Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielona przestrzeń 09:01, 16 sty 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 08:58, 16 sty 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 08:56, 16 sty 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 08:54, 16 sty 2018

Do góry

Zielona przestrzeń 08:51, 16 sty 2018

Do góry
Żeby nie było, że Was odwiedzam, a do siebie nie zapraszam , przedstawiam oto kilka mroźnych ujęć z mojego ogrodu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:33, 16 sty 2018

Do góry

Dzień Dobry Wszystkim
Mam ogromną prośbę w dopracowaniu rabaty frontowej .. Projekt Ani jn jak najbardziej odzwierciedla moje upodobania i tak chciałabym ja zrealizować gdyby nie katalpa w rogu Mam ją od samego początku i darzę dość dużym sentymentem niestety. Choć nie jest to najbardziej urodziwe drzewo jakie znam to mimo to nie chciałabym się jej pozbyć . Z drugiej jednak strony psuje cały plan i nie pasuje do całości , lekkiej i spójnej.
Czy mam zapomnieć o sentymentach i pozbyć się jej czy da się to inaczej zaaranżować zostawiając ją jednak. Mogłabym spróbować ją przesadzić ale podobne starsze egzemplarze tego nie lubią..

Ogrodowe kreacje 08:31, 16 sty 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
W maju jak w gaju

No, no, no - piękny ten "majowy" styczeń u Ciebie
Ogród Muszelki 06:30, 16 sty 2018

Do góry
A u mnie tyle, co kotek napłakał

Na zdjęciu 30 cm robinka 'Twisty Baby'.

Ogród Muszelki 06:27, 16 sty 2018

Do góry
W Karkonoszach śniegu po pas.

Wśród brzóz i dębów 00:17, 16 sty 2018

Do góry
marba napisał(a)
Na dworze zimnica, pozostaje więc dbać o domowe kwiatuchy.

Te kwiatuchy u mnie też są.
Pamiętasz nazwę tego z pierwszego zdjęcia?
Muszę mu zmienić miejsce bo tu gdzie jest teraz nie chce pokazać kwiatuszków.

O dwudziestej trzeciej biegałam po ogródku przykrywając roślinki U nas 9 na minusie, wszystko zmrożone.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:58, 15 sty 2018

Do góry
Kami dzięki
Przyznam szczerze, że nic nie miałabym przeciw, gdyby do marca miała być taka typowo angielska zima a potem już wiosna

Wczoraj i dzisiaj rano -10. Oj ziąb był niesamowity. Chyba się człek odzwyczaił od ujemnych temperatur

Dzisiaj był Blue Monday podobno najbardziej depresyjny dzień w roku. Z tego prosty wniosek, że już gorzej nie będzie
Namiastka białego miękkiego puchu

Tu ma być ogród :) 23:33, 15 sty 2018

Do góry
Zrobiłam sobie podsumowanie 2017 roku.

Udało się zrobić:

- skrzynie na warzywa,
- szklarnia,
- poszerzenie wszystkich rabat.

Zakupów roślin już nie było tyle co w ubiegłych latach, ale trochę się tego mimo wszystko uzbierało.

3 brzozy Doorenbos

4 graby Fastigiata

18 cisów Baccata - które wkrótce po posadzeniu zaczęłam formować na kule i stożki

24 cisy Hoseri na obwódki przed grabami

Były jeszcze tawki (ML, hakone, miłki) i jakieś pojedyncze inne roślinki.

Mała działka - wielkie nadzieje 23:28, 15 sty 2018

Do góry
Ewciu najdroższa, właśnie o to mi chodziło, ja nie chcę "kolorowego zawrotu głowy", czyli żeby był kolorystyczny misz masz, ale tak różnorodnie i kwitnąco. Spróbuję sobie te Twoje projekty nanieść na wymiary i zobaczę ile by trzeba było jakich roślin. Róż Chopin mam tylko 4, więc można byłoby jeszcze dokupić. Oczywiście mam kolejne pytanie - na dziś krótko: żurawki zostawić sobie na inne rabatki? Przy tym drzewku myślałam, żeby przesadzić te niby dwie kulki tujowe, ale ta opcja mi sie bardziej podoba, tylko co z nimi zrobić? One w tym miejscu wyglądają jakby rzucone zostały przypadkiem... A ten płożący iglak? Przeznaczyć je do likwidacji, czy gdzieś później jakieś miejsce się znajdzie?
To drzewko to myślałam o śliwowiśni, klonie lub migdałku na pniu. Co o tym sądzisz? A może masz już sprawdzone inne? Na początku O. chciałam wierzbę hakuro, ale szefowa Danusia mi odradziła...
Dzięki za cierpliwość. Ostatnio tylko o tej porze miałam chwilę dla siebie, chociaż wstaję codziennie o g. 6 rano i cały dzień i wieczór zajęty na inne sprawy.
Staram się nadrabiać, bo jeszcze trochę planów trzeba zrobić, a mam też obiekcje, żeby ciągle Ciebie wykorzystywać. Może ktoś tu jeszcze zajrzy i nas wspomoże?
Tymczasem życzę dobrej nocy i serdecznie dziękuję.

Anda napisał(a)

Takie sadzenie jak na planie na mijankę jest bardzo dobre

Moja szałwia rośnie chyba ze 40 cm od róż. Nie jestem pewna. Jeśli jako obwódka to tak ze 20-30 cm od siebie. Zależy jaka odmiana.

Piszesz, że chciałabyś mieć większą różnorodność Ja też tak lubię, tylko harmonijnie i niezbyt krzykliwie. To może zamiast szpaleru hortensji na tej krótszej części posadzisz tylko 3 krzaczki hortensji? Wtedy miałabyś więcej miejsca na inne rośliny.

Ile masz tych róż Chopin zakupionych? Może mogłabyś trochę innych róż posadzić? Tak, żeby mieć bardziej zróżnicowany czas kwitnienia.

Na obwódkę nadaje się również przywrotnik. Jeśli jego kwiaty zaczynają się za bardzo pokładać, to warto uciąć część z nich, a część zostawić. Potem za jakieś 3 tygodnie ucinasz tą zostawioną część. Takie stopniowe przycinanie, nie od razu po całości, bardzo dobrze prezentuje się na rabacie, bo nie ma gołych miejsc. Tak samo możesz przycinać szałwie.

Między róże możesz dać jeżówki i naparstnice. Jeżówki wtedy bardziej z przodu.

Między hortensje możesz dać jeżówki razem z agastache. Za nimi możesz wysiać kosmosy. U mnie dorastają do prawie dwóch metrów. Nie wiem, jak u Ciebie. Albo wysiej jakieś niższe odmiany kosmosów i daj je bardziej z przodu.

Jeżówki na obu rabatach będą je wiązać ze sobą w całość

Lilie również dobrze pasują do róż. Jeśli trochę powiększysz rabatę, to może dałoby się je jeszcze tam wcisnąć.

Ostróżki możesz dać między ostatnią hortkę przed śliwowiśnią i po jej drugiej stronie zaraz przed różami.

Spróbuję to narysować Za chwilę

Co do miskantów i zebrinusa to wg mnie masz za mało miejsca na tych rabatach na nie. Ale będziesz przecież robić jeszcze inne rabaty, prawda? A jeśli wytniesz te wielkie tuje to zrobi Ci się o wiele więcej miejsca i można by wtedy pomyśleć nad rabatą miskantową, preriową, która zasłoniłaby widok na domek.

Tak mniej więcej mogłoby to wyglądać, schematycznie tylko oczywiście

Przedziwny Ogród 22:58, 15 sty 2018

Do góry
A tu inna część ogrodu

Mój zakątek - początki 22:42, 15 sty 2018

Do góry
Oj dawno mnie nie było. Po budowlanych akcjach na podwórku wiele mam do naprawy na wiosnę niestety. Jest smutno w tym moim ogrodzie. Za to elewacja w 90% skończona.
Jeszcze malowanie nas na wiosnę czeka jak będzie ciepło.

Mam tylko zdjęcie z nocy. Jakoś w dzień nie było kiedy.

Teraz mam motywację żeby przed domem zrobić zmiany.
Co się stało kwiatom ... 22:37, 15 sty 2018

Do góry
Agata, witam się z Tobą, naprawdę byłam po wielokroć i nadal jestem
Ogródek Ewy 22:25, 15 sty 2018

Do góry
Mirello, dla Ciebie kurka. Dziś lepiona, dziś pieczona i malowana.

Co się stało kwiatom ... 22:22, 15 sty 2018

Do góry
Mirella napisał(a)
Ewa

Z ogrodowych mam takie obserwacje..wygląda jak...nie powiem co

i takie..

Naprawdę byłaś w Sandomierzu i w Opatowie?
Ogród w remoncie 22:20, 15 sty 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Asia wiesz że ja minimalistka według mnie powtarzaj gdzie się da to co na froncie. Niech twoim spoiwem może będą Bergeni, carex i runianka? Co myślisz? I hortensje ofkors

Dokładnie tak samo myślę

Tyle ,że zastanawiam się czy nie przysłonić się nieco i nie posadzić na tej rabacie przy domu czegoś wyższego. Nie chcę tam zwartej ściany a raczej może jakieś drzewo niewielkie bądź krzew,sama nie wiem. Chodzi mi o to miejsce na niebiesko

Po przeciwnej stronie jest ten drugi niwak sosnowy.
Przedziwny Ogród 21:42, 15 sty 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies