Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 22:57, 15 maj 2018

Gocha napisał(a)
Vivo jak dobrze że już się pojawiłaś. Cieszę sie jak dziecko że mogę nowe zdjęcia z Twojego ogrodu obejrzeć. Kuklik przecudny- szkoda że go troszeczkę nie skubnęłam.Azalie piękne. Kolorki piękne i te różne odcienie zieleni też super. Proszę o jeszcze więcej zdjęć bom spragniona ich. Buziaki gorące i pozdrowienia dla Stanisława.

Gosiu, jak byłaś u mnie to nie było co skubnąć, bo ten kuklik był jedną marną sadzonką. Dopiero w ubiegłym roku podzieliłam go, zmieniłam miejsce i dobrze się poczuł. Przy następnej okazji
Pozdrowienia przekazane i z radością przyjęte

Dla Ciebie rabatka, której nie znasz

viva 23:10, 15 maj 2018

mira napisał(a)
Dobrze że jesteś będę się napawać u Ciebie zielenią i kolorem. Ja stawu nie mam z wodą ups. Lapek mi padł i wszystko mi padnie wnet . Jakoś trudno mi się pogodzić z tym latem wiosną. Eh marudzę - to chyba będzie dobry rok dla róż co? Jak się podlewalo

Miro, ja też marudzę, czuję się jak pod koniec lata. Gdzie ta wiosna z ubiegłego roku. Tak się pięknie pracowało w ziemi. Teraz musiałam wiele rzeczy odłożyć.
Róże te co przeżyły dadzą pokaz, szczególnie olbrzymy ale nie wszystkie dobrze przezimowały. Angielek wciąż mi ubywa a puste miejsca wypełniam bylinami o wytrzymałości syberyjskiej Powoli tracę cierpliwość dla kaprysów różanych.
Kwitnie jedna z tych co się dają Fruhlingsgold

viva 23:14, 15 maj 2018

anabuko1 napisał(a)
Przepiękny ogród podziwiam
A orliki w takiej ilości robią duże wrażenie.
Ja mam ich trochę ale po trochu w różnych miejscach
Do kloników wzdycham, bo jeszcze ich nie mam .

Aniu, dziękuję
Orliki dają czadu.
Kloników jeszcze nie masz - to wiele przyjemności przed Tobą

Teraz też czas wieczorników

Urszulla 23:19, 15 maj 2018

Zmagania co rok to inne posiałam 2 odmiany ponstemonów, wyszła jedna. Z traw na paczuszkę molinii wyszło 1 ździebełko i czekam co dalej. Udała się stipa pony tails.
A jak tam te zielone trawki Mint Mist, żyją? Bo ten rok dla sadzonek jest okrutny.
viva 23:27, 15 maj 2018

U mnie w tym roku siewy dobre (te domowe). Też jeden penstemon nie wykiełkował. Trawki wydaje się, że żyją
Molinii jak będziesz chciała nazbieram Ci jesienią.
Urszulla 02:51, 16 maj 2018

Fajnie nazbieraj

U mnie też te trawki dopiero ruszyły po 2 deszczu. Orlikami się też cieszę i też będę rozmnażać.
Teraz już czekam tylko na róże a potem hortensje.

Przypomina mi się Twoje opowiadanie o bazyli, napiszesz jak robisz pesto do słoiczków.
Milka 04:47, 16 maj 2018

viva napisał(a)

Irenko, soczyście tylko dzięki temu, że mamy wodę w stawie. Już zapomniałam jak wygląda deszcz.

Kukliki najlepiej rozmnażać przez podział sadzonek, nigdy nie zauważyłam aby się rozsiały. Bardzo je lubię i powoli gromadzę sobie różne odmiany.

Zatem muszę choć jedną sadzonkę kupić, aby sprawdzić czy polubią mój ogród
Gocha 09:08, 16 maj 2018

viva napisał(a)

Gosiu, jak byłaś u mnie to nie było co skubnąć, bo ten kuklik był jedną marną sadzonką. Dopiero w ubiegłym roku podzieliłam go, zmieniłam miejsce i dobrze się poczuł. Przy następnej okazji
Pozdrowienia przekazane i z radością przyjęte

Dla Ciebie rabatka, której nie znasz

Viva a gdzie jest ta nowa rabatka ? Czy może na lewo od bramy. Jakoś kojarzę jakby w tym miejscu były kukliki w dużej ilości.
Vivo a w jakim celu są w tej rabatce te patyki z doniczkami ? Pytam bo mi sie podobają a gdzieś mam specjalnie kupione takie małe doniczki ceramiczne to może podobnie zrobię. Chyba że one są w jakimś celu np. do podwiązywania.?
Czy mogłabyś mi napisać odmiany kuklików te najładniejsze. Jeżeli znasz oczywiście. I czy kukliki po kwitnieniu też wygladaja ładnie bo chciałabym na obwódkę a nie wiem czy się nadają.
Buziaki
mira 10:26, 16 maj 2018

Który wieczornik pachnie mocniej? Ja mam bialy - hmm pachnie ale biały jaki wąchałam a A. miał mocniejszy zapach i to w południe. Może są różne odmiany.
Nasionka pierw. Oczywiście zbiorę jak mi powiesz kiedy a najlepiej wykopię i Ci poślę. Twoja piękna sadzonka dostała się p. Eli na kolanach - to byl mój spontan w kontekście japońskiego ogrodu.
Potem się okazało ze ona bylin nie ma....

Z kuklików kiedyś mialam obwódkę i uważam ze sa dobrym zastępstwem zurawek bo listki mają ładne no ale je też trzeba odmładzać.

U mnie rosi można w ogrodzie cokolwiek robić jakby się chciało.
Nie wykluczone ze ta róże mam od Dzidki siedziała pod słoikiem i ma może 3 cm.

Pozdrawiam
Agania 13:18, 16 maj 2018

Fajne te wieczorniki i tak delikatne jak orliki...a te ładne w masie i podobają mi się nawet porozsiewane jak sobie chcą

Kuklik piękny, nie spotkałam odmianowych, gdzieś internetowo kupujesz?

Jakie szałwie rosną u Ciebie?