Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Metamorfoza- nowy ze starego 11:29, 28 lut 2018

Do góry

Jest tam trochę miejsca, na zdjęciu tak tego nie widać. Najpierw mi trawy po głowie chodziły, ale zimą znowu będzie trochę pusto. Chcieliśmy tam coś co cały rok by zasłaniało ten kąt. Za sosna powstaną miejsca parkingowe... masakra
Metamorfoza- nowy ze starego 11:08, 28 lut 2018

Do góry

Patrzcie jaki widok mam z jadalni
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:50, 28 lut 2018

Do góry
koliber napisał(a)

Dziewczyny - idzie ocieplenie

To teraz mnie pocieszyłaś....Buziaczki przesyłam i lecę do Ciebie

słoneczka przesyłam

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:47, 28 lut 2018

Do góry
koliber napisał(a)

A ja dosłownie przed chwilą dosłyszałam, że to tak nie działa

Tak nie działa?powiadasz...toś mnie zasmucila...myślałam ,że ten mróz na coś sie przyda?

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:43, 28 lut 2018

Do góry
ryska napisał(a)
Sprawdzam czy coś już wysiałaś a tu pomidory na krzakach dorodne

Renatko nic jeszcze nie siałam...pelargonie zaczęlam sadzonkować

Twoje puścily już korzonki?

na ocieplenie klimatu..czosnki

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:40, 28 lut 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu zimno jak Ch.... Wróciłam ze spaceru i nogi mi się rozgrzewający jakby mrówki chodzą po mnie.
Śnieg padał jak chmura nadeszła. Napadalo ok 2 cm. Jest biało ale szału nie ma. Jeszcze ma padać. Teraz ok - 10.

Zimno nie tylko jak Ch....ale nawet jak jasna Ch....

Ela na mrówki w nogach to najlepsza nalewka

U mnie nie ma śniegu...tylko mróz i wiatr...brrr

już niedlugo takie widoki

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:36, 28 lut 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Ja tez mam lenia. I mroz dwucyfrowy bez sniegu. Oby do wiosny

mroz nie odpuszcza...
Lenia?Ty Iza masz lenia...no proszę Cię?....a rekin i inne robótki ..to co? same się robią?

Oby do wiosny..i tego sie trzymajmy

System automatycznego nawadniania 10:15, 28 lut 2018

Do góry
Witam czy ktoś mi może podpowiedzieć czy jeżeli tak zamontuję zraszacze to czy będzie ok??
Wszystko chcę podpiąć w szachcie do hydroforu mam wypuszczone dodatkowe wyjście do którego tam mogę się wpiąć, studnia głębionowa niewiem jaka wydajność ale jeszcze to sprawdzę, ciśnienie ok 2,5 - 4 atmosfery. Powierzchnia ok 550 metrów, po prawej stronie na projeckcie zrobiłem tak teoretycznie te zraszacze ponieważ na chwilę obecną jest tam postawiony mniejszy garaż i w przyszłości będę musiał to przerobić. Chcę zrobić to na pięciu sekcjach. Nie wiem czy nie za dużo? I mam pytanie czy zraszacze mogę wpinać w obieg z zraszaczami statycznymi, te zraszacze statyczne myślę że umieścił bym przy chodniku ponieważ jest on w delikatnym łuku.
Pozdrawiam i czekam na podpowiedź.
Gabisiowy ogród...początki....:-) 09:56, 28 lut 2018

Do góry
Dzień dobry.

Jestem dziś od rana i szukam inspiracji i rad. Zostawiam też fotki, żeby było potem co porównać.

Na pierwszy ogień jak tylko ziemia rozmarznie idzie ten zapuszczony teren za warzywnikiem. Graca już się pali do roboty W to miejsce chcę przenieść borówki, kilka nowych dosadzę, przesadzę jeżyny bo rosną na środku i zasypię korą. Mąż się ucieszy, bo zawsze narzeka, że musi tam kosiarką wywijać.

I mam do Was prośbę: kolejna rabata to ta prosta aż do samego garażu. Chcę tam pas hortensji Vailek, do tego rozchodniki - kontynuacja i trawki na przód. Z tyłu od tuji chcę trawy ML i co kawałek wiśnię Amanogavę, ale się zastanawiam teraz, bo tam będzie słońce przez cały dzień i czy to dobry dobór roślin?

P.S. Ten pas - szerokość rabaty będzie większa niż jest obecnie i oczywiście Ice Dance będzie przesadzona do przodu.

Podwórkowa rehabilitacja 09:56, 28 lut 2018

Do góry
Ewa, Mariola specjalnie dla Was zrobiłam już zdjęcia skrzyni.
Mam jeszcze do dokończenia spód i wnętrze.
To była dobra zabawa z różnymi technikami.
Tak naprawdę dopiero zaczynam, więc proszę wybaczyć niedoskonałości.
Wymiary skrzyni to: 73 cm na 26 cm. Jest ze sklejki po wrzecionie przemysłowym

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:48, 28 lut 2018

Do góry
kasiab napisał(a)
Hej widzę że dużo planujecie na ten rok jakie ogrodzenie będziecie robić?

Hej Kasia. Ogrodzenie to panele siatkowe grafitowe a brama wjazdowa i furtka systemowe P82. O cos takiego narysowałam:

Na całość taka ładną jak brama i furtka wydałabym majątek niestety, wolę wydac na wycieczki
Tu ma być ogród :) 08:44, 28 lut 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Skusiłam się dziś spontanicznie na takie cebulki

Potem w domu doczytałam, że na jesieni powinno się je wykopać, bo ostrych zim nie zniosą.

Też miałam, nie wykopałam na zimę i nie przetrwały...
Lipny ogród czy ogród z lipą 07:56, 28 lut 2018

Do góry
Cześć Zuza,

tak sobie myślę, że pod tą ścianę to albo rodki albo cisy.
jednego i drugiego nie warto, bo oba są zimozielone a wymagania mają różne.

więc jeśli chciałabyś rodki, to na ścianę puściłabym hortensję pnącą, a na dół rząd dużych rododendronów, podsadzonych turzycami, hakone, enkiantami itp.
rodki mogłyby wykręcać w kierunku altany. Mają płytki system korzeniowy, na pewno nie zaszkodzą.
Do tego ze trzy sztuki grujecznika albo tego klona red sunset (grujecznik trochę mniejszy rośnie)

Wada? Tak naprawdę to powinnaś posadzić te rodki dopiero za jakieś 2-3 lata.
Trzeba poczekać aż żywopłot urośnie, żeby trochę osłony miały, a w międzyczasie pracować nad wytworzeniem stabilnego, kwaśnego stanowiska.

Jeśli chciałabyś te cisy, to faktycznie posadzić rząd pod ścianą (polecam robustę fastigiatę - ta odmiana rośnie jak ołówek i nie zabierze dużo miejsca na rabacie). Pod cisami dałabym dużo roślin o kolorowych liściach, bo na kwiaty nie za bardzo bym tam liczyła (przy rodkach też trzeba się liczyć ze słabszym kwitnięciem):
- na biało: carexy ice dance/silver sceptre, trzmielina emerald gaiety, dereń sibirica
- lub na żółto: hakone all gold, trzmielina emerald gold, dereń aurea.
Grujeczniki/klony tak samo jak przy rodkach.
Ogród, mydło i powidło. 23:11, 27 lut 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O to faktycznie ciekawy. Rozejrze się za nim.Dziękuję Bardzo

Coraz bardziej doceniam w roślinach bezopsługowość

anpi napisał(a)

Nie wiem czy Ci już pisałam,że piękną masz tą różę ,ale ilekroć tu zaglądam to się nią zachwycam
Inne zresztą też.Pozdrawiam

Dzięki ciekawe czy w tym roku zakwitnie równie obficie.

Milka napisał(a)
Podobna do Flamentanz, ale niech właścicielka przypomni nazwę
Kasiu, nie wiem czy Ci pisałam, Lolanthe jednak uratowałam, ma więcej gałęzi, ale zaczyna znowu od ziemi, po odratowaniu osiagnęła 50cm, jest nadzieja

Irenko oczywiście że Flammentanz - ale masz oko
Bardzo się cieszę, że Ci się udało uratować Iolanthe , moja cała zsypana pąkami - jak się uda któregoś razu żeby późnych przymrozków nie było to zrobi widowisko - oby w tym roku . Twoja jak ruszy to za rok lub dwa też się obsypie kwiatuszkami.

gosika67 napisał(a)
Kasiu clematisy mogą zmarznąć? Swoich nie okryłam.

Gosiu ja podsypuję korą, tak na wszelki wypadek - pędów nie okrywam. Podsypywanie jest zalecane ale zabrakło mi kory i nie wszystkie dostały ale myślę że przy temperaturach do -20 to i nie obsypanym nic nie powinno się stać .
Z ogródka na wsi 22:49, 27 lut 2018

Do góry
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:36, 27 lut 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Witaj Aganiu!

Aż ciężko mi uwierzyć, ale ten brzdąc za 1,5miesiąca skończy 3 lata!! Ciekawa jestem co w tym roku będzie wyczyniał ogrodniczo

Tymczasem ranek za oknem tak nas powitał bielą dobrze, jest kołderka

Dzieci takie się chętnie garną do pomocy..zasypało Was.
Zakątek z fioletową ławeczką 22:29, 27 lut 2018

Do góry
Wszystkiego najlepszego na kolejne lata
Zakątek z fioletową ławeczką 22:28, 27 lut 2018

Do góry
Donia72 napisał(a)

Co to za cudo???
Dwa ogrody 22:13, 27 lut 2018

Do góry
vita napisał(a)

Opis odpowiada E. robustus, Pustynnik olbrzymi. Rozmnażaj, w dużej grupie to dopiero efekt, chociaż mogą podpór wymagać. Podziwiam robótki, nieustająco

Kochana, Twoje roślinne rarytasy powodują przyśpieszone bicie serca Dziękuję za uznanie dla robótek
dla Ciebie moja ostatnia, pomysł całkowicie autorski, wymaga jednak maleńkiej sesji przy lepszym oświetleniu i wśród roślin, ten projekt chodził za mną od dawna

Podwórkowa rehabilitacja 22:05, 27 lut 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Fajnie że wstawiacie zdjęcia z takich ogrodniczych imprez. Dla mnie to jedyna możliwość zapoznania się z nowościami.

Dorotko to jeszcze specjalnie dla Ciebie z bliska to co mnie urzekło.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies