Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 12:54, 14 gru 2015

I czas na altankę

Tu ma się zadziać najwięcej.
Z obu stron są słupy, pomiędzy którymi mają powstać donice z czymś pnącym

Na okrąglaku też coś planuję, ale nie wiem czy się zmieści - muszę pomierzyć dokładnie.
Sylvana 12:55, 14 gru 2015

Dalej dochodzimy do kolejnego wyjścia, tych schodów które sama zrobiłam

Budynek z tyłu jest do wyburzenia.
Sylvana 12:58, 14 gru 2015

Po obu stronach schodów są donice.
Jedna jest już w miarę zagospodarowana, druga czeka w kolejce

Teraz pusta...ale rośnie tu czerwony wielkokwiatowy hibiskus, czerwona lobelia, rozwary i trytoma....jeszcze się pozmienia
Sylvana 13:03, 14 gru 2015

Widok ze schodów - z prawej kompostownik, z lewej altanka....białe rury czekają na wiosnę na zamontowanie lampek

Z tego samego miejsca...w kierunku altanki i sąsiada
Płot za altanką w całości do obsadzenia.
Sosny po lewej do wycięcia

I jeszcze w prawo patrz...

Rumianka 22:09, 14 gru 2015

Obeszłam cały Twój ogród, masz tych hektarów od groma i ciut ciut...Już wyobrażam sobie długość Twojej listy chciejstw...Ja swój ogród oblecę 3 razy zanim Ty Sylwio swój raz...Toć to bolą nie tylko ręce ale i nogi...
sylwia_slomc... 22:17, 14 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Ja mam mnóstwo notatek, muszę je pozbierać do kupy, bo wszystko na osobnych kartkach.
W zeszłym roku zrobiłam na wiosne listę, co mam do zrobienia w obecnym roku i po kolei wykreślałam.............i nie wiele wykreśliłam
Oby sił starczyło...o finansach nie wspominam, bo to drażliwy temat

Też takie listy mam i co roku robię następną , a jak się czegoś nie uda zrealizować przenoszę na następną
sylwia_slomc... 22:19, 14 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Z tą weryfikacją u mnie to różnie bywa...jak sobie coś zaplanuję a nie moge tego zrobić tak jak chcę...to wolę tego wogóle nie tykać...musi być dobrze albo wcale.
Jeśli mi się nie uda...to Tobie napewno
A kibicom dziękuję

Uda się uda Co ma się nie udać
sylwia_slomc... 22:32, 14 gru 2015

Fajnie pokazałaś tak po kolei olbrzymie przedsięwzięcie .......ja bym tą pierwszą wierzbę tylko od dołu podkrzesała , żeby nie przeszkadzała w koszeniu, albo ogłowiła i niech odrasta tak jak nad rowami dawniej......po cichu Ci powiem , że marzy mi się taka właśnie ogławiana i eM już dwa lata załatwia szczepkę......chyba jak w końcu załatwi nie będzie już gdzie jej posadzić

A czemu sosny do wycięcia???
Pokaż jeszcze kiedyś górne piętro tak jak dolne czyli tą część parkową z drzewami
Mala_Mi 22:41, 14 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Jeszcze nie pokazałam wszystkiego, bo na razie wstyd...ale kiedyś...
A tak wogóle to już nie raz miałam chwile załamania, że za dużo dla mnie, że sobie nie radzę, że haruje jak wół i nic nie widać.
Jak bym miała mały ogródek, to z tym nakładem pracy jaki już włożyłam w swój....miałabym raj na ziemi...a tak mam kamienie zamiast ogrodu (Danusia ma rację).

Ale za jakiś czas.... kamienie dostaną oprawę.. i będzie nietuzinkowy wielki park.. czyli coś co nie każdy może mieć..
Wszystkiego nie obejrzałam.. nie przeczytałam... tak troskę ciutkę cofnęłam się wstecz..
Mala_Mi 22:47, 14 gru 2015

Sylvana napisał(a)
W ziemi znajduję czasami wielkie białe "rogaliczki", a potem pewnie przeistaczają się w to.

Czy ktoś wie co to i czy szkodzi....duże jest.

To chrząszcz...

A duże białe rogaliki to być może rolnice, albo larwy koziułki. Ewentualnie larwy chrząszcza majowego... pogooglaj.