Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Szmaragdowy Zakątek 01:15, 21 sty 2018

Do góry
Zima zawładnęła "szmaragdowym"...

malutka stipa dzielnie walczy, natomiast ławeczka wygrzewa się w słoneczku

Ogród niby nowoczesny ale... 21:25, 20 sty 2018

Do góry
Werbeny nie wyciełam...znów będą siewki wiosną.

śś - nie mogę się doczekać momentu jak zacznie wypuszczać pierwsze liście.

Stipa przygnieciona a jeżówki się nie dały

Ogród prawie romantyczny 21:11, 20 sty 2018

Do góry
Napia napisał(a)

Róże też piękne

To mnie urzekło,przepiękna róża w objęciach stipy.
Bodziszki twoje uwielbiam ,masz piękne łany bodziszków, gdybym miała więcej miejsca w ogrodzie to bodziszki miałabym wszędzie, mam tylko jednego, kolor fuksji,bardzo go lubię.
Aga moja stipa rozsiewa się i nie przemarza a jak u ciebie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:26, 16 sty 2018

Do góry
Filomena napisał(a)

To już wiem co u Ciebie obecnie Miro!
Pozdrawiam noworocznie!
Kiedy pierwsze siewy rozpoczynasz Królowo zasiewów? Jesteś moją Gwiazdą Przewodnią w tym temacie

musiałam tu zajrzeć jak zobaczyłam tą Gwiazdę .
Każdy ma jakiegoś guru, moim jest Margaretka i mam nadzieję że powróci na forum a i do mnie wdepnie.

Grzebię w moich pudłach z nasionami i stwierdzam że nie potrzebuję już nic
Najbardziej denerwuję się że te co dałam nie mają sił witalnych - nigdy nie wiem czy zebrane nasiona są dojrzałe a sprawdzać mi się nie chce czy będą kiełkować.

Ja wysiewy rozpoczynam początkiem lutego
i będą to kleome, lobelia, stipa, lwia paszcza i karczoch - nie wiem czy papryki w lutym nie wysieję ale to muszę sprawdzić.
To co wymieniłam siałam w ub roku i w kolejnych - potrzebują sporo czasu więc tak wcześnie wysiewam a potem lubią być kilka razy pikowane.
Tak więc bez względu na aurę sezon rozpocznę początkiem lutego.

Zgromadziłam też wszelkie polepszacze struktury ziemi do wysiewów typu perlit.
Ziemi jeszcze nie mam.
Na razie cieszę się czasem przeznaczonym na czytanie i marzenie - takie beztroskie co to ja nasieję

Rudbekie też wysieję bo je pokochałam i bezproblemowo namnożyłam sporo. Ponoć mają mi się rozsiać ale wolę mieć swoje sadzonki do określonych miejsc.
Masz rudbekie? wiem kolor w tonacji żółtego a żółty nie wszędzie pasuje - mam miejsce gdzie będzie pasował i tam je nagromadzę

Blaski i cienie nowego życia 12:23, 15 sty 2018

Do góry
W 2016 r na letnią rabatę dopełniły liatry od sąsiadki, siewki rozplenic od Irenki pięknie zaczęły rosnąć lecz nie zakwitły,doszła turzyca szerokolistna i stipa od Gosi,róża Comtessa przy lawendzie i tymczasowo Chopin, jesienią siewki traw od Aliny.

Chaos kontrolowany 12:18, 14 sty 2018

Do góry
Stipa też się otrząsnęła. Lubię twarde rośliny
Ogród prawie romantyczny 21:20, 12 sty 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Witaj Agnieszko.U Ciebie róże kwitną, a u mnie są wszystkie przycięte na pół metra. Z tych obciętych udało mi się zrobić dość pokaźny bukiet do kuchni.Gdy nadchodzi grudzień nie mam skrupułów i wszystkie róże obcinam a trawy wiąże w snopki. Na święta trawy obwiązuję szeroką wstążką( w tym roku czerwoną).

Ciemierniki....cudności, piękności

Ścinanie róż w grudniu to bardzo dobry pomysł. Ja robię najczęściej mały bukiecik, a resztę zostawiam. Zresztą jesienią jest czas, kiedy robię piękne biedermaierowskie bukiety i obdarowuję znajomych z okazji imienin czy urodzin. Traw mam na razie nie za wiele. Świetnie radzi sobie u mnie stipa, tak jak na ostatnim zdjęciu. tylko bardzo lubią ją koty sąsiadów szczególnie lubią się w niej tarzać. jestem pewna, że wstążka sprawiłaby im dodatkową frajdę

Ciemierniki ładnie się rozrosły... a ja wczoraj kupiłam kolejne 5 sztuk Jupi!
Ja i mój ogródek, a może ogród 14:00, 12 sty 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a mozna połączyć czosnki ewentualnie lawendę np ze stipą ??? jak to będzie eg was wygladać ???

Stipa zawsze ładnie wygląda w kompozycjach z jeżówkami, jarzmianką, szałwiami.
Do lawendy wg mnie bardziej pasuje sesleria jesienna.
W oflisowym ogrodzie 15:46, 07 sty 2018

Do góry
Wczoraj przyjrzałam się budlei Dawida, ma nowe przyrosty niektóre nawet po ok 10 cm, tulipany także mają sporą wysokość 7-10 cm, stipa zieloniutka. Chwastów jest bardzo dużo jakby nie dotyczyła ich ta pora roku.
Malutki pod lasem 22:19, 06 sty 2018

Do góry
Aniu, Gosiu, Asiu i Mirelko, dziękuję Wam bardzo za odwiedziny

U mnie w warzywniku ciągle jeszcze sobie rosną buraki liściowe
Hiacynta zapomniałam z tarasu zdjąć i sobie tam stoi, jak widać ma się dobrze i rośnie

Ozdoby świąteczne te same jak rok temu, bombki na kolnie, reniferek i choinki
Stipa nawet ta w doniczkach jeszcze zielona
Pozdrawiam
Ogród w remoncie 17:05, 03 sty 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Moje carexy też w wyśmienitej formie, a stipa wciąż zdobi. Trochę tylko ciachnęłam im kołtun na końcówkach źdźbeł.

Fajnie by było gdyby się wysiała,bardzo na to liczę bo chciałabym ich więcej,carexów zresztą też
Ogród w remoncie 16:18, 03 sty 2018

Do góry
Moje carexy też w wyśmienitej formie, a stipa wciąż zdobi. Trochę tylko ciachnęłam im kołtun na końcówkach źdźbeł.
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:42, 02 sty 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, co do łąki dla owadów. Większość roślin jest jednoroczna, więc to i tak eksperyment. Stipa jest wielka, barbula (ta jest wieloletnia) po latach też krzewinką półzdrewniałą, cięcie niskie niewiele daje.

Orlaya nie jest duża, w sam raz. Śliczna i wspaniała.

Dosiej kosmosów pomiędzy, zwłaszcza w okolicy miłki.

Jednoroczne chcę wysiać, a byliny kupię wiosną w doniczce.
Stipa chyba jednak za duża będzie i z niej zrezygnuję. Barbuli raczej tam nie planuję. Jakoś mi tam nie pasuje, mimo, że owady ją uwielbiają.
Na orlayę już się cieszę. Mam nadzieję, że nasionka mi wzejdą.
Kosmosy, o właśnie, dosieję. Tylko chyba wolę te niższe, bo wysokie rosną u mnie na dwa metry.
Doświadczalnia bylinowo-różana 11:16, 02 sty 2018

Do góry
Ewo, co do łąki dla owadów. Większość roślin jest jednoroczna, więc to i tak eksperyment. Stipa jest wielka, barbula (ta jest wieloletnia) po latach też krzewinką półzdrewniałą, cięcie niskie niewiele daje.

Orlaya nie jest duża, w sam raz. Śliczna i wspaniała.

Dosiej kosmosów pomiędzy, zwłaszcza w okolicy miłki.
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:06, 02 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Planuję zrobić małą łączkę dla owadów na tyłach ogrodu i zrobiłam sobie wstępną listę roślin. Trochę ich się uzbierało Zastanawiam się, co posadzić a co nie.

1. Eragrostis trichodes 'Bend' ametystowy, VIII-IX, 60-120cm
2. Stipa gigantea - złoty, VI-VIII, bis 160cm
3. Baptisia Hybride 'Purple Smoke' fioletowy róż, V-VI, 60-90cm
4. Salvia viridis, róż i fiolet, VI-X, 50-70cm
5. Salvia azurea 'Grandiflora' błękit, VIII-X, 100cm
6. Knautia macedonica ciemne wino, VII-IX, 100cm
7. Lychnis coronaria różowy czy biały? VI-VII, 60-80 cm
8. Centaurea pseudophrygia róż, VI-IX, 60-100cm
9. Epilobium angustifolium 'Album' biały, VII-IX, 80-120cm
10. Orlaya grandiflora biały, VI-VIII, 30-60cm,
11. Cnidium silaifolium biały, 40-70cm, VI-VIII
albo
11. Ammi visnaga biały, 70-90cm, VI-X

Stipę chyba wywalę jednak. Zbyt duża będzie.
Ktoś ma jakieś spostrzeżenia co do tych roślin?

Plany ciekaweTo właśnie jest dobry czas na takie pomysły

Wszystkiego dobrego i realizacji powyższych
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:54, 01 sty 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Planuję zrobić małą łączkę dla owadów na tyłach ogrodu i zrobiłam sobie wstępną listę roślin. Trochę ich się uzbierało Zastanawiam się, co posadzić a co nie.

albo

Fajne takie plany - napisz czy tam masz dużo słonka i jaka wilgotność.To duża przestrzeń?
Popatrzyłam na te rośliny i tak dumam nad 3 pierwszymi pozycjami - póki małe problema nie ma. Trzeba eksperymentować i się nie bać.

Pozycja 7 biała albo biała z różowym oczkiem.
Orlaya ponoć dość spora roślina.
Może Ci Dausia doradzi bo widzę że ważne dla Ciebie okres kwitnienia ale chyba też struktura rośliny się liczy.
Z łąkami chyba już eksperymentowała Sylwia.

serdeczności w ten wieczór
Doświadczalnia bylinowo-różana 17:46, 01 sty 2018

Do góry

albo

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:59, 15 gru 2017

Do góry
Oto ogólny plan działki

A to zestaw moich roślin :1. Rozplenica Hameln, 2. Katalpa, 3. Thuja Smaragd ( kiedys ciełam ja w spiralę) 2x, 4.Buk Purpurea Pendula, 5. Magnolia, 6. Buxus (obwódka)2x, 7. Klon palmowy 2x ( Garnet i Dissectum, 8. Wydmuchrzyca piaskowa, 9. Funkia Halycon, 10. Miskant Morning Light 2x, 11. Swierki pospolite, 12. Bergenia, 13. To miejsce na rośliny, które sa narazie bez miejsca, albo wykopane. 14. Pecherznica Diabolo, 15. Dereń, 16. Funkia, 17. Tawułka Arendsa, 18. Brzoza Dorenbos, 19. Berberysy, 20. Miskant Morning Light, 21. Choina Jeddeloh. 22. Klon na pniu ( limonkowe liście), 23. Żurawka Limka, 24. Rozchodnik Matrona, 25. Rododendrony, 26. Wrzosowisko, 27. Perukowiec podolski+stipa+nachyłek Ruby Frost+turzyca palmowa, 28. Śliwa Woodi, 29. Berberysy Erecta, 30. Przetacznik kłosowy+szałwia+thuja danica, 31. Buxus ( obwódka), 32. Miskant Giganteus, 33. Jałowiec Blue Arrow ( strzyżony na 3 kulki) 2x, 34. Buxus kule ( mają ok. 1m), 35. Żurawki bordowe, 36. Buxus kule , 37. Buk Rohan Obelisk, 38. Pecherznica na pniu) 2x, 39. Funkia Fire&Ice, 40. Hakonechloa, 41. Grujechnik japoński, 42. Turzyca Ice Dance, 43. Cis ( niska obwódka), 44. Hortensja Limelihgt, 45. Piwonia drzewiasta, 46. Trzmielina oskrzydlona, 47. Krzewuszki, 48. Turzyca Evergold, 49. Cyprysiki Lawsona, 50. Bonsai ( formowany z thui smaragd), 51. Rododendron Blue Tit, 52. Trzmielina na pniu ( zielony liść z żółtym paskiem), 53. Fontanna pół kuli, 54. Śliwa Pisardii, 55. Biota wschodnia 3 x, 56. Hortensja Vanilie Fraise albo Pinky Winky, 57. Dąb - to samosiejka przechylony całą koroną na 1 stronę - nad piaskownice i robi tam super cień latem, 58. Cisy - żywopłocik, 59. Funkie Patriot, 60. Thuje Smaragd, 61. Wierzba Hakuro, 62. Klon Royal Red, 63. Drzewa owocowe ( brzoskwinia, grusza i czeresnia), 64.Thuja Danica ( cały rzad), 65. Bez czarny, 66. Juki , 67. Cyprysiki Lawsona ( 3m), 68. Rozplenica Little Bunny.

Uff...to sie tego nazbierało...
Ogródek Iwony II 20:32, 14 gru 2017

Do góry
mamuska1980 napisał(a)
Ślicznie ta stipa z kulkami wygląda
Ja wychodzę z domu to ciemno, wracam ciemno nawet nie wiem czy coś białego mam na roślinkach.

Oj, to nieciekawie. Zostaje sobota i niedziela ...
Ogródek Iwony II 11:42, 14 gru 2017

Do góry
Ślicznie ta stipa z kulkami wygląda
Ja wychodzę z domu to ciemno, wracam ciemno nawet nie wiem czy coś białego mam na roślinkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies