Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

April podbija las... 16:30, 31 sie 2022

Do góry
To co oglądałam w necie to klon Crimson ... To może być też szczepiony na pniu. To ja takie mam. Sprzedali mi w zeszłym roku jesienią jako Oktober Glory bez liści. Wiosna okazało się, że to bordowy kolor.

Ale taki od dołu z liśćmi też by mi się przydał, ale kupiłabym wyższy ok 2 metrów.
Muszę podjechać na Puławska.

Poza tym Jolu piękne fotki nie do uwierzenia, że to las. Tak wszystko ładnie kwitnie i rośnie. Masz widocznie rękę do roślin i do dołka jak sądzisz sypiesz duzo dobroci. Potem to już roślina ma z górki rośnie nawet piaseczek jej służy.

Pozdrawiam
Ogrodowe wariacje 12:03, 31 sie 2022

Do góry
Możesz jeszcze pomyśleć o tawułę na żywopłot Little princess. Zresztą wszystkie tawuły drobnolistne są ładne trzeba je tylko strzyc.kilorystyka jest do wyboru.
W ogródku Martki 08:27, 31 sie 2022

Do góry
Tylko zerkam. A dlaczego ty nie dałaś siatki od kretów lub agriwlokninw biała trzeba położyć pod ten żwirek. Musisz to naprawić nie duży kawałek.
Zrobił tunel to będzie wchodził.
Zbiez żwirek do pojemnik rozłóż siatkę lub agriw. I żwir włóż z powrotem.
Ptasi gaj 23:01, 30 sie 2022

Do góry
Alija napisał(a)

Elu, zachwycające widoczki nad oczkiem, wspaniałe hortensje i trawy. Czy liczyłaś kiedyś ile masz gatunków traw?
Masz już chyba wszystkie. [/quote

Alicja nie liczyłam mam ich sporo. Najwięcej mam Gracilimusow, Memory, rozplenice,palczatek, trzcinniki, seslierie ostatnio.

Trawy są piękne i nie ma z nimi problemu.

Za reszte dziękuję.
Ptasi gaj 21:45, 30 sie 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Elu, zachwycające widoczki nad oczkiem, wspaniałe hortensje i trawy. Czy liczyłaś kiedyś ile masz gatunków traw?
Masz już chyba wszystkie.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 21:31, 30 sie 2022

Do góry

Elu te kłoski sesleriowe pociągasz i wychodzą. Seslerię mam w trzech miejscach i tylko tu ją pozbawiłam tych kłosów, w pozostałych aż tak mnie nie denerwują.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 19:52, 30 sie 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
I kilka fotek z soboty chyba

Ale widok pięknie to wygląda ostatnio kupiłam kilka sieslier jesiennych. 3 szt.mam takie wypasione można je podzielić.
No rzeczywiscie jak zakwitną to jest taki muszę masz nie wygląda to dobrze. Ale tyle wycinania to koszmar.

Rozplenice u mnie jeszcze nie kwitną widoczki masz ładne.
Ptasi gaj 19:33, 30 sie 2022

Do góry
Anka bardzo się cieszę, że pomogłam. Kupuj teraz będziesz miała zima wolna głowę.
Wiosna traw się nie kupuje a to dlatego że ich w donicach nie widać. Dopiero najwcześniej koniec czerwca.niektore piórka wychodzą.

U mnie też jeden Dąbek taki duży w tym roku zzolknał i już pewnie nie do uratowania. Inne pięknie wyglądają.

Memory zaczyna

Ogród prawie wymarzony … 19:19, 30 sie 2022

Do góry

Piękny zestaw. Każdego roku wyrzucałam siewki w tym roku zaprzestałam, może będzie ciepła zima i przetrwają. Będę przesadzać między trawy i komasowac aby były duże kępę.

Dziękuje. Corocznie w listopadzie wszyskie pojedyncze werbeny usuwam a te dorodne obcinam na krotko. Przed tym zabiegiem rozsypuje nasiona po całej rabacie i ot efekt
Ogród prawie wymarzony … 19:08, 30 sie 2022

Do góry
Odnośnie czy może być, zawsze może być. Chodzi o to jak wysokie są rozchodniki aby stipa nie zasłoniła rozchodnikow lub odwrotnie.

Mam możliwość zakupu stipy Jana . Ona jest niższa niż pony i ma trochę inne kwiatostany . Mam ja na inne rabacie
Jeszcze tulipany tam będą także stipy będzie 6-7!sztuk.
Ogród prawie wymarzony … 19:06, 30 sie 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Oto moja jedyna dalia, która ocalała przez atakiem slimunów- były trzy.

Piękny zestaw. Każdego roku wyrzucałam siewki w tym roku zaprzestałam, może będzie ciepła zima i przetrwają. Będę przesadzać między trawy i komasowac aby były duże kępę.
Ogród prawie wymarzony … 18:58, 30 sie 2022

Do góry
Odnośnie czy może być, zawsze może być. Chodzi o to jak wysokie są rozchodniki aby stipa nie zasłoniła rozchodnikow lub odwrotnie.
Ptasi gaj 14:49, 30 sie 2022

Do góry
A ty wiesz Anka, że ciebie ściągnęłam myślami. A to przez dęby blotne jak u ciebie rosną, co tam z oczkiem wodnym.

Jeżeli chodzi o cheju kupuj nie zastanawiaj się. Zaraz napisze gdzie bo to mi Kasia Pestka przywoziła, muszę sprawdzić, albo zadzwonić do niej to ci odpisze.

Pozdrawiam Anka
Dąb jeden się ostał przez zwierzaki. Oczko żyje własnym życiem. )
A te cheju bardzo mi chodzi po głowie... tylko nie wiem czy ryzykować teraz zakupy i sadzenie.... a do wiosny zapomnę )

pestka56 napisał(a)
Specjalnie dla Anki z Kiedyś będzie tu ogród:

Trawy dla Eli, w tym trzcinnika (Calamagrostis) 'Cheju–Do' kupiłam w Ogrodach o Zielonych Progach u Przemka Godlewskiego.
Możesz też kupować internetowo np. :.....

Ogrody o Zielonych Progach są naprawdę super. Obok jest szkółka jego byłej żony Bianki Galas, ale ja wolę kupować u Przemka Godlewskiego, bo on jest kopalnią informacji i na dodatek lubi opowiadać o roślinach. Poza tym czasem pokazuje cudeńka, których nikt inny nie ma.

Bardzo dziękuję Kasiu. Kusi mnie wyjazd do Skubianki, tym bardziej, ze ponoć i w sobotę teraz czynni.
Blaski i cienie nowego życia 23:06, 29 sie 2022

Do góry
Docelowo, że nie będę zmieniac rabat, sądzić, przesadzać. Wszystko komasuje bo mam rozsiane niektóre rośliny po całym ogrodzie w grupie jest lepiej.
Róże, będzie chorowała ratować nie będę nie podoba się jej unie to niech sobie odejdzie na ognisko.
Owszem zmienia się ogród niech sobie rośnie, ale nie moim kosztem ciągłej pracy w nim. To nie są lata gdzie mogłam biegać jak fryga po ogrodzie.
Np wczoraj niedziela od rana oprysk nawozem tuji i świerków 3 razy 10.litrow na plecach zawiesiny dobrze, że mam butle aparat na baterie nie muszę wajchą ruszać.
Następnie podlać to czego nie podlałam wieczorem w sobotę. O godz 15 już było sucho. Krótka przerwa na śniadanie i zrobienie obiadu. Później weszłam do oczka oczyścić znowu z żółtych liści. Rozprowadzić środek przeciw glonom w wodzie. Dolać wody do oczka bo przez 2 dni odparowało prawie 4 cm i jest za ciepla. Oczyścić skiner który zbiera nasiona z brzozy z lustra oczka. Podbierakiem oczyścić lustro wody z liści brzozy. Podlać kwiaty w donicach. Oczyścić róże z przekwitlych. Podwiesić hortensje kwiaty za ciężkie tażaja się po ziemi.
W sobotę skosilam wszystkie trawniki. Przyjechałam w piątek.

I tak co tydzień. Już mam zaplanowana następny piątek, sob i niedzielę. Teraz jeszcze dojdzie grabienie liści brzozowych.

Pozdrawiam

No cóż, sami sobie szykujemy front robót. A potem narzekamy że za dużo pracy i się nie wyrabiamy, albo za gorąco, albo pada i stoimy z robotą, a na koniec po co mi to wszystko
Pracy że stawem nie zazdroszczę, ale staw w ogrodzie ma swój urok moźe brzóz się wystarczy pozbyć....
Musisz działać w tym kierunku o którym piszesz, żeby było Ci łatwiej. Ale stopniowo, to będzie kilkuletni proces

Też ciągle przestawiam albo dzielę, wszędzie mam sadzonki tymczasowo a najnowszy pomysł na kompostownik zrodził się niedawno, gdy postanowiłam połączyć rabatki.

Blaski i cienie nowego życia 21:24, 29 sie 2022

Do góry
Docelowo, że nie będę zmieniac rabat, sądzić, przesadzać. Wszystko komasuje bo mam rozsiane niektóre rośliny po całym ogrodzie w grupie jest lepiej.
Róże, będzie chorowała ratować nie będę nie podoba się jej unie to niech sobie odejdzie na ognisko.
Owszem zmienia się ogród niech sobie rośnie, ale nie moim kosztem ciągłej pracy w nim. To nie są lata gdzie mogłam biegać jak fryga po ogrodzie.
Np wczoraj niedziela od rana oprysk nawozem tuji i świerków 3 razy 10.litrow na plecach zawiesiny dobrze, że mam butle aparat na baterie nie muszę wajchą ruszać.
Następnie podlać to czego nie podlałam wieczorem w sobotę. O godz 15 już było sucho. Krótka przerwa na śniadanie i zrobienie obiadu. Później weszłam do oczka oczyścić znowu z żółtych liści. Rozprowadzić środek przeciw glonom w wodzie. Dolać wody do oczka bo przez 2 dni odparowało prawie 4 cm i jest za ciepla. Oczyścić skiner który zbiera nasiona z brzozy z lustra oczka. Podbierakiem oczyścić lustro wody z liści brzozy. Podlać kwiaty w donicach. Oczyścić róże z przekwitlych. Podwiesić hortensje kwiaty za ciężkie tażaja się po ziemi.
W sobotę skosilam wszystkie trawniki. Przyjechałam w piątek.

I tak co tydzień. Już mam zaplanowana następny piątek, sob i niedzielę. Teraz jeszcze dojdzie grabienie liści brzozowych.

Pozdrawiam
Zacisze Alicji 20:54, 29 sie 2022

Do góry
Alija napisał(a)
W ogrodzie już coraz bardziej jesienne.

Alicja mam te roślinki. Żółta rudbekia zachwycająca. W tym roku wiosna ja rozsadzilam rozrosły się są duże kępy i ładnie wyglądają.
Mam też tego astra, ale u mnie coś w tym roku nie za bardzo w zeszłym roku bylyvw lepszej formie. Może za duży cień mają.

Oglądałam staw tragedia co się dzieje. Może jak zdarzyła się taka sytuacja to wykopie dół głęboki, aby ryby tam mogły najgorszy czas przeżyć. Na dno włożyć folie aby woda nie uciekała.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:02, 29 sie 2022

Do góry
Nawet z tą zaraza masz super zbiory a jakie to wszystko dorodne.
Figi czy jesteś zadowolona czy są smaczne jak długo o ile to twoje drzewko go masz i po jakim czasie kwitnie i rodzi tak piękne figi.
Ja bym musiała kilka lat chodzić koło takich urodzajów nie mam żyłki.
Ogrodowe wariacje 14:22, 29 sie 2022

Do góry

Asia jakbyś napisała że mają być do 1,5 to bym ci poleciła bardzo ładny miskanty Siux. Nie duży w tej chwili kwitnie ma ok 1,30 cm pięknie rośnie jest wcześniejszy. Pięknie się przebarwia jesienią. Nie są ekspansywne.
Wstawie u siebie to sobie popatrz.

Elu widziałam u Ciebie, dziękuję za fotki Te trawy będą rosły w tym miejscu zaznaczonym na czerwono.

Ptasi gaj 09:35, 29 sie 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Pięknie przebarwione jesienią. Jaki on jest wysoki?

O nie napisałam. Góra 1,5 metra z kwiatostanem. Mnie się bardzo podoba i polecam wszystkim.
Ptasi gaj 08:41, 29 sie 2022

Do góry
Dla Asi Wisan

Miskanty Siux u mnie jest 9 lat. Pierwsza fotka z wczoraj, 2, 3, 4 fot z zeszłego roku wrzesień październik ostatnia

Przed nim rośnie rozplenice więc tak wygląda..

Pięknie przebarwione jesienią. Jaki on jest wysoki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies