Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Liliowo i kolorowo:) 14:56, 22 paź 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Znowu się czegoś dowiedziałam o zasadowosci popiołu.

Kolor masz w ogrodzie do pozazdroszczenia kalina i liście ma pieknevi kwiaty . To oaza można przy kawce odpoczywać '";;;;;

Oj tak, tydzień temu jeszcze kawkę piliśmy ale już nadeszła ponura jesień

Ogród do odnowy 20:00, 21 paź 2017

Do góry
Arboretum w Rogowie, choć pogoda nie sprzyjała i z braku czasu tylko trochę zobaczyłyśmy to warto było

kalina szortkowłosa

klony palmowe

Liliowo i kolorowo:) 10:06, 21 paź 2017

Do góry
Znowu się czegoś dowiedziałam o zasadowosci popiołu.

Kolor masz w ogrodzie do pozazdroszczenia kalina i liście ma pieknevi kwiaty . To oaza można przy kawce odpoczywać '";;;;;
Duże pole do popisu 14:06, 19 paź 2017

Do góry
Lista tego co mam (tam gdzie +) i moich "chciejstw" Poproszę o opinie.

Drzewa na granicy:
świerki (+)rosną już na trzech granicach działki – nie chciałabym tego ruszać. 1. sentyment (sadzone z tatą) 2. efekt zimowy, który uwielbiam 3. są już dość duże (8letnie i 15letnie)

Drzewa liściaste
dąb (+) – „strażnik” przy wjeździe na posesję – też nie do ruszenia , ładnie jesienią wygląda
buk purpurowy albo Riversii – proponuję jako soliter na środku trawnika
brzoza Doorenbos – marzy mi się brzozowy zagajnik
grujeczniki – może przy warzywniku, przed hortensjami, dla koloru i zapachu jesienią (jeśli to prawda, że one tak pachną)
klon Red Sunset
grab Fastigiata
wiśnia Kanzan
śliwa wiśniowa Nigra
wiśnia Kiku Shidare Zakura – przedogródek, coś ażurowego, niedużego i efektownego wiosną
grab – żywopłot na granicy do wysokości siatki

Krzewy:
lilaki pospolite (+)
kalina Roseum (+)
dereń biały Elegantissima (+)
hortensje bukietowe (+)
bukszpan (+)
berberys
róże

Trawy:
miskanty (+)
rozplenica japońska
ostnica

Byliny: w tym roku udało mi się uzyskać sporo sadzonek z nasion
jeżówka purpurowa (+)
kocimiętka (+)
lawenda (+)
łubin (+)
ostróżka (+)
rozchodnik
perovskia
funkie

Koniec Za dużo? Za mało?
Liliowo i kolorowo:) 19:18, 17 paź 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Danusiu, jak dobrze, że do Ciebie wpadłam. Masz cudną jesień, tulipanowiec zachwyca, ale nie tylko on

Oj tak Agnieszko, u wszystkich teraz zachwyca kolorami i oby jak najdłużej
W słoncu tulipanowiec pięknie się na wietrze mieni Kalina mnie też zachwyca kolorami, na wiosne będe sadzić kolejne
Rdest z winobluszczem pięknie się mieni w jesiennym słoncu

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:54, 17 paź 2017

Do góry

kalina .........................................................................................tawuła śliwolistna

sosna górska Ophir..............................................................................ogrodowa Expression
Ogród do odnowy 08:07, 17 paź 2017

Do góry
U Ciebie też czerwono

dziękuję za tę czerwoną aronię

i za Marię i za cypryśnika - powoli się zmienia

a to kalina na pniu

jakoś nigdy nie zapamiętałam takiego widoku - żółknące liście jeżówki
Ranczo Edy 19:34, 16 paź 2017

Do góry
i taka fajna fotka wyszła tulipanowiec w tle a z przodu trawy z kalina drobnokwiatową

Ogród Małej Mi 2017 10:19, 15 paź 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Sylwia nic nie musi...

A oczary mam te co to kwitną nie wtedy co potrzeba..

Kalina Kilimanjaro kwitnie cały sezon... nie tak obficie jak wisoną ale po kilka kwiatów ma cały czas..

Aniu nie musi....ale powinno być
jesień masz taką , że sama się obroni, zimą ogród Ci z głowy spadnie, odpoczniesz troszkę, nie będziesz się tak szarpać z czasem, a wiosną może siły i chęci do ogrodu i do ...życia wrócą. Mam nadzieję
Ogród Małej Mi 2017 10:11, 15 paź 2017

Do góry
Dla wszytkich gosci..
Kocimiętka.. fajna jest.. (nazwa wyleciała z głowy..)

Kalina jak zwykle ma piękne kolory

Mariken może pierwszy raz pokaże żółtego kurczaka...

Magnolia pozbierałą sie po wisoennych przymrozkach, ale grzyb ją męczy
Ogród Małej Mi 2017 09:51, 15 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aniu od teraz musi już być lepiej....czara goryczy się przelała
Cieszę się, że już jesteś Oczary nie powinny kwitnąć w zimie lub wczesną wiosną?

Sylwia nic nie musi...

A oczary mam te co to kwitną nie wtedy co potrzeba..

Kalina Kilimanjaro kwitnie cały sezon... nie tak obficie jak wisoną ale po kilka kwiatów ma cały czas..

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 09:15, 14 paź 2017

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Ewcia, co myslisz o tym? Nie za chaotycznie?

Marto pogubiłaś totalnie proporcje roślin

Dla przykładu:
-Kalina Viburnum opulus 'Roseum' jest szerokim krzewem. Docelowo licz nawet ok 3-4m. To dwa razy tyle co ławeczka;
-Lilak, Syringa to min. 3-4m szerokości, tak jak kalina. Potrafi odrosty wypuszczać nawet metr, półtora od krzewu;
-jaśminowiec Philadelphus 'Snowbelle' od 1m do 2 szerokości, czyli ławeczka;
-Magnolia 'Genie'... tu zalezy czy forma drzewka czy krzewiasta... niemniej koronę ma owalną 3-4m, czyli dwie ławeczki;
-kalina Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' 1-2m szerokości, ławeczka
- stozki cisowe dość szybko nabiorą minimum metr średnicy.

Także zwracam uwagę, że wszelkie anemony, czyli zawilce lubią glebę zasadową. Sadzenie ich w podokapiu kwaśnolubnej magnolii nie wróży dobrze magnolii...masz gwarancję chlorozy i zamierania pąków kwiatowych. Ewentualnie zanik zawilców...
"Póki życie trwa..." 11:07, 13 paź 2017

Do góry
Potrzebuje Waszej pomocy w moich nieużytkach ,mam do dyspozycji kilka rośli,którymi chce obsadzić rabatę.Rabate planuje w części gdzie drzewa owocowe i skrzynki z warzywami,chcę zasłonić cześciowo ten warzywnik ,a i mieć na co popatrzeć z tarasu czy okna sypialni. na chwile obecną wyglada to tak

po lewej stronie żywopłot "rośnie" z grabów to moja udręka pewnie do wykopania? sąsiad pryskał randapem i zaleciało po grabach więc ledwo żywe stoją ,a ja nie mam nawet siły wyrywac im chwastów więc cześciowo zachwaszczone bo zamiast cieszyć to dołują Przyznacie ,ze widok z sypialni mało przyjemny.Ogród mam po prawej stronie i żeby go podglądać muszę lukać przez okno dachowe w łazience lub w szybce w drzwiach wejsciowych Wszystkie dotychczasowe nasadzenia znajduja sie przed domem teraz nadszedł czas na ta część.Mam w głowie kilka pomysłów tylko nie wiem jak się do tego zabrać? Dysponuje kilkom roślinami z rozmnażania, dzielenia i zakupów bezmyslnych a ,ze nie naleze do osób rozrzutnych chciałabym je tu gdzieś wkomponować tylko boje sie ,ze wyjdzie misz masz i nie lepiej pozbyc się faktycznie niektórych?
Rośliny te to:
Magnolia susan
kalina koralowa i to z nimi mam największy problem gdzie je wcisnac.
5szt brzozy
9 berberysów erecta
5 miskantów nie znam niestety nazwy ale najładniejszy z moich traw
10szt szałwi omszonej różowej
i około 10szt rozchodnika różwego
około 15szt tawuł japońskiej golden princes formowana w kulki
mnóstwo jeżówek różowych,a wiosną przybędzie kilka rozplenic z dzielenia.Czy ktoś pomoże jak wykorzystać te rośliny do nasadzeń? każde pomysły mile widziane i nie mówię ,ze musze trzymać sie sztywno ,ze maja byc te i żadne inne rośliny ale może choc cześciowo je gdzies upchac?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 19:53, 12 paź 2017

Do góry
no jesien, kalina nad rzeczka juz cala czerwona i ubrana w korale

w strone lasu juz duzo zoltego

nagietki samosiewki

i montana, ktora w tym roku ladnie urosla i licze, ze da popis w przyszlym sezonie. Bardzo szybko przerosla postawina jej podporke. A ja tak sobie laze i mysle jak zmusic Emusia by wystrugal jej jakas kratke (by znalazl na to czas) no i tak zagaduje a Emus w 5 minut zawiesil metalowe cosik sluzace do czegos innego i jest super Na tle sciany tego prawie nie widac, montana ma po czym piac sie w gore a sciana za rok bedzie cala zaslonieta i nie bedzie widac ani cementu ani cegielek ani krateczki metalowej
Ogród za grosze 20:49, 11 paź 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
kalina Watanabe wiosną, aż świeci na rabacie. Dlatego pisałam, że powinna mieć odpowiednie tło.

i latem

Ewo, a jak z zimowaniem Watanabe, nie przemarza?
Czytałam, że wrażliwa.
Też się zastanawiam, nad jej zakupem
Ptasi gaj 22:59, 09 paź 2017

Do góry
Tutaj grunt trochę wyżej więc jest dobrze - kalina zmienia kolory

Klon jawor przebarwia się

Widok z wysokości jeża

Kiedyś będzie tu ogród 18:52, 09 paź 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
jakiś turkuć podjadek czy inny potwór?

Spostrzegawcza jesteś Gosiu, to turkuć... niestety.

Gosiek33 napisał(a)
Piękna woda i podmokły teren, kalin więcej nasadź i dereni szybko powinny dać zarośla. Jeszcze trochę zdjęć by się zdało

Gosiu sadzę, sadzę.. Nad stawem rosnie 6 dereni i kalina. Jeżeli te pierwsze spełnią moje oczekiwania zimą to napewno ich przybędzie. Kalin napewno też, choc pewnie nie przy stawie. Wszelkiej maści drzewa i krzewy owocujące są u mnie bardzo mile widziani. Potrzebna stołówka dla skrzydlatych. Narazie dostaną nową sztuczną stołówkę :

Kiedyś będzie tu ogród 16:43, 09 paź 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Kasiu niestety nie wiem co to za kalina, bo Iza nie pamiętała nazwy. Muszę ją jeszcze podpytać. Ale cudna jest. Derenie upolowałam.

wyglada na pieknie pachnaca
Kiedyś będzie tu ogród 16:42, 09 paź 2017

Do góry
Kasiu niestety nie wiem co to za kalina, bo Iza nie pamiętała nazwy. Muszę ją jeszcze podpytać. Ale cudna jest. Derenie upolowałam.
Kiedyś będzie tu ogród 16:35, 09 paź 2017

Do góry
co to za kalina ? listki podobne troche do burkwooda

i widze ze derenia juz gdzies dorwalas
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies