada, ale tylko troszkę, na szczęście
Fajowy kompostownik, no i Reniu nie chwaliłam jeszcze Twojego cudnego wianka
Buziaki

Aniu, nic się nie może zmarnować, kwiaty przerabiamy na wianki, wianki na kompost a łóżka na kompostowniki buziaczki
Podwórkowa rehabilitacja 19:10, 23 lis 2015

Do góry
U mnie też troszeczkę pada, ale tylko troszkę, na szczęście
Fajowy kompostownik, no i Reniu nie chwaliłam jeszcze Twojego cudnego wianka
Buziaki
Podwórkowa rehabilitacja 19:07, 23 lis 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Kompostownik przypomina mi łóżeczko
Czy u Ciebie też posypało śniegiem? bo u nas biało.

Dokładnie łóżeczko, górny pokład piętrowego arcydzieła sztuki ludowej
Śnieg sypie, z okna to nawet nieźle się prezentuje ale tylko z okna.
Podwórkowa rehabilitacja 19:03, 23 lis 2015

Do góry
Kompostownik przypomina mi łóżeczko
Czy u Ciebie też posypało śniegiem? bo u nas biało.
Podwórkowa rehabilitacja 18:08, 23 lis 2015

Do góry
Mój kompostownik

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:33, 23 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I zrobiłam jak zaplanowałam ... napełniłam worki liśćmi (brzoza, klon, dąb) z wodą Pozostało mi jeszcze rozpuścić mocznik i wlać do środka ... aby przyspieszyć proces rozkładu

PS. Zamówiłam kompostownik dwukomorowy PCV

Można przyspieszyć kompostowanie liści - wystarczy potraktować je kosiarką
W tym przypadku drobniej = szybciej
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:53, 22 lis 2015

Do góry
Właściwie to korekt nie wprowadzam prawie żadnych do japońca, ładnie buksy zaczynają rosnąć (te małe po lewej). Nowością jest jedynie RH koło orzecha

Od wczoraj splatam ten parawan za oczkiem - wcześniej zrobiłam stelaż

A teraz nakładałam na niego matę słomianą by ukryć to, co jest za oczkiem (kompostownik i kryjówki dzieci)
Fatalna pogoda-fatalna jakość fotek

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:22, 22 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I zrobiłam jak zaplanowałam ... napełniłam worki liśćmi (brzoza, klon, dąb) z wodą Pozostało mi jeszcze rozpuścić mocznik i wlać do środka ... aby przyspieszyć proces rozkładu

A garbniki z dębu moga byc?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:21, 22 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Renatkooooo.
Jak to się mówi: ,,Ogrodniczka z Ciebie pełną buzią".
Roślinki będą miały za co Ci się odwdzięczyć.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:31, 22 lis 2015

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:08, 21 lis 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Sylwio gdzie takiego eMusia dorwałaś? Ja muszę forteli używać, żeby kompostownik zrobił.

Mówisz, że na chłopaków to działa? Może ja spróbuję ze swoim....

Trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno Każdy sposób dobry jak działa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies