Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Podwórkowa rehabilitacja 19:10, 23 lis 2015

Do góry
U mnie też troszeczkę pada, ale tylko troszkę, na szczęście
Fajowy kompostownik, no i Reniu nie chwaliłam jeszcze Twojego cudnego wianka
Buziaki
Podwórkowa rehabilitacja 19:07, 23 lis 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Kompostownik przypomina mi łóżeczko
Czy u Ciebie też posypało śniegiem? bo u nas biało.

Dokładnie łóżeczko, górny pokład piętrowego arcydzieła sztuki ludowej
Śnieg sypie, z okna to nawet nieźle się prezentuje ale tylko z okna.
Podwórkowa rehabilitacja 19:03, 23 lis 2015

Do góry
Kompostownik przypomina mi łóżeczko
Czy u Ciebie też posypało śniegiem? bo u nas biało.
Podwórkowa rehabilitacja 18:08, 23 lis 2015

Do góry
Mój kompostownik

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:33, 23 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I zrobiłam jak zaplanowałam ... napełniłam worki liśćmi (brzoza, klon, dąb) z wodą Pozostało mi jeszcze rozpuścić mocznik i wlać do środka ... aby przyspieszyć proces rozkładu

PS. Zamówiłam kompostownik dwukomorowy PCV

Można przyspieszyć kompostowanie liści - wystarczy potraktować je kosiarką
W tym przypadku drobniej = szybciej
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:53, 22 lis 2015

Do góry
Właściwie to korekt nie wprowadzam prawie żadnych do japońca, ładnie buksy zaczynają rosnąć (te małe po lewej). Nowością jest jedynie RH koło orzecha

Od wczoraj splatam ten parawan za oczkiem - wcześniej zrobiłam stelaż

A teraz nakładałam na niego matę słomianą by ukryć to, co jest za oczkiem (kompostownik i kryjówki dzieci)
Fatalna pogoda-fatalna jakość fotek

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:22, 22 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I zrobiłam jak zaplanowałam ... napełniłam worki liśćmi (brzoza, klon, dąb) z wodą Pozostało mi jeszcze rozpuścić mocznik i wlać do środka ... aby przyspieszyć proces rozkładu

A garbniki z dębu moga byc?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:21, 22 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Renatkooooo.
Jak to się mówi: ,,Ogrodniczka z Ciebie pełną buzią".
Roślinki będą miały za co Ci się odwdzięczyć.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:31, 22 lis 2015

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:08, 21 lis 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Sylwio gdzie takiego eMusia dorwałaś? Ja muszę forteli używać, żeby kompostownik zrobił.

Mówisz, że na chłopaków to działa? Może ja spróbuję ze swoim....

Trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno Każdy sposób dobry jak działa
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:01, 21 lis 2015

Do góry
Sylwio gdzie takiego eMusia dorwałaś? Ja muszę forteli używać, żeby kompostownik zrobił.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kupię Im lizaki

Mówisz, że na chłopaków to działa? Może ja spróbuję ze swoim....
Kamienny ogród patykiem malowany 00:12, 21 lis 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Najpierw wrzuciłam moje pierwsze prace kompozycyjne A potem czytałam do tyłu.
Tak swoja drogą bez śmiechu bo to moje pierwsze rysowanie Twoje rysowanie jest dużo ładniejsze Ja starałam się trzymać wymiarów Co wejdzie na rabatę..

Kompostownik jest super. i to będzie wisienka na torcie do stawu.. ożywi tamten kąt.. i musi być coś kolorowego.

W tej wersji wszystko było upchane na maksa, ale myślałam, że to rozwiązanie tymczasowe - dopóki rośliny baza nie urosną.
Z czasem wszystko miało się zmieniać - bylin coraz mniej - baza coraz większa.
Nowe pomysły miały przyjść wraz ze zmianami.

A w nowszej wersji Rh są zastąpione Azaliami - nie wiem czy doczytałaś - jeśli nie, to chociaż częściowo myślimy podobnie.

Kamienny ogród patykiem malowany 17:48, 20 lis 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Tak swoja drogą bez śmiechu bo to moje pierwsze rysowanie Twoje rysowanie jest dużo ładniejsze Ja starałam się trzymać wymiarów Co wejdzie na rabatę..

Tulipanowiec potrafi zakwitnąć po wielu latach.. zależy to jak był "wyhodowany". Mój zakwitł w zeszłym roku, a jest też już ogromny i pan w szkółce mówił, że ona z tych co szybko zakwitną.. Tere fere.. czekałam kilka lat.

Patrzę na obrazki powyżej i widzę bałaka.. trzmielina raczej będzie cięta na płasko.. a mi krzaki wyszły

Moje RH wszystkie na podwyższeniach.. jak robiłam te górki to wykopałam dół ze nic innego nie zostało jak .. zrobić oczko pieszczotliwie zwaną kałużą Ale RH rosną, tylko na podwyższeniu wymagają podlewania ..

Kompostownik jest super. i to będzie wisienka na torcie do stawu.. ożywi tamten kąt.. i musi być coś kolorowego.

Idę spać.... dobranoc.

Nie było mnie jakiś czas a tu taka miła niespodzianka
Muszę się dokładniej przyjrzeć, ale tak na pierwszy rzut oka - widzę 5 azalii, a to małe pod spodem - ?

Wyszło Ci to bardzo fajnie - jaki to program?
Wielkie dzięki za poświęcony czas

No jestem w szoku

Wieczorem się odezwę - teraz muszę lecieć

Basia - Mój Świat 14:28, 20 lis 2015

Do góry
Witaj
Pisałaś, że masz zamaskowany kompostownik ... a ja i tak dojrzałam plastikowy wyrób ... jesteś z niego zadowolona? jaki duży kupiłaś? Właśnie zamierzam założyć kompostownik u siebie i nie wiem czy te plastikowe są ok?
Kamienny ogród patykiem malowany 23:29, 19 lis 2015

Do góry

Tulipanowiec potrafi zakwitnąć po wielu latach.. zależy to jak był "wyhodowany". Mój zakwitł w zeszłym roku, a jest też już ogromny i pan w szkółce mówił, że ona z tych co szybko zakwitną.. Tere fere.. czekałam kilka lat.

Patrzę na obrazki powyżej i widzę bałaka.. trzmielina raczej będzie cięta na płasko.. a mi krzaki wyszły

Moje RH wszystkie na podwyższeniach.. jak robiłam te górki to wykopałam dół ze nic innego nie zostało jak .. zrobić oczko pieszczotliwie zwaną kałużą Ale RH rosną, tylko na podwyższeniu wymagają podlewania ..

Idę spać.... dobranoc.

Kamienny ogród patykiem malowany 23:12, 19 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Nareszcie coś skleciłam, nie wiem czy dość jasno ale może ktoś zrozumie

I kolorki

Bawię się na Twojej rabacie Terenu nie umiem wyprofilować
zamiast RH wrzuciłam azalie Bo 2 RH i cały kompostownik zajęty..
Hakonechloa za nic w świecie już się nie zmieści... papier głupi ale nawet on nie przyjmie tyle
Głupi program floksów mi nie rysuje kwitnących.. trzeba coś innego poszukać co je zastąpi.

4 pory roku... jednak za dużo tego ... potem pomyśle co ja bym tu dała

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 18:47, 19 lis 2015

Do góry
Witam<
Czy ktoś ma doświadczenie w przerobieniu na kompostopodobne ścinków z przystrzygania tuji?
Mam dość wywalania tego do worków (coraz łatwiej sie drących + jest sprzątanie) a potem kupowania nowej ziemi + nawozu. I tak co roku..
Może coś z tego dałoby radę wrócić na działke po przerobieniu..?
Mogę to sciąć na małe kawałki w maszynce i ew pomieszać(?) ze ścinkami z gałązek drzewek(jabłoń, brzoskwinia po regulacji; brzoza) do tego dorzucać lekko przerobiony tzw wszystko-mający kompostownik(trawa, młode chwasty +domowe) i igły sosnowe.
Pogodzę się z tym, że to trochę potrwa...

Jest parę problemów:
1)Czy można to robić w kompostowniku w cieniu domu po północnej stronie?
Światło jest tam rano i po południu, przewiew jest, podlewanie też łatwe.
2) Czy są jakieś domowej roboty przyśpieszacze spisane w jednym miejscu tu gdzieś..?
3) I nie będzie tego widać bo obsadze może orzechami laskowymi?

Tuji jest ok 140 w żywopłocie więc materiału nie zabraknie.
Kiedy to co powstanie będzie można (czy niekoniecznie) wsypywać po tuje..?
Zywopłot daje mi namiastkę przywatności od strony drogi.

Robię kompost od paru lat i do tej pory dosypywałem różnych przyśpieszaczy ale najlepsze efekty chyba i tak daje częste przewracanie i mieszanie (co 3~4 tygodnie)..

Doradźcie czy taki pomysł ma sens i szanse powodzenia i na co uważać.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 18 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale kompostownik pewnie już masz?
A ja tylko gadam ... muszę w końcu wziąć się do roboty

Jasne, że mam. Dwa tutaj i dwa na wsi.
Na wsi się szybko sam przerabia, bo mało innych składników niż zielone tam kompostuję.
Aha, oczywiście drewniane.
eM mi zrobił.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:45, 18 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Co Ty się tak kobieto tego kompostownika wzbraniasz......cztery palety ustawione w kwadracie i związane do kupy drutem i już jest bez zbijania 10 minut roboty i jest....Renia taki sobie zrobiła i egzamin zdał.....ja też mam z palet tylko skręconych bo większy mi był potrzebny.....a ile na nawozach zaoszczędzisz to na remont lub rośliny zostanie.....palety nieraz do oddania za free na budowach leżąDecyzja i działaj

Palet muszę poszukać i działam ... jak eMowi powiem, że jankosia chce mi pomóc kompostownik złożyć ... to myślę, że nie będe musiała dlugo czekać
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:42, 18 lis 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Renia myślisz,mowisz ,masz niedaleko do mnie.
Ja ponieważ ostatni tydzien jeżdżę prawie ciężarówką to nagromadziłam sporo worków z liśćmi i ucieszyli sie zamiatacze jak pozbyli sie worków koło dworca a teraz z zaciekawieniem poczytałam co dalej mam zrobić o ile mi dzisiaj nie wywieje tych liści,kupuje tez jutro mocznik
Ja głosuje za drewnianym,obsadzisz na wiosnę bluszczem i bedzie ok,a nawet gdziesz widziałam posadzone dnie,pieknie kwitnące na kompostowniku
o kurcze oby mi dachu nie porwało

To już mam trzecią garść kompostu ... suuuper
Ale z Ciebie obrotna babka ... ja do lasu latam zbierać liście ... a Tobie na pakę ładują już w workach
Może będzie i drewniany bo okazuje się, że za drewutnią zbyt mało miejsca mam jednak na kompostownik
Pozdrawiam cieplutko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies