Aniu, wymodziłam resztę rabaty
Odstęp do róż od bylin to minimum 50 cm. Na Chopina policzyłam właśnie to 50 cm, na Artemis 80 cm.
Świdośliwa Obelisk będzie miała docelowo 1 m średnicy, w przybliżeniu oczywiście. Przed nim są Agastache, ale równie dobrze możesz tam posadzić tylko jeżówki, żeby Agastache go nie zasłaniały.
Odstęp pomiędzy jeżówkami to 30 cm, pomiędzy szałwią też.
Lilie (Lilium) też nie potrzebują więcej miejsca, tak więc możesz spokojnie sadzić nawet i 11 sztuk na metr kwadratowy
Phlox możesz sadzić co 50 cm ale to zależy też od odmiany. Phlox amplifolia wymaga większych odległości, paniculata wystarczy te 50cm.
Dodałam do projektu jeszcze orliki, bo jeżówki dopiero w lipcu zaczynają kwitnąć. Orliki zaczynają w maju i kwitną do czerwca. Kwitną dłużej, jeśli im obcinasz przekwitnięte kwiatostany. Im też wystarczą te 30 cm odstępu.
Pomiędzy byliny dodałam jeszcze trawę ozdobną Stipę. Na początku rabata będzie dość pusta, bo rośliny jeszcze młode, więc potrzebujesz trochę zapełniaczy
Zastanawiałam się jeszcze nad dodaniem w paru punktach jarzmianki, która połączyłaby czerwcowe kwitnienie orlików z lipcowym jeżówek. Jarzmianki kwitną w czerwcu i lipcu. Nie jestem jednak pewna, czy nie będzie to już zbyt dużo na tych 1,5 m głębokości rabaty.
Aniu, pytaj, jeśli coś jest niejasne. Poza tym krytyka oczywiście mile widziana.