Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Cioci cz. 3 19:58, 30 gru 2017

Do góry
Październik i ostatnie ciepłe dni jeszcze czasem oraz szał kolorów

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:57, 30 gru 2017

Do góry

Dla odmiany czas na zmiany... 19:56, 30 gru 2017

Do góry
moje ciemierniki

a przy okazji dekoracje przy domu

pozdrawiam
Wizytówka- uDany ogród 19:55, 30 gru 2017

Do góry
Zima niejedno ma imię

Motylogród 19:54, 30 gru 2017

Do góry
Byłam niepocieszona, ale widać tak musiało być. Przynajmniej zobaczyłam, na co "stać" moją glinę (niestety, geolodzy nie pozostawili złudzeń - na 3m glina, na szczęście głównie piaszczysta). Niby widziałam, co sie dzieje, ale wciąż miałam nadzieję, że wystarczy nawieźć ziemi i podwyższyć teren (jak widać na zdjęciach, u mnie sporo niżej w porównaniu do sąsiadów).

Tak było wiosną tego roku

a tak jesienią, już po rozplantowaniu humusu

Zapadła decyzja - najpierw robimy odwodnienie. Całe szczęście, że nie zdążyłam niczego posadzić, bo by wygniło jak nic. Rok jest co prawda wyjątkowo mokry, ale nie wykluczone, że w kolejnych latach nie będzie powtórki z rozrywki...
Ogród Cioci cz. 3 19:53, 30 gru 2017

Do góry
Wrzesień przedsmak jesieni i czas traw
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:51, 30 gru 2017

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 19:48, 30 gru 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No patrz,jakie te Krzysiek zdolneRewelkaMyślałam że kupiona

Sam zrobił Ja wyrysowałam projekt Zdolne te Krzyśki
A tu druga - w pokoju Karolinki

Ogród Cioci cz. 3 19:46, 30 gru 2017

Do góry
Sierpień nadal cudny dzięki hortensjom , jeżówkom i floksom ale zaczynające kwitnienie wrzosy i krótsze dni przypominają że jesień przyjdzie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:39, 30 gru 2017

Do góry
kwiecień

maj

czerwiec

cd nastąpi
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:37, 30 gru 2017

Do góry
A teraz rok 2017 w fotograficznym skrócie

styczeń

luty

marzec

Ogród przydomowy - Hosty 19:35, 30 gru 2017

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:33, 30 gru 2017

Do góry
Jutro ostatni dzień tego roku. Jaki był?
Ogród wyszedł z niemowlęctwa i wkroczył w okres pryszczatej młodości. Rabaty się wypełniły. Nabieram coraz większego doświadczenia z roślinami. Już wiem, co w ogrodzie rośnie dobrze. Wiem też, że z niektórymi roślinami trzeba się umieć pożegnać.
2017 to był rok pożegnań z częścią róż. Nie zostałam różomaniaczką. Zostawiłam w ogrodzie kilkanaście róż, kilka wydałam. To był rok trudny dla róż. Prawie wszystkie złapały czarną plamistość. Staram się mieć ogród przyjazny zwierzętom. Chemiczne opryski nie idą z tym w parze. Róże zastąpiłam trawami i bylinami.
Na początku roku zarzekałam się, że rewolucji w ogrodzie nie będzie. Były.
Uporządkowałam nasadzenia na rabacie garażowej

zrobiłam rabatę trawiastą przy ścieżce wejściowej na zewnątrz,

przy ścianie wschodniej, gdzie kiepsko rosła trawa, posadziłam lawendy, rozchodniki i kostrzewy.

Usunęłam z ogrodu prawie wszystkie jałowce płożące. Całkowicie zmodernizowałam wygląd rabaty podokiennej od południa. Rosły tam róże pnące. Bardzo się rozrosły i utrudniały konieczny dostęp do okien.

Było

Po rewolucji

Dwie pierwsze rewolucje dobrze rokują. Pod koniec sezonu wyglądały przyzwoicie.
garażowa

zapłocie

Dwie ostatnie zmiany robiłam jesienią, więc na efekt trzeba poczekać.
Motylogród 19:31, 30 gru 2017

Do góry
Teraz trochę o ogrodzie.
4 lata temu kupiliśmy działkę, bardzo zaniedbaną, z nienadającym się do zamieszkania ponad 60-letnim domkiem. Domek wyburzyliśmy, działkę oczyściliśmy z chaszczy (pamiętam moment, jak pierwszy raz "przebiliśmy się" do końca działki i zobaczylismy sąsiadów i drzew, głównie owocowych (niestety, działka tak długo nie była uprawiana, że wszystkie były połamane, spróchniałe i nie było co zostawić). Ostały się tylko dwa świerki. Na działce stanął skromny dom, dopiero zaczęły się w nim prace wykończeniowe, nie ma jeszcze ocieplenia ani kostki wokół domu. Większość radzi, aby poczekać z zakładaniem ogrodu, bo jeszcze przy elewacji i kostce bedzie bałagan itp, ale ja już nie chcę czekać, muszę już coś zacząć działać.
Przynajmniej zająć się glebą.
Plan na ten rok był ambitny, niestety pogoda pokrzyżowała je. Ale po kolei. Latem widać było tylko rozrośnięte chwasty, gruz i karpy wyciągnięte z ziemi po ściętych drzewach (jednego zdrowego wycięłam, przyznaję bez bicia, ale to orzech włoski był, malutki jeszcze, jednak naczytałam się, że jego sąsiedztwo nie służy innym roślinom, poza tym rośnie ogromny, a działka nie za duża)

Następnym krokiem było oczyszczenie tej części działki i wykoszenie chwastów

oraz zastosowanie herbicydu - zastrzegałam się, że żadnej chemii, ale poddałam się w końcu - w ubiegłym roku próbowałam ręcznie "pielić", ale ziemia, od kilkunastu, a może i ponad dwudziestu lat nie ruszana nie jest łatwa do obróbki, ledwo co oczyściłam kawałek za chwilę niemal widziałam, jak zarasta znowu... Nietety, natura mnie pokonała i w końcu sięgnęłam po skuteczniejszą broń - chwasty padły

Jesienią miałam rozrzucić tę widoczną na zdjęciach górę humusu, zaorać wszystko, nawieźć dobrej ziemi i posadzić drzewka i krzewy. Górkę rozsypałam tzn koparka, nie ja

Ale, jak pisałam, pogoda pokrzyżowała moje plany. Od 1 września jak zaczęło padać, tak niemal nie przestawało do końca listopada. Nie dało się wjechać traktorem.

Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 19:31, 30 gru 2017

Do góry
...uDany ogród 19:28, 30 gru 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
Danus juz w domu slisko nie bylo na szczescie. niegu nam napadalo ale sie topi.
Z Kasia pisalam z 2 tygodnie temu i zalatana bardzo jest i zawalona robota. Pisala, ze jak sie odawli ta robota to wroci na O

Izuś to dobrze, że dojechaliście szczęśliwie. Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej, prawda?
Ja muszę poczekać na to doznanie...
Tak przypuszczałam, że ma robotę. Dobrze, że wszystko jest w porządku.

Ogród Mirelli 19:27, 30 gru 2017

Do góry
Pokażę jeszcze dzisiejszy wianek

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:27, 30 gru 2017

Do góry
Marketowe też mogą być piękne

Szałwię jako siewki dostałam od Reni i zachwycam się nimi nieustannie

Z bodziszkiem wspaniałym pięknie wygladają
Ogród Cioci cz. 3 19:26, 30 gru 2017

Do góry
Lipiec, gorące dni i letnie lenistwo
...uDany ogród 19:24, 30 gru 2017

Do góry
ryska napisał(a)

Niestety nie poradziła sobie z odwzorowaniem Twoich cudownych ulepów, jak to nazywasz Zrobiła jednak sama inne. Zapraszam do siebie, jak masz ochotę zobaczyć, co nastolatka stworzyła

Twoje zdjęcia jak zawsze zjawiskowe. Pozdrawiam

Reniu właśnie od Ciebie wracam, musze znaleźć wreszcie czas na przeglądnięcie moich ulubionych wątków.
Córcia jest bardzo zdolna, możesz Jej pogratulować. Szopka wyszła ŚWIETNIE

Miło mi bardzo dziękuję!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies