Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 05:52, 14 cze 2019

W centrum najszybciej znikały pelargonie i bratki. Przy nasadzeniach łąkowych nie widać pustych miejsc
makadamia 07:30, 14 cze 2019

Renii napisał(a)
A u nas na wsi przy obwodnicy Oświęcimia obsadzili kilka rond i jak myślicie co się dzieje?
Ludzie kradną rośliny Porażka

jestem w szoku. Myślałam, że te czasy już za nami

mrokasia napisał(a)
Na osiedlu mojej mamy też nowoczesne nasadzenia się pojawiły. Trawy, szałwie, werbena/ Wcześniej było mnóstwo tulipanów - białych, żółtych i czarnych. Super to wygląda. Szpalery dereni. Świetne.

Brzmi rzeczywiście świetnie

kwartet napisał(a)
Przy Wiśle w Krakowie też nasadzenia bylinowo trawiaste.
Jest tęż molinia taka pionowa w zeszłym roku nabyłam nie pamiętam nazwy,ale nie jest taka wysoka jak trzcinniki
FAjne mądre blogi rzeczewiśćie znikają albo zamierają

Podobno social media (czyli facebook i instagram) je wypierają. szkoda

Margerytka40 napisał(a)
U nas też pojawia się teraz dużo takich miejskich zielonych zakątków, super sprawa. Widać dbałość o tę zieleń. Z takich kamieni to ja bym podjazd chciała

makadamia 07:39, 14 cze 2019

inka74 napisał(a)
ciekawe dlaczego... To trochę tak samo, jak tu, stąd znikają właścicielki wspaniałych, dojrzałych i cudownie różnorodnych ogrodów. Może brak czasu albo może zostają zakrzyczane przez "jedyne słuszne rozwiązania" choć takich w ogrodnictwie nie ma. Z ogrodem trzeba samemu eksperymentować i nabywać własnych doświadczeń. Podstawowa wiedza to jedno a to, jak w praktyce zachowają się rośliny w danym miejscu to zupełnie co innego.
Dorwałam teraz drugie, poprawione wydanie Projektowania Brooksa (Asia zachęciłaś mnie do lektury, wielkie dzięki) i napisał we wstępie bardzo mądrą rzecz - że bardzo zmieniło jego podejście do projektowania odwiedzenie założonych ogrodów po latach i rozmowy z właścicielami. I że wiele elementów z pierwszego wydania w związku z tym uległo modyfikacji. Bardzo cenna lekcja ogrodnictwa. I pokory.

Smutne, ale do przewidzenia. Tak samo jak na forach wnętrzarskich: jak ktoś skończy urządzanie domu, to znika z forum.
Mnie też J.Brookes pocieszył: jeśli projektantom się zmienia, to co dopiero nam maluczkim

tulucy napisał(a)
W Warszawie nie wiem, czy kradną, ale na pewno czosnki zrywali sobie...

Toszka napisał(a)
W centrum najszybciej znikały pelargonie i bratki. Przy nasadzeniach łąkowych nie widać pustych miejsc

Bratki można za 3 złote na bazarku kupić...
Gosiek33 08:07, 14 cze 2019

Przygnębiające to co piszecie, nie widziałam szabru kwiatowego ale jedno pocieszające - złodzieje ogrodowi są wrażliwi na piękno roślin
kasiab 09:54, 14 cze 2019

Asiu pomożesz zidentyfikowac roślinkę za szałwia i stipa? https://pin.it/nu2jckppswnmre
Anda 09:57, 14 cze 2019

kasiab napisał(a)
Asiu pomożesz zidentyfikowac roślinkę za szałwia i stipa? https://pin.it/nu2jckppswnmre

Ja nie Asia co prawda, ale to prawdopodobnie Hesperis matronalis
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
April 10:10, 14 cze 2019

Tak apropo, ma któraś z was nadmiar wieczornika? Chętnie bym przygarnęła sadzoneczkę fioletowego lub białego. A najlepiej oba. Potem to już się chyba sam rozsiewa
tulucy 10:30, 14 cze 2019

Nosz kobieto!!! Ja mam!!! Od groma, sieje się. Mam oba kolory. Nie wiem, co się trafi.
Siedziałaś prawie obok. On rośnie w tej rabacie przy wejściu do warzywnika, po lewej. Tylko już kończy kwitnienie.
tulucy 10:32, 14 cze 2019

I nasionek mogę zebrać chyba też
Kasia73 10:36, 14 cze 2019

Margerytka40 napisał(a)
U nas też pojawia się teraz dużo takich miejskich zielonych zakątków, super sprawa. Widać dbałość o tę zieleń. Z takich kamieni to ja bym podjazd chciała

Właśnie sie mocno zastanawiam!? Nad ścieżkami również, głównie czy to jest praktyczne- śliskie? Jak te kamyki sa cięte w plastry czy na Pół?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies