Daria pięknieje Ci ogród z dnia na dzień cudowne irysy ,okolica oczka cała piekna ….klony też już posadzone -dorodne sztuki
i szałwia z seslerią piękna ,rodek razem z dzieckiem rodkowym cudny
jeszcze w tym cienistym te fiolety mnie urzekły -kolor niesamowity
Kasia no powim ci że frontowa z grabami jest cudna
ta szałwia wysoka też - chyba mus nabyć!!
no i reszta taka bujna pięknie
i tak poukładane!
Dzięki Kamiś . Poukładane? U mnie?
U Ciebie to nawet jukki mi się podobają
Boszszsz, aleś mi komplement powiedziała . Chcesz jukę?
O ho ho, cudnie Pani wyszła frontowa z grabami, nabrała zdecydowanie lekkości i elegancji, nie mogłabyś tak do mnie podjechać i coś zmontować, żeby też tak ładnie było
Monia, bardzo miło mi że Ci się podoba. Mnie też, choć droga do stanu obecnego była trudna i wyboista - rabata przeszła kilka mniejszych i większych zmian. Nie jest łatwo...
Wczoraj cyknęłam jeszcze kilka innych fotek to wstawię, a co tam . Na przekór dzisiejszej mokrej aurze.
Fragmencik rabaty za domem, cześć z Pissardi
Pod karaganą mam busz
Powojnik i szałwia na frontowej
Lawenda i juki dają fajny kontrast a szałwia na pojałowcowej daje kolor
Proszę o pomoc w ustaleniu winowajcy na szałwi i przywrotniku. Szałwia ma poskręcane, plamiaste i mniejsze liście, na lodyżkach i pod liśćmi taka piana, a w niej kremowy robak z czarnymi oczami i ma nogi, szybko się przemieszcza.
Jestem już prawie zadowolona z mojej przerabianej z irgowo-szczawnikowej, słonecznej rabatki przy kamiennym kręgu.
Anitko, jestem zachwycona Twoimi kompozycjami.
Powiedz mi, proszę, co to za srebrne listeczki tu rosną? Czy to szałwia 'argentea', czy funkia 'mysie uszy', czy też jeszcze coś innego?
Agnieszko te duże srebrne liście to starzec "Angel wings" - Anitka w Jasionce na targach wypatrzyła Podobno będzie problem z przezimowaniem...
Ja ja wiem kiedy do Ciebie wpaść! No to Ci powiem, że ze zwykłej rabaty conicowej jakich wiele zrobiłaś cacuszko Ideał! Graby nadały jej gracji, lekkości. Pięknie
A pamiętam jeszcze jak mąż bronił tych świerków
Bronił jak niepodległości. Ale jak wymyślił, że mogą pójść do firmowego to bardzo szybko odpuścił . Dzięki Ewcia .
Czuję się usatysfakcjonowana. Jest pięknie.
Bardzo się cieszę .
Śliczna grabowa A co to za szałwia dołem się snuje?
Dzięki . Szałwia to Ostfriesland. Porosły mi potwory po 60-70cm wysokie!
Ładnie to wyszło z tymi grabami. Fajne takie wykrzykniki powstały. A ja ostatnio widziałam metasekwoję tę taką jasną co u Kwartecika i się zastanawia czy za płotem nie posadzić...
Mnie też się podoba .
Metasekwoja za płotem - niezły pomysł. Może jak ktoś się tam zacznie budować to jej nie usunie... Będzie zacieniać tamtą działkę?
No wejście do domu macie teraz: francja-elegancja!
Chyba coś przegapiłam, jaka siatka? muszę doczytać.
Akcja z kalinami bombowa!
Asiu, szałwia od Ciebie już kwitnie, wszystkie bodziszki stoją na baczność i zaczynają rosnąć. mam pierwszego kwiatka bodziszka Rozanne, tak go zachwalałaś w ubiegłym roku, że kupiłam kilka sztuk
Siatka cieniująca, założymy ją na tej frontowej siatce i w końcu będzie trochę przesłony bo już szału dostaję
Kaliny to wiesz, zawsze chciałam mieć. Trochę zniechęciłam się jak Toszka odradzała bo niby krzaczory i takie tam ale jak zobaczyłam w naszej szkółce takie wielgaśne kwitnące to padłam i pal sześć. Mam wielką tę rabatę i niech sobie rosną na niej krzaczory, jak się ma mało miejsca inaczej się patrzy na rośliny. U mnie nic nie musi być miniaturowe
Patrz a moja szałwia ledwo zaczyna.
Bodziszek jest mega.
Zajrzę do Ciebie wieczorem, lecę coś porobić
Chyba coś przegapiłam, jaka siatka? muszę doczytać.
Akcja z kalinami bombowa!
Asiu, szałwia od Ciebie już kwitnie, wszystkie bodziszki stoją na baczność i zaczynają rosnąć. mam pierwszego kwiatka bodziszka Rozanne, tak go zachwalałaś w ubiegłym roku, że kupiłam kilka sztuk
Louis Odier wypuściła długie baty, oj zapowiada się na potfora Ale pędy są delikatne, dadzą się ładnie przyginać
Jasmina ma grube, mocne, bardzo kolczaste pędy - tą będzie trudniej formować
Asiu, szałwia od Ciebie już kwitnie
A na koniec ...
no i standardowo - kolejny tydzień z życia buków ostatni spózniony powoli rusza i będzie już komplet
szałwia przytłumiła wszystko na rabacie, aktualnie sięga mi do pasa. Ewa może Ty będziesz wiedziała jaka to - ma takie biało-niebieskie kwiaty, lawenda przy niej jest bez szans
czosnek ma ładną spódniczkę z liatry
irga kwitnie wśród ogników i liliowców - w końcu jakaś biała plama na tej rabacie
jaśmin(owiec) ? zaczyna kwitnąć niezrażony mszycami
Ciekawy kolor ma ta pluskwica. Muszę o niej poczytać, jakie ma wymagania.
Basiu pluskwice są na cieniste, wilgotne miejsca. Chwilę też potrzebują na zbudowanie kępy, czasem na kwiaty trzeba trochę poczekać. Jestem ciekawa jaka będzie w tym roku ta zwykła zielona, posadzona w tamtym roku.
Wacku, Sylwio pokochałam to miejsce.
Grzegorzu świerszczy teraz nie słyszałam, za to żaby dają koncerty. Mają gdzie koncertować, bo warunki idealne. To bagienko z mojej działki. Jak jest sucho to wody tam nie ma, ale olchy rosną i dają radę.
Skoro tak wyglądała łąka Twoich marzeń to znaczy że marzenie się spełniło ☺
Patrzę że macie tam dość stromy spadek - to pewnie utrudnia dbanie o rośliny?
Dorotko spełnia się. Kwiatów co raz więcej i będzie przybywać. Łąka jest lekko nachylona i to nie przeszkadza, za to przed domkiem, na wprost tarasu jest spora skarpa, którą powolutku będę obsadzać niskimi krzewami typu tawuły, tawulec, żylistek Nikko i nie wiem jeszcze co. Ale z tawulca już robię sadzonki - trochę minie zanim się rozrosną.
Gosiu, pięknie, jaka soczysta zieleń i tyle pięknych kwiatów Tylko położyć się na końcu i marzyć....
Ewo kocyk dopiero jak podeschnie, na razie chlupie troszkę. Leżaczki wygodne na tarasie - zapraszam.
U Ciebie Gosiu to jest gdzie pospacerować
U ciebie Agatko również, już odwiedziłam twoje tajemnicze zakątki.
Ale masz miejsca na wszelkie dobro. fajnie, że poprocie się przyjęły. Niech rosną zdrowo i ładnie się rozrastają.
Kasia wszystko od ciebie się przyjęło. Tylko niektóre roślinki mają tymczasową miejscówkę, więc im zdjęć nie robiłam.
Na koniec pokażę, to co rośnie dopiero. Teraz już w trawie schowane. To tak, żeby pokazać, że nie od samego początku rośliny zachwycają i też żeby potem móc zrobić porównanie. Odętka wirginijska, dzielżan i dzwonek skupiony od Małęj Mi. Podzielona szałwia Caradonna, miskant, rozchodnik okazały i dwa malutkie orliki kwitną.
Super!! Już jest pięknie, a co dopiero jak powstanie kolejna rabata
dzięki
Podoba mi się już,bo trochę widać zmiany
W czerwcu dojdą buki to będzie jeszcze fajniej
No i zakwitną hortensje,jezowki ,liatry,szałwia,trawy podrosną....
no i też nie mogę się doczekać dokonczenia tych 2 rabat
Jestem ciekawa też miskantów Memory,czy zakwitną,bo narazie bardzo ładnie rosną i szybko ,tfu,tfu