Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Anitka 19:22, 07 maj 2018

Urszulla napisał(a)

A właśnie zastanawiałam się czy na szpaler za klonem by się może nadawały.

Trzmielinie nie pozwalam sie rozrastać do góry, trzymana na krótko. Więc spokojnie.

Właśnie przed chwilą od Ciebie wróciłam dzięki

Ja właśnie z tymi co mam za berberysami chyba zrobię w tym roku szpaler, bo to znacznie szybsze do cięcia będzie. One już ze sobą się stykają. Ale dopiero na przełomie czerwca/lipca będę cięła zależnie od pogody.
Catalinasdiary 20:14, 07 maj 2018

Oby i u mnie tak było, bo ostatnio powiedziałam eMowi że dążę do tego żeby więcej na leżaczku leżeć i oglądać z tej pozycji roślinki
Urszulla napisał(a)

Bo mam taki stan jak u Ciebie. Trzeba iść do przodu po trochu, za 3 lata będzie fajnie
20:21, 07 maj 2018
pracowite nic nie robienie

przesadzanie sobie zostaw na pózniej i tak jest susza i upały ...przeczekaj na lepszy czas
sylwia_slomc... 21:11, 07 maj 2018

Tnij Ula, ja swoje tujowe kulki z takich dziadów wyprowadziłam, że byś nie uwierzyła
Urszulla 22:15, 07 maj 2018

Anitka napisał(a)

Ja właśnie z tymi co mam za berberysami chyba zrobię w tym roku szpaler, bo to znacznie szybsze do cięcia będzie. One już ze sobą się stykają. Ale dopiero na przełomie czerwca/lipca będę cięła zależnie od pogody.

Szpalerki znacznie wygodniejsze
Urszulla 22:20, 07 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Oby i u mnie tak było, bo ostatnio powiedziałam eMowi że dążę do tego żeby więcej na leżaczku leżeć i oglądać z tej pozycji roślinki

A ja myślę że moje szczęście nie w leżeniu ale działaniu, z umiarem oczywiście. Teraz nie ma umiaru bo pobudowlany chaos jeszcze panuje. Praktycznie gdzie nie spojrzę to robota czeka. A ja mogę tylko ograniczoną ilość brać na siebie.
Urszulla 22:22, 07 maj 2018

eee_taam napisał(a)
pracowite nic nie robienie

przesadzanie sobie zostaw na pózniej i tak jest susza i upały ...przeczekaj na lepszy czas

Czekam na obfite opady. Już coś zapowiedziane.
Urszulla 22:24, 07 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Tnij Ula, ja swoje tujowe kulki z takich dziadów wyprowadziłam, że byś nie uwierzyła

Raz je cięłam ale obmyślam plan przesadzania ich. Ciężko będzie. Ale byłby szpaler. A może w tym roku przytne tylko.
Urszulla 22:27, 07 maj 2018

Dzięki za wsparcie dla Was moja kalina

danuta_szwajcer 23:15, 07 maj 2018

Urszulla napisał(a)

Ale masz fajną wyprawę

Wczoraj posadziłam klona crimson sentry. Jest nieduży ( i tak większy od buka) ale chyba ma tendencje do szybkiego wzrostu to można poczekać. Głównie chodziło cenę.

I ogarniam dookoła rabatę którą zaczęłam w zeszłym roku. To strona od ulicy i jak prawie wszędzie u mnie tam też jest pełne słońce aż do wieczora. I właśnie tu będą dwa drzewa buk dawyck gold ten co sie przebudził z rocznego snu zimowego i klon crimson sentry.

Jakieś otoczenie trzeba im stworzyć. Narazie mam same prowizorki. Rozmnażalnia Ice Dance, żurawki marmoladki ( które chyba się męczą w pełnym słońcu), trawki od Kindzi Red Baron chyba polubiły to miejsce. Pod klonem wsadziłam roślinki wyhodowane z nasion: ożankę, ostróżki jednoroczne i szałwię jednoroczną.

Najbardziej podobałoby mi sie jednolite zadarnienie. Pod bukiem inne a pod klonem inne. I teoretycznie z roślin które rosną u mnie w tych skrajnych warunkach to trzmielina, bukszpany może jak z nowych sadzonek urosną mogłyby tworzyć zawijasek.

Narazie prowizorka wygląda tak( z różnych stron fotki). Darń usunięta do klonu a za nim jeszcze czeka mnie orka i nie wiem czy w tym roku to zrobię.

Spełniłaś swoje marzenie i bardzo fajnie Dużo pracy ale efekt będzie jak wszystko zakwitnie.
Wyprawy Ula nie miałam, od rana znowu te ataki kolki Masakra jaki ból. A tak się cieszyłam ale dobrze, że dziś było ok i dużo porobiłam. Pozdrawiam