Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:47, 23 kwi 2018

Do góry
JoannaDe napisał(a)
I ja przychodzę z prośbą o poradę dotycząca umieszczenia kul bukszpanowych na rabacie. Sprawa jest dość pilna bo bukszpany kopane z gruntu, od ponad tygodnia czekają na wkopanie a ja nie bardzo umiem je rozmieścić. Kul jest 15 sztuk różnej wielkości.

Jak je rozrzucić na tej rabacie?

Cala rabata ma 8 metrów długości i 4 metry szerokości. Duże kolko to bukszpan, male to pieniek magnolii. 4 małe kwadraty to 1 metr. Zaokrąglona, przerywana linia to moja mysl aby rabatę zaokrąglić.

Aktualne zdjecie:

Tu z zeszłego roku

Za namową Toszki rabata jak i cały ogród mam być w tonacji żółto-białej z przewaga białego.

Pod sama magnolia maja być hortensje kwitnące na biało, przed nimi azalie białe. Reszta nasadzeń nie jest ustalona.

Pomóżcie kochani poustawiać mi te kulki bo jeszcze trochę i zamiast posadzić to będę musiała je wyrzucić

Asia, ja bym z bukszpanów zrobiła taką pierzynkę luźno porozrzucaną pod magnolią jeden mniejszy i większy (taka piana po latach) a hortensje i azalie dała w szeregach (jak ten żywopłocik) po drugiej stronie a 1 hortensję zostawiła tam, gdzie piana na stronie bukszpanów (tam gdzie te 2 teraz są).

Działka prawie w Borach Tucholskich 16:36, 23 kwi 2018

Do góry
świerk wężowy Cranstonii najczęściej spotykany jako bałaganiarskie monstrum dostał propozycję nie do odrzucenia i jak widać na załączonym obrazku podporządkował się moim ogrodowym zasadom

miał wycinane wszystkie dodatkowe przewodniki które startowały z dolnych gałęzi - to właśnie one powodują ze dorosłe okazy to plątanina o 6cio metrowej średnicy

i nawet wydał szyszkę na zgodę
Madżenie ogrodnika sezon 2017 16:29, 23 kwi 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jak nie kochać Exotic Emparor? moze miec je całe ogrodowisko i pół mojej wsi i taj je będę sadzić
to prawdziwe terminatorki. Ubiegłoroczne cebule też mi kwitną, prawie wszystkie, nawet te małe. Kocham je absolutnie tak jak i ty. Ogród wymuskany, dopieszczony. Bardzo lubię na niego zerkać.

Przy okazji - czy grupa Wrocławska wybiera się może na święto kwiatów do zamku Książ?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 15:59, 23 kwi 2018

Do góry
Nacieszyłam oczy Cudnie u Ciebie

Kasia_CS napisał(a)
Chyba Aureola, ma piękną zieleń soczystą - na razie ukryta wśród tulipanów, ale mam nadzieję, że potem przykryje ich liście

Jak ja lubię takie zielenie Kolor tej trawki kojarzy mi się z kolorem trzmieliny.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:55, 23 kwi 2018

Do góry
I ja przychodzę z prośbą o poradę dotycząca umieszczenia kul bukszpanowych na rabacie. Sprawa jest dość pilna bo bukszpany kopane z gruntu, od ponad tygodnia czekają na wkopanie a ja nie bardzo umiem je rozmieścić. Kul jest 15 sztuk różnej wielkości.

Jak je rozrzucić na tej rabacie?

Cala rabata ma 8 metrów długości i 4 metry szerokości. Duże kolko to bukszpan, male to pieniek magnolii. 4 małe kwadraty to 1 metr. Zaokrąglona, przerywana linia to moja mysl aby rabatę zaokrąglić.

Aktualne zdjecie:

Tu z zeszłego roku

Za namową Toszki rabata jak i cały ogród mam być w tonacji żółto-białej z przewaga białego.

Pod sama magnolia maja być hortensje kwitnące na biało, przed nimi azalie białe. Reszta nasadzeń nie jest ustalona.

Pomóżcie kochani poustawiać mi te kulki bo jeszcze trochę i zamiast posadzić to będę musiała je wyrzucić

Hirutkowy raj:)) 15:41, 23 kwi 2018

Do góry
Krys napisał(a)

A ta jak się nazywa?
Doświadczalnia bylinowo-różana 15:38, 23 kwi 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Czochy przed domem, te malutkie to nie pamiętam jakie, muszą zakwitnąć, ten "siłacz to chyba Purple Sensation, a ten mały to Allium nevskianum

Ewo czy to ciemne kamienie czy jakieś paskudztwo tam siedzi...?

Kupiłam dziś dwa powojniki Miss Bateman do tych 3 róż przy płocie...zgodnie z Twoimi wskazówkami...mogą takie być?czy szukać innych
Anna i Ogród 15:30, 23 kwi 2018

Do góry
Pomidory pikowałam wczoraj. Myślę że jeszcze z tydzień góra dwa i pójdą do foliaka.

Jeżówki rosną dalej.

A tu chcę posadzić te hortensje Anabella

Skarbonkowy ogródek 15:27, 23 kwi 2018

Do góry
Hosty poszły w gore

I moja pierwsza próba ukorzenienia derenia IH i Limek z patyczków. Chyba coś z tego będzie

Limki próbowałam rozmnożyć w zeszłym roku ale patyczki wsadziłam do gruntu i nic z nich nie było. Teraz w donicy wydaja się ok. Zobaczymy.
Na jesień spróbuję drugiego sposobu rozmnażania hortek. Zobaczymy która metoda okaże się lepsza.

Koniec

Moje ukochane miejsce na ziemi 15:24, 23 kwi 2018

Do góry
Wiśnia Alba plena cudnie kwitnie podobnie jak migdałek tylko na biało.

Moje ukochane miejsce na ziemi 15:24, 23 kwi 2018

Do góry
Kalmia

Skarbonkowy ogródek 15:22, 23 kwi 2018

Do góry
Czereśnia - daję jej ostatnią szansę na owoce. Jak w tym roku nie będzie to czereśnia idzie out

Truskawki już też spore liście mają, w poziomkach nawet jednego kwiatuszka znalazłam

Rododendron CW zaczyna kwitnąć

cdn

Skarbonkowy ogródek 15:19, 23 kwi 2018

Do góry
Po tym weekendzie cieszyłam się ze idę do pracy odpocząć
Od piątku działaliśmy z ogarnięciem całego bałaganu kolo domu. Przewaliliśmy chyba z tony kamieni, stali i śmieci. Jeszcze nie wszystko skończone ale już widać światełko w tunelu.
Foty będą jak będzie wszystko uprzątnięte

Na razie zostawiam parę kwiotków i idę po poradę do pojedynczych pytań bo buksy dalej nie wsadzone

Nawet nie wiedziałam ze mam żółte tulipany

EE ( Makusia )

ŚŚ kwitnie

cdn.
Klon palmowy - Acer palmatum 15:18, 23 kwi 2018

Do góry
u mnie wszystkie klony (41 szt) przezimowały w bardzo dobrej kondycji bez okrycia i wszystkie w gruncie rosną

pozdrawiam
Jan
Moje ukochane miejsce na ziemi 15:18, 23 kwi 2018

Do góry
Miniaturowe rodki

Moje ukochane miejsce na ziemi 15:16, 23 kwi 2018

Do góry
Azalie

Moje ukochane miejsce na ziemi 15:11, 23 kwi 2018

Do góry
Zawilce

Piwonie

Moje ukochane miejsce na ziemi 15:11, 23 kwi 2018

Do góry
Na świerku pojawiają się szyszunie

Ogród z koniczynką 15:01, 23 kwi 2018

Do góry
wybrzuszkowałam rabatę, bo była zbyt płaska...
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 14:59, 23 kwi 2018

Do góry
Witam

mam problem z moimi tujkami, sadziłam je we wrześniu ubiegłego roku i do niedawna wszystko było w porządku ale od dwóch tygodni na niektórych drzewkach liście zaczęły robić się najpierw białe, później żółte i tak jakby uschnięte i z dnia na dzień przenosi się to na kolejne tujki.

Niestety z braku doświadczenia pod tuje dałam agrowłóknine, to już całą wyciągnęłam, wycięłam suche gałązki zrobiłam oprysk Topsinem, podsypałam nawozem ale narazie jeszcze nie ma dużej poprawy.

Co mogę jeszcze zrobić, żeby odratować drzewka.

Z góry dziękuję za pomoc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies