Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 21:15, 15 maj 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewcia donice pomalowałabym farbą kredową Annie Sloan.Wszystko nią odnawiam i uwielbiam Pryskaj mospilanem i nie martw się padną paskudy
Rh szybko nadrabiają kwitnienie do moich

Rh z dnia na dzień w coraz większym rozkwicie
Farbę kupię jak będę w Krakowie. Może nawet razem podjedziemy, bo Wy pewnie będziecie samochodem

Dziś już jestem trochę uspokojona. Zebrałam tylko 2 gąsienice.
Ewa777 21:20, 15 maj 2018

eee_taam napisał(a)

juz proszek na mszyce mam wrazenie nie skutkuje ...bo tez proszkuje ile wlezie ...bo co zrobic ...jeszcze mi do domu wlazły i tłuke na potege wraz z wietrzonymi pomidorami ...cos strasznego.

ja ez nie jestem za chemią ale spósob ekologiczny na mszyce moze i dobry ..ale u mnie obsiadły tez naparstnice ...te czarne pieronice...i nie zgnieciesz na naparstnicach ...zwlaszcza ze mam ich duzo....a co ciekawsze kupiłam sobie ten gotowy spraj na mszyce żeby nie rozrabuac tej chemi i dorażnie spryskac cos tam ...i na te czarne mszyce na naparsnicach nie zadziałał wcale...decis za godzine wyczyscił wszystkie.

juz zbieram i zgniatam te pomarańczowe robaczki co sie pokaały mi na szachownicach jaj czarnych juz naniosly ...a potem beda na liliach ...i na nie nie ma chemii ...ylko trzeba recznie ....żeby to wszystko wyzbierac to doby brakuje

Mrówki rozpanoszyły się u mnie i u Ciebie. W tym roku nie sypałam jeszcze proszku, to są wszędzie.

Poskrzypki też u mnie sporo - codziennie kilka zbieram. Nie ma rady - taka dola ogrodnika

Justynko, już mam skrzynkę na listy Gosia mi kupiła i wysłała Mąż teraz musi znaleźć czas, żeby ją przymocować Dzięki za info
Ewa777 21:25, 15 maj 2018

Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, lepszy jest Mospilan, bo systemiczny, działa długofalowo, Decis tylko przez 2 dni chroni roślinki...
Mospilan niszczy też opuchlaki, mszyce i wszystko dziadostwo. Ja dziś pryskałam róże, bo bruzdownica pędówka niektóre zaatakowała, bardzo wybiórczo.... Przy okazji opryskałam bukszpany, tyle, ile starczyło roztworu.

Co do donic, polecam zeszlifować i pomalować farbą akrylową. Kasia pewnie bardziej dokładnie ci doradzi

Dzięki Iwonko Każda taka wiadomość jest dla mnie ważna, bo na tych środkach chemicznych nie znam się zupełnie. Czyli trzeba kupić Mospilan, a i Decis nie zawadzi mieć

Spróbuję kupić tę farbę, co polecała Gosia Będę w Krakowie niedługo, to będzie okazja kupić

U mnie też bruzdownica zaatakowała Elfe, ale tylko ucięłam zaatakowane listki. Nie pryskałam niczym.
Ewa777 21:34, 15 maj 2018

Jak myślicie, czy to są siewki jeżówki?
Nie plewiłam w tym miejscu ani trochę. Powstrzymywałam się z całych sił.

Kwitną zawilce wiosenne Jednak nie wszystkie mi poginęły

Znalazłam nawet jednego orlika Schowała się łobuz za magnolią

Iwk4 21:38, 15 maj 2018

Tak, to siewki jeżówek U mnie podobnie.
Też obrywam gałązki różom, jak zauważę, ale właśnie odkrywam ją w różnych miejscach i mam obawy, by nie przeoczyć. Przy 40 różach, które się rozrastają, łatwo pominąć coś.
Ewa777 21:42, 15 maj 2018

Ambrowce już ruszyły

Azalia Juanita jeszcze w pączkach

Tulipany już kończą, a czosnki zaczynają pokaz

mirkaka 06:28, 16 maj 2018

Ewa777 napisał(a)
Ratunku! Dziś przy podlewaniu znalazłam taka plagę na jednym małym bukszpanie. Tyle gąsienic z jednego krzaczka. Reszta bukszpanów czysta. Czym popryskać bukszpany? Czym tego zaatakowanego popryskać (podejrzewam, że jeszcze coś na nim się wykluje, bo pełno małych kuleczek na nim - jakby jajeczka)? A czym inne profilaktycznie?

O matko, czemu nie piszesz u mnie żebym też pilnowała moje buksy!
To jakaś masakra, moje nie mogą się odbudować po grzybie, a teraz jeszcze to??
Ja przecież niedaleko od Ciebie, to i do mnie przylecą

Ewa, azalkami nie martw się że wybujałe, musiały rosnąć w zagęszczeniu, one teraz będą to piętro budować w szerz , będą piękne
mirkaka 06:29, 16 maj 2018

Z tego przerażenia nie pochwaliłam całego ogrodu Pięknie wszystko wygląda, i tulipanki, wysiew jeżówek i Rodki
Kindzia 11:09, 16 maj 2018

Ewcia...współczuję Ci bardzo tego znaleziska na buksach, ja bym się chyba załamała, do tej pory z grzybem walczę
Ania Mospilanem wygoniła

Tulipany przecudnej urody masz!!!

Ja tam bym się nie martwiła dwoma Chanelkami, przecież też piękne i podobno obłędnie pachnie. Moja Soir od maleńkości była jasno różowa, jak teraz, nic się nie zmieniło. Dopiero Pszczółce jej zdjęcia od początku wklejałam, możesz sobie porównać. Czyli ja bym reklamowała...rekompensata się należy jakaś!

I znowu piękna begoniowa obwódka będzie u Ciebie
Ewa777 16:50, 16 maj 2018

Iwk4 napisał(a)
Tak, to siewki jeżówek U mnie podobnie.
Też obrywam gałązki różom, jak zauważę, ale właśnie odkrywam ją w różnych miejscach i mam obawy, by nie przeoczyć. Przy 40 różach, które się rozrastają, łatwo pominąć coś.

Ale się cieszę, że to są siewki jeżówki Nareszcie ich nie wyplewiłam Ciekawe która to co robisz z tymi siewkami? Czyli kiedy je pikujesz na inne miejsca? Tak na pewno będzie im za ciasno.

Aż poszłam policzyć ile mam róż, bo wydawało mi się, że też około 40. Wyszło mi 57! Nie wiem, kiedy tyle się nazbierało