Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:02, 11 maj 2020

Do góry
Izo, a rabarbar masz w cieniu czy w słońcu? Posadziłam od południowej strony niedaleko brzozy, Mira elka na polu sąsiada go godatkowo trochę zacienia, Niestety bardzo słabo rośnie.
Ptasi gaj 23:45, 10 maj 2020

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Hej Ela jestem.
Ja swoje oczko czyszczę kilka razy w sezonie, często wodę wypompowuję na warzywnik i pod kwiaty bo to taka fajna woda ciepła i odstana działa jak nawóz.

Widzę takie żółte funkie masz, jak Ci sie sprawują, nie przypalają sie bardziej?

Witam Daria

Oczko oczku nie równe. Moje ma ok 16 tys litrów. Pompowanie na 2 pompy na szczęście nie jest mokro więc też wszystko podlewalam szczególnie brzozy i tuje przyjmą każda ilość wody. Latem też dolewam wody ale nie podmieniam.
Mam nadzieję,że będzie 2 lata spokoju.

W cieniu uśmiechniętego anioła 22:07, 10 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)
Szacun dla realizacji Twojej wizji
Naprawdę super wygląda to ścieżka do góry i klon.

A te bordowe drzewka to śliwowiśnia czy jabłoń?
A po środku brzozy? I wtedy pod nimi?

Hejo. U mnie jest buk szczepiony, a pod nim kosodrzewina Ophir, klon palmowy pod ścianą a pod nim zielono białe funkie i hakonechloa All Gold lub Aureola, a za tym klonem po lewej jest śliwa wiśniowa Pissardi lub Nigra, nie wiem.
Na samym końcu z prawej jest rajska jabłonka. Pięknie kwitnie, ale łapie mi choróbska jakieś różne.

Pod białymi brzozami mam miskanty Morning Light, trzmielinę, żywopłotek z cisa, jeżówki mocno różowe i rozplenice. Ogólnie cały czas coś przerabiam. Masakra.

A pod brzozami Purpurea rośnie hortensja Anabell, czerwone i żółte berberysy oraz miskant, a także hortensje Vanille Fraise i miskant Variegatus. Na skarpie irga.

W cieniu uśmiechniętego anioła 21:13, 10 maj 2020

Do góry
Szacun dla realizacji Twojej wizji
Naprawdę super wygląda to ścieżka do góry i klon.

A te bordowe drzewka to śliwowiśnia czy jabłoń?
A po środku brzozy? I wtedy pod nimi?

Zielony AZYL 20:11, 10 maj 2020

Do góry
Graby I brzozy Doorenbos

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:44, 10 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

Oczywiście ciągle Rabata nr 1

Chciałam tu też wcześniej ławkę, ale zrobię jednak pod koniec ogrodu, gdzie brzozy, i jeszcze dosadzę więcej. A tu zrobię może za kilka lat jak drzewa sąsiednie jak lipa i jarząb w końcu dadzą cień.

Wariant 1

1. Świerki/ sosna - już są
2. Pęcherznica Luteus / Diabolo - już są, żółta / bordo, kwiaty=białe w VI-VII
2. Miskant Variegatus
3. Hortensja Little Lime, kwiaty=białe w VII-IX
4. Hakonechloa macra 'Aureola' lub Hakonechloa macra All Gold lub cyprysik filifera aurea nana lub Trzmielina Fortune’a - zielono-żółte liście

I myślę, że chyba jednak Hortensja Little Lime bo są niższe niż np. Vanilla Fraise czy Limelight, i nie będzie "konkurencji" dla pęcherznic, i to, że ma białe kwiaty, które wyciszą kolory na rabacie i będą pasować do białych kwiatków pęcherznicy.

Najniższy poziom czyli 4 - nie wiem co wybrać. Ale bardziej wtedy kusi Trzmielina Fortune’a albo zimozielony cyprysik filifera aurea nana.

Nie dawałabym żółtej pęcherznicy po dwóch stronach czerwonej.
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:37, 10 maj 2020

Do góry
Po czytaniu, radach itp - bardzo proszę o ostateczne wsparcie - uwagi i który wariant - będą trzy
Oczywiście ciągle Rabata nr 1

Chciałam tu też wcześniej ławkę, ale zrobię jednak pod koniec ogrodu, gdzie brzozy, i jeszcze dosadzę więcej. A tu zrobię może za kilka lat jak drzewa sąsiednie jak lipa i jarząb w końcu dadzą cień.

Wariant 1

1. Świerki/ sosna - już są
2. Pęcherznica Luteus / Diabolo - już są, żółta / bordo, kwiaty=białe w VI-VII
2. Miskant Variegatus
3. Hortensja Little Lime, kwiaty=białe w VII-IX
4. Hakonechloa macra 'Aureola' lub Hakonechloa macra All Gold lub cyprysik filifera aurea nana lub Trzmielina Fortune’a - zielono-żółte liście

I myślę, że chyba jednak Hortensja Little Lime bo są niższe niż np. Vanilla Fraise czy Limelight, i nie będzie "konkurencji" dla pęcherznic, i to, że ma białe kwiaty, które wyciszą kolory na rabacie i będą pasować do białych kwiatków pęcherznicy.

Najniższy poziom czyli 4 - nie wiem co wybrać. Ale bardziej wtedy kusi Trzmielina Fortune’a albo zimozielony cyprysik filifera aurea nana.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 17:04, 10 maj 2020

Do góry
Podobają mi się te moje tulipanami botaniczne a jeśli będzie im u mnie dobrze to na pewno dokupię. One jednak mają inny urok niż zwykłe i zdecydowanie ich nie zastąpią.

Przed sadzeniem rozluźniał glinę ale nie wszędzie jest to dobrze zrobione, zależy od dostępnych materiałów. Brzozy dostały tylko piach i to nie za wiele, pewnie dlatego szafirki tam się nie mnożą a wodę też pijoki im zabierają.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:28, 10 maj 2020

Do góry
oliwka napisał(a)
Dziewczyny dzięki za spotkanie, Razem z sąsiadują jesteśmy mega zadowolona z hakonek- są wielkie. Przy okazji zamówiłam ją na wiosenna rewolucję balkonową. Jutro będzie malować elewację i urządzać roślinny kącik. Cieszę się bardzo bo to kolejna zakrecona roślinne osoba w moim otoczeniu. Żal że juz nie ma gdzie roślin wstawiać bo chyba zaczęły mi sie podobać te brzozy płaczące ... :0)

Dam znać co do soboty, nie wiem.jak mi sie tydzień ułoży.

Kasiu, przemiło byli, dziękuję. Jesteś dusza towarzystwa
Super, że namawiasz sąsiadkę do ogrodniczkowania, zielone, kwitnące balkony są cudowne, uwielbiam takie oglądać. Będziesz miała blisko kolejna kompankę ogrodową
Może upchniesz jeszcze gdzieś tą brzózkę.

Oki, czekam na info.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:25, 10 maj 2020

Do góry
Dziewczyny dzięki za spotkanie, Razem z sąsiadują jesteśmy mega zadowolona z hakonek- są wielkie. Przy okazji zamówiłam ją na wiosenna rewolucję balkonową. Jutro będzie malować elewację i urządzać roślinny kącik. Cieszę się bardzo bo to kolejna zakrecona roślinne osoba w moim otoczeniu. Żal że juz nie ma gdzie roślin wstawiać bo chyba zaczęły mi sie podobać te brzozy płaczące ... :0)

Dam znać co do soboty, nie wiem.jak mi sie tydzień ułoży.

Brzoza - Betula 11:53, 10 maj 2020

Do góry
Kasiu, zgadza się-piękne Brzozy od zawsze wzbudzały we mnie podziw, najpierw w krajobrazach a teraz na Ogrodowisku

Zastanawiałam się, czy takie pojedyncze drzewko będzie wyglądać dobrze w ogrodzie, bo brzozy w ilości dopiero robią wrażenie.

Brzoza - Betula 11:27, 10 maj 2020

Do góry
alis napisał(a)
Kochani, czy posadzenie jednego egzemplarza brzozy doorenbos w ogrodzie ma sens?

Pewnie że ma sens , to piękne drzewo.
Anna i Ogród 00:05, 10 maj 2020

Do góry
Karl Forter

Pluskwica

Wiatr rozwiewa włosy brzozy

I nowy zakup ŚŚ Obelisk (w końcu mam swoje)
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 22:57, 09 maj 2020

Do góry
Dzień dobry, bardzo proszę o radę. Czy przebarwienia na liściach brzozy doorenbos widoczne na zdjęciu to normalne o tej porze roku? Czy powinnam się martwić? Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Ogród pod lasem 15:11, 09 maj 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Agawa, pytasz April czy mnie? Obie mamy rh pod sosnami, jedno drugiemu nie przeszkadza. Ja w jednym miejscu mam rh koło brzozy, rosną ładnie, ale sosny to dla nich lepszy towarzysz.

Bardzo dziękuję! To są cenne informacje.
Ogród pod lasem 13:23, 09 maj 2020

Do góry
Agawa, pytasz April czy mnie? Obie mamy rh pod sosnami, jedno drugiemu nie przeszkadza. Ja w jednym miejscu mam rh koło brzozy, rosną ładnie, ale sosny to dla nich lepszy towarzysz.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 00:12, 09 maj 2020

Do góry
Witajcie!
Pomóżcie mi proszę rozpoznać problem. Mam 3 brzozy doorenbos kupione w zeszłym roku. Dwie ładnie ruszyły tej wiosny. Jedna wygląda rachitycznie, jakby się dusiła. Listki są małe, jakby się zatrzymały w rozwoju, z brązowym zasychającym obrzeżem. Niektóre pąki nie rozwijają się w ogóle. Korzenie ma zaraz pod powierzchnią ziemi. W pozostałych korzenie są znacznie niżej. Wiem że muszę powiększyć otwory w trawie wokół drzew. Jutro to zrobię. Ale czy to wystarczy? Czy problem leży gdzie indziej?
Ogródek frontowy 21:30, 08 maj 2020

Do góry
A co ma rosnąć w tym pasie między rodkami, a hortensjami w tej nowoczesnej wersji nasadzeń?

Jeśli tawułki- to trochę bez sensu. One kwitną w czerwcu/lipcu. Hortensje sa już wtedy wysokie i całe zielone. Tawułek nie będzie zupełnie widać.

Ten pas blachy wokół brzozy musi być ze wszystkich stron (oprócz strony, gdzie jest podjazd). Pas musi wejść na głębokość minimum 50 cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies