Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

tulucy 18:55, 14 maj 2018

Wiesz, jakbym widziała, że oni stopniowo itp... to bym słowa nie pisnęła. Ale że od kilku lat o ten kawałek w ogóle nie dbają, a z drugiej strony mają wylizane, to mnie trafia.
polowka 19:11, 14 maj 2018

Jak zawsze podziwiam Twój ogród. Ile Ty masz pary w sobie... pięknie. A te kanty to chyba od linijki robisz? pozdrawiam i podglądam dalej...
Wendy79 21:04, 14 maj 2018

AgataP napisał(a)

ale się rozpisałam

Bardzo Ci dziękuję, za to "rozpisanie". Potwierdziło tylko moje przypuszczenia. Mata zamówiona, 60%. Już żałuję, że nie założyłam wcześniej, może uratowałby to mój żywopłot grabowy przed opryskiem randapem przez sąsiada
mirkaka 06:02, 15 maj 2018

Jej, jakie cuda pokazujesz
Róże LO ogromne, nie wiedziałam że ona potrafi osiągać takie rozmiary. Powtarza kwitnienie? Czy ona łapie u Ciebie mączniaka?
Szpaler Rh też wspaniały, za kilka lat jak się rozrosną będziesz dla mnie konkurencją
Zazdroszczę rabaty jesiennej, tyle rozchodników, u mnie musiałam pozbyć się wszystkich, były spiżarnią dla opuchlaków
Walczysz z chwastami, ja też przez kilka pierwszych lat miałam matę, musiałam bo pielenie było udręką, a to bardzo mi pomogło. Teraz jak wszystko się rozrosło już jest niepotrzebna
mikina34 11:30, 15 maj 2018

AgataP napisał(a)

Na razie jakoś nie po drodze mi po pręty

Ale płotki takie to nic wielkiego - wbijasz patyki, rurki, pręty co tam masz jako bazę pionową. Ja wbijam je co 50 cm i świeżo ściętymi galęziami z leszczyny zaplatam na przemian, raz za jeden pręt raz za drugi. Tworzy się płotek. Jaki wysoki to już od Ciebie zależy i materiału dostępnego.
Ja mam dwie leszczyny u siebie i gałęzie brzozy więc powinno mi wystarczyć na warzywnik

O widzisz, już mam jakieś zaczepienie, że co 50cm i zaplatam muszę jakąś leszczynę dorwać gdzieś w lesie chociaż jak piszesz, że brzoza też się nada to tego dobra mam pod dostatkiem , rozumiem, że listeczki z czasem opadają, no chyba, że obdzierasz od razu?
Luki 22:39, 15 maj 2018

Niesamowicie obfite masz te rabaty, masa bylin mnie zachwyca, ale to raczej dziwne nie jest.
Róże... chyba jednak pozostanę przy podziwianiu u innych, pnące masz niesamowicie wielkie '
Urszulla 07:06, 16 maj 2018

AgataP napisał(a)

Ula ja nawet kamieniami miałam przyciśniętą. Tak leżała chyba ze dwa lata Potem zdjęłam i zasypałam kompostem. Teraz mało co rosną tam chwasty.

[img jsize=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/163/1634916/original.JPG[/img]

W razie konieczności wbijałam nawet gwoździe takie dłuuugie, a podkładki nawet z pokrywek od słoika robiłam
Potem już kupowałam szpilki, ale te najtańsze o wyglądzie gwoździa właśnie, najlepiej wchodziły nawet w trudny teren.
Teraz z włókniny nadal korzystam, leży pod trzmielinami w celu wyzbycia się podagrycznika - był wypielony, ale nie dam mu szansy. Włóknina poleży do przyszłego roku. Potem zdejmę i od razu zaściółkuję kompostem i korą.
Tak jest dla mnie wygodnie i szybko. Nawet w warzywniku położyłam, by potem mieć łatwiej układać dalej płyty chodnikowe.... trzeba sobie radzić jak ma się duży teren do obrobienia

Tak masz rację. Poszłam za Twoją radą. Tylkobto mam przy ulicy i musiałam porządnie obrzeże przybić. Dałam radę dzięki Waszym radom. Przed wiatrami szczególnie. Przybiłam na listwach do tynkowania. Może komuś ten patent się przyda. Ale pokażę dopiero w przyszłym tygodniu bo na weekend ma padać. Pozdrawiam
AgataP 10:19, 24 maj 2018

Hortensje - jedną musiałam podmienić, bo padła po ubiegłorocznym wykopywaniu jej przez sukę 5 razy. Poszła do przechowalnika na razie,

Jesienna zaczyna iść w masę derenie się zebrały, berberysy też.

Rozchodniki - mój klapek to rozmiar 39

AgataP 10:22, 24 maj 2018

Bylinowa wchodzi w etap kwitnięcia, mam trochę wolnego miejsca w kłosowcach bo słabo się zebrały po zimie - wypełniam je werbeną.

AgataP 10:24, 24 maj 2018

Miłym gościom dziękuję za wizytę