Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa ogrody 16:17, 14 lut 2018

Do góry
W dzisiejszym dniu dla wszystkich zaglądających zostawiam

Ile gości, odezwę się wieczorkiem
Ogród z wilkiem zamkn. 16:16, 14 lut 2018

Do góry
ale mi się marzą spowrotem takie widoczki ...ech ...

koniec przerwy lecę szyć firankę

ale mam jeszcze pytanie
czy są drzewka np.jakieś szczepione o pokroju kolumnowym ,które da się utrzymac na wysokość ok max 3 m .....i jeszcze najlepiej ,żeby miały listki podobne do grabu fastigiata ....jak wiecie chciałabym je mieć ,ale nie mam miejsca na tak duże drzewa -szukam mniejszych odpowiedników o takim pokroju ,ale liliputków
ktokolwiek widział,ktokolwiek wie ...bardzo proszę o wskazówkę
Róże w naszych ogrodach 15:59, 14 lut 2018

Do góry
Moje róże:
Ingrid Bergman otuliła cyprysika na pniu

Pink Fairy

NN

Ogród prostolinijny 15:41, 14 lut 2018

Do góry
Witam. Po przeglądnięciu wielu pięknych ogrodowiskowych arcydzieł i rozpoczęciu przygody ze swoim własnym ogrodem, pragnę się przywitać.

Wątek zakładam gdyż chciałabym przedstawić stan aktualny mojego ogrodu oraz prosić o ewentualne wsparcie w dalszym jego "urządzaniu",gdyż mimo iż koncepcja jakaś jest to siła decyzyjności jakby zmalała .Dodam tylko że ogród ma dwa lata.

W pierwszym roku została posiana trawa i stoczyliśmy całą krwawa bitwę, która wiąże się z założeniem trawnika, czyli siatka na krety i ewentualne nawodnienie. Wszystko oczywiście przy pomocy najlepszych i najbardziej technologicznie zaawansowanych narzędzi na jakie nas było stać tj łopata,grabie i wiele cm złamanych paznokci.

Posadzilismy również klony. Zeszłej wiosny natomiast rozpoczęliśmy tą przyjemniejsza część działań ogrodowych czyli sadzenie roślinek. Efekt naszych łez potu i krwi

Wiosna 2017

Lato 2017

Jesień 2017
Sezon 2017 u Hanusi 15:26, 14 lut 2018

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wszystkim, uświetniającym mój zimowy wątek swa obecnością, z wierszykiem czy bez - dziękuję serdecznie i zapraszam na jutro! Jutro rymujemy z serduszkiem, kwiatuszkiem i z czym kto chce!
Dzisiaj Was porzucę bo czeka na mnie biała sala! DobraNOC!
Haniu piękny łan
swoje musiałam przykryć gałązkami bo niesforne koty zrobiły sobie ścieżkę przez środek moich ranników
Pozdrawiam
Zaczątek ogrodu 15:12, 14 lut 2018

Do góry
Trochę zimy - wczorajszy poranek

Ogród z wilkiem zamkn. 14:32, 14 lut 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Takie ścieżki (jak Ty planujesz) szalenie mi się podobają. Można nawiązać do skalniaka, lub zrobić jako rabata śródziemnomorska czy stepowa.

A powiedz Madzia żwirek gdzie kupujesz i jak w workach?
Mam pod południową ścianą sucho, ale odsunę sie z 70 cm i posadzę coś w całym pasie , myślę o trawach i tam bym wysypała taki żwirek szary. Bo wiem że jest granitowy i jest taki jednolity szary .

Madzia przyszłam do Ciebie zobaczyc jak sadziłaś zawilce, jakbyś miała fotki to proszę pokaż mi , pliss albo stronkę na której pokazywałaś.
Wiem jak wyglądają z miskantami ale nie wiem jak wyglądają z rozplenicami, wertuję internet od wielu już dni i nic, dosłownie nie ma jak wyglądają z rozplenicami. Może masz jakąś inspirkę do podglądu?

żeby nawiązać do skalniaka ,to najlepiej by było użyć płaskich kamieni np. piaskowca ...ale cenowo taniej wychodzi płyty zrobić- chyba
ja mam zwykłą szarą kostkę brukową,więc mam nadzieję ,że też jakoś się to zgra
te ścieżki będę robić przede wszystkim ,w miejscach gdzie są tory przebiegowe psa .....
a jeśli chodzi o żwirek ,to kupuję w najbliższym składzie -taki zwykły żwir płukany i przywożą autem i wysypują grys granitowy kupowałam tylko do przedogródka - za dużo by mi tego poszło na całą resztę,wiadomo -cena
rozplenice z zawilcami ma chyba Lindsay z -tu ma być ogród
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1642

moje to maleństwa ,świeżaki ,więc jeszcze bez efektu ....
po zrobieniu tak to wyglądało- nie mam pod ręką innych zdjęć - to jesienią robiłam tąrabatę,więc na razie bez szału

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 14:29, 14 lut 2018

Do góry
A za oknem sype dziś od nowa
Sezon 2017 u Hanusi 14:23, 14 lut 2018

Do góry
Energia wczoraj była, dziś Popielec.
Co tu wbić przy obiedzie na widelec?
Ryba odpada, Hanusia nie jada,
wobec czego z obiadem "parada".

Może odpuszczę tradycyjne dania,
nakarmię tylko przyjaciela,
On nie pogardzi i mięsem w poście,
Bo od czegóż ma żywiciela?

Żeby osłodzić ten dzionek postny
w archiwum zarzucam spojrzenie,
Smutek odganiam za 4 wiorsty,
i mam tulipany na rozweselenie.

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 14:21, 14 lut 2018

Do góry

Działka w czarnym kwadracie na żołto zaznaczone miejsca o podskórnych wodach :0
Nie jest tego dużo
Ogródek Ewy 14:18, 14 lut 2018

Do góry
Nallar napisał(a)
Dziś "serduszkowy" dzień.

Cudne.....przepiękne ...... Małe dzieło.....
Mirkowy ogród (początki) 14:16, 14 lut 2018

Do góry
Ewo rudbekię wysiewałam pod koniec lutego. Potem pikowałam każdą sadzonek do wielodoniczek. Nie wszystkie udało mi się popiekować. Te pikowane bujnej rosły.
Koniec lipca były takie.

W sierpniu już pięknie kwitły.

Na jesieni nisko (15cm.)przy ziemi przycięłam. Do dziś są zielone listki i na niektórych nierozwinięte kwiaty.
Nasionka zebrałam i powędrowały dalej na O.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:13, 14 lut 2018

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Danusiu, dziękuję bardzo za odzew.
Mniej więcej tak to by wyglądało. Długość rabaty ok. 8,90 m, szerokość 1,50 m.
Od tyłu siatka.
Czy to 'zagra'?

fajna dynamiczna rabata. jak dobrze, że nie wszyscy sadza wszystko symetrycznie
Ogródek Ewy 14:10, 14 lut 2018

Do góry
Dziś "serduszkowy" dzień.

Mała działka - wielkie nadzieje 14:08, 14 lut 2018

Do góry
Wersja z jarzmianką

Mała działka - wielkie nadzieje 14:07, 14 lut 2018

Do góry
Aniu, wymodziłam resztę rabaty

Odstęp do róż od bylin to minimum 50 cm. Na Chopina policzyłam właśnie to 50 cm, na Artemis 80 cm.

Świdośliwa Obelisk będzie miała docelowo 1 m średnicy, w przybliżeniu oczywiście. Przed nim są Agastache, ale równie dobrze możesz tam posadzić tylko jeżówki, żeby Agastache go nie zasłaniały.

Odstęp pomiędzy jeżówkami to 30 cm, pomiędzy szałwią też.

Lilie (Lilium) też nie potrzebują więcej miejsca, tak więc możesz spokojnie sadzić nawet i 11 sztuk na metr kwadratowy

Phlox możesz sadzić co 50 cm ale to zależy też od odmiany. Phlox amplifolia wymaga większych odległości, paniculata wystarczy te 50cm.

Dodałam do projektu jeszcze orliki, bo jeżówki dopiero w lipcu zaczynają kwitnąć. Orliki zaczynają w maju i kwitną do czerwca. Kwitną dłużej, jeśli im obcinasz przekwitnięte kwiatostany. Im też wystarczą te 30 cm odstępu.

Pomiędzy byliny dodałam jeszcze trawę ozdobną Stipę. Na początku rabata będzie dość pusta, bo rośliny jeszcze młode, więc potrzebujesz trochę zapełniaczy

Zastanawiałam się jeszcze nad dodaniem w paru punktach jarzmianki, która połączyłaby czerwcowe kwitnienie orlików z lipcowym jeżówek. Jarzmianki kwitną w czerwcu i lipcu. Nie jestem jednak pewna, czy nie będzie to już zbyt dużo na tych 1,5 m głębokości rabaty.

Aniu, pytaj, jeśli coś jest niejasne. Poza tym krytyka oczywiście mile widziana.

Podwórkowa rehabilitacja 13:49, 14 lut 2018

Do góry
ryska napisał(a)
zamiast dubla fotka

Ptaszki mają " all inclusive" - szwedzki stół
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 13:38, 14 lut 2018

Do góry
Jolu ja też

...uDany ogród 12:59, 14 lut 2018

Do góry
duju napisał(a)
Piękne irysy i fiołeczki.
Mam pytanie do Ciebie w sprawie Pentaxa - dostałam używanego, czy Twój przy nabieraniu ostrości tez tak ,,klika-ciągnie'' nie wiem jak to określić?!
Nauczyłam się pewnie do mojego Nikona i teraz już nie jestem pewna czy ten ma tak chodzić
Wczoraj byłam na działce, pomału się do niej przekonuję, ale budowy to już nie mogę się doczekać, mam nadzieję, że nie będzie się wlokła...

Piękny bukiet walentynkowy

Justysiu wszystkie wiosenne kwiaty są piękne, takie wyczekiwane
A jaki masz model?
Bo teraz używam głównie lustrzanki na manualnym ustawieniu focusa, wiec chodzi cichutko, nawet nie wiem jak jest na auto .
Kompaktem tez robiłam na manualu, ale jak ostrzył obiektyw przesuwał się przód tył bez jakiegoś głośnego dźwięku .
Działkę masz piękną! Jak wybudujesz, ogrodzisz i obsadzisz to już w ogóle będzie cudnie
Tez nie mogę się doczekać Twojej budowy, może jakiś wątek założysz ? Domowo-ogrodowy? Będę wzdychać !
Bukiet ucieszył mnie bardzo, to miłe jak Ktos pamięta.
Miłość jest najważniejsza, na tym zdjęciu chyba najbardziej widać za co dostałam te róże

Wśród brzóz i dębów 12:47, 14 lut 2018

Do góry
W zimowe dni zajmuję się malowaniem takich skrzyneczek. Cztery z nich przeznaczam na zrobienie stoliczka, kolejne cztery na siedziska wokół niego. Całość znajdzie miejsce pod pergolą. Zastanawiam się, co tam dać zamiast trawy pod nogami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies