Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

sylwik69 19:06, 21 cze 2020

Monka napisał(a)
Jakie rośliny kwitnące wieloletnie mozma posadzić do seslerii jesiennej oprócz szałwii żeby się ładnie komponowaly ?

Ja mam werbenę patagońską i rozchodniki Matrona,ale wszystko zależy jakie kolory preferujesz i jak wygląda rabata
Basia_KRK 19:14, 21 cze 2020

sylwik69 napisał(a)

Ja mam werbenę patagońską i rozchodniki Matrona,ale wszystko zależy jakie kolory preferujesz i jak wygląda rabata

Sylwia, werbena patagońska zimuje Ci w gruncie?
Magda70 21:12, 21 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Sylwia, werbena patagońska zimuje Ci w gruncie?

U mnie od 3 lat zimuje
Magda70 21:16, 21 cze 2020

Magara napisał(a)
I ja mam prośbę o radę. Jedno z miejsc w moim ogrodzie wygląda obecnie tak:

Hmm.. a nie myślalaś aby tam z tyłu w tę dziurę przy płocie dać dać dwie brzozy doorenbos?
I dać sobie spokój z tymi lizakami? A w miejsce lizakow dać tego buka?? I reszta tak jak planujesz.

Monka 21:46, 21 cze 2020

sylwik69 napisał(a)

A werbena nie będzie za wysoka do seslerii? Rozchodniki mam na innej rabacie i nie chce ich powtarzać chciałabym aby coś kwitlo jak minie szałwia
Magara 22:25, 21 cze 2020

Johanka77 napisał(a)

Daga, ja zawsze jak ulegnę takim dostępnym stacjonarnie, to potem jestem średnio zadowolona, że chciała bym jednak coś innego. Poszukaj ideału

Asia, ja do tej pory nie miałam czemu ulegać stacjonarnie bo u mnie stacjonarnie była lipa
Przez neta już drzewka nie kupię - sparzyłam się potężnie w zeszłym roku
No i nie stać mnie obecnie ani na kupowanie kota w worku ani na dużego rozczochranego Shirasawy - to miejsce musi dostać zasłonę w miarę szybko - to mój widok z tarasu

Johanka77 napisał(a)
No i jeszcze pendula zwisa w dół, ta tylnia brzoza jest wysoka, a ty potrzebujesz coś średniego na wypełnienie. A te lizaki będą zawsze ograniczone wzrostowo. Bo raczej tak się je prowadzi.

Pendula brzoza ma drugą dziurę przesłonić

Magda70 napisał(a)

Hmm.. a nie myślalaś aby tam z tyłu w tę dziurę przy płocie dać dać dwie brzozy doorenbos?
I dać sobie spokój z tymi lizakami? A w miejsce lizakow dać tego buka?? I reszta tak jak planujesz.

Magda, myślałam Ale:
primo: brzóz mam już trochę dużo
secundo: duże doorenbosy kosztują, u mnie stacjonarnie brak, a do tego podobno łapią paskudztwa
tertio: tam już rośnie tulipanowiec (patyczek póki co) i dąbek, który odbił z pnia bo zeszłorocznym wycięciu (jakoś sobie radzi )
Tam jest uskok, spadek terenu, jak zwał tak zwał - mi chodzi o przesłonę na takiej wysokości jak te dwie kulki nabazgrałam (zanim te tyły za parę lat nie urosną) - muszę coś zadziałać bo za płotem czai się ZŁOOOO

No coś tam rosnąć musi, kminię aż mi mózg paruje,
dzięki Dziewczyny za pomysły
Gruszka_na_w... 22:50, 21 cze 2020

Magara napisał(a)

Asia, ja do tej pory nie miałam czemu ulegać stacjonarnie bo u mnie stacjonarnie była lipa
Przez neta już drzewka nie kupię - sparzyłam się potężnie w zeszłym roku
No i nie stać mnie obecnie ani na kupowanie kota w worku ani na dużego rozczochranego Shirasawy - to miejsce musi dostać zasłonę w miarę szybko - to mój widok z tarasu

No coś tam rosnąć musi, kminię aż mi mózg paruje,
dzięki Dziewczyny za pomysły

Działka piękna i rabata wielce obiecująca.
Szczepione klony trochę rozmijają się z ogólnym klimatem.
Drzewka są. Urosną. Nie ma potrzeby wciskać tam kolejnych. Można spokojnie zrobić nasadzenie z jakiegoś większego krzewu, nawet tymczasowe. To nie musi być jakiś rarytas. Pasowałby dereń jadalny. Można go prowadzić i jako krzew i jako wielopniowe drzewko, może być perukowiec- lubi piaski, każde warunki zniosą pęcherznice- rosną błyskawicznie.Można posadzić- ognika -ma kolce, ale pięknie kwitnie i jesienią zdobi owocami.Jest irga błyszcząca i pomarszczona. Wszystkie te krzewy kosztują od kilku do kilkunastu złotych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:20, 21 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Działka piękna i rabata wielce obiecująca.
Szczepione klony trochę rozmijają się z ogólnym klimatem.
Drzewka są. Urosną. Nie ma potrzeby wciskać tam kolejnych. Można spokojnie zrobić nasadzenie z jakiegoś większego krzewu, nawet tymczasowe. To nie musi być jakiś rarytas. Pasowałby dereń jadalny. Można go prowadzić i jako krzew i jako wielopniowe drzewko, może być perukowiec- lubi piaski, każde warunki zniosą pęcherznice- rosną błyskawicznie.Można posadzić- ognika -ma kolce, ale pięknie kwitnie i jesienią zdobi owocami.Jest irga błyszcząca i pomarszczona. Wszystkie te krzewy kosztują od kilku do kilkunastu złotych.

Haniu Kochana, wielce Ci dziękuję
Że działka piękna - no wiem - zmarnować bym jej nie chciała
Wiem, że te szczepione to w moim polu i lesie nie za bardzo... ale chwytam się brzytwy...
Piasków u mnie niet, sama glina... O dereniu poczytam, o ogniku też... Pęcherznice mam, rosną, rosną, ale nie aż tak żeby od razu
PrawieBory 09:07, 22 cze 2020

Podoba mi się pomysł Gruszki. Przy płocie widać malutkie drzewka, więc krzewy ( nawet takie wyższe) to będzie fajne rozwiązanie. Osobiście lubię ognika ( są odmiany o czerwonych ale też i pomarańczowych koralach- te uwielbiam), ale też i tawuła Grafeshime rośnie szybko i w klimacie leśnego- wiejskiego ogrodu się sprawdzi. Poszukaj, na pewno coś wybierzesz. Powodzenia
Rudka 09:20, 22 cze 2020

A_gawa napisał(a)

Masz bardzo dobry pomysł i go zrealizuj. Ściągnij trawnik i zasadź to, co planujesz, wysyp żwirem lub nie.

ALBO

Możesz też zrobić obwódkę z cisa, a w środku na studzience postawić wysoką, glinianą donicę (np. niebieską) i co roku wsadzać do niej inne kwiaty. Też będzie pięknie. Widzisz to już?

Pionowym żywopłotem z cisa zasłoń też tę szarą skrzynię w rogu.

Do drzewa po lewej dosadź dwóch braci lub siostry, żeby nie stało takie samotne (co to za drzewo?) - daj mu w skarpetki roślinę z obwódki studni lub seslerię jesienną i plamę szałwii omszonej Caradonna (kolor nawiąże d donicy).

Dzięki za pomysły! Nad donicą też myślałam, taka płaska i szeroka byłaby świetna. To drzewo w trawniku to orzech włoski. Nie wiem czy coś pod nim wyrośnie :-/ Ale połączenie sesleria i szałwia od jakiegoś czasu mi się podoba i może to jest właśnie to miejsce gdzie taki zestaw posadzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies