Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 10:22, 02 lut 2017

Napia napisał(a)

Pamiętam , pamiętam... specjalnie sięgnęłam do wczesnych fotek, by porównać

To cieszę się , że widać zmiany na lepsze
sylwia_slomc... 10:26, 02 lut 2017

renatamama3 napisał(a)

Brak polityki wymiany pieców, dopłaty są a na decyzję trzeba czekać kilka miesięcy - porażka. Tutaj się nawet ludziom nie dziwię. Brak świadomości w społeczeństwie. Na tel mam zdjęcie moich sąsiadów, którzy palą płytami meblowymi, które im gość z Quercusa przywozi! I co.. schowali po przyjeździe straży i tyle. Ja 5 lat z tym walczę i nikogo to nie obchodzi u mnie, bo im dym na ich stronę nie przechodzi.. ręce opadają.

Połowa Polski się dusi, nie tylko KRK choć tutaj jest tragicznie. Ale sąsiadowi się narazić, bo pali śmieciami..? Lepiej niech dziecko lub żona umrze na raka.
Sam Kraków by się obronił, ale ma takie położenie, że wszystko z okolicznych wiosek idzie właśnie tutaj. Dopóki gminy nie zaczną same z tym walczyć i myśleć o sobie nic się nie zmieni. Na polityków nie ma co liczyć. Kar nie ma a wstyd to mówić Polaków tylko to może odstraszyć od palenia czym popadnie. To jest jak z rzucaniem niedopałków przez szybę samochodu - ma popielniczkę ale wyrzuci, przecież nie u siebie w domu nie.

Aga ,u mnie też palą płytami meblowymi ,dobrze że nie koło mnie jestem w innej części wsi ,ale wystarczy że idę do sklepu to się dusze ,kicham ,powiedziałam nawet wójtowi ,że wystarczy jakby gmina na początku sezonu grzewczego sprawdziła kotłownie i dała mandat .
Dwa ludzie palący węglem nie są nauczeni palić od góry ,na prawdę prawie dymu wtedy nie ma .mój eM przekonał mojego ojca do takiego palenia .
Po trzecie to nie polityka wymiany jest zła ,mój tata też złożył podanie ,bo musiał ,ale modli się aby jak najpóźniej przyszła decyzja że może wymieniać ,bo kaloryczność gazu na Bielanach jest niska ,trzy lata temu jak mu padł piec na węgiel i odpalił ten na gaz to za 6 tygodni palenia gazem rachunek miał 1.500 zł a w domu temperatura 19 stopni w dzień ,czy na to stać emerytów ?dom ocieplony ,wymienione okna .Woda w kranie zimą leci letnia .Miasto na gaz nie jest przygotowane ,znów zapłaci obywatel .

To niestety prawda co piszesz. U nas rolników na pewno nie będzie stać na to , żeby w cieplarkach gazem palić
13:29, 02 lut 2017
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zrobiłam dzisiaj przegląd wstępny ogrodu i już wiem, że straty są ucierpiały trawy, trzmieliny, dąbrówki, firletki, naparstnice nie widomo jeszcze co więcej
Ale udało mi się skończyć przecinkę w sadzie

a jak ty to stwierdziłaś???

te rośliny to dopiero ocenisz w kwietniu / maju ..... jest luty wszystko śpi .....mało tego to co przeżyje zimę i mrozy ...może zgnić w marcu albo w kwietniu .....zwłaszcza trawy ..... tak było w zeszłym roku ....był pomór ....ale one nie przemarzły a zgniły .

w zeszłym roku u mnie miskant Morning Light ruszył dopiero w maju ....tak więc do kwietnia z ocena strat mrozowych dla traw i bylin to bym się wstrzymała.

wyjątkiem sa róże ...po czarne pędy nie rokują!

PS. trzmielinę jaka masz odmianę?

bo taka nie przezimuje....a wzeszłym roku markety były nią zapchane
http://www.szkolkapawica.pl/katalog-roslin/trzmielina/trzmielina-fortunea-harlequin
sylwia_slomc... 16:01, 02 lut 2017

Justynka zaraz Ci pokażę co widać
sylwia_slomc... 16:09, 02 lut 2017

trzmielina zmarzła

trawy przymrożone

firletki nie będą piękne

naparstnice nie wszystkie, ale dużo
sylwia_slomc... 16:12, 02 lut 2017

dąbrówka ta drobna

inna odmiana trzmieliny....ta ma niestety co rok problemy

wrzosiec leśny w tym sezonie po trzech latach zimy nie przetrwał....z tym się liczyłam
16:57, 02 lut 2017
nie panikowałabym ...to nie są straty ....jak dla mnie to wszystko jest żywe i jak przytniesz wiosna to ruszy jak szalone

panikujesz bez sensu

nie mam pojęcia co to za trawa ....ma sie całkiem dobrze)) u mnie duzo takich suchych jest traw ...wszystkie do ciecia przy samej ziemi na wiosnę .....nic to nie jest strasznego to normalny stan.

2 ostatnie zdjęcia ..ta trzmielina mocno podobna do harlequina i może się stacić ....no i wrzośce one tez lubią przemarzać ....po prostu wymienisz na inne rosliny co nie przemarzają
sylwia_slomc... 19:59, 02 lut 2017

Ja nie panikuję tylko stwierdzam fakt, wiem , że jak przytnę to część z tych roślin ma szanse odbić , ale stracą na wzroście dwa sezony jak nic, ta trawka u mnie jest zimozielona i wcale jej wiosną nie ścinam, a teraz ją tak przymroziło, dwie inne są ok. Wrzosiec na straty. Byliny ucierpiały mocno
To dopiero to co się wyłania spod śniegu, co z resztą nie wiem jeszcze, ale nie zapowiada się różowo po tym co już widać. Nie chcę krakać, ale kilka orlików chyba też padło. Najbardziej byłoby mi żal róż i clematisów, bo sporo nowych wsadziłam.
patrycja 20:28, 02 lut 2017

Tak wyglądają zmarznięte naparstnice? Jutro muszę iść zobaczyć jak moje wyglądają
sylwia_slomc... 21:01, 02 lut 2017

Środek jeszcze zielony więc jeśli wiosną nie wygnije to wyżyje , ale długo zdobić nie będzie chyba, że te liście wyobrywam jak się wnerwię