Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:28, 14 lis 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
Gosiu ty masz molinię Karl Foerster? bo juz sie pogubiałam

jak wyglada teraz? bo z traw w listopadzie aktualnie podoba mi się miskant ML ...szukam zamiennika jakiegoś dla zebrinusa ...bo mi nie pasuje

mam molinię ale nie wiem czy to czasem bezodmianowa nie jest. dostałam z podziału od Magnolii kiedyś
Mały ogródek Andzi 23:02, 13 lis 2016

Do góry
miskant olbrzymi w różnych etapach i odsłonach

Ogród Cioci cz. 3 20:56, 13 lis 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Gosiu, jakie piękne widoki Aż się buzia śmieje

Gosiu, mam do Ciebie pytanie co do traw. Jak je zabezpieczyć przed zimą?
Przypominam Ci jakie trawki mam: turzyce Evergold, hakonechloa "Aureola". miskant ML. Okrywasz kostrzewę siną i turzycę Ice Dance?

Nic nie okrywam.Turzyce na wiosnę obcinam jak posiadają,hakone wiosną wycinak do zera bo ona odrasta od korzenia a miskanty wiążę w snopki.
Ogród Cioci cz. 3 20:08, 13 lis 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Perukowiec drzewko może kiedyś mnie skusi
Opady w nocy nie były intensywne w dolinach w górach troszkę bardziej sypało ale też nic szczególnego. Nawet pojechałam specjalnie dla Was to sprawdzić. Na Białym Krzyżu sezon narciarski rozpoczęty

Gosiu, jakie piękne widoki Aż się buzia śmieje

Gosiu, mam do Ciebie pytanie co do traw. Jak je zabezpieczyć przed zimą?
Przypominam Ci jakie trawki mam: turzyce Evergold, hakonechloa "Aureola". miskant ML. Okrywasz kostrzewę siną i turzycę Ice Dance?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:57, 13 lis 2016

Do góry
mi się lubi trochę przechylić i rozłożyć miskant Graziella
nawet od wiatru, a co dopiero od śniegu
mus wiązać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:43, 12 lis 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

jak wyglada teraz? bo z traw w listopadzie aktualnie podoba mi się miskant ML ...szukam zamiennika jakiegoś dla zebrinusa ...bo mi nie pasuje

może pomoge bo dopiero była. za hustawką
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=2054
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:57, 12 lis 2016
Do góry

Miskant - Miscanthus 17:02, 12 lis 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

miskant, wiadomo ze ladny...ale jak elegancka obwodka

No wiadome Ogrodowiskowa
Ogród Nety- moje marzenie 16:51, 12 lis 2016

Do góry
Wklejam u siebie żeby mieć pod ręką

Ja nie jestem zwolenniczką trzcinnika, tutaj wyjątkowo dobrze wygląda, pewnie w swym najlepszym momencie, jednak normalnie wygląda jak "połamany" (liście). Ja bym nie ryzykowała a posadziła miskant 'Morning Light', który będzie lekki i elegancki i kolor ładny, cienkie źdźbła.

Na pewno nie z kostrzewą siną. Poszłabym chociażby w Carex 'Ice Dance', który jest zimozielony i możesz w niego wsadzić dużo czosnków. Mnóstwo, bo one ukryją brzydkie liście czosnku. No i miskant zimą będzie beżowy, a Carex zielono-paskowany.

Tamto zestawienie odradzam. Ja już nie sadzę trzcinników od kiedy miałam je w swoim pierwszym ogrodzie. One są dobre, ale na mieszanej rabacie, gdy ukryte są pomiędzy innymi roślinami. Są oczywiście ich zwolennicy, ale ja nie jestem.
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:09, 12 lis 2016

Do góry
DOMINIKA11
dzięki, ale już dziś niebo szare i wszytko brzydsze, brak tego słońca...

ALICJA169
no zaszalałam z fotkami

ASIAK_Z
dzięki, niestety już jesień jest, ale zima niech poczeka

BASILIKUM
ta ilośc liści, to prawie, jak w parku teraz, a wczoraj nawet nosa na dwór nie wyściubiłam

KASYA
słonka brak, niebo szare, ale bez minusów na termometrze

RYSKA
ta obfitość jesienią jakby bardziej w oczy się rzuca, pozdrawiam

takie grzyby pod tujami, jak gołąbki
no ale ja się nie znam...

berberysy fajnie w tym roku się wybarwiają i montany

rozplenice Rubrum (nawet nowe kłosy ma) i miskant Cosmopolitan całkiem ładne

winobluszcz 5-klapowy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:37, 12 lis 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja nie jestem zwolenniczką trzcinnika, tutaj wyjątkowo dobrze wygląda, pewnie w swym najlepszym momencie, jednak normalnie wygląda jak "połamany" (liście). Ja bym nie ryzykowała a posadziła miskant 'Morning Light', który będzie lekki i elegancki i kolor łądny, cienkie źdźbła.

Na pewno nie z kostrzewą siną. Poszłabym chociażby w Carex 'Ice Dance', który jest zimzoeilony i możesz w niego wsadzić dużo czosnków, Mnóstwo, bo one ukryją brzydkie liście czosnku. No i miskant zimą będzie beżowy a Carex zielono-paskowany.

Tamto zestawienie odradzam. Ja już nie sadzę trzcinników od kiedy miałam je w swoim pierwszym ogrodzie. One są dobre, ale na mieszanej rabacie, gdy ukryte są pomiędzy innymi roślinami. Są opczywiście ich zwolennicy, ale ja nie jestem.

Dziękuję. To bardzo cenne uwagi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:14, 12 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)
Pani Danusiu planuję ogród w stylu nowoczesnym, z dużą ilością trzcinnika - długie łany jak pinach poniżej, jednak mam obawy czy takie nasadzenia jednogatunkowe są bezpieczne w naszym klimacie (zły wygląd rabaty gdy w danym roku gdy rośliny gorzej będą rosły, szkodniki czy choroby określonego gatunku mogą zdziesiatkować nasadzenia). Z czym można łączyć trzcinnik aby zachować nowoczesny styl, ale aby nie były to nasadzenia jednogatunkowe? Z góry dziękuję za odpowiedź
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770060975/
https://pl.pinterest.com/pin/483011128770063331/

Ja nie jestem zwolenniczką trzcinnika, tutaj wyjątkowo dobrze wygląda, pewnie w swym najlepszym momencie, jednak normalnie wygląda jak "połamany" (liście). Ja bym nie ryzykowała a posadziła miskant 'Morning Light', który będzie lekki i elegancki i kolor ładny, cienkie źdźbła.

Na pewno nie z kostrzewą siną. Poszłabym chociażby w Carex 'Ice Dance', który jest zimozielony i możesz w niego wsadzić dużo czosnków. Mnóstwo, bo one ukryją brzydkie liście czosnku. No i miskant zimą będzie beżowy, a Carex zielono-paskowany.

Tamto zestawienie odradzam. Ja już nie sadzę trzcinników od kiedy miałam je w swoim pierwszym ogrodzie. One są dobre, ale na mieszanej rabacie, gdy ukryte są pomiędzy innymi roślinami. Są oczywiście ich zwolennicy, ale ja nie jestem.
Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 22:36, 11 lis 2016

Do góry
Wzdłuż wiaty i ścieżki mogłabym posadzić jakieś trawy, żeby latem się osłonić? Może Miskant 'Morning Light'?
Na krótszym boku wiaty mam zaplanowany żywopłot z cisów, pod oknem rozplenicę japońską, na środku rabaty hortensję ( posadziłam już Vanille Fraise). Niżej posadzone rozchodniki i żurawki. Na przedłużeniu tej rabaty mogłabym posadzić jakąś różę ( zupełnie nie wiem jaką?) podsadzoną lawendą lub szałwią?
Kiedyś widziałam takie piękne zestawienie róży, szałwi omszonej i chyba tojeść na tle białego płotka. Po prostu się zakochałam
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 19:42, 11 lis 2016

Do góry
MariBere napisał(a)

Piękny ten miniaturowy miskant w donicy

I paprotkę pozdrawiam. Od ubiegłego roku podziwiam ją u Ciebie. A u siebie powolutku rozmnażam.

Marysiu - cieszę się, że nie tylko mnie rozbawił mój największy miskant w małej doniczce
Paprotki w trzecim sezonie są już zwartym dywanem, a posadzone były co 40-50cm i miały 5cm wysokości
Miskant - Miscanthus 11:21, 11 lis 2016

Do góry
anulajda napisał(a)
Moje Miskanty chińskie Punktchen
lipiec

miskant, wiadomo ze ladny...ale jak elegancka obwodka
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 20:00, 10 lis 2016

Do góry
Marta. Uśmiechy posyłam. Piękna jesień i początek zimy.

Zielona napisał(a)

Piękny ten miniaturowy miskant w donicy

I paprotkę pozdrawiam. Od ubiegłego roku podziwiam ją u Ciebie. A u siebie powolutku rozmnażam.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:37, 10 lis 2016

Do góry
no wlasnie...u mnie tez sloneczka brakuje
ale kolorki i tak masz piekne nawet jak ponuro

a ten zolty miskant z szerokimi listkami to jaki ?
Jak to wszystko ogarnąć? 23:30, 08 lis 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Brzozową zrobiłaś świetnie - te kamienie są super.
Tylko ta siatka robi krecią robotę

Z drugiej strony jest tam krajobraz zapożyczony, jak to mawia Danusia. Po co zasłaniać?
Można dać jakieś akcenty, ale całości bym nie zasłaniała. Nawet tam chyba nie ma tyle miejsca
Wróciłam do fotki - zimozielony nasuwa mi się bluszcz na płocie - ale możeprzemarzać bez osłony muru ...
Fajnie by grały derenie Ivory - zimą czerwone gałązki, a latem biało-zielone listki i nie rosną duże. Tylko czy tam jest miejsce?
A może Miskant Variegatus?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1257-deren-bialy-cornus-alba?page=22#post_3

Z drugiej strony Moundry się jeszcze rozrośnie
Ja bym zostawiła i obserwowała w następnym sezonie

Tereniu, to co napisałaś o mojej u Ciebie wizycie mocno mnie zaskoczyło.
Poczułam się strasznie ważna. Hi, hi
Dziękuję

Podmiejski ogródek 13:32, 08 lis 2016

Do góry
A to akurat nie jest w tym przypadku zaletą

Celowo dałam piwonie przed miskantem, bo one będą potrzebowały dużo miejsca w maju - czyli jak miskant jeszcze mały.
Za to później mam zamiar wyciąć im część liści, żeby ich tak nie było widać na rabacie i żeby zrobić miejsce dla miskanta

Taki mam szczwany plan

Ciekawe, co z niego wyjdzie w praktyce
Podmiejski ogródek 13:12, 08 lis 2016

Do góry
A i jeszcze jedno, pisałaś żeby zamienić ML na trzcinnik. To będzie fajnie wyglądało w sierpniu kiedy trzcinnik ma już żółte kłosy, ale wcześniej jest taki szaro-brązowy i niski, więc nie wiem czy nie za ciemno tam będzie. Może miskant o białych kłosach, przebarwiający się na żółto?
Ale Ml chyba bardziej pionowy by był, więc jest ok.

Tak sobie tylko głośno myślę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies